Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Общуването с най-малките - как и какво да правим заедно?


Recommended Posts

Какви занимания могат да се измислят за бебе на годинка? Аз съм сама с него и имам чувството, че не създавам подходяща обстановка. Грижата ми се изчерпва с готвенето, храненено, приспиването. Изпадам в депресия защото не знам как да общувам с него. 

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Не изпадаш  в депресия, а в тревожност, при депресия, нямаше да имаш отношение. За едногодишното дете най - важното е майката да е щастлива. Детето усеща всичко. Дори само да му се усмихнеш и да му поговориш, да изпеете заедно любимата мелодия, да потъркаляте топка или да потанцувате заедно, за детето е удоволствие. Има игри във ваната, цветни книжки, разходки всичко е добре за детето. Въпросът е как се чувстваш ти? 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Станислава :) и добре дошла при нас! 

Поставяш една много важна за всички нас тема, за което ти благодаря. 

Храненето и приспиването никак не са маловажни моменти на общуване - точно обратното! С какво ще ги наситиш - зависи от теб. Твоето дете е вече голямо, дори и да не изглежда така на пръв поглед. То разбира всичко и сигурно вече е подвижно и много любопитно. Разговаряй с него като с голямо дете - това, че не може да ти отговаря, това не означава, че не можа да те разбира. То се учи докато живеете заедно и това, което за теб е работа, за него е игра - опитай се да мислиш в тази посока. Разбира се, както то е част от твоя работен работен свят, така е редно и ти да станеш част от неговия малък свят. Помни, че играчките му не са просто пластмаса и дърво, а са живи, картинките не са просто рисунки, а цял приказен свят, клипчетата и песничките не са просто фон и забавление - те са част от калейдоскопа на неговия малък свят. Наблюдавай го, слушай го със същото внимание, с което то слуша и наблюдава теб. 

Друг много важен момент на вашето съвместно общуване е материалната среда, която му създаваш - на неговата възраст тя е главната храна и мотив за развитието му. За това може да се говори много. Препоръчвам ти да прочетеш и да следиш всичко, което сега излиза в нета, свързано с Монтесори педагогиката. За съжаление трябваше да мине цяло столетие, за да я преоткрием! 

Ще се радвам да споделяш и ти и други млади майки за вашите находки, хрумвания, опит, а и проблеми и въпроси. Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, благодаря за отговорите.

Относно това как се чувствам - откакто съм родила не мога да влезна в час и покрай мен все има помощници, защото не съм спокойна и не мога да се организирам. Опитвам се да се занимавам с детето, но просто не умея, не мога да измислям игри. Единствено му подавам играчките и си играем на гоненица. Когато го разхождам все си мисля сега какво се иска от мен - да повървим малко и да се приберем ли, малко на катерушките да го кача това е. Наистина не знам защо нямам майчин инстинкт. Аз като цяло съм доста объркана и не знам как да си поставям задачите за деня. Ако е сготвено и чисто вкъщи и детето спи. Аз лягам и се чудя какво да свърша, нямам идеи как да прекарвам своето време, япък за него ми е още по-трудно да измисля.

За да не съм напрегната взимам хапчета и така. Общо взето бабите ми помагат. Аз само готвя по някоя манджа и го приспивам и съответно никак се чувствам непотребна, защото мозъкът ми отказва да мисли.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Честити празници ! Извинявам се че се намесвам  като че ли в теми далечни от моя (мъжки) свят . Но мога да кажа че стреса е положението , в което приридата те вкарва , за да можеш , да си полезна на детето . Както казват и прежде , пишещите  . То разбира всичко емоционално .Твоя задача е само да го въведеш в материалния свят .То е наясно със причинноста на нещата .     Нашия свят е глупав , но то е тука  и ти трябва да го въведеш в него .Не се притеснявай ,не случаяйно , точно  ти си неговата майка . Ще рече  ,че ти си неговия билет за света .Ти си най доброто което може да желае .

пп   това е , защото като чуя ,,хапчета" космите ми стават на бодли .

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласна съм с Диляна и Александър. Бог те е дарил с майчинството, за да спреш да се въртиш в омагьосания кръг около себе си и самооценките си и да сложиш в центъра на своя свят новото малко същество. Както сполучливо се изрази Алекс, ти си неговия билет за света - а аз ще продължа - а той е твоят билет за бъдещето ти. Спри да мислиш какво се иска от теб, а просто се опитай да погледнеш света през неговите очи и да играеш с него - това е най-важното за него сега. Щом имаш свободно време, ето ти материали за четене и изпълнение:

Методът

Съвети

как да играем:

https://www.youtube.com/watch?v=loPU5fcyfQw

и още десетки подобни.... може би покрай игрите с детето си ще намериш и своето призвание!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...