Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Сянката


Recommended Posts

Къде в живота си срещаме Сянката си, според юнгианското разбиране за този термин?

Знам, че я срещаме в другите хора, в тези, които най-много ни афектират или им се възхищаваме или им завиждаме, както и в парньорите си.

Но бих искала да обсъдим този въпрос по-подробно.

Разкажете за Сянката и къде я срещаме. Как можем да открием собствените си неосъзнати и подтиснати качества на личността в другите и не само?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

Юнг й дава най-ясната дефиниция - "нещото, което човек не желае да бъде".
Всеки носи Сянка и колкото по-малко бива приемана в индивидуалния осъзнат живот, толкова по-черна и гъста е тя. Ако малоценността се осъзнава, винаги има шанс човек да я коригира. Още повече, че тя непрекъснато е свързана с други интереси/копнежи, така че постоянно е подложена на модификация.

Но, ако е репресирана/потисната и изолирана от СЪЗНАНИЕТО, Сянката никога не се "поправя" и е способна да ИЗБУХНЕ внезпано в момент, когато най-малко очакваме.

При всички случаи, тя представлява едно несъзнавано препятствие, което осуетява нашите на-добри намерения.
Сянката по своята същност е архетипна, нейните съдържания са мощни, характеризиращи се с АФЕКТ, натрапливи, обсебващи, способни да разтърсят и овладеят добре подредения Аз. Като начало, Сянката се проявява като Проекция и когато Аз-ът е застрашен или е в състояние на съмнение, Сянката се изявява като силна, ирационална проекция.

Пример - личните и необясними и необяснени лични антипатии, но и суровите предсразсъдъци, отричания и омрази.

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Сянката е подтисната част от психиката на човека.Тази част която по различни причини не желаем да признаем и я потискаме .Това може да бъдат емоции ,качества.Не може да ги унищожим,само ги потискаме.Вследствие на което започваме да ги наблюдаваме в околната среда,и ги отчитаме като външни сили и действия.Това е обяснение на твърдението,че борбата със злото само го подсилва.Идеята да се отървем от отрицателните си черти е добра но неосъществима.Проблемът е че нежеланите черти пред който си затваряме очите (когато е с години,става рефлекс) си остават наши и се връщат да ни тормозят под формата на невротични симптоми,страх,депресии,като придобиват застрашителни размери ,не съответстващи на истинската им същност.Можем да опитомим злото само като се сприятелим с него.Злото проектирано навън става неконтролируемо.Интегрирано обратно ,става добродушно....Често потискаме и проектираме навън и положителни качества.Последното е основа за романтичната любов,и причина за нейната краткотрайност....Опознай себе си,е да потърсиш,намериш и приемеш всичко несъзнателно потискано.Положителните и отрицателни черти не само се уравновесяват,когато са интегрирани ,но и както всички противоположности са си необходими Как ще различим светлината  ако няма сянка?  ,,Приемането на себе си е основата на моралния проблем и същността на цялостния светоглед.Да нахраня гладните,да простя обидата,да обичам врага си в името на Христос-това са несъмнено големи добродетели.Защото това което правя на най-малкия от моите братя,го правя на Христос.Но какво ще стане,ако открия че най малкия сред тях, най бедния сред просяците,най наглия сред престъпниците,самия враг,-че всички те са в мен и че самия аз се нуждая от собствената си доброта,-че самия аз съм врагът,който трябва да бъде обичан-какво да правя тогава?"---К Юнг......Цялостния ,завършен Човек няма сянка.Той е свободен Дух.

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...