Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Паник атаките и Кундалини


stelyana

Recommended Posts

Здравейте,

 

Понеже имам странни телесни усещания, нещо като паник атаки с акцент върху проводимостта на нервната система и по-точно усещане на преминаване на ток по тялото, чувство на вътрешен огън и налягане в главата, се разрових в гугъл. С ключови думи в търсачката "усещане на ток по тялото", ми излязоха статии, че състоянието се свързва с пробуждане на Кундалини. Мислите ли, че е възможна подобна връзка? На мен ми се струва... твърде свръх... Какво мислите? 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,

случващото се в тялото ти е в резултат на стрес. Просто нервната ти система реагира на сигналите на опасност, които разчита (какви са те и защо прави така е голяма тема). Въпросната "проводимост" означава, че симпатикусовият дял на вегетативната нервна система е малко по-активен, което и дава специфичните усещания. Налягането в главата идва от повишеното кръвно налягане, което е съвсем нормално следствие, когато тялото е мобилизирано от стреса.

Опитай да следваш някаква антистресова програма или просто поработи с психотерапевт - това ще реши въпросната голяма тема, за която споменавам по-горе. Едва тогава можеш да се занимаеш с кундалини - и в теоретичен, и в практически план.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, Георги. Много чета по темата и търся начини за справяне и всчко е прекрасно до следващата атака, което съзнателно не знам от какво е провокирана, вероятно нещо подсъзнателно я вклщючва. Опитвам се в такъв момент да намеря някакъв устойчив център в себе си, в който да присъствам и някак отстрани да преживявам вълните на страха, които ще отминат, но някак не се получава...

Линк към коментар
Share on other sites

Моля :)

Сама ще ти е трудно - възможно е да отнеме много време, докато необходимата ти смелост кристализира в едно зрънце, което да уголемяваш с времето, докато прерасне в смела решителност и любяща устойчивост. За да се случи това има път за извървяване - характерова промяна, поведение, светоглед... С психотерапевт тази работа се върши много по-бързо - просто се избягва дългия самостоятелен процес на самообучение на принципа проба-грешка.

преди 22 часа, stelyana каза:

Много чета по темата и търся начини за справяне

Най-важното нещо е да спреш да четеш. Дори и този форум спри да четеш за известно време, докато придобиеш онази вътрешна устойчивост и ефективни мисловни модели. Иначе ще се объркаш и отдалечиш от момента на справяне.

Редактирано от Кермит
Линк към коментар
Share on other sites

Георги, имала съм посещения при няколко психотерапевта, но нещо не се получаваше. Два месеца работихме с д-р Петър Николов от Варна, но не го усетих близък, не успя можеби да вникне в проблема ми, или аз не успях да му го формулирам правилно, не знам. Ходих при Диди на групова терапия, но ме натоварваше, усещах се напрегната. Явно не е било за мен. После заминах в командировка и прекратих посещенията си при нея. Малко след това разбрах, че съм бременна, което беше прекрасна емоция разбира се... Интересното е, че през 9 месеца не получих нито една паническа атака. Имах си паразитните мисли, но не и атака.

Разбираш, че с гледането на детето ми е невъзможно да посещавам психотерапевт. Гледам го сама през деня.

Четенето тук ми помага да разбера ума си и автоматичните мисли, което досега не се е случвало. Дава ми увереност до някаква степен и страхът е доза по- малко. Искам да позная себе си, да разбера коя съм, за да получа онзи така мечтан вътрешен мир и устойчивост.

 

Благодаря за, Георги, че отделяш от времето си. 

Линк към коментар
Share on other sites

Разбирам. По принцип работещата последователност е завършена лична терапия и след това при необходимост групова, но... така се е случило.

преди 21 минути, stelyana каза:

Искам да позная себе си, да разбера коя съм

С този въпрос философите си блъскат главите от векове. С разбиране не става. А пък и какво като разбереш, че си малко по-страхлива? Какво ще правиш с това разбиране?

Ефективният път е съвсем друг - да избереш коя си и каква ще бъдеш спрямо всяка ситуация и човек оттук насетне (включително и страхуваните събития). Тогава, на принципа на проба-грешката, ще успееш да изградиш образ за себе си, който няма ирационални страхове. Логиката е друга и затова трябва работа с помощник, но при добра мотивация, колкото и да имаш пречки, ще се справиш.

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Току-що, Георги Балджиев каза:

Ефективният път е съвсем друг - да избереш коя си и каква ще бъдеш спрямо всяка ситуация и човек оттук насетне (включително и страхуваните събития). Тогава, на принципа на проба-грешката, ще успееш да изградиш образ за себе си, който няма ирационални страхове. Логиката е друга и затова трябва работа с помощник, но при добра мотивация, колкото и да имаш пречки, ще се справиш.

 

Хмм, добра гледна точка, не ми е хрумвала. Чела съм философски разсъждения по темата, които винаги са ми се стрували красиви, далечни и непонятни. И толкова.

Знам, че съм страхлива. Но как едно нездраво съзнание да оправи само себе си? Дано не са заблуда тези крехки моменти на увереност.

Линк към коментар
Share on other sites

Току-що, stelyana каза:

Дано не са заблуда тези крехки моменти на увереност.

Грижи се за тях, увеличавай ги, празнувай ги. Ще се получи :)

Току-що, stelyana каза:

Но как едно нездраво съзнание да оправи само себе си?

С помощ е винаги по-добре.

Линк към коментар
Share on other sites

Ще дам друга, не противоречаща, а обемаща гледна точка 

Проблемът на избирането кой си е, че е его позиция. Едно несебе си избира друга илюзия за себе си. Звучи тактически добре, но стратегически... А Ти не си другаде, за да се избираш, а си под носа си, сега. 

Относно кундалини - Георги, самите тревожни преживявания са нейна проява. Не можеш да се занимаваш с кундалини след справянето с тревожността, тъй като самите и симптоми са кундалини, която вече се занимава с теб, а разширяващото се съзнание единствено е нужно да догони вече ставащото... 

За да съвместя диалектично двете позиции: избираш от позицията на малкото си его, докато намериш Себе си! 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Съгласен съм! :)

Преди време така имах случай на яко оплитане в тематиката с кундалини. Понеже аз самият нямам никакъв опит и знания в тази област, предложих на жената да оставим за момент тази идея, да не се занимаваме с нея и да вървим по пътя както на разбирането на връзката между стресовата физиология и мисленето, така и по пътя на изграждането на една по-добра представа за себе си. Когато всичко потръгна при нея, нито на нея, нито на мен ни се връщаше към идеята за проявата на кундалини.

То по тоя повод бяха кръстили метод на мое име в една бивша служба, но това е друга тема :)

Иначе напълно споделям, от малкото, което знам (предимно от блога на Камелия Хаджийска) връзката и проявите, но... самият аз имам да уча още.

Благодаря ти за включването, Орлине.

Линк към коментар
Share on other sites

Ти си прав, че акцентирането в кундалини няма голяма практическа стойност. Има обяснителна, в контекста на виждането на ставащото като призив за разширение на съзнанието. 

Познавам кундалини и през тревожността и през дишане и др. практики, та затова правя връзки. 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

Здравейте,приятни хора. :) 

Аз съм нов тук,но нещо ме привика да се присъединя! Първата тема ,която ме привлече беше тази и може би не случайно..имам какво да споделя за преживяванията си с Кундалини енергията и дори съм отворен към съвети,тъй като не умея да се контролирам все още (макар да знам, че контролът е в липсата му) .

Всичко започна преди няколко години,като нямах идея какво става,но понеже е дълга история ще я сбия максимално . Първо стартираха телесните усещания - редуване на топли със студени вълни,тръпки,след което напрежение в главата придружено от странни звуци в ушите ми .В последствие напрежение,присъщо като на протичащ ток и го наричам така защото се прояви и вън от тялото ми с изгаряне на лампи в близост до мен,дори появата на искри в тъмното ,щом докосна железна брава (Което ме изплаши малко,но и удиви.Тогава започна да ми просветва и се появиха въпросите).След този момент обхвана съзнанието ми,стана по всеобхватно,осведомено и на моменти хаотично и объркано,сякаш огромно количество инфо постъпваше,а то си беше така ! На степени с новите прояви,изчезваха предходните.. малко преди да затихне мъничко усещах докосване и знаех вътрешно,че е от нетленно същество,а не плод на подсъзнанието или рефлекторните рецептори на нервната ми система.Знаех го защото докосваше и косата ми,която се помръдваше,а щом затворех очи "Го" виждах!!

Сега остана само бих казаъл хиперактивното ми съзнание,знам неща без да ги знам,като чувам 2 гласа които различавам че не са мой Его алтернативи.Виждам понякога картини и символи неясни за мен и сънувам ярки цветни сънища в които понякога участва Архангел Михаил с някакво послание,което е свързано пак със символи и неясни фрази,книги и невиждани Светове ...   Тежки паник атаки изживях,дори близки до смъртта с невъзможност да дишам и силна тахикардия !

Моля ви дайте ми съвет или насока какво точно се случва ?! Не съм полудял,тествал съм всичко,както и себе си многократно .Смятам се за реално и здраво мислещ човек и знам че може би това не е случайно и е някакъв вид пробуждане, но съм изцеден ментално и вследствие физически .. Незнам какво се случваа,за това ви моля за малко помощ! 

Благодаря ви предварително и желая Здраве и Щастие за всички!! :3d_011:

Редактирано от Aleksandar21
Линк към коментар
Share on other sites

Хвани се здраво за социалната реалност и акцентирай на характеровото учене от ситуацията. Да, има много хора, коити чуват гласове и виждат света през по-широка визия, без да са луди. За да си такъв, е нужно да поддържаш много стабилно заземяване, ясно стъпване върху стабилна логика и връзка със социума. Ако следваш духовно учение, нека е в контекста на активен социален и професионален живот, като преживяваното служи не за литване нанякъде, а за виждане на любовта в най-малките неща в ежедневието. Бих ти препоръчал вместо захласване по ефектните преживявания, да се фокусираш именно върху такова заземяване, живяно през характерова стабилност. 

Линк към коментар
Share on other sites

преди 16 часа, Орлин Баев каза:

Хвани се здраво за социалната реалност и акцентирай на характеровото учене от ситуацията. Да, има много хора, коити чуват гласове и виждат света през по-широка визия, без да са луди. За да си такъв, е нужно да поддържаш много стабилно заземяване, ясно стъпване върху стабилна логика и връзка със социума. Ако следваш духовно учение, нека е в контекста на активен социален и професионален живот, като преживяваното служи не за литване нанякъде, а за виждане на любовта в най-малките неща в ежедневието. Бих ти препоръчал вместо захласване по ефектните преживявания, да се фокусираш именно върху такова заземяване, живяно през характерова стабилност. 

Много благодаря за отговора! Наистина ми трябва сериозно заземяване,тъй като работата ми(аз съм доктор) изисква да съм тук,а се случва често да не се чувствам в тялото си.. Понякога си е плашещо,но за всичко си има причина.И да следвам духовно учение,като се старая да се задържа и в материалната реалност,а стигам до кръстопът.Явно си трябва ежедневно практикуване до утвърдяването му! 

Благодаря ти отново,бъди Жив и Здрав! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей и добре дошъл Александър! :) Радвам се, че си сред нас. Не знам доколко ще те успокои това, но ти далеч не си единствен с подобни преживявания. В случаи като твоя, според скромното ми мнение и опит, човек следва да стори три основни неща:

- да открие рационално обяснение на случващото се с него - мисля, че ти вече си го намерил или си на път.

- да увеличи вниманието си към контактите, които описваш, и влиянието им - искрено препоръчвам лекцията на Влад Пашов Пътища и методи за влизане във връзка с невидимия свят - старателно изучена

- (подкрепям Орлин) - да търси с какво случващото се с него е значимо за заобикалящия го свят и неговото лично място и роля в него. С какво то е полезно на него самия и на останалите хора в материалния му свят. И да прилага с любов, мъдрост, истина, правда и добродетел - те са наука, за която не стигат няколко живота... 

Ще се радвам да споделяш с нас своите опитности и размисли

Благодаря!

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговора! 

Изживях и продължавам на моменти да изживявам тежки телесни кризи,но ги преодолявам.Вмомента съм започнал да опитвам да осъществя контакт,защото виждам че също се опитват от ответната страна.Но за това се изисква да променя настройката на съзнанието си и вибрацията си,понеже осъзнавам че  контакта не е ефективен,обърква ме и  причината е в мен :) . Със сигурност ще споделям какво се случва ,тъй като е ексцесивно и бързо променящо се,от полза е за всички с подобни преживявания,а и защото споделянето е терапевтично. 

Благодаря отново ,останете си със Здраве! 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...