Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Социална фобия - имам ли шанс все още?


Recommended Posts

Здравейте!

Видях че отговаряте в този форум на различните запитвания, и реших да се "включа" и аз. Надявам се да успея да опиша състоянието си възможно най-кратко.

На 36 години съм, мъж, и живея само с майка си отдавна. Може би за пръв път ми каза една психоложка като бях на 22-23г. че имам социална фобия (тогава имах проблем, и тя ме усети като влизам в кабинета че съм вдигнал кръвно от притеснение и го измери).

В общи линии, проблемите почнаха след като се уволних от казармата и се наложи да се преместя в друг град за да започна работа, и така се изолирах - напълно непозната среда, няма познати хора и т. н. От работа вкъщи и все така.

На практика в миналото когато съм имал връзка с момиче 2-3 пъти, все не съм имал пък пари, и така аз лично съм сигурен че моята соц. фобия е свързана с липсата на пари, липсата на собствено жилище и въобще комплексите ми в това отношение. Така се затворих, налагах си да не търся връзка и да не мисля за това, а да търся начин да имам достатъчно пари, и сега, по  "силата на намерението", вече над 10 години съм си сам, но за сметка на това парите ми стигат и си живея спокойно без притеснения. Обаче, понякога ме обхваща носталгия, и като че ли искам да се свържа с други хора с моя проблем.

Затова пиша тук, с надеждата някой психолог да ме насочи към някой негов "клиент/ка", който има подобен проблем, за евентуална кореспонденция онлайн, ако и той/тя има желание, и ако от това разбира се, се предполага че може да има някакъв ефект?

А моето състояние може да се опише по следния начин, накратко:

Чувствителен, затворен, не излизам - не обичам заведения, шумни места, компании, и т. н. Нямам приятели, не купонясвам, не ходя на почивки и си седя все в къщи, освен като имам някаква работа из града да свърша.

Все си мисля, че с днешните "онлайн" възможности, ще ми се отрази добре да комуникирам с други хора с моя проблем, но за съжаление не знам как да стигна до тях... От сравнително малък град съм, и това ме затруднява допълнително.

 

Линк към коментар
Share on other sites

В този форум директно ще те пратят на групова терапия

Напиши в търсачката "социална фобия",, намери и други форуми, където са писали хора с твоя проблем

и им пиши на лично съобщение.

Във фейсбук не може да няма създадени групи на такива хора - потърси, 

Помогни си сам

Линк към коментар
Share on other sites

Да, аз препоръчвам при социална фобия да се потърси групова терапия.Там могат да се тренират нови социални умения.Индивидуалната терапия също е подходяща.Но в случая се присъединявам към горното мнение, с допълнение, търси и групи по сходно на твоето хоби.

 

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Искам само да доуточня, че за да постигнеш желания резултат ти е нужна реална, жива група, а не онлайн виртуална такава.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, така е, но съм от малък град, и затова мислех ако се свържа с хора от Варна за да разбера кога и къде там се сформират такива групи (ако изобщо), за да се запиша. Но от впечатленията ми от един друг форум, изглежда повечето групи са за хора с ПР/ПА, и рядко има за соц. фобия.

Линк към коментар
Share on other sites

ПА - паническа атака

ПР е по - скоро ТР - паническо или тревожно разстройство

Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

Zdravei edin4ovek! Az sum jena na 35 godini. Imam socialna fobiq ot teenager. Tujno e da imash kachestva i motivaciq, no zaradi 'straha' da se vurtish v zatvoren krug i trudno da uspqvash s kakvoto i da se zahvanesh... bih se radvala da spodelim gor4iv opit - vqrvam, che tova bi moglo da pomogne..

 

 

Модераторска бележка: Моля, пишете на кирилица!

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Забележка-форума не е за споделяне на ,, горчив,, опит. Кой се интересува от това?

Виж, ако някой сподели ,, сладък ,, опит, за това как се е справил или  справя с проблема, с удоволствие ще го приветствам.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Здравейте, както всички тук, аз също търся отговор на някой въпроси и ще съм благодарен ако го  получа  от специалистите психолози. Случайно попаднах на тази тема http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=11060 и останах изключително изненадан от изчерпателния анализ. 

При мен проблемът е следният: Предимно сутрин, когато пътувам за работа, често  получавам пристъп на неконтролируемо гадене. Понякога е провокирано от неприятна миризма, застоял въздух или нещо което може би дразни вегетативната нервна система. Друг път се провокира само от мисълта, че ще се случи отново. Има изразена цикличност, като пристъпите се засилват през зимата и почти не се проявяват през летния сезон. Напоследък забелязвам, че гаденето се появява и преди важни срещи или ситуации в  които се срещам с непознати хора особено по-голяма група - нещо като сценична треска. Разбира се усещането е ужасно неприятно, особено в моменти, когато няма как да обясниш случващото се. Не мисля, че имам проблем с общуването - даже напротив. Работата ми е напрегната и свързана с непрекъснати срещи с непознати хора. Харесва ми! Според Вас симптомите отговарят ли на социална фобия? Пропуснах да отбележа, че  гаденето ми се случваше и като дете, примерно понякога,когато бях първа смяна в училище или в първия учебен ден примерно. Определено обаче се случваше доста по-рядко. в момента съм на 37г. Благодаря!

Линк към коментар
Share on other sites

,,Има изразена цикличност, като пристъпите се засилват през зимата и почти не се проявяват през летния сезон. ,,

 

Това не ми се връзва с фобията, това -,,Работата ми е напрегната и свързана с непрекъснати срещи с непознати хора. Харесва ми!,,

 

Но, се замислям, ако  работата ти наистина  е напрегната, това да не е просто напрежения от една психическа преумора.

Линк към коментар
Share on other sites

Вероятно е преумора до някъде, но както споделих ми се случваше и като ученик, студент, когато ходя на зъболекар и когато се случват по важни събития- срещи с началници и т.н. Най-силно изразено е сутрин, когато карам кола или стоя на автогара или в такси примерно

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...