Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Цар Самуил и Българската епопея


 Share

Recommended Posts

  • 5 years later...

Цар Самуил - държавникът, който не е можел да заспи заради България: http://www.bgdnes.bg/Article/4359617.

Цар Самуил бил висок 155 см., оживял след тежка черепна травма: http://www.168chasa.bg/article/5430361.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 9 months later...

Когато четях за съпротивата срещу византийската инвазия най - голямо впечатление ми направиха верността и борбеността на Николица. Два пъти попада във византийски плен, но два пъти успява да се измъкне и да продължи борбата.
"Никулица или Николица (на гръцки: Νικουλίτσας) е български аристократ, болярин от края на Х - началото на ХІ век.
В края на Х век Никулица е управител на град Лариса. В 983 г. цар Самуил завзема града след обсада и продава в робство всички жители, с изключение на рода на Никулица, който най-вероятно е от български произход и бил взет на служба при българския владетел.
Никулица става управител на Сервия (Бел. моя: град в днешната Егейска Македония) по време на управлението на цар Самуил, след завоевателя на града Димитър Полемарх. Той е наричан с галено име, поради ниския му ръст. През 1002 г. византийците, начело с Василий II, обсаждат града и след дълга обсада успяват да пробият, въпреки отчаяната защита. Никулица е закаран в Константинопол и му е дадена титлата патриций. Но българския аристократ напуска Константинопол и се присъединява към силите на Самуил, които се опитват да си върнат Сервия. Василий II действа бързо и се насочва към града с армия и успява да отблъсне българите. Самуил и Никулица напускат, но скоро последния е нападнат и заловен отново. Закаран е обратно във византийската столица и е затворен.
Успява да избяга още веднъж и продължава борбата. След смъртта на Иван Владислав през 1018 г. той е сред болярите, които продължават съпротивата в планинските райони на страната. След като войските му са обградени от византийската армия, разбира че по-нататъшната съпротива е безсмислена и се предава на Василий II с остатъка от армията си. Василий II го изпраща в Солун под арест.
Негов потомък е Никулица Делфина Лариски оглавил в 1066 г. едно от следващите български въстания срещу империята." (
https://bg.wikipedia.org/wiki/Никулица?fbclid=IwAR1MRwXdM8eDRlGqtyjw-am90eFGuq-6whPP-EkM4yyioKkxAgf3OEhIVUs.)

Замислих се: защо византийците не са убивали някои български велможи, ами са ги държали в плен, че и титли са им давали. И даже Николица три пъти са го пленявали. Можело е да го убият без дори веднъж да го отведат като заложник. Поне за момента не ми е известно да е бил убит даже след третото пленяване. Мисля, че отговорът е този: били са ценни кадри. По принцип разни знатни личности са били държани като пленници с цел да бъдат гарант за спазването на някаква договореност или за да може по - късно евентуално да бъдат ползвани за размяна с хора пленени от вражеската страна.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...