Jump to content
Порталът към съзнателен живот

96. Върховният авторитет - Утринно Слово, държано на 27 юни 1934 г.


Recommended Posts

Молитвена наряд за началo

Песен: Всичко в живота е постижимо

Добрата Молитва

Беседа: Върховният авторитет

Утринно Неделно Слово, държано на 8 юли 1934 г., 5 ч.с, София – Изгрев

Молитвена наряд за край

Господнята молитва

Песен: Бог е Любов

Любовта всякога се отличава със следното: Тя най-първо дава, а после взема. А безлюбието по какво се отличава? То най-първо взема, а после малко ще даде. Онзи, който първо взема, а после дава, той е в безлюбието, а пък онзи, който първо дава, а после взема, той е в Любовта. Това е закон. Затова, на всички ви пожелавам, да живеете в Любовта. Давайте, и после вземайте. Това е закон.

Върховният авторитет

Link to comment
Share on other sites

Този начин, по който сега хората се раждат, той не е вечен начин. Един ден хората ще се раждат по друг начин. Раждане може да има, само когато Духът влезе в човека. Сегашните хора казват: Добила жената дете. Писанието казва: "Създаде Бог човека", а пък за напредналия човек Писанието казва: "Роден е от Бога". Не създаден. Не само трябва да бъде създаден човек. Това е един механичен процес. Родените от Бога, те са Синове Божи. За създадените още не може да се каже, че са Синове Божи. За тях се казва, че са образ и подобие Божие. Сега, онова, което е необходимо за вас, е присъствието на Духа, Който може да ви изпълни с онова познание, нужно да разберете какво е предназначението ви. Да може да си спомните какво трябва да правите.

...

На онзи свят има работа, велика работа има, придружена с радост и веселие. При работата ще ви се даде най-хубавото. Тук не можем да работим. Тук се трудим и се мъчим, а пък в небето ще работим. Следующият живот, който иде, ще бъде живот на работа, затова трябва да се приготовляваме.

Щом имате страдания, то има нещо в нас, което трябва да поправим. Това можем да го направим само по един начин. Нещата без Любов не могат да се поправят. Затова, Любовта за вас трябва да бъде върховният авторитет. От този авторитет излиза животът. Ние трябва да обичаме живота – онова, което Бог ни дава. И Любовта трябва да бъде за нас авторитет. Само по този начин може да се поправи миналото, може да се изправи настоящето и само по този начин може да се постигне бъдещето. Никога не казвай: Не си струва да обичаш! Обичай!

Върховният авторитет

Link to comment
Share on other sites

Казвам сега: Как е по-хубаво да се започне – с Мойсеевия закон или с Любовта? Писанието казва: Мойсеевият закон е до Христа, а пък Христовият закон на Любовта е вечен закон за възпитание.

По някой път вие искате живота да бъде красив, хубав, да ви обичат, да ви погалят, да ви кажат една сладка дума, да ви приемат вкъщи като свои. Но това е Христовият закон. В Мойсеевия закон няма такива неща.

При Мойсеевия закон ти си един слуга, каквото направиш, плащат ти и като направиш нещо, ще ти намерят кусур, ще кажат: Проста работа. Ще унижат работата ти, за да откъснат нещо от заплатата ти. Ще ти кажат: Не си го нарисувал както трябва, не си ушил дрехата както трябва, за да ти отбият нещо. И онзи човек ще каже: Хайде, ще взема по-малко.

Хубавите работи зависят от Любовта. Само онзи, който е заквасен от Любовта, законът не го лови. Някой казва: Онази сестра се отнесе грубо. Няма нищо, тя по закона ходи, тя си носи камшик и като си извади камшика, удря. Някой казва: Онази сестра е станала много добра. Тя е хвърлила камшика, няма никакъв бастун. Много хора днес нали носят бастуни? Бастунът е Мойсеевият закон. Даже и жените носят сега по някой път бастун. Това е модно. Подпира се на бастуна. Има една страна в живота, която е красива. Ние искаме известни постижения, постиженията по закона – те са външни постижения.

Законът може само да те облече, да ти построи къща, да ти направи ограда. Но законът не може да ти даде щастие. Законът не може да ти даде разумност. Законът не може да ти даде сила. При закона всичко е външно. Най-първо ние сме работили външно – по закона. Сега Любовта работи отвътре. То е животът. Силата на човека е в Любовта. Трябва да се употребява Любовта, защото ако не я употребявате, вие ще останете парализирани или недоизраснали.

Законът ограничава, Любовта освобождава. Законът дава справедливост, Любовта носи правда. Когато човек носи и прилага Любовта, няма нужда от други закони и правила, няма нужда от бастун или камшик...

Когато на времето четях това, все си задавах въпроса - аз няма да нося бастун и камшик, добре, ами ако другият до мен, с когото работя и живея, носи и размахва камшик по неговия закон? Да се подчиня ли на закона му, или да рискувам да ме удари с камшик, ако неговият закон не съвпада с моята вътрешна любов и сила? Трябваше да изпитам, за да узная отговора...

Link to comment
Share on other sites

Когато вие изгубите една хубава ваша мисъл, къде е отишла тя? Кажете ми. Ако едно хубаво ваше чувство се е изгубило някъде, къде е отишло то? Мислите ли, че няма да отговаряте за това? Живо чувство беше то. Може би вие да сте причината, или пък, поради вашето невнимание, това чувство е станало жертва на някой вълк, на някой паяк и прочее.

Та сега вашите хубави мисли, вашите хубави желания, това са вашите овце, които трябва да пазите

. Христос казва: "Моите овци, Отче, на Мене ги даде и аз ги пазя. Полагам душата Си за тях, да не изгубя нито една от тях". Онова, което Бог ви е дал, ако го изгубите, тогава къде е вашето достойнство? Всичко това, което Бог ви е дал, вашите хубави мисли и хубави чувства, тях не трябва да губите по никакъв начин. Някой може да казва: Аз съм много добър. Отивам в кошарата му, да му видя овцете. Той ми казва, че е много добър човек. Отивам в градината му, да видя плодните дървета, да видя зелето му, доматите му какви са. Виждам още лука, чесъна, сливите, крушите, ябълките. Това са все методи за възпитание на хората и като обикалям дърветата, аз гледам, кои методи успяват. Някой път тиквите не вървят. Тиквите са много идейни. Някой път сливите или ябълките не вървят. А пък някоя година всичко върви. Значи на добро е. Растителното царство ми казва: По нашия живот съди за господаря ни. Всеки един човек трябва да има една градина, за да гледа как растат растенията. И какъвто е той, такива ще бъдат и растенията, такива ще бъдат и неговите домашни животни. Сега онова, което Бог ни е дал, трябва да го пазим. Хубавото, което Бог ни е дал, тези овце, които Бог ни е дал, трябва да ги пазим, както пастирът пази овцете на господаря си, та нито една овца да не се изгуби. И тогава Бог ще каже: Добри рабе, много добре си ги гледал, ще ги оставя на тебе.

Edited by Розалина
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...