Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Гръбначните изкривявавия


Recommended Posts

Знае се, че гръбначните изкривявавия имат своето отражение върху здравето на човека и предизвикмат неправилни изменения в характера. За йогите това е важна част от човешкото тяло, по която придвижват жизнената енергия "Кундалини" и без която достигането на енергия до т.нар. Хилядолистник е немислимо, следователно немислимо би било и духовното просветление! Всяко подпушване на тази енергия може да ни постави в неразположение, отразява се върху пулса, работата на органите, слуха и зрението. Една поговорка гласи, че трябва да имаме здрави гърбове, за да преодоляваме всичко по пътя си, но разбираме ли доколко фини са гръбначните прешлени? Често поради обезверяване или лошо самочувствие се пригърбваме.

Доколко обръщаме внимание на нашата стойка?

Как да създадем навик на децата да стоят изправени?

Знаят ли те да носят раницата си на гръб, от двете страни, за да се разпределя тежестта равномерно?

До колко килограма е поносимо да носим в зависимост от ръста и телесната ни маса, за да сме изправени и каква да е позата на главата ни?

На какво легло да спим?

Какви предпазни и лечебни средства познавате, както и специалисти, към които може да се обърнем?

Аз зная, че у нас над такива проблеми работи Ортопедичния център в Горва Баня. Хубаво на всеки половит час да се протягаме, както и да огъваме кръста си назад, особено ако преди това сме били приведени. Добре е винаги, когато можем, да се увисваме на Шведска стена! Йога и плуване също дават своя лечебен ефект. Един български учен бе открил устройство, което се поставя на гърба на детето, има лампичка - индикатор и при всяко неправилно положение на гърба започва да свети или издава звуков сигнал. Друго средство се казва "Полончик", поставя се около раменете и служи на принципа на еластичното опъване - свива се, но не позволява трайно пригърбване. Съществуват и жилетки за правилна стойка. Всички знаем и за Космодиск, с тази разлика, че той действа главно за да спре болката, не толкова да спре нас от деформация на гръбнака.

Линк към коментар
Share on other sites

Преди доста време си задавах почти същите въпроси. И получих отговор, но той беше съвсем неочакван. Ще го споделя с вас.

Исках в училище всички (и аз) да имаме информация за това. Потърсих възможно най- добрия специалист, който да ни запознае. Съдбата "случайно" ме срещна с изумителния специалист- остеопат- Андрей Кадочников. Той наистина изнесе лекция, но картината, която очерта, беше повече от шокираща. : 1. Ролята на правилната стойка е дори по- съществена, отколкото си мислим, просто не всички неща, на които неправилната стойка вреде дори знаем; 2. Лошото състояние на гръбначния стълб в 99 % от случаите не се дължи на неправилна стойка. Неправилната стойка вече е следствие на повредда, получена още при износването на детето и при раждането му. 3. До голяма степен тези проблеми, специално в България, се дължат на своеобразния геноцид, на който е подложен народът ни (цитирам лектора, когато го чух, подскочих и не се съгласих с него, но после той ме убеди, че нещата изглеждат така, сякаш твърдението е верно)- майките са с все по- лоша физическа подготовка, все по-зле подготвени за ролята си на майки и теоретично, ражданията стават все - поневежо, контролът върху състоянието на децата след раждането е все по- непрофесионален и повърхностен, храненето и двигателния режим и на децата и на възрастните са все по- неправилни. Резултат- в последно време гръбначните изкривявания почти не се следят, не се коригират, или ако се правят опити- не са ефективни и в правилна посока. Човекът беше готов да обучава специалисти по своите методики за корекции. Но специалистите не искаха да се подготвят, тъй като считаха, че той не е прав. Тяхната концепция беше:" седиш неправилно, изкривявашш си гръбнака. Значи- стой правилно. И най- много- прави изправителна гимнастика. Ето 10 упражнения, те ще ти решат проблема! " И той вече беше стигнал до извода, че няма да спори с никого, но е готов да помогне на всеки, който би поискал помощта му. Аз поисках помощта му и той ми показа нагледно, че пътят , който той предлага подобряване на състоянието на гръбнака е по- ефективен и правилен от общоприетия. За съжаление май вече не е в България. Стъпките, които той предлага са: Специалист прави преглед и НАМЕСТВА неправилно поставените неща- прешлени и т.н. (Уви, ясно е, че далеч не всеки може да направи това без опасност за пациента), след това разработва специална и индивидуална програма за укрепване и симетрично развиване на поддържащата мускулатура; по- нататък "пациентът" е необходимо през целия си живот нататък да има грижата за поддръжката си.

С всичко това не искам да кажа нищо лошо за лекарите, които все пакк се опитват да си гледат работата, или за майките, които все пак се грижат за себе си и за децата си. Говоря за глобалния, статистически значим ефект.

Съзнавам, че информацията не е много практически приложима (най- малкото поради липсата на подходящия специалист), но идеята ми е като я изложа, повече хора да мислят върху нея, та белким създадем подходящата мисъл- форма за подобряване на състоянието...

И пак да кажа: "Смотри в корень!"

Редактирано от Багира
Линк към коментар
Share on other sites

Знае се, че гръбначните изкривявавия имат своето отражение върху здравето на човека и предизвикмат неправилни изменения в характера. За йогите това е важна част от човешкото тяло, по която придвижват жизнената енергия "Кундалини" и без която достигането на енергия до т.нар. Хилядолистник е немислимо, следователно немислимо би било и духовното просветление! Всяко подпушване на тази енергия може да ни постави в неразположение, отразява се върху пулса, работата на органите, слуха и зрението. Една поговорка гласи, че трябва да имаме здрави гърбове, за да преодоляваме всичко по пътя си, но разбираме ли доколко фини са гръбначните прешлени? Често поради обезверяване или лошо самочувствие се пригърбваме.

По този въпрос от доста време съм разтревожена. ?#8221;ъщеря ми, която вече е на 19 години има изгърбена стойка. Като беше по-малка я записахме на така наречената "изправителна гимнастика" в училището, в което учеше. Повече от половината деца бяха с нейния праблем. Чиновете им бяха малки, неудобни и те се изкривяваха, за да могат да пишат. Редовно посещаваше часовете, предназначени за упражненията, но нямаше ефект. Вероятно като майка не съм направила достатъчно...

Сега като все й напомням да се изправя, тя ми отговаря, че не може, започва много да я боли, дори получава главозамайване, ако продължително време си налага да е изправена. Не знам към кого да се обърнем. Тя самата съзнава проблема, защото видимо има несиметрия в тялото й, а и е запозната с последствията от изкривяването.

Ако някой наистина може да даде име, адрес, телефон на подходящ специалист, ще съм много благодарна. Живеем в Пловдив.

Редактирано от Изгрев
Линк към коментар
Share on other sites

Хубава тема и правилни въпроси.

Да, положението и състоянието на гръбначния стълб е от изключителна важност за целия живот и реализация на човека, и особено за духовния или за високи интелектуални и художествени постижения.

За травмите при раждането въпросът стои точно така както цитираното от Бина мнение.

В България има хора които могат да коригират проблема.

Наистина след това човек трябва да поеме поддръжката на колоната в свои ръце.

Ефектът от добре изпълнените 6 гимнастически упражнения и Паневритмията е много благоприятен, също в частност скакалец, странична извивка и сиршасана от йога - поддържат веднъж добре балансираната система в изправност. Добри резултати дават също 5-те тибетски упражнения.

Невежеството е най-големият геноцид.

Линк към коментар
Share on other sites

Редовно посещаваше часовете, предназначени за упражненията, но нямаше ефект. Вероятно като майка не съм направила достатъчно...

Сега като все й напомням да се изправя, тя ми отговаря, че не може, започва много да я боли, дори получава главозамайване, ако продължително време си налага да е изправена.

Това е проблемът. Наистина, в повечето случаи неправилната стойка е симптом, а не причина. Ако успеете да намерите специалист- остеопат, който да може да направи това, коета Андрей Кадочников правеше, след това нещата зависят от упорството и доброто желание. В момента в България навлиза и един нов спорт, който има изумително въздействие и върху стойката- фитбол. Бях писала в темата за спорта за него. А под ръководството на кинезитерапевт (за евентуално индивидуализиране на упражненията) може да се получи чудесна програма за възстановяване. Но ако нещата са по- сложни... Има нужда от първоначалното наместване. За съжаление 19 години не е най- добрата възраст за подобна намеса. По- рано е по-ефективно. Но пак е по- добре да се прави нещо, отколкото нищо да не се прави.

Осъзнах сега, че понятието "остеопат" у нас просто не е много известно. Така че за това - що е то остеопатия и какво може да даде на хората един специалист- остеопат- ето линк )за съжаление на руски, но руснаците са преди нас в това отношение) : http://www.ost-med.ru/deti.shtml

Редактирано от Багира
Линк към коментар
Share on other sites

Багира, благодаря за отговора. Прочетох за остеопатите, но май проблемът не е вседствие на раждането.

В ранния пубертет дъщеря ми изведнъж много израсна на височина. Беше слабичка, а висока и започнаха да й се подиграват, дори някои я наричаха с обидни имена. Това беше причината да се привежда, за да се поизравни с по-ниските. Но... сега вече остана изкривяването от неудобните за ръста й чинове и изгърбването от онази възраст ...

Предполагам, че е слаба мускулатурата на гърба и затова се изморява като се позадържи по-дълго изправена. Но е нужно да си каже думата специалист. Ако тя пожелае, защото вече е достатъчно голяма, вероятно е нужна консултация с ортопед. Друго не се сещам.

Ще следя темата.

А този нов спорт къде се практикува, дори не съм го чувала?

Линк към коментар
Share on other sites

Фитбол тренират в някои фитнес центрове. В София , например, на стадион "Васил Левски". Но за Пловдив нямам информация. Трениращите използват голуми кръгли топки, с диаметър от 30 до 80 см. - според размера на трениращите. Упражненияга се изпълняват при леко "подрускване" върху топката. Упражненията са всякакви- от аеробика, каланетика, йога, изправителна гимнастика, фитнес- всичко, каквото ви хрумне, но съчетанието с подрускването върху топката дава неописуеми възможности. Смо който го опита може да разбере за какво става дума... Дано да може да се намери нещо и в Пловдив, ако не- консултацията с добър кинезитерапевт може би също може да помогне.

Ето един линк с малко описание, с малко упражнения. Не са от най- простите, но поне може човек да получи известна представа. Не е достатъчно за самостоятелни занимания, но за прeдстава не е зле. http://www.greenmama.ua/nid/52927/

Успех!

Редактирано от Багира
Линк към коментар
Share on other sites

Темата е много хубава.Аз лично имам гръбначно изкривяване от неправилна стойка и неправилно седене на чин.Ето още малко информация за тези гадни гръбначни изкривявания:

В действителност обаче организмът на децата и юношите не е достатъчно укрепнал. Това се отнася за всички органи и системи, включително и за костите и мускулите, които лесно могат да се увредят. Най-често бедите идват, когато ученикът редовно заема неправилна поза при четене и писане или е принуден в продължение на часове да седи на чинове, неподходящи за височината и теглото му. При неудобните положения тялото се изкривява и изгърбва.

Хубаво е родителите редовно да следят гръбначния стълб на децата си и при най-малко съмнение да потърсят лекарска помощ.Ако се изчака дълго време,постепенно гръбнакът придобива форма на буквата S ,нарушават се жизнено-важни органи и се стига до тежки,не личими последствия.

Навременно откриване в повече случай е лечимо чрез упражнения,а ако е в начален стадий ,то се коригира много по-лесно.

Редактирано от Бонбонената_фея
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

И аз сега съм със изгърбена стойка гледам в училище по масите да стоя исправен ама примерно ако стоя изправен дълго време започва да боли ама кат сам пред хора гледам да не изгърбвам и тарпя ама иначе се поисправям докадето мога да не боли и доло горе не сам толкоз изгарбен.

Линк към коментар
Share on other sites

"Изгрев" не е заради мускулатурата си мисля аз като се изправя много нали знаете кат мърдаш ръката отзад лопатката на гърба също мърда и ако се изправя много сякаш лопатката се забива в гърба.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...

Изкривяването на гръбначния стълб, което в медицината често се нарича "идиопатична сколиоза", т.е изкривяване с неизвестен произход, се получава само при хора, които имат по-слабо или по-силно наранено слънце в хороскопа си. Колкото по-наранено, толкова по-сериозно е и изкривяването. Ако е съвсем леко наранено, може да няма изкривяване, а друг вид "защита" - белези или по-големички бемки на видимо място.

Всички теории, за неудобни чинове, тежки чанти и т.н. са неоснователни. Виждам, че и съвременната медицина вече ги отхвърля.

За смекчаване на сколиозата могат да се предприемат мерки в областта на психиката - смирение, приемане на Божията воля и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

по-скоро неправилните изменения в характера водят до изкривяване на гръбначния стълб. 

 

Това е доста интересно: връзката гръбнак и наранено слънце. Потвърждава, че причината е мислене, което се предава в рода и е дошло от родителите. 

 

Замислих че, има толкова материали за духовните причини за болестите и реално няма особена полза от това. Защото малко са материалите за реалното практическо решаване на проблемите, а и всеки случай е особен, ох колко е особен. Всеки си има своето излекуване. Понякога нещата са съвсем прости, но пък човек трябва да повярва в тях. 

 

Гръбначен стълб. В първия пост е казано нещо много важно: разтягане и огъвкавяване. Символично това означава, че човек винаги трябва да разширява границите си и гъвкаво да приема промените. Иначе - закостеняване във всеки смисъл. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...