Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Една идея за икономика на доброто


Кирил
 Share

Recommended Posts

Здравейте,

Публикувах в Библиотеката темата Иконoмика на Доброто

Бих искал да чуя какво мислите по въпросите, които са повдигнати там. Възможно ли е да се реализира една подобна идея?

Link to comment
Share on other sites

Кирил, тезата, която си развил в "Икономика на Доброто", е страхотна! Мисля, че много хора биха искали да купуват качествени продукти, заредени с любов и положителна енергия, вместо изделията на безмозъчни и безчувствени поточни линии. Но има нещо, което ме притеснява от чисто икономическа гледна точка: ти казваш, че за да бъде един продукт с истински висока стойност и качество, трябва да бъде произведен собственоръчно от някой вещ в изработката му и това по принцип е така, но по този начин производителността рязко се намалява и едва ли ще бъде възможно да се задоволят нуждите на потребителите. Да вземем за пример производството на хляб - много хубаво би било всички да си купуваме насъщния от осъзнати хора, споделящи идеите на Икономиката на Доброто, но ще бъдат ли способни пекарите да набавят достатъчно количество за цял един народ. Дори и да се увеличи броя на фурните поради високото търсене, те ще изземат необходимата работна ръка за изработването на други насъщни и не толкова насъщни предмети за потребление. Стига се до един омагьосан кръг, в който, макар че потребяваме продукти с висока стойност и качество /не става въпрос за измерване на стойността само в пари/, в същото време не можем да задоволим напълно потребностите си поради недостатъчно предлагане. Говоря в по-широк план, ако цялата икономика е изградена единствено на принципа на Доброто. С всичко казано до тук в никакъв случай не искам да те оборвам, не; единственото ми желание е чрез такава дискусия да успеем да открием разковничето на този механизъм, който би довел до синхрон между масовата индустриализация и по-висшите стремления на човешката душа.

Друго, което ми направи впечатление в статията ти беше, че недоволни от условията, които им предоставя собствената родина, способните и перспективни българи заминават за чужбина, за да намерят там реализация. Но има ли страна, която изцяло да е управлявана от принципите на тази икономика, която ние бихме искали да въведем? Едва ли, ако има някаква такава общност, то тя ще е някое неголямо общество, което не парадира с достиженията си пред света. Това обаче не ни пречи да бъдем новатори, да превърнем България в страна от по-друг тип, страна на Доброто, в която хората не се връщат изнервени от работа и на поздрава "Добър ден" не отвръщат "Какво искаш от мен". Искам да се отърся от мисълта, че тази идея е една утопия. Да, знам, че е трудно реализируема, защото изисква съзнателното отношение на цял един народ, но ако вече има хора, които мислят за това, значи основите са положени. Да продължим тогава напред!

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Светлана, ти си права, че има икономическа страна на въпроса за обемите на произодство.

Но знаеш ли какво свръхпроизводство има в света? Западна Европа, САЩ, Китай...

Пазарите са заляти с многобройни, некачествени стоки, повечето от които непотребни или вредни...

Ами средствата, които се отделят във военната индустрия?

Икономически е изчислено, че ако живеем разумно и според законите на живата природа, ресурса за нашия живот е предостатъчен.

Икономиката на природата е много далеч от нашето безумие и аз много се радвам на есето на Киро, зашото то ни доближава към нея.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Ради!

Не отричам, че в световен мащаб се произвеждат много стоки, които освен много пари на ограничена прослойка от хора, не носят никаква полза за ползвателите им, а дори точно обратното - причиняват вреда. Няма спор, че нямаме нужда от наркотици, от оръжие, от алкохол и цигари, а аз бих казала дори, че нямаме нужда и от лекарства, но с това вероятно ще предизвикам раздразнението на много хора, отчаяни от различни болести, което всъщност е друга тема... Ясно ми е, че природата ни дава всичко необходимо, за да водим един пълноценен живот, задоволявайки всичките си нужди /естествено присъщи, а не придобити от експериментиране/. Напълно съм убедена, че човечеството би могло да се прехрани изцяло с растителни храни, без да е необходимо да се изтребват за това милиони животни и да се твърди, че това е хуманно от гледна точка запасяването на човек с елементи, които се намирали само в животинския организъм...

Но не за това ми беше мисълта, когато казах, че се притеснявам от изцяло ръчното /манифактурно/ производство. Все пак цивилизацията върви напред, нали? И не е нужно да се връщаме назад, за да произвеждаме стоки /а и услуги/ с идеята, че само в пряк досег с ръцете на създателя им върху тях ще се прехвърлят изцяло личните му положителни качества. Та как бихме могли да произвеждаме ток, да водоснабдяваме и поливаме, да развием телекомуникациите и дори Интернет, чрез който в момента общуваме, ако загърбваме техническия прогрес?! Може би идеята е не да се прави всичко с двете ни ръце, но дори и произведено с машини и апарати, то да бъде заредено с любов. Защо да не повярваме, че можем да предадем положителните си мисли и желания дори и на машините, нали те се управляват от самите нас? Естествено, това да бъде в рамките на разумното и осъзнато предлагане, което да отговаря на действителните нужди на потребителите.

Самата аз имам все още много въпроси по тази тема лично към мен и моля да ми простите, ако някои от нещата, които пиша, изглеждат противоречиви. Но по този начин /изразявайки мнението си писмено и чрез вашите отговори/, аз отговарям и на самата себе си, за което съм ви благодарна :)

Link to comment
Share on other sites

Светлана,

Много се радвам, че идеята ти допада. Далеч не очаквам всички да са съгласни с всичко, което е написано в темата. Напритив, искам да подигна дискусия по тези въпроси, които в сферата на "духовните" среди са табу. Имам предвид темата за парите, за икономиката, за бизнеса.

Що се отнася до питането ти за техн. прогрес - естествено че няма да се върнем в каменната ера. В технологиите, които използваме е вложена идея, мисъл. Ако тази мисъл е положителна, технологията може да принесе добро на хоарата, които я използват.

За съжаление в днешно време почти всички технологии, включително и Интернет, за създадени първо, за да обслужват военните. Тоест в тях е вложената идеята за разрушение, за смърт. И затова резултатите които принасят са отрицателни. Например Интернет - дололкото знам 60-70% от трафика и сайтовете в Интернет са порнографски. Колко са сайтовете като този, в които можеш да споделиш какво мислиш по сериозни теми? Броят се на пръсти.

Това е така защото никой не е склонен да плаща за доброто, да инвестира в него. Даваш пари тогава, когато се страхуваш, когато ножа е опрял до кокала. Моята идея е да се опитаме да променим светогледа си, да оценим доброто, добрите хора, да инвестираме пари в добрите неща. Парите са енергия. Когато я инвестираме в доброто, така то ще се увеличи, ще нарасне.

В момента се инвестира само в злото и затова то владее света. Но парите не са само в злите хора. Милиони добри хора в България всеки месец заработват средства, които обаче отново и отново влагат в икономиката на злото, просто защото нямат идея, мисъл, че биха могли да ги вложат някъде другаде.

Може да разгледаме една банкнота като бюлетина, с която гласуваме всеки път когато отидем в магазина или в театъра, или на лекар. Това което бих искал е всеки един от нас да се зададе въпроса, когато следващия път му предстои да похарчи 5 лева някъде - За кого гласувам с тези пет лева - за Доброто или за злото. Познавам ли човека, на когото давам парите си, добър ли е той?

Link to comment
Share on other sites

Вероятно този сайт се посещава от много хора, решили да погледнат света по друг, по-различен начин; начинът, продиктуван им от собствената гледна точка, а не от този на глобалната икономика. Защо не каже всеки, който има желание за това, с какво може да подпомогне идеята, която прокарва Кирил? Хубаво би било да идеш на пазара и да си купиш плодове и зеленчуци от усмихнат човек, който не би ти предложил стоката си само за да ти прибере парите, а защото иска да ти бъде полезен с това, което предлага; хубаво би било да потърсиш съдействието на адвокат, който не те пита директно за банковата ти сметка, а ще те изслуша първо като човек, и след това ще ти даде професионалното си мнение; хубаво би било също така да се посъветваш с лекар за последното си главоболие и като отговор да не получиш едно листче с 99 лекарства, а да поговорите за причините, които биха могли да причинят това главоболие и за безлекарствените методи, които биха могли да го премахнат. Да, защо не и лекар от традиционната медицина да не постъпи по този начин?! Време е здравеопазването коренно да се промени, нуждата от това се предизвиква от все по-големия брой болести, които ни заливат и от ставащите все по-мощни фармацевтични концерни. И много други хубави неща още има, те са навсякъде край нас, но както казва небезизвестния герой на Екзюпери: "трябва да ги видим със сърцето си".

Споделете своето мнение за това, как виждате реализацията на тази идея за Нова ера в икономиката, нека заедно стигнем до нейното прилагане! Засега само като положим нейното начало, а скоро може би ще се изненадаме от огромния брой съмишленици, които ще привлечем. Това не е само идея-фикс, нали?

Link to comment
Share on other sites

За мен лично стои въпросът за понятията, кото ползваме в тази дискусия: "добро", "зло", "икономика на доброто/злото".

Далеч съм от някои мненията, показващи съвременната технология като оръдие на злото.

Всъщност, що е добро? Според Учителя, при доброто имаме предвид благото на всички същества (на абсолютно всички). При злото се има предвид благото на някаква ограничена група същества, или само на едно. Естествено, в рамките на Божият план всичко в крайна сметка (с течение на времето) се обръща за Добро.

Link to comment
Share on other sites

Васил,

Точно това е и идеята, как да обърнем икономиката на злото (в която 20% от хората се ползват от 80% от благата, които икономиката създава) в икономика на Доброто. Ясно е че според Божия план всичко се обръща на добро, но въпроса е дали всеки един от нас ще изпълни волята Божия, или ще седим скръстили ръце и ще гледаме.

Link to comment
Share on other sites

За мен лично стои въпросът за понятията, кото ползваме в тази дискусия: "добро", "зло", "икономика на доброто/злото". Не мога да приема тези понятия да се дават като априори известни на всеки и че всеки е способен да определя какво е "добро" и "зло". Май затова изгониха Адам и Ева от рая :)

Далеч съм от някои от мненията, показващи съвременната технология като оръдие на злото. или пък, че военните са виновни за всичко. Това е просто избиване на комплекс в най-безобидната посока, без да се мисли кой-знае колко.

Всъщност, що е добро? Според Учителя, при доброто имаме предвид благото на всички същества (на абсолютно всички). При злото се има предвид благото на някаква ограничена група същества, или само на едно. Естествено, в рамките на Божият план всичко в крайна сметка (с течение на времето) се обръща за Добро.

Та, замислям се какво значи "икономика на доброто"... Икономика, отговаряща в максимална степен на общите интереси, може би?

Така или иначе, икономическата система е един продукт на нашето общество и то не може да съществува без нея. Всички, абсолютно всички участват в тази икономическа система. До голяма степен в нея е застъпен доброволният принцип, т.е. икономическите агенти извършват действията си изключително по своя воля. А свободата е един от атрибутите на доброто. Всеки е способен да взема решение кой продукт е "добър" и кой - не, кой е произведен съгласно определени конвенции и кой - не. Следователно, доколкото в дадена икономическа система е застъпен принципът на свободата, дотолкова тя е "добра".

Разбира се, свободната воля на икономическите агенти бива "отнемана" по различни начини, и това е част от играта. Например с различните видове реклами, различни методи за пазарен и медиен натиск и др.п.

За да могат иконом. агенти да запазят своята свобода, първо трябва да имат такава идея в главата си, т.е. вътрешен стремеж към свобода. После, да знаят как да реализират и отстояват този си стремеж.

Така че, когато икономически агенти станат високограмотни и културни, когато лъжата изчезне от търговските информации, когато се казва само истината за всички продукти, тогава горната цел ще бъде изпълнена!

Link to comment
Share on other sites

Не знам доколко има връзка с темата, но може би би било едно добро начало за всеки:

Започни от себе си

Думите, които ще прочетете по-долу, са написани върху надгробната плоча на англикански епископ В Криптата на Уестминстърското абатство:

Когато бях млад и свободен и Въображението ми не знаеше граници, мечтаех да променя света. Като започнах да остарявам и помъдрявам, открих, че светът няма да се промени, така че поукротих стремежите си и реших да променя само страната, в която жвееех.

Но и тя изглеждаше непоклатима.

В залеза на моя Живот, в последен отчаян опит се залових да променя поне моето семейство, най-близките ми, но уби, те не искаха и да чуят.

Сега, когато лежа на смъртния си одър, внезапно прозрях: ако най-напред бях променил себе си, тогава, чрез моя собствен пример щях да променя семейството си.

Вдъхновен и насърчен от моите близки, щях да мога да направя и страната си по-добра, а Кой знае, може би дори щях да успея да променя света.

Анонимен автор

Link to comment
Share on other sites

Веси,

Много добре си схванала основната идея на статията - как чрез една малка промяна в начина на мислене може да променим света (в частност икономиката). Аз вече съм я направил - склонна ли си да я направиш и ти?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

:v: Вика му се и "приятелски кръг" :D само че само с ДОБРИТЕ...по наша преценка :v:

Пчеларството, билкарството и бубарството - има ли желаещите да се "развиват" в тези направления?

Подготвяме кратко проучване и последващи действия :D Пишете ми по мейла.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

:v: Наука + Изкуство + Занаят :v:

Думата "опита" е и с противоречив привкус :P може да стане - може и да не стане :dancing yes:

Иначе обаче има работа за всички търсещи душички и за много животи...само, че с подход научен :thumbsup2:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

Здравеите Кирил,

Много добра идея и :thumbsup: напълно на място. Преди няколко години една такава идея би се приела като пълна утопия или безнадеждна идеална ммечта, но в наши дни все повече и повече нараства нуждата от почтенност и абсолютна прозрачност на търговските отношения.

Не мойе да не сте забелязали промъната в потребителлското поведение на обществото чиито принципи и изисквания нарастзат с всеки изминал ден. Това не е вече онова общесттво на непукисти готови на жертви и компромиси в името на собственото си спокойствие - все повече ни пука от къде, какво ,с какъв произход и състав купуваме и консумираме.

Обществото ни не иска да е вече безличен неравностоен участник в тъй наречените досегашни честни търговски отношения.. Достатъчно бяхме манипулирани от нечестната игра на "икономика" и бизнесът в световен мащаб усеща тази настъпваща промяна в общественото съзнание и разбира че трябва да се променят правилата на играта. Нека да вземем впредвид все по нарастващата роля и значимост на различни анти рекламни движения, организации за защита на природата и потребителя много от които се превърнаха в могъщи и водещи фигури в редица световни икономики- нека да не вмъкваме за в момента примери които вече не са прециденти в тъй да се каже " икономическа история". Нека погледнем все по нарастващата роля и популярност на Солидарната икономика и Маркетинга на етичните пазарни отношения които идват в отговор на изпитващата дълбока социална нужда икономиката да стане средство за защита на планетата и борбата с бедността и неравенството и всеки да бъде участник в едни честни икономически и социални отношения ,за да допринесе за едно подобрено качеество на живот за всички същества на тази планета.

Темата е много интересна и може да се води обширна дискусия по въпроса, важното че процесът е вече започна, дори и малко разминаващ се от твоята първоначална идея (Доколкото разбирам ти говориш за едно затворено общество), доколкото Новата икономика на етиката(акцентираща върху социалните, етични и екологически фирмени задължения) която прогрессивно набира скорост в световн мащаб се опитва да покаже новият път за всички икономически актьори като се опита да преформурира търговската им политика с изискваниятя на новото време

Съжалявам ако на места не съм била ясна, но нали за това служи дискусията, да питаме там където не ни е ясно и да оспорваме това с което не сме съгласни

Любов и Рабост + Мир и Светлина

Link to comment
Share on other sites

:) Добро здраве + Добри постижения на всички съпорталци + малко инфо за сведение и евентуално действие

:v: Прием на проекти по програма САПАРД

Срок: от 6 до 26 февруари 2006 г. включително

Проекти ще се приемат по акредитираните мерки от Националния план за развитие на земеделието и селските райони. Те са Мярка 1.1. “Инвестиции в земеделски стопанства” в секторите “Мляко и млекопроизводство”, “Месо и месопроизводство”, “Трайни насаждения” и “Яйца и яйчни продукти”; Мярка 1.2. “Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти” и Мярка 1.2.1. “Пазари на производителите и тържища на плодове и зеленчуци”.

Продължава приемането на проекти по Мярка 1.5. “Създаване на организации на производителите” и Мярка 1.6. “Лесовъдство, залесяване на земеделски земи, инвестиции в горски стопанства, преработка и маркетинг на горски продукти”.

http://www.mzgar.government.bg

:v: Програма за малки безвъзмездни помощи 2006 на Световната банка за граждански организации в България

Краен срок: 17 март 2006 г.

Програмата за малки безвъзмездни помощи подкрепя дейности, чиято основна цел е гражданската ангажираност. Тази година Програмата за малки безвъзмездни помощи ще бъде насочена към всички области в страната. Приоритет ще се дава на организации до този момент неполучавали грант по програмата.

Размерът на даренията обикновено варира между 3,000 щ.д. и 7,000 щ.д., и никога не надвишава 15,000 щ.д. Половината от бюджета трябва да бъде в натура или от други източници. Документите трябва да бъдат изпратени на български език, с кратко резюме на проекта подготвено на английски език, по пощата или предадени на ръка не по-късно от 17:00 часа на 17 март 2005 г. (петък) на следния адрес:

Програма за малки безвъзмездни помощи

СТЦ “Интерпред”

Световна Банка, София Бул. “Драган Цанков” 36

1057 София, България

За повече информация:

smgp@worldbank.bg

http://www.worldbank.bg

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...