Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Терапевт


Dariq

Recommended Posts

Здравейте!

Бихте ли ми препоръчали психотерапевт от Велико Търново, който има опит  с лечение на депресии и социлна тревожност. Ако някой има опит и е намерил специалистът, който му е помогнал, моля да сподели координати и ефекта накратко. От години имам проблеми, с които не мога да се справя, но напоследък състоянието е нетърпимо.

Също така искам да попитам дали е възможно човек да не се повлиява от психотерпията.  Възможно ли е тя да не действа? Както има медикаменти, които действат при дадено оплакване при един човек, но не и при друг. Простете за аналогията, знам че не е много точна. Благодаря!

Линк към коментар
Share on other sites

Да, неточна е аналогията. При медикаментите страховете, които трябва да се осъзнават и преобразуват до смелост, се потискат от психофармака, а т.н. "терапия" е пасивен процес. В психотерапията, от друга страна, страховете активно се предизвикват, осъзнават се, виждат се "бъговете" в тях, преодоляват се чрез мисленето, поведението, директно емоционално-медитативно. Тоест, процесът е много активен. От една страна, важно е терапевтът да е наясно какво прави, да мотивира добре, да обича клиента си, да е много настъпателен и упорит, макар и по фин и благ начин. Но, другата половина от процеса е в ръцете на самия справящ се и терапевтът няма как, а и не е добре той да свършва неговата част от работата. Та, 50/50% - терапевт-клиент. Представи си, че някой със страхове като твоите отива при ефективен терапевт - чул е добри отзиви за него, запознал се е с мнения на негови бивши клиенти и знае, че е пробивен в справянето с невротичността. Обаче, ако този някой чака пасивно на психотерапията, сякаш е хапче, ще ходи на психомасаж, нежели на психотерапия. След сесията би му било добре за известно време и после - пак същото. Защото психотерапевтичният час веднъж седмично е 60 мин., а до следващия има още 167 часа. 167 часа, които е нужно да бъдат много плътно уплътнени с подходящи усилия по справяне. 

С това искам да кажа, че всичко е до мотивация и дисциплина. терапевтът е длъжен да бъде много знаещ, мотивиран и дисциплиниран в процеса. Ако не е, е слаб терапевт - опитът ми сочи, че всеки отделен случай е една неповторима битка и самоувереността е нужно отново и отново да бъде извоювана. Макар и да има общи патерни, всеки е уникален. Или, ако вземем друга метафора, всеки терапевтичен случай е друга пиеса, която е нужно качествено да бъде изиграна. Терапевтът поема от клиента и променя сценария, режисира, включва се активно в ролите, заразява клиента с подхода, отношението и възприятието си. Но, самият човек е нужно да се научи да играе играта на живота силно. 

В Търново познавам Валентина Христова - сърцата е. За това дали може и иска да работи с теб, тя ще каже. Успехи! 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...