Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Депресия или какво ?


Recommended Posts

Здравейте
Моята приятелка (на 21г.) от около година има следните симптоми: виене на свят, тревожност, чувства се виновна ако ненаправи нещо най-вече свързано с работата и домакинството, постоянно и се плаче понеже се чуства ненужна. Проблема се появи преди 6-7 месеца и ходихме на психиятър
 която и изписа Ципралекс и още едно лекарство което го пи само месец ( за спиране на световъртежа). По време на приема се чувсташе сравнително добре и имаше настроение. Почти го нямаше виенето на свят. След поредната консултация с психотерапевта решиха постепенно да спират ципралекса понеже състоянието и се беше подобрило, но няколко дена след пълното спиране на лекарството започнаха пак симптомите и то още по-засилени.
Забелязах ,че когато се разсейваме с компания, ходене на кино ,разходки ,събирания се чувства пак добре, но 2-3 часа след забавленията симптомите се появяват. Няма проблем със съня, храни се. Скорошни починали роднини или приятели нямаме (може би повече от 10г. ). Работата и не е стресираща. Финансово сме добре. Не се лишаваме от нищо. Единственото нещо което може да я притеснява е заема на нейните родители, понеже погасяването му им е в голяма тежест.
Моля Ви да ме посъветвате или да ми препоръчате психолог/психиятър по възможност от Русе.
Благодаря Ви.
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, не можах да разбера паралелно с медикаментозната терапия ходи ли на психотерапия? Тъй като в началото е написано психиатър, а след това се говори за среща с психотерапевт. 

Ако при психиатър се работи основно( дори само)с  медикаменти, то при психотерапевта е точно обратното.

Тревожността, виенето на свят, чувството за вина са характерни за тревожните състояния и се овладяват много добре от психотерапия. След като ползва успешно разсейването, може би без да знае, че това е една от техниките, вероятно психотерапевтичните сесии ще имат много бързо влияние върху състоянието и. Т.е. на приятелката и е нужен психолог/ психотерапевт, което е различно от психиатър.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...