Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Големите Аркани 2


Recommended Posts

Отварям нова тема за анализ на Големите Аркани в Таро, тъй като предишната тема нарасна до 26 страници и вече е трудна за feedback.

Ползотворни тълкувания :)

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Имам следния въпрос към вас - защо при първа карта, като Слънцето, то отговорът в 90% от случаите съдържа негативни елементи и в частност, отговор "не", ако се търси такъв отговор (да или не). Всъщност, правилният въпрос би бил - нещо/то съществува ли или не съществува?

 

Независимо дали става дума за Келтски кръст, подредба от 3 карти и каквато и да е друга, се наблюдава спад в жизнеността, мрачни мисли или свръхнадценяване.

 

И обратно, при обърната карта Слънцето, тенденциите се променят?

 

Подобни наблюдеяния и при други Големи Аркани: Императрицата, Магът, Влюбените, Звездата (особен случай във всички положения, ако се отхвърли идеята за проективност), Страшният съд, Луната, Папата, Глупакът, Колелото на съдбата (отново особен случай), Дяволът, Висшата жрица, Силата, Светът.

Каква е вашата концепция за феномена на първата карта "килър" или камикадзе, все едно. Разбира се, има и такива при другите аркани, но темата е за големите.

Линк към коментар
Share on other sites

Конкретно за Слънцето или Глупакът - във всички комбинации, при които са ми излизали на първа позиция е ставало въпрос за проекция / надценяване. Ако трябва да им потърся аналог от малките аркани - 7 чаши или 3 чаши, 2 чаши.

Карти като Луната, Висшата жрица или Звездата според мен са индикации за психологически процеси / състояния у питащия и в този ред на мисли не знам, дали последващите карти адекватно описват ситуацията и евентуални промени.

За преходни карти като Магът и Влюбените не знаех, че носят негативна тенденция на 1-ва позиция / и изобщо /. Ако след тях, да речем има активна дворцова карта като Крал / Кралица меча или жезли, защо да е така?

Линк към коментар
Share on other sites

Активна дворцова карта, без активен Голям аркан и без други активни карти, няма как да доведе до друго, освен до разочарование. Особено на средна позиция, ако говорим за тройна коснтрукция.

Само, че същото ще го има и при Келтският кръст - първа и втора, например Слънцето с Кралица меча и на седма - Обесеният. Пак имаме тройна конструкция, която води до нищото. А, ако и деветата и десетата карта са съответно - 10 меча, Силата ... всичко отива там, откъдето е почнало - в Слънцето и Кралица меча.

Въртележките в Таро са едни от най-бързите и от тях гловоболието е гарантирано. Добре е да се разсъждава мащабно и по нов, модерен начин. Това го написах в друга тема. А, да в темата за 9 пентакли.

 

Да се приема Таро като код, който нещо трябва да значи. Не да се правят компилации от фрази, вероятно само извънземните ще ги разберат, ако съществуват :)

 

И една вметка, каквото и да питате Таро, трябва да сте сигурни, че картите ви разбират какво им говорите, иначе става лошо. Оттук и разминаванията между комбинации и тълкуванията, желанието да припознаем фразеологията им за ясна (съответно и напсаването им спрямо нашите очкаквания или претенции за Таро), и от друга страна да избегнем проективността. Сложна задача, но не невъзможна.

 

П.С. Като казвам активна карта, визирам карта, водеща до ситуационно развитие.

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Всяка тройка от карти, започваща с голям аркан и свърщаща с голям аркан, няма нищо общо със ситуационни преживявания - обяснението е много просто - човекът не е допринесъл с нищо да се задействат архетипите му - ще разчита сам на дворцови карти като еманация на човешкото, но на големите да разчита, е невъзможно. Просто - у човекът това дреме безкрайно непознаваемо, че няма нито един голям аркан у таро, който да го изнамери, да го отчете и припознае за важно.

 

Ако имате два големи аркана, а по средата дворцова карта, съсредоточете се върху нея, големите аркани не отразявайте, защото те самите не са отразени в подредбата - (пример) силата, кралица пентакли, обесеният - не значат онова, което всички биха помислили, а са знак, че дворцовата мощ, сиреч азовата амбиция, е амптуирана, но не от важни предикатни състояния, а от мързел - и причината не е у някой имагинерен образ, а у самия автор на питането - може да се замислите, само ако дворцовата карта е меч и ако е обградена от обърнати аса, но понеже това почти не се вижда - остава общото правило - гледайте на големите аркани като на обградители, не на откровения.

 

Единственото изключение е обърнат Магът.

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...