Jump to content
Порталът към съзнателен живот

247.Последен в света 19 юни 1938 г.,УС


Recommended Posts

За начало:

Добрата молитва 

Псалом 91

Псалом 23

 

Беседа: 247. Последен в света 19 юни 1938 г.

 

За край:

Господнята молитва

Формулата на братството

 

Една любов съществува в света - идеалната, т.е. Божествената. За нея никой не говори. Достатъчно е само да зърнеш нещо красиво, за да изпиташ една от проявите на тази любов. Например, приятно ти е отдалеч даже да зърнеш красивия планински връх. С години помниш тази картина. Ако не се радвате на красивите линии на планината, на чистия планински въздух и на слънчевата светлина и топлина, на какво друго ще се радвате? Божественото причинява радост. В светлината е свободата на човека, а в топлината - неговата сила. 

 

 

 

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за беседата!

"За да не умреш, трябва да се откажеш от всички човешки желания. Единственото нещо, вложено в човека, е желанието му да живее, да познае себе си и своя брат. Кой е твой брат? - Всички хора. Ти трябва да бъдеш техен брат и да проповядваш учението, че съществува един Баща. Всички хора, които са забравили това учение, са като артисти в театър: един играе ролята на цар, друг на царица, трети на съдия, на просяк, на слуга. Питам: Това, което се играе на сцената, реално ли е? Само любовта е реална; тя побратимява хората; знанието ги примирява; истината ги освобождава."

Последен в света

Линк към коментар
Share on other sites

Беседата е много интересна.

А ето и книгата "Великият живот",за която става дума в началото на беседата :

"От книгата "Великият живот" ще прочета 10, 20, 30 и 40 страница. "

Линк към коментар
Share on other sites

...Казва се, че Христос ще ни спаси. Ще ни спаси Христос, но при известни условия. Който прилага Божията Любов, Божията Мъдрост и Божията Истина, той ще бъде спасен. - Какво да направя, за да се спася? - Приложи любовта. - Аз обичам всички хора. - Как ще докажеш това? Влизал ли си между бедни, страдащи и нещастни? Ако е на думи, всеки може да каже, че обича хората. Как ще го покаже на дело? По какво се различава Божията Любов от ангелската, човешката и животинската? Много учени и философи са писали за любовта, но същественото не са писали. Всички казват, че любовта е велика сила, но в какво се заключава нейното величие? Конкретно трябва да се определи. Казвате, че топлината и светлината се различават една от друга. Кои са отличителните качества на светлината и топлината? Светлината дава възможност на слепия да прогледне. Докато е в тъмнина, той се блъска натук-натам, минава за невежа. Щом дойде светлината, веднага проглежда. Светлината осветява човека и го примирява с всички противоречия. - Недоволен съм от живота. - Сляп си. - Какво да правя? - Отвори прозорците си, да влезе повече светлина. Щом Божествената светлина влезе в твоя ум, ти си свободен от всички противоречия. - Що е топлина? - Това, което размразява човека и го освобождава от вцепеняване на членовете му, е топлина. Здраве без топлина не съществува. Без топлина не можеш да бъдеш нито добър, нито умен, нито силен. Без топлина нищо не се постига. Някой се оплаква, че нямал пари, затова нищо не могъл да направи. - Това са празни думи. Какво са парите? Ако е вярно, че парите са всичко, какво ще кажете за богатите? Пари имат, но боледуват. Пари имат и пак умират.

Сегашните хора говорят за парите, като необходимост в живота, но сами се заблуждават. - Пари нямам, нищо не мога да направя. - Не, топлина нямаш. Щом дойде топлината и парите ще дойдат. - Как ще дойдат? - Много просто. Един момък се оплаква, че момите не му обръщат внимание. - Защо? - Защото е грозен. Направи го красив, да видиш, как ще го търсят красивите моми. През прозореца ще влязат и пак ще го намерят. Светлината и топлината са невидими, но произвеждат големи резултати.

Често малките неща произвеждат по-големи резултати от големите. Седиш замислен, четеш една философска книга - нищо не те смущава. Една малка муха кацне на носа ти и ти започваш да се смущаваш. Ти си голям философ, а се смущаваш от една малка муха. Умна е мухата. Тя е добър педагог, възпитава човека. Казва му: Ти, големият човек, трябва да работиш и да изпълняваш Божията воля. И волът, колкото и да е голям, също се смущава от мухите. Достатъчно е да забият хобота си в кожата му, за да хукне да бяга. Ще кажете, че стършелът безпокои воловете. Само да бръмне около него, волът вдига опашка и бяга.

Казвам: В умовете на хората има много стършели, които постоянно ги безпокоят. Когото срещнеш, бяга и казва: Страшно нещо са мъчнотиите и страданията. - Да, те са стършели. - Страшно нещо е дяволът. - Страшен е за онези, които не знаят, как да се справят. Най-слабото същество в света е дяволът. Въпреки това, всеки се страхува от него и бяга. Като му тропнеш с крак, той бяга. Най- големият капитал на дявола е лъжата. Той е майстор в лъжата. Така може да те излъже, че с години не си свободен от неговата лъжа. На какво ли не ви е научил дяволът? Той е внесъл между хората спора и недоразумението; той е внесъл безверието; той е внесъл недоволството и неразбирането на живота. - Лош е дяволът. - Той не е лош, но вие се поддавате на лошото...

Последен в света

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...