Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Сексуална енергия и тревожност


Recommended Posts

Здравейте,

 

Може би тази тема е обсъждана и преди за което се извинявам, но бих искала да внеса яснота в съзнанието си, как функционира сексуалната енергия и има ли връзка тя с тревожността.

Вече от около 20 години единствения начин да свърша е сама, чрез мастурбация. В общи линии до скоро съм имала сексуално желание всеки ден и донякъде съм използвала самозадоволяването (понякога 2-3 пъти на ден, понякога през ден) като начин за справяне с напрежението, което тази сексуална енергия ми причинява. Пробвала и да я трансформирам или игнорирам, но не ми се е получавало...през годините съм имала алергия, синдром на раздразненото черво, главоболие, което се оказва че е на нервна почва и за което не съм взимала мерки....от известно време спрях да имам сексуално желание, а в последствие се появи генерализирана тревожност и хипохондрия с различни физически проявления. Почнах да пия триптозин по 1 на ден и според психиатъра, ако не помогне ще преминем на серопрам. Въпроса ми е това пренапрежение до което съм стигнала дали е следствие и на мастурбацията(предполагам и начина на мислене, убежденията и тн имат роля), защото в редките случаи напоследък в който съм спокойна и ми се появи желание и свърша, след това имам главоболие, стягане в мускулите и тн. Дали е някакъв вид окр или зависимост? 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

 

Повечето неща, които изчетох по темата са насочени за мастурбацията при мъжете, но ми се иска да се информирам как стоят нещата при жените. Аз съм на 40 години и близо 20 години използвам клиторната мастурбация като основен инструмент за постигане на оргазъм. Харесвам секса, имам партньор, но дори след секс, свършвам сама. Как и кой (психолог или психиатър) поставя диагнозата компулсивна мастурбация  - това ОКР ли се води или е зависимост? Какво се случва биохимично в мозъка - намалява се допамина/серотонина? Години наред съм гледала порно и съм се самозадоволявала всеки ден, понякога и по два пъти на ден, понякога през ден....но основно ми е служило за намаляване на стреса и тревожността. От около половин година обаче почти нямам сексуално желание, и в последствие то сякаш се трансформира в силна тревожност и хипохондрия. И вече в редките случаи, когато имам сексуално желание и свърша, тревожността се увеличава или ми предизвиква главоболие. Почнах да пия триптозин, който помага образуването на серотонин, но четох че серотонина намалява сексуалното желание, а допамина го увеличава?

Освен че търся източника на тревожността, и дори пиейки някакви добавки да я регулирам, не искам да е за сметка на подтиснато желание за секс, а и в крайна сметка не смятам че е реалистично да се откажа от мастурбацията завинаги... 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Когато сме под стрес и тревожни от надбъбрека се отделя хормона кортизол. Понеже синтезата му е интензивна, той не може да се синтезира от обичайните прекурсори и започва да се синтезира по един ,,необичаен,, път – от половите хормони – в резултат на това нивото им става ниско. Така  и при мъжете и жените либидото силно намалява и дори напълно изчезва и нямате сексуално желание.Понеже дълго време сте стимулирали допаминовата система чрез мастурбация, рецепторите и вече са намалили чувствителността си и този начин да се успокоите не работи.

Мнението ми е,че имате сериозен проблем със справянето със среса  и тревожността си и в случая препоръката ми е да започнете работа с някой колега за, да изработите по-ефективни стратегии за намаляването им.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговора, само исках да уточня, дали това Понеже дълго време сте стимулирали допаминовата система чрез мастурбация, рецепторите и вече са намалили чувствителността си и този начин да се успокоите не работи." означава ниско ниво на допамин в организма, което пък от своя страна означава, че няма много смисъл в пиенето на триптозин или евентуално серопрам, или те са взаимносвързани нещата. Има ли смисъл от кръвни изследвания на серотонин/допамин?

И понеже не ми се струва реалистично да прекратя с мастурбацията, намаляването на честотата би ли помогнало?

Относно психолога, с който се свържа трябва ли да е специалист по зависимости?

 

Благодаря още веднъж!

Линк към коментар
Share on other sites

,, означава ниско ниво на допамин в организма, ,, - Не, допамина е добре, но рецепторите става по-малко чувствителни.

,,което пък от своя страна означава, че няма много смисъл в пиенето на триптозин или евентуално серопрам,,, -По отношение на допамина нямат отношение, но те вдигат нивото на серотонина и ако се чувствате по-добре когато ги пиете, пийте ги.

,,Има ли смисъл от кръвни изследвания на серотонин/допамин?,, Не.

,,Относно психолога, с който се свържа трябва ли да е специалист по зависимости?,, Не.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...