Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • Za_muzika_kponeia 2.jpg

Stanislava_Kv

Общуването с най-малките - как и какво да правим заедно?

Recommended Posts

Какви занимания могат да се измислят за бебе на годинка? Аз съм сама с него и имам чувството, че не създавам подходяща обстановка. Грижата ми се изчерпва с готвенето, храненено, приспиването. Изпадам в депресия защото не знам как да общувам с него. 

Редактирано от Донка

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не изпадаш  в депресия, а в тревожност, при депресия, нямаше да имаш отношение. За едногодишното дете най - важното е майката да е щастлива. Детето усеща всичко. Дори само да му се усмихнеш и да му поговориш, да изпеете заедно любимата мелодия, да потъркаляте топка или да потанцувате заедно, за детето е удоволствие. Има игри във ваната, цветни книжки, разходки всичко е добре за детето. Въпросът е как се чувстваш ти? 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей Станислава :) и добре дошла при нас! 

Поставяш една много важна за всички нас тема, за което ти благодаря. 

Храненето и приспиването никак не са маловажни моменти на общуване - точно обратното! С какво ще ги наситиш - зависи от теб. Твоето дете е вече голямо, дори и да не изглежда така на пръв поглед. То разбира всичко и сигурно вече е подвижно и много любопитно. Разговаряй с него като с голямо дете - това, че не може да ти отговаря, това не означава, че не можа да те разбира. То се учи докато живеете заедно и това, което за теб е работа, за него е игра - опитай се да мислиш в тази посока. Разбира се, както то е част от твоя работен работен свят, така е редно и ти да станеш част от неговия малък свят. Помни, че играчките му не са просто пластмаса и дърво, а са живи, картинките не са просто рисунки, а цял приказен свят, клипчетата и песничките не са просто фон и забавление - те са част от калейдоскопа на неговия малък свят. Наблюдавай го, слушай го със същото внимание, с което то слуша и наблюдава теб. 

Друг много важен момент на вашето съвместно общуване е материалната среда, която му създаваш - на неговата възраст тя е главната храна и мотив за развитието му. За това може да се говори много. Препоръчвам ти да прочетеш и да следиш всичко, което сега излиза в нета, свързано с Монтесори педагогиката. За съжаление трябваше да мине цяло столетие, за да я преоткрием! 

Ще се радвам да споделяш и ти и други млади майки за вашите находки, хрумвания, опит, а и проблеми и въпроси. Успех!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, благодаря за отговорите.

Относно това как се чувствам - откакто съм родила не мога да влезна в час и покрай мен все има помощници, защото не съм спокойна и не мога да се организирам. Опитвам се да се занимавам с детето, но просто не умея, не мога да измислям игри. Единствено му подавам играчките и си играем на гоненица. Когато го разхождам все си мисля сега какво се иска от мен - да повървим малко и да се приберем ли, малко на катерушките да го кача това е. Наистина не знам защо нямам майчин инстинкт. Аз като цяло съм доста объркана и не знам как да си поставям задачите за деня. Ако е сготвено и чисто вкъщи и детето спи. Аз лягам и се чудя какво да свърша, нямам идеи как да прекарвам своето време, япък за него ми е още по-трудно да измисля.

За да не съм напрегната взимам хапчета и така. Общо взето бабите ми помагат. Аз само готвя по някоя манджа и го приспивам и съответно никак се чувствам непотребна, защото мозъкът ми отказва да мисли.

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Честити празници ! Извинявам се че се намесвам  като че ли в теми далечни от моя (мъжки) свят . Но мога да кажа че стреса е положението , в което приридата те вкарва , за да можеш , да си полезна на детето . Както казват и прежде , пишещите  . То разбира всичко емоционално .Твоя задача е само да го въведеш в материалния свят .То е наясно със причинноста на нещата .     Нашия свят е глупав , но то е тука  и ти трябва да го въведеш в него .Не се притеснявай ,не случаяйно , точно  ти си неговата майка . Ще рече  ,че ти си неговия билет за света .Ти си най доброто което може да желае .

пп   това е , защото като чуя ,,хапчета" космите ми стават на бодли .

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Съгласна съм с Диляна и Александър. Бог те е дарил с майчинството, за да спреш да се въртиш в омагьосания кръг около себе си и самооценките си и да сложиш в центъра на своя свят новото малко същество. Както сполучливо се изрази Алекс, ти си неговия билет за света - а аз ще продължа - а той е твоят билет за бъдещето ти. Спри да мислиш какво се иска от теб, а просто се опитай да погледнеш света през неговите очи и да играеш с него - това е най-важното за него сега. Щом имаш свободно време, ето ти материали за четене и изпълнение:

Методът

Съвети

как да играем:

https://www.youtube.com/watch?v=loPU5fcyfQw

и още десетки подобни.... може би покрай игрите с детето си ще намериш и своето призвание!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×