Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Бракът ми се разпада


Recommended Posts

Аз съм младо момиче на 24г. омъжена съм от 1 година , съпруга ми е на 32г. Като цяло връзката ни започна доста бурно преди 3 години , след което забременях оженихме се и от там започнаха проблемите.... Но след като се роди сина ни ,все едно се отвори една голяма пропаст между нас. Не иска да спи при мен и бебето , а за секс да не говорим.Нямаме никакви физически контакти от година на сам.Пробвала съм да оправя нещата , водили сме много разговори от които чувам , че нещата ще се оправят , но само приказки.Толкова съм отчаяна вече , че не знам на къде и към кой да се обърна.Моля ви помогнете ми

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Дребен шрифт
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, не знам какво точно очакваш като помощ, затова ще се опитам да направя единственото за което се сещам: да ти напиша няколко общи положения за ситуацията, а ти след това може да попиташ по- конкретно, ако възникнат въпроси у теб.

Ще прозвучи банално, но това е състояние през което преминават 90 процента от брачните двойки. Много е тежко и мъчително, но при правилно преминаване през него води до едни по- зрели и по- стойностни отношения. Пожелавам ти го.

Има 3 кризисни момента във вашето положение.

Най- напред периода на вашата връзка - 3 години. Смята се, че това е периода, в който състоянието на влюбеност изчезва и трябва да премине в следваща фаза - любов, обич, уважение. Този преход е труден, защото поставя партньорите в едно съвсем ново за тях светоусещане. Пада завесата на влюбеността и виждаш неща, които по- рано не си забелязвал, заради нея. Обикновено тогава се появяват фразите, водещи до големите проблеми: " Той/Тя не беше такава." ; "Той/Тя не ме обича вече." ; "Не ме разбира" "Не правеше така" "Не се интересува от мен" и т.н. Това минало време всъщност е илюзорно. Той/Тя винаги си е бил такъв или такава, сменя се усещането за другия. До като трае този процес на пренастройка и откриване на новите чувства е възможно едно временно отдръпване, което се проявява по различен начин.

Има няколко етапа в семейната връзка - свързаност, диференциация(разграничение) и отделяне.

Обикновено, когато има конфликт двамата партньори са на различни нива в общуването си. Възможно е диференциацията при единия да настъпи, когато другият е все още в етап на силна свързаност. Тогава свързаността на единият се бунтува срещу новото начало в усещанията на другия. Възможно е, това положение да продължи дълго време и да доведе до много недоразумения.

В периода на влюбеност и двамата партньори са в силна свързаност. Помисли как би определила вашите отношения спрямо тези етапи?

Другият кризисен момент е раждането на детето. Дори когато детето е чакано и желано дълго време, появяването му води до редица недоразумения в общуването между двамата родители. При вас се е появило ненадейно, скоро след започването на връзката ви. Т.е. вие работите изцяло на ниво инстинкти. Женският инстинкт е да създаде силна емоционална връзка на свързаност с детето и това се усеща в голяма степен от мъжа. Инстинктът на мъжа - първичния - е отдръпване или диференциацията, за която говорихме. Това често се случва на несъзнателно ниво и нито майката нито бащата са доволни от случилото се, но в същото време не знаят какво да направят и какво точно се случва. Мъжът често се чувства отблъснат, без да е в действителност така, а жената се чувства изоставена, без да разбира защо мъжът и причинява това. И този етап разбира се си има край. Важното е да се подходи към него с разбиране и от двете страни, без обвинения и искане на обяснения - подобно поведение от страна на жената в голяма степен води до съпротиви от страна на мъжа и той се отдръпва още повече. От една страна той не знае защо се чувства така, а от друга трябва да даде отговори на неправилни въпроси.

Третият кризисен момент е възрастовата разлика, която ви поставя в центъра на две различни по вид и изживяване житейски кризи. Ти си в началото на двайсете, което те поставя в периода на преминаване от юношеството в света на възрастните и дори да си убедена, че си отдавана там, то е само твое убеждение. Съзнанието сега започва да пречупва много понятия, светогледа, начина на отношение към нещата и т.н. Той е във вихъра на кризата на трийсетте, една от най- мощните и променящи личността, кризи в житейския цикъл. Въпросите, които трябва да преборите са от съвсем различно естество и изискват различна концентрация.

Наслагването на тези 3 фактора, предполагам, обяснява тежкото емоционално положение, в което сте изпаднали.

Всяко едно от тези положения има различно по вид изживяване и точки за работа.

Поради малката и обща информация от първия пост няма как да се направи по- конкретно разсъждение.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Моя съпруг е с много труден характер.Той е много свободолюбив , има си свои занимания в които не иска аз да се меся или да участвам.Уважавам това негово пространство и гледам да не навлизам там.Може би в момента сме толкова отдалечени един от друг , че сме като брат и сестра нищо повече.Това което не разбирам е как един нормален мъж може да изтрае 1 година без сексуални контакти (значи има друга).На мен ми се струва , че го е страх от прекалената обвързаност , но май е малко късничко да се страхува от това.След прекалено много опити да възвърна предишните отношения и след скандалите ни , вече ме е страх даже да го докосна , да не би да избухне пак.Не знам как да постъпя с него .Най - много се опасявам , че нищо няма да се промени и детето ми ще започне съзнателния си живот в среда пълна с негативи , което няма да му се отрази никак добре на маника.

Линк към коментар
Share on other sites

,,,Това което не разбирам е как един нормален мъж може да изтрае 1 година без сексуални контакти (значи има друга).,,,

И аз мисля,че един здрав мъж няма как да изтрае толкова време без сексуални контакти.Това обаче не ме кара да предполагам,че съпругът ти ти изневерява, а просто, че има сексуален проблем за който го е срам да ти сподели.

Ти си жена и съдиш за това,че той не прави секс с теб по женски-когато съпругата има любовник обикновено избягват секса със съпруга си.При мъжете не е така, понякога мъжа който си има любовница дори започва да прави повече секс със съпругата си.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

.При мъжете не е така, понякога мъжа който си има любовница дори започва да прави повече секс със съпругата си.

Някак не ми звучи логично.Защо тогава ще има любовница?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте qiram88,

Диди е права, че голяма част от двойките преминават през трудна фаза през първата една - две години след раждането на детето, особено ако са се случили нещата толкова бързо както при вас, и понякога дори се случват доста парадоксални неща.

Можете ли да отговорите на няколко въпроса.

Мъжът Ви как се отнася към детето, играе ли си с него, отделя ли му време?

Има ли кой да Ви помага в отглеждането на детето, чувствате ли се по някакъв начин сама в отглеждането и възпитанието му? Имате ли време за себе си, излизате ли с приятелки? Мислите ли да започнете работа? Вие самата променихте ли се след раждането, как, в какво? Ако мъжът ви има нужда от подкрепа вие как изразявате подкрепата си към него?

Може мъжът Ви наистина да има някакъв проблем, свързан с близостта Ви, дали можете на базата на това, което четете тук да пробвате да говорите по друг начин с него, а не както до сега?

Как реагирахте когато го "хванахте" да мастурбира?

Линк към коментар
Share on other sites

Играе си с него , гледат се няма проблем.

Може да се каже , че сама отглеждам детето си , понякога събота и неделя е при моята майка.

Гледам когато мога да отделям време за себе си ,излизам си с приятелки.

Относно работата имам още 1 год.майчинство , а след това мисля да си намеря работа.

Промених се естествено станах по отговорен човек.

Винаги бих го подкрепила за каквото и да става въпрос.

Никак не реагира само ме погледна и това беше.

Линк към коментар
Share on other sites

Не иска да правим секс , но на няколко пъти го хващам да мастурбира . Това как да го разбирам?

Разбирай го като бягство, като проблем (както каза д-р Първанов).

Ако това е решението му от година на сам и изключва реалния полов контакт, това действително вече е реален проблем, защото това изменение засяга не само вашите взаимоотношения, но и неговото поведение в различни аспекти.

Тук отново се връщаме на темата с разбирането и правилните въпроси.

Случило се е нещо, което е включило отдръпването и реакция на бягство. Вероятно нещо свързано с осигуряването на сигурност и стабилност, но разбира се може да е и от друго естество. Тази реакция на отдръпване от интимна близост се среща при семействата с първо дете, както при мъжете, така и при жените. Причините при двата пола са различни, но будят еднакво недоумение и не разбиране от другия партньор.

Ти си човекът, който може да съдейства за излизането от това положение.

Много такт, толерантност. Изключи обвиненията и "търсенето на сметка". Говорете по въпроса най- вече информативно. Често липсата на информация по въпроса дава предимство на мъжа да определи това поведение като нормално и "всички го правят".

Тук във форума има много теми по въпроса и много информация.

Добре е да информираш първо себе си и след това да намериш най- добрия и подходящ начин да представиш тази информация.

Ще е успех, ако стигнете до момента, в който да говорите за проблема и го изложите като такъв.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

,,не ми звучи логично.Защо тогава ще има любовница? ,,

Хората казват-апетита идва с яденето.И това е точно така.Когато се храним се отделят храносмилателни хормони, те не само участват в смилането на храната, но и повишават апетита.Същото е и с половите хормони, колко повече секс правим толкова повече тестостерон се отделя, а той стимулира желанието за още секс.Така,че обикновено се подлучва следното-след доста години съвместен живот съпругата вече е омръзнала и желанието за секс липсва/респективно и нивото на тестостерона пада/. Тогава съпруга си намира любовница и започва да прави секс нея.Тестострона му се вдига и желанието му секс е повишава, така в едни момент жена му, от която до момента не се е възбуждал започва отново да го привлича и той прави секс и с двете.В един следващ момент може дори да скъса с любовницата, но понеже тестостерона му вече е повишен да продължи редовен сексуален живот с жена си.

,,,Не иска да правим секс , но на няколко пъти го хващам да мастурбира . Това как да го разбирам?,,,

Разбирай го, като това,че си няма любовница.Ако имаше нямаше да го прави.Разбирай го и като това, че не прави секс с теб защото си мисли,че няма да се възбуди и ще се изложи.

Влез в някой сайт в който мъжете коментират сексуалните си проблеми и ще се убедиш, те мастурбират защото имат сексуален проблем и поради страха от провал бягат от реален секс с жени.

Линк към коментар
Share on other sites

След снощния ни разговор със съпруга ми , стана ясно , че осъзнавал аз как се чувствам , чувствал се много кофти заради това , но нищо не можел да направи тъй като не искал да живее с мен , но не искал и сина ни да бъде далеч от него.След като ми каза тоя неща аз реших , че най - добре ще е за мен и за детето е да се изнесем.След което мъжа ми каза да останем при него поне докато свърши зимата.Имам чувството , че има нещо сбъркано в него.Нещата които не си ги обяснявам са няколко и вече в главата ми е пълна каша:

1- Хем осъзнава какво ми причинява и не го прави нещо за да се промени (значи не му дреме за мен)

2- Не иска да живее с мен , но не ме и пуска да си ида (и той не знае какво иска)

3- Не ме желае , не иска да правим секс , но няма любовница (сдухан ли е?)

Наистина не знам как да го разбирам тоя човек.

Кажете ми той луд ли е?

Линк към коментар
Share on other sites

1- Хем осъзнава какво ми причинява и не го прави нещо за да се промени (значи не му дреме за мен)

2- Не иска да живее с мен , но не ме и пуска да си ида (и той не знае какво иска)

3- Не ме желае , не иска да правим секс , но няма любовница (сдухан ли е?)

Наистина не знам как да го разбирам тоя човек.

Кажете ми той луд ли е?

Не е луд и не е "сдухан".

Сега ще ти предложа по различни изводи от направените от теб, а ти кажи какво мислиш.

1- Хем осъзнава какво ми причинява и не го прави нещо за да се промени (значи не му дреме за мен) - Дреме му за теб, но не знае какво се случва и какво да направи, за да промени положението.

2- Не иска да живее с мен , но не ме и пуска да си ида (и той не знае какво иска) - Знае какво иска, но не знае как, видял е, че ти вече си наясно и иска време, за да намери варианти и решение за промяна.

3- Не ме желае , не иска да правим секс , но няма любовница (сдухан ли е?) - Не е сдухан, а има проблем и то сериозен и има нужда от разбиране и подкрепа, сам не може да се справи с това.

Грубото поведение и обидите не просто могат да влошат положението, но може и да са причина за състоянието.

Всичко това са разбира се само предположения. Ако искате проблема да се разреши, трябва да се говори и с двамата. Преди да вземате решения за раздяла , посетете една семейна консултация, ако не ви помогне то и с нищо няма да ви навреди.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз никога не се държа грубо с него , напротив винаги съм много лъчезарна и деликатна.Просто всичките тези неща понякога ми идват в повече.Каза ми да не си ходя сега , да стоя докато мине зимата ...... А относно семейната консултация той никога не би се съгласил да отидем.Не мисля , че той има желание нещата да се подобрят.За 1 година и пръста си не е мръднал

Линк към коментар
Share on other sites

Излиза, че не живеете заедно, а - като съквартиранти?!

Линк към коментар
Share on other sites

Аз никога не се държа грубо с него , напротив винаги съм много лъчезарна и деликатна.Просто всичките тези неща понякога ми идват в повече.Каза ми да не си ходя сега , да стоя докато мине зимата ...... А относно семейната консултация той никога не би се съгласил да отидем.Не мисля , че той има желание нещата да се подобрят.За 1 година и пръста си не е мръднал

Дошъл е моментът, в който или трябва да се запознаете на ново и да си станете по- близки от всякога или да се разделите и да си станете по- чужди от всеки друг път.

В семейството има тежки моменти и тяхното преодоляване зависи от желанието и мотивацията и на двамата партньори. Често единия в двойката решава да избяга не защото иска, а защото няма друго решение. Няма знанието за продължението.

Вие сте в третата година от вашето съжителство, съвсем в началото (ако му позволите да продължи), паднала е завесата на влюбеност и сте се видели такива, каквито не сте се познавали. Много е неприятно. Изведнъж разбираш, че не познаваш човека до себе си и се чудиш, къде е твоя любим-а!? А той си е все там и все същия, учуден от същата промяна.

Много си гневна на ситуацията, напълно разбираемо е.

Имаш най- общо две посоки, които да подхванеш:

- да си събереш багажа и да избягаш (защото това е бягство от проблема, колкото и да не им харесва на болшинството хора това определение), носейки със себе си един куфар с огорчение, неудовлетвореност, гняв, обида и всички други красоти.

- да се мобилизираш и да се побориш за любовта и семейството си(защото ако при всеки проблем решението е бягство, следват много разочароващи връзки), да разбереш всичко за проблема, да предложиш съдействие и ако има любов и желание и от двете страни да започнете новото си запознанство. Тук ще трябва да подготвиш, много търпение, толерантност, съпричастност и разбиране. Не е лесно, но ако има желание от партньора да започнете тази битка с проблема резултата ще е очарователен - двама зрели хора, по- обичащи се от всякога, с по- високо ниво на самопознание и дори да последва раздяла в някакъв момент(защото и това е вариант), тя ще е приятелска и без куфара с чувства, които тормозят цял живот.

Така че, мисля, че ти предстои един сериозен размисъл, вземане на решение, спокоен и реалистичен разговор с партньора(не караници и обиди) за споделяне на взетото решение и работа, много работа. Който от вариантите да избереш лесен път няма.

Браковете рядко са happy end от приказките и ако се случи, пътеката до там е постлана с много тръни също както в книгите, разликата е, че трябва ние да сме главните герои.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Здравейте отново.. :) Пуснах тази тема преди 2 години.Е искам само да споделя , че промяна в отношенията ни няма ,все същите са си.Изтърпях какво ли е от пренебрежението - до любовницата , от кавгите - до боя.Една възрастна жена ми каза:"Трай баба първите 3 години от брака са най - трудни.Издържите ли ги ще имате семейство." Е 3 години минаха , но ..... нашата приказка е все още като написана от Стивън Кинг..Може би вече гледам нещата със насмешка или поне така се старая да изглежда.Мисля , че изходът от този брак е ясен , жалко за малкото ни момченце :)..Приятен ден от мен

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...