Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Още няколко въпроса..


Recommended Posts

Здравейте на всички отново! Няма да разказвам в подробности. Започнах по метода на приемане на страхът си. Но нещо "не  сработва". Може би съм нетърпелив, ала това "сприятеляване" ми писна. Започнах да чета някакви философи - буда,дао и какво ли не още, и на края се обърках много. Отделно четох из форуми за хора с ПР и техни субективни преживявания и СПРЯХ да чета каквото и да е, защото само си самовнушавам.Сега ми е по-добре.

 

И заради това искам да попитам: може ли да ми дадете конкретен линк към форума  за други методи за справяне със страхът за сега,  и по-конкретно този на "контрол" в/у него, т.е. БОРБАТА срещу страхът, директна конфронтация и т.н.? Т.е. да добия самоувереност, а не с "приемане"?  (питам точно заради това,че не искам да се "ръчкам" из форума. Идва ми в повече като видя:"ПР","ОКР" и т.н.). Вече имам само пеперудки в корема и някои мисли,които ги неутрализирам много бързо.

 

 още един въпрос: бихте ли ми препоръчали психотерапевт в София, който приема хора (по описаните критерии за психотерапевт от д-р Тодор Първанов - т.е. тук имам страх от това,че терапевта може би ще иска само парите ми и няма да ми обърне внимание. А аз смятам,че мога да се справя за отрицатлено време).

 

и още един: какво смятате за "Ти,лечителят" на Хосе Силва? Честно казано почетох малко и не искам и да знам повече. Това се прави в спокойно емоционално състояние. Не,че не съм спокоен, но имам неприятни спомени от алфа ниво. Т.е.- Робърт Монро и неговта книга "Пътуване извън тялото" хич не ми се нрави :S..

 

Мерси!

Редактирано от JohnKehoy
Линк към коментар
Share on other sites

какво смятате за "Ти,лечителят" на Хосе Силва? Питам понеже, видях,че има описани случаи а не искам да си самовнушавам глупости ..  :D

 

Преди години се запознах с един преуспял българин, строителен предприемач, той е и  собственик на известна марка, продаваща се в една голяма хранителна верига.Впечатли ме не толкова с това, че беше милионер, имам и други познати, които имат много пари.Този човек мислеше по много различен начин.Мозъка му работеше на съвсем други обороти от тези на обикновените хора. И всичко това беше постигнал, защото когато бил войник му попаднала една книга от Владимир Леви ,, Изкуството да владееш себе си,, .Започвайки да следва препоръките дадени в книгата той беше променил мозъчната си дейност и постигнал това което е.

Книгата на Хосе Силва може да се превърне в също такъв мощен инструмент за промяна.Иска се само едно, месеци ежедневно влизане в алфа ниво-релаксиране.

Линк към коментар
Share on other sites

Преди малко гледах нещо което моя бивша клиентка ми изпрати.Гледай го и ти, за теб е.Има субтитри на БГ.

 

http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are.html

Линк към коментар
Share on other sites

Искрено Ви благодаря д-р Първанов, за предоставения материал и за отношението и вниманието! Метода Силва като за начало снощи ме успокои, т.е. обратното броене и най вече съсредоточаването.

 

Сега започвам лека по лека да осъзнавам колко смешно изглеждат хората с тревожни разтройства от страни, като изходих от моите непрекъснати оплаквания. Като удавници за сламка сме! Толкова сме се вторачили в проблема,че не чуваме когато ни говорят.

 

Говорих с психотерапевт за график,методи и т.н. Нещото което ме накара да се замисля и да търся нещо по въпроса е това мнение: " Вие лекувате симптома но не й причината му."  Порових се и открих в един форум за ПР за жена,която се е справила сама чрез самоанализа и откриване на причините за страховете и. Реших да започна с това.  И видях как започнах да си хващам мислите, и колко непозитивно мисля на моменти.

 

Но какво мислите вие за това?

 

Нито за миг не се колебая в това,че един психотерапевт може да  помогне много бързо.Не е само бързината - времето е ценно! Както на мен, така и на хората занимаващи се с това,особено тяхното.Идва и друг проблем - родителите ми смятат,че мога да се справя сам, и не искат да отделят средства за сега. Жалко, а аз вече 1 месец се боря,чета какво ли не,обърквам се яко, и пак почвам от нулата.За сега се справям и съм искрено благодарен на всички Вас,че ви има и помагате на хората :) !

 

 Благодаря и лек ден!

Линк към коментар
Share on other sites

Между другото - бихте ли ми казали някоя добра книга за психоанализ/самоанализ? Т.е. методи и начини и т.н. които са описани в нея, въпроси на които да си отговоря и да се замисля дълбоко и да излея всичко на бял лист! Благодаря !

Редактирано от JohnKehoy
Линк към коментар
Share on other sites

Ако искаш години да си в тази ситуация, търси такива книги.Прочети си пак постовете и се убеди,че ако ти беше уверен и смел нямаше да си ги писал.Защо е нужно десет години  да се анализираш да го разбереш, като то е напълно ясно и сега.

Е, щом ти липсва смелост и увереност, какво да правиш?Отговора е прост, да се научиш на това.Как? Отговора също е прост, намери хора които са уверени и смели и се учи от тях.Ще кажеш, около мен няма такива.Ок, но нищо не ти пречи да прочетеш биографията на Наполеон, аз съм чел поне две.Предполагам,  не допускаш ,че той би имал твоите проблеми.Но, защо да търсим смелите извън България.Представяш ли си каква смелост се е изисквало, жив да те пекат и въпреки това ти да повтаряш само едно ,, Само бях,,.Тъй, като предполагам,че може да не се сещаш кого визирам, за Тодор Каблешков става дума.

Така,че търси книги за смели и уверени хора и се учи да мислиш и действаш като тях.Това е правилният път.

Линк към коментар
Share on other sites

Точно с такъв приятел разговарях вчера - смел,от скоро пилот, с две фирми и като се прибере - ремонтира къщата си сам,защото се чувства по-добре, а и научава много. Беше ми много приятно.Днес пак ще се видя с него.Речено -сторено:каза ,че ще ми помогне за един мой проект и ме свърза с един от най-добрите му приятели от детинство във връзка с това! Сякаш ми дойде като гръм от ясно небе.

 

Напротив - около мен има много смели хора. Виждам първо в това лице - баща ми и сестра ми. Самоуверени, смели  и безстрастни в много отношения. 

 

Всичко ми е наред,издържам стоически на всичко и се изправих срещу почти всички страхове за този един месец. Най-големия: изпити! И изкарах отличен на последния  и за пръв път от 7 години отидох на изпит без притеснение! Гордост!

 

Ии.. д-р Първанов,надявам се искрено,че не ви досаждам. Още снощи видях,че е безмислено да се самоанализирам. Казах си:"Какво правя?!" и спрях да се занимавам.Оставих се по течението,оставих всякакви книги на Фройд и т.н. Реших да не търся сам причината - нужен ми е водач. Ще ви помоля,ако може да ми препоръчате някои ваш колега,в който имате доверие,и използва методи,близки до вашите - Ериксонова хипноза, как да добиеш самоувереност и т.н. Явно така е било писано.

 

   Между другото срещнах нещо много интересно: това е от Карлос Кастенада. Това ли имате предвид борбата със страхът и вие д-р Първанов? Какво смятате за Кастенада, въпреки,че много хора го критикуват заради наркотиците и т.н. (между другото,аз съм се занимавал с Пътуване извън тялото от Р.Монро преди, и от там имам известен страх от смъртта и т.н., но с времето го приех спокойно)

 

"— А какво трябва да стори, за да победи страха?

— Отговорът е много прост. Не бива да бяга. Трябва да се бори със своя страх и въпреки него да предприеме следващата стъпка в ученето и всички следващи стъпки. Той може да е съвсем уплашен и въпреки това не трябва да спира. Това е правилото. И ще дойде момент, в който първият му враг ще отстъпи. Човек започва да се чувства сигурен в себе си. Неговото намерение става по-силно. Ученето вече не го ужасява

— Няма ли човек пак да се изплаши, ако му се случи нещо ново?

— Не. След като веднъж човек е изгонил страха, той е свободен от него до края на живота си, защото вместо страх той придобива яснота — яснота на ума, която заличава страха. Оттук нататък човек познава своите желания."

Редактирано от JohnKehoy
Линк към коментар
Share on other sites

Спрях със самоанализата,но пък възникнаха някакви .. не знам дори как да го кажа, като "прозрения", така както си стоя и размишлявам. Изникнаха самите "корени" на страхът. Искам да кажа: хванах ги. И си казах: трябва да променя това! И да не чакам! Изникнаха много спомени, с много мои грешки.Изобщо, тези дни мисля доста позитивно и си повтарям: това трябва да променя и това, и изобщо: въвеждам го в действие.

 

Отделно с това чета: "Как да престанем да се безпокоим и да заживеем пълноценен живот , Дейл Карнеги" и доста ми допадна. Узнах неща, за които не подозирах,че са такива и вече добих още по-голяма увереност. 

 

И още нещо, видях темата: "Как да видя всички мнения от даден потребител?" и започнах да търся във вашия профил за "контрол" , пишейки ключови думи като "страх", "контрол" и т.н., но не можах да намеря нищо. Реших да не се отказвам,като претърсих всички 26 страници с мнения, но нещо пак не намерих. Какво да търся точно? т.е. какви думи?   Знам,че ви е писнало да обяснявате,но нещо не мога да се справя! Уж разбирам от интернет -.-

 

Благодаря отнво!

Линк към коментар
Share on other sites

Какво смятате за Кастенада,..........

Кастанеда също е имал кризи на панически атаки и го е описал. 

Ето цитат от "консултацията " му по въпроса с индианката, която  още тогава е знаела много за тези състояния на страх. 

 

"След завръщането ми в Лос Анжелос, в продължение на много седмици изпитвах леко неразположение, което елиминирах от съзнанието си, обяснявайки си го с виене на свят  или с внезапен недостиг на въздух, причинен от физическа умора. Това неразположение достигна своя максимум една нощ : събудих се ужасен, неспособен да дишам. Повиканият лекар постави диагноза "вид хипервентилация, предизвикана вероятно от нервно напрежение"". Той ми предписа успокоителни и ме посъветва да дишам в книжна торбичка, ако кризата се повтори.

Реших да се върна в Мексико, за да се консултирам с индианката. Повторих и диагнозата на лекаря, но тя потвърди без колебание, че никаква болест не беше причина за моето състояние : аз се освобождавах най - сетне от черупките си и това което бях почувствал беше "загубата на моята човешка форма" и навлизането в едно ново състояние на отказване (отричане) по отношение на чисто човешките дейности.

- Не се противопоставяй - каза ми тя - Нашата естествена реакция е да се борим. Но противопоставянето прогонва това състояние. Оставете се на вашия страх и следвайте загубата на вашата човешка форма етап след етап.

Тя добави, че в нейния случай дезинтеграцията на човешката форма е започнало в нейната матрица, с непоносими болки и крайно силно налягане, пълзящо бавно в две посоки: към краката и към гърлото. Тя ми каза също, че ефектите се усещат незабавно.

Имах голямо желание да опиша всички нюанси на това мое ново състояние и се приготвих да държа точно сметка за всичко, което щеше да ми се случи. За мое най - голямо разочарование нищо повече не се случи. След много дни на очакване се отказах от обяснението на индианката и заключих, че диагнозата е била правилна. Намерих го за напълно нормално: бях приел ролята на шеф, която се беше паднала, но си нямах и най - малка представа какво ми налагаше тя. 

Линк към коментар
Share on other sites

Добро утро! Благодаря за цитата.

 

Между другото,вече буквално ми писна. Не стига ,че не мога да заспя до никое време, ами това нещо ми се намеси и в съня. Сънувах кошмари и то ужасни.

 

Просто вече ми писна. През ноща, преди това се събудих с въпроса: "Защо?!" .. като този въпрос не съм си го задавал изобщо тези седмици.. Днес е денят, в който да заявява: не ме интересува какво ще правите, искам психотерапевт!

 

Благодаря на всички в този форум отново.

Линк към коментар
Share on other sites

,,и започнах да търся във вашия профил за "контрол" , пишейки ключови думи като "страх", "контрол" и т.н., но не можах да намеря нищо.,,

 

Избрал си неправилните думи.Ако съм писал нещо за страха, то то би трябвало да се свързва с победа, конфронтация или борба.

 

Предлагам ти да потърсиш думите  - ,,контрол,, ,, стрес,,.

​Нещата са много близки и предприемайки стъпки за редуциране на стреса, страхът ти ще се минимизира.

Линк към коментар
Share on other sites

Няма консенсус. Баща ми ме обижда , кара ме да взимам някакви хапчета дори,които бях пил когато ми стана атаката. Смята,че те щели да ме оправят. Как да му обясня,че хапчето не може да ми вземе мислите? 

 

Ще продам някои от верижките си и ще отида на терапевт. Не мога да издържам. От нерви ми застана буца на гърлото и се разплаках,а аз не плача по никакъв повод.Това пресиране трябва да спре. Ще отида при баба ми , не издържам тук вече.

 

Потърсих както ме посъветвахте д-р Първанов: намерих тази тема: http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=14001 , има ли някоя друга, която мога да видя? Мерси!

Линк към коментар
Share on other sites

Да, това което описваш е състояние на стрес и то те плаши.Разумното в случая е, използвайки ресурсите на интернет да си направиш собствена антистресова програма и спазвайки я, да очакваш след 3-4 месеца да станеш много по-спокоен.Не мисля, че ти е нужно посещението при психотерапевт.Нужно е само изготвянето и  съблюдаването на тази програма. 

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...