Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Приятел - насилник


Recommended Posts

Здравейте,

Излизам с един мъж от няколко месеца. Още от самото начало започна да проявява гневни изблици, които аз игнорирах и отдавах на това, че много ме харесва и се страхува да не ме изгуби и затова губи контрол. Той се извиняваше, но скоро пак избухваше. Обиждаше ме и изглеждаше доста страшен, така че аз просто се стараех да запазя мълчание и да изчакам да отмине. След това се случи и сексуалното и физическо насилие няколко пъти.

Предполагам разумният въпрос е защо не съм избягала от него още в началото? За съжаление не мога да дам разумен отговор. Всъщност той е най-любвеобилният и грижовен мъж, който съм срещала. И вероятно комбинацията със страха от проблеми при раздяла ме държаха при него още 2 месеца.

От вчера сме разделени. Той обеща да отиде на терапевт и затова се регистрирах в този сайт, за да потърся подходящ за ситуацията специалист. Прочетох доста неща по темата в интернет и разбрах, че това поведение е въпрос на избор, нещо като лукс и затова насилниците много често не желаят да се лекуват. И при него няма особено желание, дори ми каза, че половината вина е моя, че аз съм се държала неадекватно и затова той се е ядосал, а след това просто загубва контрол. И че аз също трябва да отида на терапия, за да се науча как да се държа нормално.

Той ми каза, че според статистиката в една на всяка 5 двойки има насилие. Вярно ли е това, аз не знам за нито един такъв случай, може би падам от Марс.

Имам две молби към вас. Първо, възможно ми е терапията на домашно насилие да е успешна? Разбирам, че става въпрос за дълбоко вкоренен стремеж за доминация и контрол, а никой не желае да изпусне контрола. Променят ли се наистина тези хора?

И втората ми молба е за име на терапевт, който има опит в тази материя и да говори английски (човекът не е българин). Няма проблем да е някой от консултиращите тук психолози.

Благодаря предварително.

Линк към коментар
Share on other sites

,,Той ми каза, че според статистиката в една на всяка 5 двойки има насилие. Вярно ли е това, ,,

 

Няма значение вярна ли е тази статистика, може дори честотата да е по-голямо.Важното е, това, че човека който търпи това насилие има съществен психологичен проблем.Съгласете се, че никоя жена или мъж, които  ценят и обичат себе си и  няма  да допуснат някой да се държи с тях неуважително  и грубо по какъвто и да  е повод.

 

Ако някой от колегите не ви даде името на английскоговорещ терапевт, аз ще ви пиша/ доколкото знам Орлин също знае добре английски/. 

Линк към коментар
Share on other sites

Терапията може да е успешна само когато заявката идва от самия потърсил я. Когато е силно мотивиран, осъзнава проблема си, боли го от него и самият той силно желае да работи, включително и върху съмнителните печалби от поведението си (каквито има в случая). Когато е пращан, воден, увещаван да участва в нея, моят опит говори, че това е кауза пердута... Разбира се, промяната винаги е възможна. Но, само когато съществува силен стремеж към нея!

Линк към коментар
Share on other sites

Напълно съм съгласна с вас Орлин. Не мисля, че той е готов за промяна все още. Както казахте, има много предимства от това да бъдеш насилник. Но вие ще разберете преди мен, защото той много настояваше да му намеря терапевт и аз му дадох вашите координати. Твърди, че ви е изпратил мейл и може би скоро ще го срещнете. Желая ви успех с този пациент/клиент.

Аз ще се придържам към казаното от д-р Първанов:

 

 


.......че човека който търпи това насилие има съществен психологичен проблем.Съгласете се, че никоя жена или мъж, които  ценят и обичат себе си и  няма  да допуснат някой да се държи с тях неуважително  и грубо по какъвто и да  е повод.
 
И ще защитавам позицията си да се уважавам повече и да не бъда с насилник.
Поздрави,
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...