Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Възобновяеми енергийни източници


Recommended Posts

1% от Сахара ще обезпечи целия свят със слънчева енергия

 

solar-thermal-power-bb001.jpg
 
Германското списание "Шпигел" публикува изображение, на което нагледно се демонстрира, каква площ от пустинята Сахара е необходима за да се удовлетвори потребността на цялото човечество от електроенергия, източник на която ще бъдат хелиотермалните електростанции.
Червените квадрати на първото изображение нагледно демонстрират на каква площ е необходимо да се разположат слънчевите електростанции, за да може тяхната енергия да стигне за всички световни потребности, за цялата планета.

 solar-thermal-power-bb002.jpg 

Хелиотермалните електростанции - това са електростанции, които използват концентрирана слънчева енергия, за загряване на термоносител, който нагрява вода до парообразно състояние, а парата от своя страна върти паровата турбина на генератора.


 solar-thermal-power-bb003.jpg 

Слънчевите електростанции от термичен тип, на този етап от развитие на технологията им, се отличават с по-високо КПД и по-ниска себестойност в сравнение с фотоелектрическите панели. Освен това, при тяхното създаване се използват обикновени технологии: параболични огледала, концентриращи светлината тръби с топлоносители, топлообменник, нагряващ водата, и парова турбина, която вече много години успешно се използва в топло и атомните електроцентрали.

 solar-thermal-power-bb006.jpg 

Пустинята Сахара като че ли е създадена за развитие на слънчевата енергетика - обширни простори, безоблачен, слънчев и сух климат. Неудобство могат да представляват само пясъчните бури, които заплашват да повредят оборудването, но това е вече работа на метеоролозите - да намерят по-спокойни територии.


solar-thermal-power-bb008.jpg 

Също така може да се предположи, че създаваната на огромни разстояния сянка и конденза на влага върху металните конструкции могат да доведат до изменение на оскъдните пустинни екосистеми, и като следствие, да се увеличи биоразнообразието на региона - достатъчно приятен страничен ефект.

solar-thermal-power-bb010.jpg 

Германия още преди години предлагаше амбициозен проект  за производство на слънчева електроенергия в Сахара, но тогава това изглеждаше като научна фантастика. Но сега, когато в Япония и Германия активно се закриват АЕЦ, а САЩ преустановяват издаването на лицензии за строеж на нови ядрени реактори, когато енергетиците на Германия докладват, че 25% от електроенергията те получават от възобновяеми източници, проектът за превръщането на най-безполезната за сега земя на планетата в енергиен Клондайк, изглежда съвсем реален и е въпрос на време реализирането му. На близко време...

solar-thermal-power-bb011.jpg 


източник : facepla.net
Edited by mvm
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

"Рибешко око" получава електричество и от лунна светлина

 

 570x428-images-stories-energy-solar-Rawl
Сферически преобразувател на светлинната енергия в електрическа , направен във форма на стъклено кълбо, се оказал толкова ефективен, че позволил на германски изобретател, живеещ сега в Барселона, да получава постоянен електрически ток дори през нощта.
Сферичната леща на удивителния слънчев генератор на електроенергия позволява да се увеличи ефективността на фотоелектрическата система с 35% в сравнение с неговите плоски събратя, фотопанелите.
Германският архитект Андре Броссел, с помощта на серво-машинки "извел в орбита" стъклена "планета" - фотогалваничен приемник, който винаги се намира във фокуса на концентриран светлинен поток, благодарение на системите за следене на положението на източника на светлината.
 
Навярно до сега не сме виждали по-красив генератор на електроенергия, притежаващ освен това способност да произвежда електричество от слабата лунна светлина.
Разбира се устройството се намира в стадий на концепция и едва ли в близкото бъдеще ще позволи да се решат енергийните проблеми в значителни мащаби, но изобретателят е уверен, че подобни устройства могат да станат не само източник на чиста енергия, но едновременно с това, да бъдат елементи от дизайна на съвременните сгради.
 
Андре продължава да експериментира с прозрачни сфери с различни размери и съчетания за максималнен ефект.
 
 
570x490-images-stories-energy-solar-Rawl
 
 
 източник : http://www.facepla.net
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Може ли енергията от вятъра да обезпечи цялото човечество

 
570x411-images-MB-2012-863-Horns-Rev2_22

През 2011 година общата численост на енергията произведена от всички ветрогенератори в света съставлява 430 теравата, което се явява 2,5% от цялата произведена от човечеството енергия. На планетата Земя има достатъчно енергия на вятъра, за да обезпечи всички човешки потребности. Какво ще стане, ако ние можем да "включим" целият достъпен вятър?

 

Вятърната енергия или ветроенергетика, това е отрасъл на енергетиката, който се занимава с преобразуването на енергията на въздушните маси в електрическа, механическа или друга необходима енергия. Тази енергия се явява възобновяема за разлика от изкопаемите горива, енергията на вятъра практически е неизчерпаема, повсеместно достъпна и много по-екологична. 

 

Използвайки модел за изчисляване на потенциала на вятърната енергия, изследователи от Научния Институт Карнеги  (Carnegie Institution for Science) и Ливерморската лаборатория "Лауренс"  (Lawrence Livermore National Laboratory), публикували свои резултати в списание "Природни изменения на климата"  (Nature Climate Change).

 

По думите на Кейт Марвел, един от съавторите на изследванията с Кейн Калдейра и Бен Кравитц, около нас има достатъчно енергия, както на повърхността на Земята, така и в атмосферата, за да се обезпечи енергия за цялата планета 100 пъти повече от текущата норма. В настоящия момент човешката цивилизация използва примерно 18 теравата енергия. Съгласно показания модел ветровите турбини могат да произведат около 400 теравата вятърна енергия от долните слоеве на атмосферата и около 1800 теравата от горните слоеве. Работата на ветрогенератор с мощност 1 мегават за 20 години позволява да се икономисат примерно 29 хиляди тона въглища или 92 хиляди барела нефт. 

 

Действително, вероятно човечеството ще се сблъска и с ограничение на количеството на получаваната по този начин енергия. Вятърните турбини работят по метода на създаване на съпротивление или неговото забавяне, снижавайки силата на вятъра. Ако се поставят прекалено много ветрови турбини, то вятърът значително ще намали скоростта си. Освен това такива изменения в глобалната циркулация на вятъра могат негативно да повлияят на климата (предишното изучаване на подобен модел показало риск от глобално изменение на разпределението на валежите при крупномащабно "събиране" на вятърна енергия.)

 

Въпреки това, както твърдят учените, нито един проблем с изменението на климата няма да ни застрашава още много, много дълго време. Човечеството може екологически безопасно да получава вятърна енергия до 2000 теравата, преди да се сблъска с физическите предели за броя на вятърните турбини, които биха могли да повлияят на силата на вятъра. Тази цифра е 100 пъти по-голяма от реалното потребление на електроенергия на планетата в настоящия момент. 

 

Horns%20Rev2.jpg
Следващата стъпка от изследванията на учените ще бъде коригиране на анализа за техническите възможности на ландшафта за месторазположението на вятърните турбини. Но на този етап може уверено да се каже, че при наличие на такава богата възможност за обезпечаване на човечеството с енергия в пъти превишаваща текущите потребности, то решението за развитие в тази област ще се определя от политически, икономически и технически ограничения, а не от териториални граници. 

 

 
По материали от :  http://www.washingtonpost.com
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

За първи път в историята на САЩ приливна турбина доставя енергия в енергийната система

 
570x240-images-stories2-770-tidgen.jpg

Милиони години приливите и отливите преместват грамадни обеми вода от място на място. Те са стабилен и предсказуем източник на енергия. Неотдавна първата приливна турбина започна да доставя енергия в електрическата мрежа на САЩ.

 

За знаковото събитие обяви  Ocean Renewable Power Company (ORPC). Нейната приливна турбина TidGen достави първите киловат-часа енергия в мрежата принадлежаща на компания Bangor Hydro Electric. За първи път в историята на САЩ крайбрежна електро-инсталация започна да работи за енергийната мрежа. 

 

Ocean Renewable Power – е относително млада компания, реализираща еко-проекти на "зелената" хидроенергетика от 2004 година. Работата над проекта за първата комерсиална приливна електростанция в щата Мен, ORPC започнала още през 2006 година. За изминалите години те са успели да получат поддръжка от местните жители, да получат също така всички необходими разрешения от местните власти, да разработят и да тестват бета-версията на турбината. 

 

Комерсиалната приливна турбина, монтажът на която ORPC завърши в началото на лятото на 2012 година е разположена в залива Фанди, близо до крайбрежието на щат Мен, на границата с Канада. Пиковата изходна мощност на TidGen достига 180 кВт, което е достатъчно за захранването на 25-30 домакинства. На това място през есента компанията има намерение да монтира още две аналогични турбини, а в бъдеще да разшири мощността на приливните електростанции до  5 мВт. Ако това бъде изпълнено, то енергия от морските дълбини ще ползват жителите на 1200 домове. 

 

Турбината TidGen е разположена на установка на дълбочина 15-30 метра. За получаването на енергия тя използва приливните течения на изходите от заливите. Заливът Фанди е грамаден ресурс за приливна енергия. По оценка на  ORPC приливния енергетичен ресурс на това място е един от най-надеждните в света. По време на приливи и отливи тук ежедневно се преместват 100 милиарда тона вода, а разликата в нивото на водната повърхност достига 15 метра. В сравнение с вятърните и слънчевите електроцентрали, приливните турбини, особено поставени на такова място като залива Фанди, се отличават със стабилност, последователност и предсказуемост. 

 

В САЩ технологиите на морската енергетика в последните години са в подем. Техния потенциал е много голям. Според американското Министерство на енергетиката, енергията на вълните и приливите е способна да покрива до  15% от цялото потребление на електроенергия в САЩ. През миналата година компания Georgia Tech, със съдействието на правителството пристъпи към създаване на карти на приливите, за да оцени потенциала на конкретни места и да помогне за тяхното усвояване. 

 

По материали от :  IEEE Spectrum

 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Училище с нулево потребление на енергия в Ню-Йорк

 
570x401-images-stories2-770-som-net-zero


«Net zero» – е популярно направление в строителния дизайн. "Чиста нула" подразбира нулево потребление на енергия от зданието. Но в действителност това не означава  отказ от потребяващи енергия технологии, а компенсиране  на разходите с местни възобновяеми източници. С други думи зданието  «Net zero» потребява не повече енргия, отколкото може да произведе. 
 
Проект на сграда на начално училище, което икономично ще изразходва енергията и едновременно ще я произвежда, използвайки възобновяеми източници, се реализира в Ню-Йорк. Предполага се, че занятията в училището ще започнат през 2015 година.
 
Работата над проекта води  SOM - обширна архитектурна компания с отдели по целия свят от Ню-Йорк до Шанхай и Дубай.  SOM е признат лидер в областта на рационалното проектиране, имащ голям опит. Компанията е била избрана за разработка на проекта на училището в началото на 2012 година.
 
Училище  №62 ще бъде построено на участък от 3,5 акра на Стейтън Айлънд. В него ще се обучават 444 ученика от различни възрасти, на територията на училището ще има и детска градина. 
 
По мнението на Роджър Дъфи (Roger Duffy), ръководител на образователната лаборатория на фирмата, проектът предоставя "уникална възможност за формиране на нова парадигма на училищните сгради в Ню-Йорк, а защо не и по света".
570x422-images-stories2-770-som-net-zero
Очевидно, че при цялата развитост на технологията, сгради с пълна реализация на концепцията «Net zero» не се срещат толкова често. По тази причина в компанията наричат проекта "лаборатория на устойчивост", и имат намерение да го използват като тестова площадка за бъдещи комерсиални проекти с технологии за генериране на енергия от възобновяеми изтрочници. 
 
Площта на училището ще бъде 6000 квадратни метра. Ориентацията е оптимизирана за създаване на максимална възможност за естествено осветяване на помещенията и за обезпечаване на висока производителност на фотоелектрическите панели, които ще покрият голяма част от повърхността на сградата. 
 
Главната сграда ще бъде раположена във вътрешен училищен двор. Според авторите това ще облегчи достъпа на слънчева светлина в помещенията, което ще икономиса енергия за осветление. За тази цел ще способства неголямата височина на сградата, само два етажа, и стъклените панели на покрива. 
 
Ориентацията на фасадата на юг ще обезпечи висока производителност на слънчевите елементи. Цялата южна страна без прозорците ще бъде облицована с фотоелектрически панели, оптимизирания ъгъл на наклона на които ще позволи да се събира максимум енергия. 
 
Втората страна на екологическите проекти на  «Net zero» е енергопотреблението. Както твърдят в SOM, тяхното училище ще потребява с 50% по-малко енергия от останалите училища. Това компанията смята да постигне, като направи ултра-плътна енергоефективна облицовка на сградата за минимизация на загубата на топлина. В сградата ще се използват нискоенергийни осветителни тела и аналогична кухненска техника. Намаляване на енергопотреблението ще се постига и чрез управляема вентилация. 
 
По мнението на SOM, техният проект ще стане първото училище с нулево потребление на енергия в Ню-Йорк и в североизточните САЩ.

 
По материали на :  SOM
Edited by mvm
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Слънчевата инициатива в Калифорния достига 1 ГВт

Програмата на щата Калифорния «California Solar» по инсталирането на системи слънчеви панели, както за жилищно, така и за комерсиално използване, в настоящия момент финансира инсталиране на оборудване, достатъчно за производството на 1 гигават електроенергия - ниво, което не са достигнали нито един щат и нито една страна до този момент. 

570x355-images-stories2-863-California_s


Програмата предлага връщане на средствата, изхарчени за инсталиране на система слънчеви панели. Купувачите получават компенсация за всеки ват слънчева енергия, получена на техните домове, предприятия, ферми, училища, а също така на всякакви държавни или некомерсиални организации.
 
Съгласно официалното заявление на чиновниците, жителите на Калифорния са инсталирали слънчеви панели с обща мощност 1066 мегавата, използвайки удобствата на инициативата  «California Solar» , стартирала през 2007 година с бюджет от 2, 4 милиарда долара, като една от стъпките за мотивация за развитието на отрасъла ВЕИ.(Възобновяеми Енергийни Източници). За сравнение например 1 гигават представлява примерно мощността от работата на две обикновени електростанции или един ядрен реактор. 
 
Размерът на паричните компенсации постоянно се намалява и на този етап е с 92% по-малък отколкото в началото на програмата. Но числото на заявките постоянно расте с всяка година, заедно с популярността на системите слънчеви панели. Като резултат според официалните заявления, паричните средства по програмата ще стигнат за да се достигне генериране на 1940 мегавата енергия към края на 2016 година. 
 
"Това е един от немногочислените примери на програмите, когато достигането на целта настъпва по-рано от очакваното" - казва Едуард Рандолф (Edward Randolph), директор на отдела по енергетика в комисията по въпросите за работата на комуналните служби на Калифорния, която следи за дадената програма. "Както и ние се надявахме, разходите се понижават, а пазарът се доближава до самоизкупуване". 
 
Програмата се явява част от инициативата "Милион Слънчеви Покриви на Калифорния" («California's Million Solar Roofs Initiative»), на стойност 3,3 милиарда долара, отделени от държавата за ръст на отрасъла на слънчевата енергетика.
 
Като цяло, инициативата, създадена от правителството през 2006 година има за цел да инсталира достатъчно количество слънчеви панели, за да генерира 3 гигавата енергия към 2016 година. Такова широко разпространение на търсенето слънчевите панели получиха благодарение на понижаването на цените им, предизвикано от световното производство на панели. Когато през 2007 в Калифорния стартира инициативата, предлагайки компенсации, инсталация на домашна система слънчеви панели струваше средно 9,76$ за ват. Сега тя струва 6,19$, което е с 37% по-евтино. 
 
Растящата популярност на арендоването на системи слънчеви панели, която позволява на собствениците на жилища да ползват оборудването, без да го купуват - също способства за ръста на слънчевата индустрия. Половината слънчеви системи, инсталирани  в щата - са заслуга на работата на слънчевата инициатива  «California Solar».
 
По информация на  Solar Energy Industries Association, ако се включат в разчетите и други източници - такива като слънчеви електростанции, които подават електричество към предприятия - щатът произвежда повече от 2 гигавата с помощта на Слънцето. 
 
по материали на : sfgate.com

 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

EnergySail - високотехнологично платно за съвременните кораби
570x305-images-stories2-770-energysail-3

До появяването на парния двигател корабите с платна векове са браздили морските простори. Енергията на въглеводорода стеснила използването на платната практически напълно, но в последно време се появяват проекти, възраждащи старинните екологически чисти морски двигатели на нова технологична основа. 

 

Концептуалната система, разработвана от японската компания Eco Marine Power, е основана на използването на твърди платна комбинирани със слънчеви панели. 
Установеното на индивидуална мачта твърдо платно EnergySail автоматично "лови вятъра",  обръщайки се в нужното направление, за да обезпечи движение на кораба. Едновременно установените на платното слънчеви елементи подават електричество на  бордовите потребители, което снижава натоварването и разхода на горива за електрическите генератори. 

 

Електроенергията, произведена от слънчевите панели може да бъде съхранена в акумулаторни батерии и да се използва на стоянки. Модифицираната версия на  платната EnergySail допуска тяхното използване даже и в хоризонтално положение. 

 

Както съобщава компанията, твърдите платна се разработват за минимално обслужване и експлоатация в трудни метеорологични условия. Те с успех могат да противостоят на силен вятър и висока влажност. 
570x427-images-stories2-770-energysail-0
Опирайки се на своя предишна концепция   Aquarius Eco Ship – проект за товарен кораб с масив от 14 твърди платна,  Eco Marine Power неотдавна представи модификация на системата, предназначена за инсталиране върху по-малки съдове, например на военни фрегати или на кораби за брегова охрана. 

 

Проектът за военно-морска фрегата предвижда инсталиране на 4 платна, охранителните и патрулните кораби се предполага да се оборудват с две платна. Отделни кораби могат да бъдат оборудвани и с едно платно  EnergySails. Според съобщенията на компанията, тя разработва проекти и за съвсем малки съдове, такива като риболовните шхуни. 

 

Изчисленията на Eco Marine Power показват, че годишната икономия на въглеводородно гориво при използването на тяхното изобретение може да бъде до 20%. Конкретните размери на икономиите зависят от вида на горивото и от методите за използването му. Например за електроходи, съдове оборудвани с електрически двигатели, разходът на горивото може да бъде снижен на 40%. Отчитайки огромните цифри за разхода на гориво от морските съдове, такава икономия може да доведе до значително снижаване на изхвърлянето на парникови газове в атмосферата. 
Освен това от компанията уверяват, че  EnergySails обезпечава точно управление на кораба при малки скорости на движение, което е важно в пристанища и заливи. 

 

Сега  Eco Marine  Power тества система на управление на платната, която ще има за функция автоматичното регулиране, издигане и спускане на платната EnergySail. Компанията се надява, че може да пристъпи към ходови изпитания през 2013 година. 

 

 
По материали на  Eco Marine Power
 
Edited by mvm
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Слънчеви 3D-панели

 

 

Слънцето - това е колосален източник на енергия.  Човечеството вече постепенно започва да осъзнава неговия потенциал. Но възниква закономерен въпрос: ако в Слънцето има толкова много енергия, то защо е нужно за нейното събиране да се строят слънчеви паркове на много хиляди хектара? Работата е в това, че всички слънчеви панели имат един съществен недостатък - неравномерно приемане на слънчева енергия през деня.  Земята се върти около Слънцето, но от положението на слънчевия панел се получава, че слънцето се движи по небето. 

Средният показател на ефективността на слънчевите панели е около 15-17%. Съществуват варианти за монтиране на специални системи за следене движението на слънцето, но това значително оскъпява панела. А нали слънчевата енергетика точно сега поема по пътя на снижаване на себестойността си. В промишлени мащаби такъв вариант е непригоден. 
 
Група изследователи създаде специална програма на  математически модел на обемен слънчев панел, която изчислява максимално ефективната форма.  Създадената програма предлага последователност на форми на панели, започвайки от най-простите и завършвайки с по-сложни, при това се избират най-енергоефективните от тях за цялото денонощие. За вдъхновение учените от Масачузетския Университет се обърнали към природата. Според техните наблюдения короните на дърветата - това е съвършено идеалният преобразувател на слънчева енергия. Те имат обемна форма и техните листа са разположени под различни ъгли спрямо слънцето. Именно затова, на дърветата не се налага, както на някой цветя, постоянно да се въртят според слънчевата светлина. Ефективността на листата на дърветата при поглъщане на енергия се разпределя равномерно, и това е благодарение на различното положение на листата. 
more-effective-solar-panels.jpg
Резултат от работата на програмата станали няколко перспективни за използване в бъдеще форми на слънчеви 3D-панели, ефективността на които, по думите на изследователите би трябвало да бъде 2, 5 пъти по-голяма, отколкото при плоските панели. Освен това 3D-панелите могат да остават неподвижни през деня. Първите образци на 3D-панели били продадени на Ню-Йоркски аукцион още в края на 2012. Серийното производство се планира да започне през май-юни 2013.

Джефри Гросман от Масачузетския Университет утвърждава, че ако такива панели видят светлина в прекия смисъл на тези думи, то те могат да се използват дори за домашно енергообезпечаване. Освен това такива устройства ще бъдат не само източник на енергия за дома или офиса, но също ще бъдат и един красив елемент от декора, който блести от слънчевите лъчи, отразяващи се от неговите многобройни стени. 
 
 

 
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Принтер на слънчеви панели с формат А3

 

     570x380-images-stories2-938-24.05.13-ctr

 

Изследователи от консорциума VICOSC (Victorian Organic Solar Cell Consortium) в сътрудничество със CSIRO, Мелбърнски Университет (University of Melbourne) и Университет Монах (Monash University) успели с помощта на принтер да напечатат фотоелектрически панели с размер на лист формат А3.
 
По думите на ръководителя на проекта Скот Уоткинс (Scott Watkins) от CSIRO, печат на панели с такива размери отваря огромен спектър от възможности. "Има много неща, които можем да направим с панели с такива размери" - казва той - "Можем да ги вградим в рекламни табели за захранване на осветлението им и други интерактивни елементи. Можем даже да ги монтираме в лаптопи за осигуряване на спешно зареждане на компютъра".

Координаторът на проекта във VICOSC и изследовател от Мелбърнския Университет доктор Дейвид Джонс (David Jones) казва, че едно от предимствата на тази технология е, че те използват вече съществуващи печатни техники. Новият принтер на стойност 200 000 $ бил голям пробив за   VICOSC. Само за три години те преминали пътя от създаване на панели с размер на човешки нокът,  до панели с площ  10 см2. Сега, имайки новия принтер те преминали на производство на панели с още по-голям размер -  30см2.
 
"Ние използваме същите технологии, които вие бихте използвали за да отпечатате рисунка на тениска" - казва той. 
 
Използвайки полупроводникови мастила, изследователите печатат панелите направо върху повърхността на лист гъвкава пластмаса. Скоростта на печат достига 10 метра за минута, което означава, че един панел с формат А3 се печата за 2 секунди. 
 
Доколкото изследователите продължават да намаляват размерите на оборудването, възможностите на тази технология стават повече . "Ние можем да покриваме с такова ламиниране прозорците на небостъргачите." - казва доктор Джонс. "Посредством пряк печат върху такива материали като стомана, ние можем също да вграждаме слънчевите панели в покривните конструкции". Панелите, които произвеждат 10-50 Вата енергия на квадратен метър могат да бъдат използвани и за подобряване на ефективността на традиционните кремниеви слънчеви панели.
 
Учените прогнозират, че бъдещият световен "енергиен микс" ще включва множество нетрадиционни енергийни източници. 

 

източник 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Прелитане над Америка на слънчев самолет

 

570x318-images-stories2-863-Sun_plane_ov

 

Крайната цел на швейцарската компания Solar Impulse и техният едноименен проект се заключава в това,  пилотираният едноместен самолет от серия  HB-SIA, захранващ се само със слънчева енергия, да може да лети по целия свят. 
 
За последните няколко години компанията си постави и постигна амбициозни цели : през 2010 самолетът на слънчева енергия летя 26 часа, през 2011 прелетя от Белгия в Париж, а през 2012 извърши първия междуконтинентален полет от Европа в Африка.
 
През 2013 с цел демонстриране на потенциала на възобновяемите източници на енергия, разработчиците си поставиха още по-висока цел - да прелетят САЩ от западното крайбрежие до източното.
 
Полетът се осъществява в няколко етапа: излитане от Сан Франциско, спирания в четири града на САЩ и крайна точка - Ню Йорк.

На 4 юни самолетът се приземи в Сент Луис, щат Мисури, след повече от 21 часа във въздуха. Това е третият подред град за спиране по маршрута. Следва Вашингтон. 
 
Тъмно-синият масив от 12 000 кремниеви слънчеви панела е разположен на крилата на самолета, които имат размах  повече от 60 метра. Самият самолет е почти с размерите на Боинг 747. При това той тежи по-малко от автомобил - само 1600 килограма, от които около една четвърт се падат на литиево-йонните батерии, плътността на които е 240 Wаt/kg. 
 
Произвеждащите електроенергия слънчеви панели са с дебелина само 145 микрона - това е дебелината на човешки косъм - те могат да конвертират в електроенергия повече от 20% от постъпващата слънчева светлина, което е достатъчно за излитане, летене и ежедневно зареждане на батериите, които държат самолета във въздуха през нощта.
 
570x381-images-stories2-863-Sun_plane_ov
 
Според маршрута самолетът ще бъде в Сент Луис няколко дни, за да демонстрира технологията на обществеността. Следващата спирка е Вашингтон. Крайната точка Ню-Йорк е запланувана да се достигне в началото на юли 2013.

Следващата цел на компанията е прелитане около Земята, запланувана за 2015 година с второ поколение слънчеви самолети  HB-SIB, които в момента са в разработка. 
 
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Тема е изключително полезна. Браво. Но трябва да я прочете някой от оправляващите защото има смисъл да се инвестира в това!

Link to comment
Share on other sites

Улични слънчеви зарядни станции за мобилни телефони в Ню-Йорк

 

570x379-images-stories2-770-bbc-street-c

 

Заинтересованият за ръста на продажбите на мобилни телефони телекомуникационен провайдър AT&T предприема мерки за повишаване на комфортността на използване на смартфони. Съвместно с разработчика на портативни слънчеви устройства   Goal Zero и с дизайн студиото от Бруклин  Pensa, AT&T реализира проект за поставяне по улиците на Ню-Йорк на обществени слънчеви зарядни станции за телефони.

Концепцията Street Charge била разработена от  Pensa в началото на 2012 година като елегантно обществено решение "всичко в едно" за слънчево зареждане на мобилни устройства. На стадии на работни прототипи били създадени и въведени в експлоатация няколко зарядни станции с различни конструкции. Окончателната конструкция била избрана, след като в проекта се включила компания Goal Zero. Всяка зарядна станция има 3 фотоелектрически панела, всеки с мощност 15 вата,  и е оборудвана с мощна акумулаторна батерия, съхраняваща енергията, за да я раздаде безплатно на ползвателите на мобилни устройства.  Достъпни са различни стандарти на включване на телефона към станцията, както и кратки инструкции за ползване.
 
Първите образци вече са монтирани на някои места в града в средата на юни. Планира се да се разшири проекта и да се оборудват още около 25 улици с безплатни станции в пет района на града.
 
 
 
Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Контакт на прозореца

 

Китайски дизайнери предлагат вариант на  контакт Window Socket, който може да се разположи направо на прозореца. 
Window Socket – това е неголяма електростанция, от едната страна на която има слънчев панел и вакуумна вендуза, а от другата е обикновен контакт, в който може да се постави щепсел на зарядно устройство, на мобилен телефон или лаптоп. 
Създателите на устройството Window Socket предполагат, что тяхното изобретение ще се хареса на хора, които много пътуват. С негова помощ могат да зареждат своите мобилни устройства във влака, в автобуса или в самолета.
Възможно е получената по този начин енергия да не е достатъчна понякога за пълноценна работа на мобилното устройство, но  зареждането на акумулатора му в изключено състояние е напълно възможно. 
window-socket-2.jpg
window-socket-3.jpg
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...