Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво се случва с мен?


Recommended Posts

Здравейте!
Жена съм, на 40г. След здравословни проблеми и промени в личния живот, започнаха панически атаки и много висока тревожност. Около месец очаквах нещата да се подобрят, но не се случи. Тъй като преди 6г. имах подобно състояние, с което 4 месеца опитвах да се справя сама, което стана изключително тежко и накрая прибягнах на лекарство, сега отново съм на Сероксат и Ксанакс. Въпреки, че от месец ги пия, нещата се влошиха. В момента се чувствам, сякаш не съм аз и сякаш съм в някаква странна реалност. Постоянно в главата ми е, че нещо не е както трябва там, където съм - стая, навън, но не знам какво не е както трябва. Понякога, както си стоя и гледам навън, ме обзема чувство, че съм на друго конкретно място(друг град) или че е студено навън, а то всъщност е топло. Онзи ден, бях навън, тъкмо се стъмваше и реших, че не виждам лицата на хората, страшно се уплаших, че нещо се случва. Фразите "нещо не е както трябва" и "нещо се случва" , са постоянно в главата ми и тревожността е постоянна почти . Светът изглежда нереален, страшен и тъмен. Страх ме е, че ще попадна в някаква ужасяваща реалност и или ще полудея, или ще умра. Каквото и да правя, където и да съм, все едно не съм аз. Мислите ми са объркани, без никакви ясни, градивни мисли.
Искам да попитам специалистите във форума, освен тревожността, натрапливости ли имам, възможно ли е да съм отключила шизофрения? Смятате ли, че в това състояние мога да посещавам психотерапевт или психолог?

Линк към коментар
Share on other sites

Класика. Обикновена паника, тласкаща към разширение на съзнанието, което обаче не е случено, но страхът е замазан с химия, което го хронифицира. Съответно се трупа и връща с лихва, разстлан чрез психичното и медикаментозно потискане до обща, фонова тревожност, проявяваща се във вегетативни симптоми, в случая дереализация и типични натрапливи мисли. Една от натрапливите мисли най-често е за шизофрения. Както това, така и описаното дотук е клише.

преди 1 час, KaRen каза:

Смятате ли, че в това състояние мога да посещавам психотерапевт или психолог?

Да. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Г-н Баев,
Много благодаря за отговора! Това, че симптомите са класически за паника, а не за някаква друга болест, в някаква степен ми донесе успокоение. Разбирам обаче, че проблемът не е химичен дисбаланс явно и че трябва да работя над себе си и със себе си, с помощта на психолог или психотерапевт. Това, което ме притеснява е, че в настоящия момент мисля, че не мога да спра антидепресанта, тъй като се притеснявам, че паниките, адския 24 часов страх и болки в стомаха, ще се се завърнат. Бидейки на лекарства, замазващи страха, има ли възможност да се работи с него (с мен) и да изляза от дереализацията и натрапливостите или трябва да спра първо лекарствата?

Редактирано от KaRen
Линк към коментар
Share on other sites

Да, но по-дълго, именно поради хапчетата. След време е нужно да се спрат, което прави психотерапията по-продължителна, понеже се налага след спирането отново да се поработи. 

Линк към коментар
Share on other sites

Пиша на л.с.

Линк към коментар
Share on other sites

В 4.11.2018 г. at 19:00, KaRen каза:

Фразите "нещо не е както трябва" и "нещо се случва" , са постоянно в главата ми и тревожността е постоянна почти . Светът изглежда нереален, страшен и тъмен. Страх ме е, че ще попадна в някаква ужасяваща реалност и или ще полудея, или ще умра. 

Ето нещо и от мен, което ще се радвам да прочетеш и осмислиш. При паническото разстройство механизмът е следният: по някаква причина - умора, стрес /рязък или внезапен или натрупан/, на алкохол или наркотици, а може и без причина/, но без обективна надвиснала опасност, за първи път в тялото на човек се отключва механизма "борба или бягство". Това е еволюционен механизъм, подобен на алармена система, създаден да помага на човека да оцелява в критични ситуации - например нападение от съблезъб тигър. При надвиснала опасност, в тялото се отделят високи нива на адреналин и кортизол, чиято цел е да мобилизират максимално организма, за да може той или да се бори с опасността, или да избяга от нея. Адреналинът и кортизолът предизвикват всички многообразни физически и психически усещания като изпотяване, замайване, треперене, прималяване, сърцебиене, задух, чувство на надвиснала опасност и гибел, чувство на неописуем ужас и т.н. Когато този механизъм се отключва при реална опасност - например когато крадец ни напада на улицата, човек може да направи връзката между реалната заплаха и телесните и психическите си усещания /освен това няма как да им обърне толкова подробно внимание, защото все пак е зает да се справя със ситуацията и да се спасява/, след което се успокоява и не го мисли повече. Но когато механизмът се включва без реална обективна причина, човек не знае какво се случва с тялото му, и понеже усещанията от адреналина са много интензивни, обикновено прави погрешна интерпретация на усещанията си /"сигурно съм болен от нещо, сигурно нещо ми има, нещо ненормално се случва с мен"/ и катастрофизира /"ще полудея, ще умра, свършено е с мен"/. Получава се следното - алармата "борба или бягство" се е включила без реална опасност, и човек, тъй като не разбира правилно какво точно се е случило, започва да се страхува и ужасява - и започва самият той да блъска още по-силно по същата тази аларма. Така тя пищи много по-силно и много по-дълго. Механизмът "борба или бягство" сам по себе си НЕ Е паническа атака. Той е изливане на адреналин и кортизол в тялото, които водят до неприятни физически и психически усещания. Паническата атака е когато този механизъм се включи и когато в добавка му се направи погрешна интерпретация и катастрофизиране.

Според мен "лечението" на паническите атаки се състои в следното: - когато има правилно теоретично разбиране какво представлява механизмът "борба или бягство", да се направи и правилно преживелищно разбиране - т.е. човек да се научи да оставя адреналина да се изхаби и нивата му в организма да спаднат от само себе си - оставя се адреналиновата буря да се уталожи сама - така човек се научава, че няма нищо страшно, а просто е неприятно - премахва се всичко излишно, което увеличава количеството и продължителността на изтичането на адреналина, това са - избягващото поведение, търсенето на сигурност, опитите за борба с или бягство от неприятните усещания, опитите за насилствена релаксация /нищо страшно не се случва, и няма нужда човек да релаксира или да си почива/ - целта е човек да се научи да приема адреналина и да го остави да си бъде, докато не се източи обаче да го приеме истински - не за да се отърве от него, а защото не е опасен и не пречи прави се план на страшните ситуации - от най-малко страшна, до най-страшна, и програма как постепенно да се изложи човек на тях и да усети на преживелищно ниво, че адреналина спада сам /а не благодарение на избягващи поведение или поведения търсещи сигурност/ и нищо фатално не се случва планът трябва да бъде на целенасочено излагане на ситуациите /има разлика между просто не-избягване и целенасочено излагане!/, стои се в ситуацията до спадане на нивата на адреналина поне наполовина, при което се постига така нареченото обезстрашаване.

Забележи какви мисли залагаш "нещо се случва" и "нещо не е както трябва". Има ли нормален човек, който да си мисли такива неща и тялото му да не реагира на зададения "опасен" код, генерирайки адреналин, който от своя страна дава тези усещания?

Защо не са помогнали лекарствата? Защото те не могат да променят тези мисли, а могат само да замажат физическите им проявления, намерили израз под формата на симптоми.

Решението за мен е следното: 

1. Съзнателно разбиране на случващото се

2. Изгаряне на адреналина /например чрез редовен спорт/.

3. Промяна на реакцията и отношението към симптомите

4. Промяна на продуциращите ги мисли

5. Активно предизвикване на страха и плашещите ситуации, с променено ново, смело отношение. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...