Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Взаимоотношения между планетите. Основни принципи.


Recommended Posts

В тази тема ще разглеждаме основните взаимоотношения на планетите в астрологическата карта, такива каквито са били в традицията на Астрологията.

 

Ще бъдат представени цитати от различни астролози от миналото, тяхната формулировка и тълкуване.

 

Темата е отворена за обсъждане и коментиране на неясните моменти. Всеки може да посочи примери, за едно или друго правило, съответно да се разгледа резултата, проблемите и  решенията по даден казус.

 

Целта е да се събере набор от техники, които да помагат при разглеждането на картите, било то хорарна, натална или елективна.

 

 

Като за начало съм подбрал няколко основни цитата от Бен Езра

 

Осми способ – силата на една планета преминава в друга

Има две възможности.

 

Първо.

По-бърза планета се отделя от друга, за да образува съединение или аспект с трета планета, при това бързата планета взима силата на напуснатата планета и я отдава на третата, нова планета, с която встъпва в съединение.

 

Друга възможност.

Лека планета образува съединение с друга, по тежка и бавна планета, а тя, от своя страна, образува съединение с още по бавна планета. В този момент планетата, намираща се в средата, взима силата на най-бързата и я отдава на най-бавната от трите планети.

 

Девети способ – Предаване на светлина

Може да се осъществи в две форми

 

Първа форма.

Две планети не се свързват нито в съединение, нито в аспект, но и двете формират съединение или аспект с трета, която има аспект с дома, за който е зададен въпроса.

 

Втора форма.

Управителя на Асцендента и планетата сигнификатор на въпроса не се обединяват нито в съединение, нито с аспект, но трета планета взима светлина от една и я предава на другата.

Единадесети способ – планетата дава сила.

Когато планетата се намира в своя домицил, екзалтация, триплицитет, терма или фас и в това място образува съединение или аспект с друга планета, се приема че тя й отдава своята сила.

 

Тринадесети способ – Планетата отдава своята природа.

 

Когато планетата се намира в знак и влиза в съединение с управителя на този знак, или с планета, имаща достойнства в този знак – екзалтация, триплицитет или управление по терна или фас, се приема че в този момент тя отдава своята природа на тази планета.

 

Осемнадесети способ – Връщане на светлина за Добро

 

Първи вариант.

Планета се съединява с друга, която се намира под лъчите на Слънцето. Планетата, която се намира под лъчите на Слънцето не може да получи силата на тази, която се приближава към нея, и в този момент силата отново се връща към същата тази планета.

 

Втори вариант.

Планета формира съединение с друга, която е ретроградна. Ретроградната планета не може да получи сила от приближаващата се към нея и в този момент силата се връща, обратно към тази, която отдава.

 

Връщането на Светлина предполага три възможности.

 

Първа възможност.

Една планета отдава сила на друга, която не е в състояние да я приеме, при което я връща обратно за добро. Но ако планетата, отдаваща своята сила също не може да я приеме, тогава такова връщане се осъществява за Вреда.

 

Втора възможност.

Ако планетата, отдаваща сила е директна, а приемащата сила е или изгорена, ретроградна или се намира под лъчите. Този случай се нарича „връщане за Добро”. Ако планетата, отдаваща своята сила, не е директна, се приема за „връщане за  Вреда”

 

Трета възможност.

Планетата отдаваща сила е или ъглова или се намира в следващ дом, а планетата, която връща тази сила се намира в кадетен дом, се приема че това е „връщане за Добро”. Но ако планетата отдаваща сила се намира в кадетен дом, става дума за „връщане за Вреда”.

 

 

Двадесет и девети способ – Обсада

 

Когато една планета се отделя от друга, неблагоприятна планета, след като е формирала с нея съединение или аспект, а след това съединение с още една планета, или планета се намира в знак, по такъв начин, че между две зловредни планети е попаднала една добра. Това наричаме Обсада, защото планетата, която се намира по средата ще бъде отслабена. Но ако Слънцето формира аспект с благоприятната планета, която се е отдалечила от зловредната, или с тази планета, която се намира между зловредните, то то премахва от нея вредата и нейната слабост няма да бъде толкова значима.

Link to comment
Share on other sites

Два цитата от Клод Дарио и неговия труд "Въведение в присъдата на звездите"

 

За предаването на светлина и природа

 

Предаването на светлина и природа се случва по два начина. Първо, когато една планета, по-лека, се отделя от съединение или аспекти, от втора, по-тежка,  и след това влиза в аспект с трета, по-тежка или по-лека планета от втората. По този начин първата планета предава светлина или природа от втората планета към третата. Например когато Меркурий се отделя от Слънцето и формира аспект с Венера, той отдава на Венера светлината и достойнствата на Слънцето. Външните планети са по тежки от вътрешните. Ето защо Сатурн е по-тежък от Юпитер, а Юпитер е по-тежък от Марс, който пък е по-тежък от Слънцето. Слънцето е по-тежко от Венера, тя от Меркурий и накрая Меркурий е по-тежък от Луната. Бавните планети се наричат така, защото се движат по-бавно от вътрешните.

 

За Възвръщането

 

Възвръщането може да бъде два вида – възвръщане на достойнства  и възвръщане на светлина. Възвръщането на достойнства може да се осъществи когато една планета, намираща се в обител или в място на други достойнства, съзерцава втората планета, която е изгорена или ретроградна. Тогава втората планета, заради своята слабост, произтичащо от ретроградността или изгарянето й, не може да приеме достойнствата, които първата планета й предава чрез аспект.

Такъв вид Възвръщане ще бъде благоприятен и полезен в случай че и двете планети се намират в ъгъл или в следващи домове и са благоприятно разположени.

И накрая Възвръщането ще донесе полза в случай че планетата, която връща достойнствата се намира в ъгъла, защото в друг случай Възвръщането става безполезно.

Връщането на Светлина се случва тогава когато двете планети не се виждат една друга, не формират никакъв аспект, но двете виждат трета. По този начин третата планета събира тяхната светлина и я проецира или на тези две планети, или на друга част от зодиака.

 

Link to comment
Share on other sites

Преди няколко дни се замислих, че в края на месец март тази година имаше астрологична ситуация, подобна на правило осмо/ осми начин/. Венера излезе от съвпад със Слънцето и първия точен аспект направи с Юпитер. Би трябвало за предаде на Юпитер силата на Слънцето. Венера е в зоната до 6 градуса-изгорена и западна. В конкретния случай мисля, че "предаването на силата " не е възможно, заради изгарянето. :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Планетите могат да си взаимодействат и по своите еталонни качества. Понятията като "приятелство" и "вражда" между планетите е принципна позиция, в чист вид трудно може да се срещне в една карта, но въпреки това може да има много приложения. Едно от основните, например, е в хорарните карти.

 

Враждата и приятелството между планетите се оформя на база на техните достойнства в знаците - управление по обител, екзалтация, падение и изгнание.

 

Няма да изреждам сега всички отношения между планетите, но като пример, ще дам за всеки вид връзки.

 

Взаимна вражда имаме между Слънцето и Сатурн. Един път те се разминават по природа, но основната връзка между тях е по екзалтация. Слънцето екзалтира в Овен, който е падение на Сатурн, от своя страна Сатурн екзалтира във Везни, които са падение на Слънцето.

 

Враждебността между планетите отново се базира на екзалтацията. Между Сатурн и Юпитер има естествено противопоставяне, отново, заради тяхната природа. Но основна роля отново играят знаците. Юпитер екзалтира в Рак, който е изгнание на Сатурн. В Рак Сатурн е ессенциално зъл, което показва неговото отношение към Юпитер.

 

Сатурн предлага приятелство на Марс, защото той екзалтира в знака на неговата обител.

 

И последно Сатурн търси приятелството на Венера, защото екзалтира в знака на нейната обител.

 

Тези четири типа взаимоотношения, са основата за това да разберем, как се развиват взаимоотношенията между планети, които участват в рецепция, било тя смесена или от чист вид. И още много други интересни неща :)

Edited by Йордан Анов
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Когато връзките между планетите са изяснени, макар темата все още да не е изчерпана, планетите сами стават връзка.

 

Домовете са едно от първите нива на филтриране на информацията в картата. Те обозначават области от живота, това е ясно, макар за значението на някои домове да има разминаване в съвременната астрология и традиционната практика.

 

Обратно на приетото мнение, че "картата ( хорарна, натална, елективна ) е моя, значи всички домове са мои" това не е така.

 

Разполагаме само с Асц-та, всичко останало е негова функция.

Ако Асц-та е подлог то другите домове ще обозначават сказуемото. Това е много важно да се разбере, защото е първата крачка, която ще ни отведе към това, какво има да ни каже картата.

 

Като пример мога да дам отношението между първи и единадесети дом.

 

Аз ( Асц-та ) мечтая ( единадесети дом ).

 

За оформянето на това просто изречение съставено от подлог и сказуемо са ни нужни планетите. Чрез планетите ние можем да измерим силата на твърдението, заложено в изречението, дали ще възклицаваме, съобщаваме и тн.

 

Съответно силата, с която една планета свързва два дома, в частност с Асц-та, можем да съдим, за това до каква степен дадена област от хороскопа ни е близка/важна и до каква степен ние я срещаме в живота си.

 

Отново като пример от моята карта, ще дам отношението Асц - Дсц.

 

Асц - Скорпион

Дсц - Телец

 

Започваме да разпосваме планетите, които имат сила в тези знаци. Това са:

 

Венера - Телец - Обител и дневен управител на земния триплицитет

             - Скорпион - Изгнание и дневен управител на водния триплицитет

 

Луна - Телец - Екзалтация и нощен управител на земния триплицитет

         - Скорпион - Падение и трети управител на водния триплицитет

 

Марс - Телец - Изгнание и трети управител на земния триплицитет

         - Скорпион - Обител и нощен управител на водния триплицитет

 

Определянето на това, коя планета ще осъществи връзката, може да стане на око, но за всеки случай може да се използва проста математика базирана на достойнствата на планетите в знаците от ТОЗИ вид.

 

Венера - Телец - +5 ( за обител ), +3 ( за триплицитет ) = 8

             - Скорпион - -5 ( за изгнание ), +3 ( за триплицитет )  = - 2

 

Върху двата знака Венера може да претендира с общ бал на есенциална сила равен на 6.

 

Луна - Телец - +4, + 3 = 7

         - Скорпион - -4, + 3 = - 1

 

Total = 6

 

Марс - Телец - -5, +3 = -2

         - Скорпион - +5 , +3 = 8

 

Total = 6

 

Имаме три планети с есенциална сила върху двата знака от по 6 бала.

 

Обръщаме се към естествената сила на планетите, за да определим, коя има достатъчно сила, за да управлява тази връзка.

- Венера е в Овен, но в 5-ти дом ( дом на радост ), западна, в нощната половина на картата, през нощта.

- Луна в Овен, в 5-ти дом, западна, в нощната половина на картата, през нощта.

- Марс в Стрелец в 2-ри дом, източен, в нощната половина на картата, през нощта.

 

Дома на радостта е предимно есенциална характеристика на планетата, която й позволява да се изрази по възможно най-добрия начина, затова даваме предимство на Венера. Тя ще опише връзката между първи и седми дом, връзката между аз - другите.

 

Връзката между първи и седми дом може да се синтезира като изречение от вида на "Аз се срещам". Подхода, маниера, впечатлението, дори хората, които участват в отношението ще бъдат описани от свързващата планета.

 

Когато искаме да развием и усложним "изречението" с въпроси като "За какво?", "Къде?" и тн, за да добием вида на: Аз ( Асц-та ) се срещам ( с другите - Дсц-та ) в ресторант/театър/кино ( 5-ти дом ), трябва да разгледаме сходящите или точните аспекти на планетата, която оформя отношението подлог - сказуемо. Планетата, с която се формира аспекта, домовете, които тя управлява ще доразвият "изречението". Важни са аспектите, защото те обозначават действие, макар, че и една рецепция би била подходяща, но отново в зависимост от характеристиките на картата.

 

:)

Edited by Йордан Анов
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...