Jump to content
Порталът към съзнателен живот

на кого да вярвам?


Recommended Posts

Здравейте! Бях пуснал една тема тук, свързана с опитите ми да спра антидепресант Есобел. От няколко месеца намалих дозата от 10 на 5 мг и не се чувствам добр. Част от симптомите ми се върнаха /тревожност, страх, паник атаки /. Реших да посещавам психотерапевт. Вече три пъти ходих при терапевт в Пловдив. Междувременно посетих и психиатър, който след като ме изслуша внимателно ми съобщи, че имам два варианта, а именно да увелича есобела до дозата, в която ми помага или да започна нов медикамент - Стиулотон. Състоянието ми се обяснява с химични процеси и само с химия се оправя. Какво ще ме посъветвате ?

Линк към коментар
Share on other sites

Когато си взимал медикаменти толкова дълго време и не си правил психотерапия, обратния процес е не по- малко дълъг. Няма как да вървиш толкова дълго по една пътека и после за миг да се върнеш обратно.

Първоначално се провежда паралелно психотерапия с медикаменти, когато терапевта прецени започва постепенно спиране на медикамента и след това още толкова продължава психотерапията. Т.е. подготви се за психотерапия от поне година. 

Ако беше я започнал през 2012 г преди да влезеш в кръга на медикаментите, всичко щеше да е доста по - кратко, сега няма как да стане.

Линк към коментар
Share on other sites

 

Състоянието ми се обяснява с химични процеси и само с химия се оправя.

 

Процесите са психо-невро-ендокрино-биохимични. Ако бяха само химични ти трябваше да си една говореща стъклена колба - чудо в химическа лаборатория. Но не си. Човек си! - върха в еволюцията на живия свят. Няма как човек с посочената четворка взаимообвързани фактори да се подобри само с химия. Практиката го доказва, впрочем и ако се опиташ да изискаш пълно обяснение от психиатъра си ще видиш, че няма да получиш такова. Не е негова вината обаче - и на него са му преподавани точно тези неща с "всичко е химия".

 

Ако ти прави впечатление в горната подредба на първо място стои психо- - това не е случайно. Ако беше случайно мисълта за лимони нямаше да напълва устата със слюнка повечето хора. Следователно - пътя за справяне минава през психо-(терапия), която неминуемо промена невро-(логичните процеси), те от своя страна започват да дават съгласувани сигнали към ендокрин-(ните жлези), а когато произвежданите хормони от тях са ок, то и биохимичните процеси вървят гладко. А там горе, в мозъка, всичкия ацетилхолин, епинефрин, допамин, серотонин и още цяла плеяда трансмитери искат безупречна биохимия.

 

Приеманият от теб до момента антидепресант се е намесвал по драматичен начин в тази биохимия, без да е работено по първите 3 компонента. Това те е довело до неверието ти сега.

Дано успеем да ти го върнем и да продължиш терапията си по правилния за теб начин (като терапевт, вид и продължителност на терапията).

 

Желая ти успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...