Jump to content
Порталът към съзнателен живот

"Учителят за образованието"


Валентин Петров

Recommended Posts

С голяма радост и благодарност към Донка, Ася и други братя и сестри :feel happy::feel happy: намерих книгата достъпна за снемане от портала.

"Учителят за образованието" от Боян Боев - Изтегли книгата

ето една история от нея:

един ученик Стоянчо, много упорит, своенравен, буен и слаб по успех. Когато някой го докачаше, той го набиваше. Когато искаха обяснение от него за простъпките му, мълчеше. Винаги закъсняваше в училище. Веднъж в часа по бълг арски език зададох един въпрос, на който никой не отговори. Тогава казах: „Уверен съм, че Стоян знае и ще ни каже”. И наистина, Стоян стана и каза. Моето доверие към него отвори сърцето му. Аз опитвах този метод и занапред. Проявявах към него доверие и внимание. Например, натоварих го да се грижи за реда, дисциплината и хигиената в класа, да съветва съучениците си, когато искат да извършат някоя простъпка. Оттогава у Стоянчо стана голям нравствен преврат. Дигна се и успехът му, стана силен ученик.

:thumbsup2:

„Децата инстинктивно усещат”, казва Петерсен, „дали чувствата към тях са истински. От чистотата и откровеността на нашите схващания към децата зависи силата ни ...”
Линк към коментар
Share on other sites

Вальо, трябва да благодарим първо на хората, които се постараха да сканират книгата, защото без техния труд нямаше да е толкова лесно – четеш, обогатяваш се и тук-таме нещо да поправиш. Има останала някоя и друга грешка, както открих вчера, за което моля да ни извините.

За книгата. Донка спомена, че чете нещо интересно и аз като всяка любопитна сврака, казах ‘дай насам’. Мислех, че ще срещна малко поостаряли схващания за образованието, все пак е писана преди доста години, но... Тук дойде голямо НО, защото се оказа, че доста голяма част от образованието ми е преминала именно по такива идеи, каквито е изказвал Учителя.

Може би тези, които са на моята възраст (над 40) си спомнят как си имахме градинки в училищния двор, как слагахме семена да покълват, за часовете по труд и техника, в които научавахме нещо. За излетите сред природата няма да коментирам – бяха много, летните лагери - също. А на онези години класовете бяха големи – по 30-40 деца. Спомням си и прекрасните преподаватели които имахме. И Възпитатели, точно както ги нарича Учителя, а не чиновници на длъжност, както е днес в повечето случаи. Моля Донка, Багира и др. възпитатели от портала да ме извинят. Но уви, това е тъжният факт.

Независимо, че ученическите ми години преминаха под идеи за социализъм и т.н., не може да се отрече, че в областта на образованието имаше много и полезни идеи. И както установих, след прочитането на книгата, те не са били никак нови. Просто са поотупали тази книга от прахта и са променили част от заглавието.

Познатите ми все ми казват, че възпитавам по странен начин децата си – рядко наказвам, давам голяма свобода, доверявам се, но сега (когато са по-големи) очаквам и съответната отговорност от тяхна страна, гледам да ги подкрепям на 100%, дори и на моменти да ми се струва, че може би това не е най-подходящата идея. По-лесно е да махнеш с ръка и авторитетно да отсечеш ‘това няма да стане’ (защото не ми се занимава), отколкото да намериш време и да помогнеш да се реализира тя. Но за разлика от много родители нямам т.н. ‘тийн’ проблеми. Е, дискутираме на моменти по-оживено, но без това не може.

Като цяло. Идеите, които намерих в тази книга, са и част от нещата, които инстинктивно прилагаме като родители, особено когато сме решили да се грижим и да възпитаваме децата си. За мен книгата се яви като едно потвърждение, че начинът на възпитание, който съм избрала е правилен.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за книгата!

Излязла е и друга книжка с извадки от лекции на тема образование и възпитание - "Педагогически въпроси", издание на Културна асоциация Беинса Дуно.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

„Благодарение на това, че всеки от нас минава през периода на детството, всеки има щастието да прекара едно време на чиста радост и безпределна любов към всички и всичко.”

...„Детето обича своя баща, обича своите братчета и сестричета, обича своите другарчета, обича и животните, обича цветята, полянките, горичките, обича вадичките и рекичките, детето обича всичко. Но то не обича света с главата на възрастния, с нашата користна, практична, сметкаджийска и заръчана любов, а обича чисто ангелски, беззаветно, с цялата си душа. У детето говори чистата, свята, Божествена природа.”

...

„За да възпитавате хората, трябва да приложите Христовото учение - учението за любовта. Ако имате някое своенравно дете, направете опит с него и приложете метода на любовта. Обикнете това дете и никога не мислете за неговите отрицателни черти. Мислете, че то е добро, разумно, и ще видите, че след известно време то ще се поправи.”

Линк към коментар
Share on other sites

А в много от семействата сега, наистина няма любов и за това у децата има толкова агресия. Иначе децета които се раждат сега са страхотни, но им трябва много любов, а иначе тя по себе си може да промени не само едно дете, а и един възрастен човек, трябва само да му я дадем.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

На 22 септември 2009 г. от 8,30 до 11 часа в парк „Аязмото” в Стара Загора ще се състои среща на тема „Учителя за образованието”. Преподаватели, родители, социални работници и психолози ще обсъдят опита и идеите си за работа с деца, които са почерпали от книгата „Учителя за образованието”. В този труд Боян Боев е събрал многобройните идеи на Учителя Петър Дънов за образованието и възпитанието на децата. Книгата може да намерите в интернет на адрес: Учителя за образованието.

За контакти: Цвета Христова – cveta.hristova@gmail.com, skype:saverila и тел. 0886 87 07 19.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...