Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Действие на антидепресантите


Recommended Posts

Здравейте. Пиша с молба ако може да ми бъде обяснено от чисто научна гледна точка действието на антидепресантите. Изчела съм доста и в основни линии съм запозната, но това , което наистина ме интересува е ако един и същи антидепресант се пие много дълго в продължение на години изобщо чисто физически действието му продължава ли или вече е останала само психологическата нагласа, че вземе ли се той помага. Правени са ми изследвания и ми казват, че имам ниски нива на серотонин и че трябва да ги пия. Но аз сякаш имам чувството, че това хапче повече не ми трябва, че вече има обратен ефект от него, доста напълнях, но просто се страхувам да го спра, защото нямам добър психотерапевт, на който да разчитам. И да считам ли, че ако наистина събера смелост да го спра то симптомите от отнемането му ще бъдат чисто психологически, но не и физиологични (в смисъл от намалени нива на серотина). Дано да съм обяснила правилно. Става въпрос за прием на антидепресанти от 15 год. и поставени всички възможни диагнози от ПР, БАР и ... ! С уважение !     

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Антидепресантите,конкретно тези,които пиете вие повишават селективно обратния реъптейк на серотонина.Това са силни лекарства,които си имат своите странични ефекти.Ниския серотонин води до депресия понякога,кара човека да се чувства тъжно,да му се плаче на тъжни или на филми със щастлив край,да има самоубийствени мисли.Освен депресия ниския серотонин може да доведе до обсесивно поведение,например да правите едни и същи неща постоянно,да си миете тъцете по 10 пъти на ден и такива други.Може да има и паник атаки.А за това дали да ги спрете или да ги замените,задължително трябва да се определи от лекар.

И другото...как върви животът ви,имате ли проблеми,които не са решени дълги години?

Как точно ви измериха,че имате ниски нива на серотонин?(според мен не са го направили)Трябва да се комбинира лечението с психотерапия и то често.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Имам две корекции към горният пост.

 

Първата е, за връзката между натрапливостите и ниският серотонин.Няма такава.Има обаче връзка между натрапливостите и високият адреналин и всеки който има ОКР знае,че когато е в стрес те се увеличават.

 

Втората е, за измерването на серотонина.Всъщност, измерва се количеството на серотонина в периферната кръв.Няма доказателство, че това кореспондира с количеството което е в мозъка.Т.е., количеството му в мозъка може да в ниско, а в периферната кръв нормално или дори високо.  Тук ще направя аналогия със шизофренията.Дълго време господстваха две теории за обяснението и, те се изключваха взаимно-едната твърдеше, че той е в излишък и това води до заболяването, другата ,че той е нисък и в това  е проблема.

Днес е се знае,че проблема не е 

Повечето теории всъщност допускат, че причината за депресията не е в количеството на серотонина, а в клетъчните рецептори с които той се свързва.

Днес се знае,че проблема не е в количеството му, а в разпределението -в едни области е по-нисък, а в други по -висок от колкото на здравите хора.

Линк към коментар
Share on other sites

Д-р Тодор Първанов,абсолютно сте прав.Аз за измерването на серотонина попитах пациентката,как са и го установили,точно поради тази причина.Точно защото имах предвид,че серотонина не е всичкият в мозъка,голямо количеството е във червата...И да комбинира лекарствата във психотерапия

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте и благодаря за отговорите. Лекарствата са ми назначени от психиатър и си държа връзка с него, а относно изследването за нивото ми на серотонин - правено е в Пловдив при психотерапевтка (ще се въздържа от споменаване на имена). След като ме изслуша внимателно ми направи изследване на апарат на всички видове както се изрази тя алфа, бета, тета и т.н. вълни и накрая ми каза, че и нивата ми на серотонин са много ниски. Остави ме да преценя сама дали искам да я посещавам за психотерапия без медикаменти или да си продължа с хапчетата. Честно да ви кажа изобщо не усетих връзката, която ми е необходима да направя с нея, за да поискам повторно посещение и на този етап продължавам с лекарствата. 

Линк към коментар
Share on other sites

И на мен, нещата които си правила с психотерапевтката, не ми звучат коректно.

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...