Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Въпрос за Аза


Recommended Posts

 Искам да попитам следното , някой знае ли дали Учителя е писал нещо за "аза" конкретно и за проблем на "аза" ,ариманичен проблем или нещо по-научно казано за проблеми и техните названия .

 Или например както за луциферичните духове пишеше че се оправят като "изпитат висшата любов" ,това го разбирам какво означава - принципа на висшата любов ,венера и т.н. , но така и неразбрах за ариманичните духове какво е съответно.Или ако някой е разбрал повече по-темата ,ще се радвам на всякаква информация.

Линк към коментар
Share on other sites

Струва ми се , че духове не се оправят . Човек се оправя , започвайки да се владее .

За Дънов не мога да посоча . Но можеш да потърсиш лекции от  Рудолф Щайнер ,Например тези от 1910г. ; 1917г.. По точно,тези две книжки---,,Откровения на кармата " и ,,Духове на мрака и тяхното сваляне на земята "

Въпроса ти е много общ . Мога да кажа :) че ника ти , е породен от влиянието на Ариман .Разбира се и Ариман и Луцифер са названия , на групи от реални сили , без които нямаше да бъдем това което сме сега .

пп-----Луцеферическите същества упражняват извести влияния върху астралните ни тела , тласкайки ни към изблици на различни чувства , инстинкти , страсти .С Луцифер е свързано всичко, което ни разяжда като страсти , себелюбие , егоизъм , суета и високомерие , всичко което възгордява човешкия Аз .В продължение на стотици години следствие влиянието на Луцифер , човек  става арена на неудържим егоизъм  и постепенно губи реалния поглед към сетивната действителност . Следствие на което , създадения от нас изкривен образ , на външния свят , отварят вратата за въздействия от страна на Ариман .Това са всевъзможни заблуди и лъжи свързани с оценки и съждения относно сетивния свят .

,, ние не можем да говорим за „свободна воля“, когато чрез физическото си раждане влизаме в материалния свят. Единствено и точно можем да твърдим само това, че се доближаваме до свободната воля единствено според степента, до която сме успели да станем господари над Луцифер и Ариман. А чрез нищо друго не можем да станем господари над луциферическите и ариманически влияния, освен чрез познанието."-------------Рудолф Щаинер

Да , Любовта ще оправи света .Но все още я учим .

 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Според мен тези теми ,поне тези които съм чел за ариман и луцифер .по-скоро обрисуват картината ,отколкото да отговарят конкретно за какво става въпрос.

На мен бе казано точно и ясно, от определена "бая" висша форма на живот:Че съм ариманичен , не луциферичен.Че съм станал йерархия черен светия (над черен адепт , и под черен посветен).След определено нещо което минах:Че не съм паднал още , тоест не съм паднал като черен светия .Че съм решил ариманичен проблем - проблем на "аза" ,имаше и някакво друго название .... аусто .. антро ... забравих го какво е, но звучеше доста точно ,дори и научно.

Въпреки това на мен все още не ми е напълно ясно как съм го решил този проблем ,искам да знам с какво точно от това което съм направил умерих проблема ...тогава пробвах,опитвах,правих доста неща ....

П.С. А ника ми не е "породен" ,така ме е нарекъл някой...

Редактирано от Cheren Svetiq
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...