Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисъл за деня 19.10.2015 -25.10.2015


Recommended Posts

Мисъл за деня - 19  октомври 2015

Като ученици на окултна школа, вие трябва да изучавате астрология и да я прилагате в живота си. Като знаете влиянията на планетите върху Земята, върху всеки човек, ще можете да определите какви резултати ще имате при започване на известна работа или някакво предприятие. Например от гледището на астрологията не е безразлично кога човек започва да учи музика – за да успява, той трябва да започне да я изучава в най-благоприятната година, в най-благоприятния месец, ден и час. Това се отнася до всички човешки предприятия – не се ли съобразява с тези неща, човек губи.

Благоприятният час

Astro-54-cover.jpg

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-20.10.2015г

Следвайте великите идеали на вашата душа, които носите в себе си от детството си – тези идеали са в състояние да организират силите на вашия ум и на вашето сърце. Щом организира силите на своя организъм, човек е в състояние да даде място на Душата и на Духа в себе си – това значи да се роди отново от майка Душа и баща Дух. Роди ли се от Душа и Дух, той носи в себе си всички благородни и възвишени мисли и желания, онези мощни сили, чрез които да преодолява всички мъчнотии и противоречия – това означава идеята човек да се роди отново от Дух и Вода.

Неизвестни величини

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня - 21.10.2015

И тъй, стремете се към придобиване на мекота, но не към мекотата на кашата, на тинята, в която човек може да загази и да се удави. В тази мекота нещата гният, но не растат. Във водата и растенията, и рибите живеят, но в тинята всичко гние. Мекотата е едно от великите качества на душата. Само душата може да бъде мека и пластична. Когато говорим за мекота на характера, имаме пред вид проява на душата във физическия свят. Когато говорим за нежни чувства, имаме предвид проява на душата в астралния свят. Мекота и нежност представят едно и също качество, проявено в два различни свята.

Меки и твърди вещества,

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Дарбите и способностите се крият в клетките на човека; те не са вън от него. Отнасяте ли се добре с клетките си, със своя организъм, дарбите ви ще се проявят, но за това се изисква време. Всички науки, всички добродетели се крият в клетките на човека, защото са свързани с разумни сили, с разумни Същества. Когато искат да говорят за Любовта, разумните Същества отправят своите енергии към сърцето на човека, под лъжичката, или към горната част на мозъка му. Това са три вида чувства. В сърцето се явяват един род чувства, под лъжичката – друг род, а в горната част на мозъка – трети вид чувства. В горната част се намира центърът „Любов към Бога” – най-високото чувство, в човека.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Петър Дънов – Учителя: „За да се справи със своята разсеяност, човек трябва да прави усилия, да концентрира мисълта си. Окултната наука дава ред методи за концентриране на човешката мисъл, за усилване на паметта.

В Природата съществуват известни течения, които събуждат съответни сили и способности в човека. Свърже ли се с някое от тия течения, човек ще развие в себе си съответни мозъчни енергии. Обаче знание се иска за това. Не знае ли с кои сили да се свърже, човек може да си причини големи пакости и нещастия. За тази цел, той трябва да се свърже с Разумния Свят, отдето могат да дойдат разумни Същества, да му помагат. За да направи тази съзнателна връзка, човек трябва да бъде искрен в себе си, да има непреодолим стремеж към знанието.

Мнозина не успяват в живота си, защото чакат всичко да им се даде наготово. Те разчитат на благоволението на Бога, да погледне към тях благосклонно. Бог е показал своето благоволение, своята благосклонност към човека още със създаването му. Той е създал човека, направил го е малък космос с милиарди живи, интелигентни души, които работят за неговото подигане. Човек трябва да гледа на тия живи, разумни същества, дошли да работят в неговата държава, със свещен трепет.

Като не разбира това, човек казва: От мене нищо няма да излезе, нищо не ме очаква, освен черната земя. Това е неразбиране на живота, неразбиране на самия човек, на силите и способностите, които се крият в него.

Дарбите и способностите се крият в клетките на човека; те не са вън от него. Отнасяте ли се добре с клетките си, със своя организъм, дарбите ви ще се проявят, но за това се изисква време. Всички науки, всички добродетели се крият в клетките на човека, защото са свързани с разумни сили, с разумни Същества.

Когато искат да говорят за Любовта, разумните Същества отправят своите енергии към сърцето на човека, под лъжичката или към горната част на мозъка му. Това са три вида чувства.

В сърцето се явяват един род чувства, под лъжичката – друг род, а в горната част на мозъка – трети вид чувства.

В горната част се намира центърът „Любов към Бога” – най-високото чувство, в човека.

За да се уверите в истинността на тия думи, вие можете да направите опит, но с условие да гледате на клетките като на разумни Същества.

Мисли ли човек, че никаква разумност не съществува вътре и вън от него, той ще изгуби пластичността си, топлината на своето сърце, светлината на своя ум и ще се втвърди, ще се превърне в суха кост.

Днес всички хора се нуждаят от положителна философия, която да приложат в живота си и от която да се ползват. Тази философия почива на опити. Тя не е отвлечена, но реална.

Например, кой не знае, че успехът му се дължи на усилията, които е направил, за да постигне известен идеал? Или кой не знае, че успехът му е толкова по-голям, колкото е по-голяма Любовта, с която преследва своя идеал?

Кой не е опитал, че, когато работи изключително за себе си, има по-малки резултати от тия, когато работи за Цялото?

Като работи за себе си, за своята слава, човек не може да разчита на помощта на разумните Същества.

Обаче, когато работи за Великото; за Цялото, той се ползва от помощта на разумните Същества.

Славата на човека седи в самия него, а не вън някъде. Човек не може да разчита на славата на хората, ако няма в себе си сили и способности, с които да заслужи тази слава.

Като знаете това, работете, учете, пишете, свирете не за себе си, не за човешка слава, но за славата на Онзи, Който ви е дал условия да се проявите. Не работите ли с това Съзнание, вие всичко ще изгубите.

Достатъчно е Бог да ви хване с един пръст само, за да се разклатят основите на вашия живот.

Казано е в Писанието: „Не противи се на злото!” Сега можем да кажем: Не противи се на Онзи, Който те е създал!

Не е въпрос човек да се бори със злото, със своето низше, животинско естество, да го обуздава. Ако се бори с него, той ще изгуби силите си.

Човек не трябва да предизвиква злото, в себе си. Оставете злото да расте свободно. Като израсте, то само по себе си, ще изчезне.

Злото е трън в живота. Какво правите с тръните? Корените ли ги? Вие оставяте и тръна да расте, както и другите цветя и растения в природата. Като израсте, трънът ще се развие и след време ще увехне. Понякога и тръните са потребни.

Какво ще кажете за противоречията и мъчнотиите, в живота? Те не са ли подобни на тръните?

И стари, и млади негодуват против мъчнотиите и противоречията, но въпреки това без тях не може.

Всяко противоречие съдържа някаква възможност. Следователно, колкото повече противоречия има човек, толкова по-големи са и неговите възможности.

Колкото по-малко противоречия има, толкова и възможностите му са по-малки.

Великите хора са минали и минават през големи противоречия. Като разбират Закона на Противоречията, те черпят сила от тях.

Христос е минал през най-големите противоречия.

Това не значи, че великите хора са живели изключително в страдания.

Великите хора са имали такива големи радости, каквито обикновените хора не познават.

Обаче, великите хора разбират смисъла и значението на противоречията. В тях те намират нов път, нов метод, нови възможности за постижения.

Ако не гледате на противоречията така, вие ще се намерите в едно противоположно течение на живота, което ще ви завлече.“

Меки и твърди вещества

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня - 22.10.2015

Не се занимавайте с въпроса кой колко ви обича – да мерите Любовта на хората, които ви обичат, това значи да търгувате с техния капитал. Вие искате да знаете колко капитал са вложили във вас – това е користолюбие. Приеми Любовта на ближния, прояви своята Любов към него и по-нататък не докосвай. Бог се проявява в Любовта, Любовта е свещен олтар, на който се принася чиста и свята жертва, и право да докосва огъня на свещения олтар има само онзи, който принася жертвата.

Светото място

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-23.10.2015г

Като ученици, добре е да изучавате астрономия, както и други науки – всяка наука оказва известно влияние върху мозъчните центрове и по този начин предизвиква нахлуване на кръв в главата, човек започва да мисли повече, вследствие на което мозъчните центрове в него се развиват. Като казвам, че трябва да се мисли, нямам предвид обикновената мисъл; човек трябва да се занимава с възвишени мисли, обикновените мисли заравят ценните работи.

Възпитание и самовъзпитание

12-02-14-95367_1.jpg

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-24.10.2015г

Днес всички хора говорят за Любовта, всички са писали любовни писма, но въпреки това Любовта не е в тях – защо? Не са писали писмата си както трябва. Задача на всеки човек е да напише поне едно любовно писмо в живота си. Ако Невидимият свят одобри това писмо, ще го пуснат в Рая, иначе ще остане пред вратата му, откъдето ще го върнат отново на Земята, за да изучава Любовта.

Двете страни

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-25.10.2015г

Всяка загуба, която човек претърпява, не е нищо друго, освен една вътрешна промяна, през която неизбежно трябва да мине. Вътрешните промени, които стават с човека, водят към придобиване на истински качества – към тях трябва да се стремим.

Планетни влияния

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...