Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Лагерът на Рилските езера - пречка ли е за обикновените туристи?


Recommended Posts

Кога ще си напуснете кочинката, която за поредна година направихте насред Рила?

Въпроса е в заглавието на темата и е напълно сериозен...Кога планувате да се изнесете от там, та да можем и ние обикновените хорица да се порадваме на езерата? И да си позачистите кочината, ако може...

Модераторска бележка: Оригиналното заглавие на темата бе въпросът, копиран в началото на това мнение. Заглавието е променено, за да съответства на правилата и тона на нашия сайт и форум. Моля отнасяйте се с уважение към тях.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Езерата са напълно свободни. Лагера е над второто езеро и там има строг правилник, който с очите си видях се спазва! Всеки ден чували с боклук от кухнята се транспортират с конете надолу. Последния ден има организирана бригада която допочиства ако има нещо останало над второто езеро.

Тези които мърсят, ги търсете в обикновените туристи. Сега по БТВ показаха къмпинг до Рилския манастир, буквално заринат от боклуците на Бг. туристи.

А какво да кажем за пожарите, голяма част от тях причинена от месоядни туристи, които палят огньове и пекат месо? ...

Линк към коментар
Share on other sites

Последния ден има организирана бригада която допочиства ако има нещо останало над второто езеро.

Точно това ми е въпроса...кога е последния ден? В планината ходя, търсейки спокойствие...http://imageshack.us/f/571/img4924h.jpg/ (снимката не е моя) това за мен не е спокойствие...(ще си спестя определенията, които са ми в главата, защото не съответстват на "правилата и тона на форума").

Успешен ден

Линк към коментар
Share on other sites

Моите лични впечатления се, че тълпата от хора се заформя не от лагерниците, а точно от туристите, които лесно се качват там с лифта и горе е равно - обикалят през деня по езерата и се връщат вечерта пак с лифта. Лагерът заема относително малка площ - между старата хижа и молитвения хълм. Ако някой иска да се усамоти и да прекара спокойно - горе има колкото му иска душата места.

И все пак вече много трудно може да се намери някое съвсем диво кътче - то трябва да е далече от път, паркинг, лифт - не че няма такива, но ние май искаме хем да стигнем с кола, хем да сме сами... еми по нашия край казват - не може и китки и фитки. Били сме на Трещеник, над Якоруда - тая цигания дето е там, не сме я виждали другаде - вървиш в клека покрай поточето и през 10-20 м. виждаш огнища и мирише на чалга, бира и пържоли, не на планина. Въобще автопланинарството става все по-модерно, за съжаление, а след авто-чалга-бира туристите остават да се търкалят пластмасови бутилки, мазни хартии и найлонови торбички и салфетки, които маркират местата, използвани за тоалетни.

В лагера няма такива изпълнения, макар и да си приготвят храна хората - стриктно се следи дори да не се простират дрехи по клека, но за съжаление има хора, които не го спазват и забележките дори им досаждат.

Ако вие имате някакви снимки, с които можете да докажете, че лагерът през август оставя след себе си замърсена природата на езерата - моля - тук е мястото да ги покажете. Но да се говори наизуст...

Линк към коментар
Share on other sites

Казали сте много по-горе. За незаконния лифт, поддържан от управниците ни мутри, за туристите, които качвайки се с него, не могат да усетят свещеното място в което попадат... За масовостта на посещенията, причинявана от същия този лифт. Преди време се бях изразил за построяването на лифта така: " С построяването на лифта се улеснява достъпа на хора с всякакво, включително не особено качествено съзнание. То е да превърнеш девствена весталка в крайпътна проститутка. Като да снимаш порно на олтара на свят храм..." Знам, че аналогиите, които ползвам, са специфични - но ги мисля. Простете ми ако накърнявам нечие съзнание.

На фин план, ако нещо кредитира съдбата и бъдещето на тази държава, това е именно вибрацията, чистият живот, чувства, мисли, цели и посока на бялото братство, белите братя и сестри. Както и останалите не толкова масови дълбинни духовни учения, разбира се. Но, бялото братство е не само най-многобройно, но и най-резониращо с изконната българска душевност, дух и геном. Говоря за учението на великия мъдрец Беинса Дуно. То разбира се, резонира преди всичко с онова истинно бяло братство, на което ние сме само последователи. Но в същото време е дадено през тялото на българин, Петър Дънов и по начин, който много точно синхронира с българския дух, колорит, тоналност! Затова твърдя, че погледнато през призмата на смирение и донякъде на шега, искрените и сърцати бели братя и сестри, са "солта" на тази страна, хай лайфът и... Един различен възвишен живот, който по мое усещане и интуиция се застъпва за цялото бъдеще на тази държава! Ако белите братя нямат място в планината, кой има? Хората с джиповете и кебапчета, с порочната си или липсваща ценностна система, с малките си прашни мисли, цели и еготични страсти?! Да, те сега също имат достъп до планината! Ако го нямаше лифта, не биха имали мотивацията да планинарстват за два три часа и стигнат до светите места. Но сега имат тази възможност! Ако има някакви битови нередности, отпадъци, замърсявания - такива факти резонират по-скоро със съзнанието, а оттам и с делата на последните, не и с тези на братята и сестрите...

Линк към коментар
Share on other sites

Тото,

планината е на всички ,

лагерът се прави с изрично разрешение и по правила на държавни институции,а не на самотек.

Освен това,заема само един хълм...................

Има цяла планина свободна,ти за един хълм мрънкаш....Иди на Калините,там е спокойно,щото

достъпът е само на кракомобил и практикуващите Банкетен туризъм не стигат.

Линк към коментар
Share on other sites

Много от т. нар. "обикновени" туристи тръгнаха нагоре, заради лифта, заради кефчетата, за барбекюто... Организирано и за сеир даже по време на събора. За да се заяждат. Защото проблеми си търси онзи, дето не е отишъл да се наслади на мира и покоя... И онзи, гузният дето някой друг, някъде му е виновен за нещо си...

По-горе се разясни за реда в лагера. Лично за себе си ще кажа, че винаги, когато съм ходила горе съм си събирала боклука и си го свалям...

Линк към коментар
Share on other sites

Хора питам, кога свършва лагера, а Вие ми обяснявате какви природолюбители сте. Вашата екология я виждам...не случайно тук е единственото място, където можете да видите добра дума, дори и за кочината горе (това горе е кочина - 1000 човека ядат, пият, ак*т, крещят, танцуват и т.н. около 1 езеро - денонощно). Дайте някаква дата, за да мога да си планирам отпуската.

Аз ако търся крещящи люде, опънали палатки до някое езеро - имам и по-близки и леснодостъпни варианти от Рила.

Ясно е че няма как да сближим позициите си по въпроса. Не очаквам и никаква подкрепа в този форум (даже очаквах да "изям банана" още след 1вото мнение).

Та наистина моля кажете, кога се очаква да приключи този лагер и да се разкарат палатките и навалицата причинена от Вашите сподвижници? Хората с лифта са нещо константно и няма как да влияя върху него (края на Юли при работещ лифт, 35 градуса в страната и делничен ден, горе нямаше и 10 човека). Та ще съм ви наистина благодарен, ако дадете дата или мнение от рода на ( "предполагам до края на месеца, ще са слезли", "1вият голям дъжд ще ги изплаши", "лагера е до 15ти Септември" и т.н.).

Благодаря :)

Линк към коментар
Share on other sites

Лесно е да се получи тази информация още в началото на лятото. проверявайте ето тук.

И ние благодарим, че уважихте нашия форум с неговите правила и тон. Заповядайте отново - ще имаме какво да си кажем сигурно, и бъдете спокоен, че при нас никога няма да изядете банана, дори и ако вие проявите грубост. Грубостта ще изчезне благодарение на модераторската мишка, а ние ще виждаме във вас само красивата и добрата страница. Другите са си ваши и сте свободен да ги показвате на всички други места освен тук, при нас. Това е нашето спокойно и чисто място за разговор и ние държим то да остане такова.

Радваме се, че се срещнахме в тази тема, макар и с недоразумението в началото. Оказа се, че ние всички обичаме планината и нейната естествена красота. Сигурно сме се срещали някъде по пътечките, а ако не сме все още - непременно ще се срещнем някой ден... :3d_151:

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Да Донка, срещаме се с истински туристи, с които любезно се поздравяваме и отминаваме, оставайки с добро усещане че си се срещнал едно човешко същество, с една душа, бродеща из природата. Някои, макар и много рядко не ти отговарят на поздрава, може би искат да се изолират сами в планината, може би е ксенофобия към другите човеци с нещо различни от теб?... не знам. Надявам се Тото и с теб случайно да се срещнем в планината и да се поздравим...

На Тото искам да каже, че хората от Бялото братство, говорят тихо, сдържано, скромно и не крещят (изключвам децата). Боклука си го събират и връщат долу, както направих и аз и разликата е, че вярващия знае, че всичко което прави се вижда, дори и около него да няма хора.

Тук предполагам има недоразумение от липсата ти на информация. Не знам коя хижа имаш предвид, планирайки отпуската си? Не вярвам претенциозен човек като теб, да издържи и една нощ в старата хижа!...то не е и хижа, а заслон, предполагам говориш за новата, до последната станция на лифта, а там болшинството са случайни туристи, тези които са си паркирали джиповете по протежение на пътя, километри преди лифта. Докато хората от Братството идват рано сутрин с наети микробуси, които после се връщат.

А в палатките пред новата хижа 100% също са само туристи!

Редактирано от Alexander
Линк към коментар
Share on other sites

Съгласна съм с Алекс - дори и между тях да има хора от братските среди, проблемът с един неоторизиран и неконтролиран от никого палатков лагер си остава висящ - не само на Езерата, въобще по всички планини. Самите ние имаме палатки и обичаме да сме с тях сред природата, но отсядаме в къмпинги с тоалетни и места за изхвърляне на боклука. Досега сме били вън от къмпинг само на зекирица - но тм лгеруващите сами са си направили тоалетна и място за заравяне на органичните отпадъци. Останалите всеки си събира в черни торби и изхвърля в контейнерите в Паничище или в Сапарева баня. Правилото е - след нас само тревата да е полегнала.

Напоследък си мисля и за това - малко къмпинги имаме в Българските планини все още и няма ясен правилник и служба, която да следи за спазването му. поне аз не знам за такива. Но това е разговор за друга тема.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Трябваше да снимам и тоалетната на братството, горе след кухнята и "нужника" долу, до старата хижа, за да се види разликата, а тя е огромна.

Линк към коментар
Share on other sites

Донка и Алекс,

няма никакъв смисъл според мене да убеждаваме тото .Той си има непоклатима позиция по въпроса .

Що се отнася до въпроса с потока от хора си мисля и друго.Всички все някога сме били новаци в изкачването на планината.Планината не е на никого .Тя е била там,тя е там и ще бъде там , като един свидетел на нашето човешко порастване.

Помня че се качих за първи път на Мусала в 9 клас.По пътечката от Боровец.И до днес съм безкрайно благодарна на учителите ,които ме запалиха по туризма още от най-ранната ми възраст.И не само мене .

Неспирният човешки поток,прави наистина доста поразии ,но от друга страна е доказателство ,че нещо хубаво започва да се случва и все повече хора откриват този активен начин за свободното си време.В крайна сметка всички знаем,че в момента,в който прекалим в нещо,природата веднага включва механизми, чрез които ни показва къде ни е мястото -бури,дъждове и всички други стихии

В този арсенал ,има и някои по- весели начини да се покаже на всеки от нас(никой не прави изключение) ,че бъркаме и да ни се даде възможност за поправка .Миналата година седяхме с приятели (през месец септември), край Трилистника, в опит да се абстрахираме от шума и навалицата и да си почетем нещо от "Разговори край седемте рилски езера".Неспирно прииждаха хора и макар езерото да е доста голямо и да има място за всички, една шумна групичка застана точно пред нас и започна да се забавлява.Нагазиха във водата,подвикваха си ,и т.н.Какво да се прави.Спряхме с четенето и останахме тихо да си седим на местата.Най-шумна и приказлива беше една жена.Както викаше,изведнъж се озова във водата ,която беше нагазила.Неприятен инцидент,когато си се качил за един ден.Но така действуват равновесните сили,когато ги предизвикаме.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Права си, Розичка :) Само дето не съм имала намерение да го убеждавам - просто давам друга гледна точка, а той е интелигентен човек и сам си формира личната позиция.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...