Аделаида Добавено Ноември 4, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 4, 2007 Какви са вашите впечатления от Родопите, как се чувствате там, ходите ли често. С какво са по-различни от Рила, Пирин, Стара планина и др... Аз скоро бях, много е живописно и величествено, беше ми много приятно... С Вас как е? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Еси Добавено Ноември 4, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 4, 2007 Родопите са магия!!! Обожавам ги! Това лято бях там, нямам думи да изразя усещанията си. Всички планини в България са много различни, а Родопите съчетават простор, мекота и магия. Много ми харесват махалите, в някои от тях живеят съвсем сами хора. Планина е осеяна с тях, оживява се от гласовете им. Не зная дали има нещо по-грубо от това да минеш през такава махала и само да поздравиш с "добър ден". Имах прекрасни изживявания там, и с хората, и с планината. Другото лято съм пак съм в Родопите. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Ноември 4, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 4, 2007 Най-благата и красива, нежна и любяща планина на Балканите, огласяна от каба гайдите и най-чудните душевни мелодии от Българския народен фолклор! sunproject 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Ноември 4, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 4, 2007 (edited) Родопи са наистина магически, но за мене Стара Планина е несравнима - толкова гъсти и мрачни гори, величествени усои и хиляди пещери - в нито една друга планина ги няма. Който е минал през Искърското дефиле, той знае. Единствено им съперничат планините в Черна гора. Редактирано Ноември 4, 2007 от Мона Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дина Добавено Ноември 4, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 4, 2007 . Който е минал през Искърското дефиле, той знае. Не напразно и Вазов отделя значително място на това дефиле в своите съзерцания и творчество. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
агни Добавено Ноември 5, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 5, 2007 Родопите е един от енергийните центрове в България,твърдя го ,защото лично съм изпитал местноста на Кръстова гора. Кръстовете там вибрират доста силно.Наистина е едно от истинските места в нашата красива България. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
агни Добавено Ноември 5, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 5, 2007 (edited) Като отидеш на Кръстова гора допри челото си до кръста който се намира вдясно ,като влезеш в черквата и ще усетиш.Онзи който се намира отгоре над всички параклиси ,допреш ли челото си ,също може да усетиш вибрацията но по слабо. Повече информация за местноста и кръстовете можеш да намериш тук. Редактирано Февруари 12, 2008 от Иви Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Роси Б. Добавено Ноември 5, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 5, 2007 "За тези, които са видели Родопа отстрани, тя е поетично видение, за тези, които са бродили из нея- тя е дълбока, трагична драма, а за тези, които могат мислено да се извисят и да я видят отгоре- тя е люлка на вдъхновение..." Никола Гигов А за мен това е Земята на Орфей. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дина Добавено Ноември 5, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 5, 2007 Дали бихте благоволили да ни опишете как точно вибрират кръстовете на "Кръстова гора"? Като нежно докосване. От малко разстояние даже. Изпитах го. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Ноември 13, 2007 Автор Доклад Share Добавено Ноември 13, 2007 Най-благата и красива, нежна и любяща планина на Балканите, огласяна от каба гайдите и най-чудните душевни мелодии от Българския народен фолклор! Направо да настръхне човек от звука на гайдата, аз поне така се чувствам, а и в комбинация с Родопите,м-м-м. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Милкана Добавено Ноември 16, 2007 Доклад Share Добавено Ноември 16, 2007 Знаете ли, че някога са я наричали Кръстата гора? Т.е. планината с многото кръстове. А черква не се гради на случайно място. Двете половини, които са направили тялото ми в тоя живот, идват от две планини. Едната е Средна гора, допираща Балкана, а другата е Родопа. Но от Родопа е душата ми. От там ми идат дарбите, песните, наследството, там се сгушвам и гласа й слушам. Винаги мека и нежна, малко тъжна понякога, но никога лоша. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Еси Добавено Юли 27, 2008 Доклад Share Добавено Юли 27, 2008 (edited) Жена беше това, майка, затова овчарите й викаха Родопа и се сърдеха когато някой речеше Родопи"* ... Винаги мека и нежна, малко тъжна понякога, но никога лоша. Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изтрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш - ала трябва да имаш сърце на орел. Не може да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си.* * Антон Дончев "Време разделно", 114 - 115 стр. Какви са вашите впечатления от Родопите - Аделаида Няма време, а само пространство. Потъвам в спомени и желания. Редактирано Юли 27, 2008 от Еси Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Багира Добавено Юли 27, 2008 Доклад Share Добавено Юли 27, 2008 (edited) EХ, орфеева земя... всичко из нея е магическо ... и планината, и хората, и песните, всичко, всичко! Ама ... какво правим с нея? Родопи. Напомнят- има две посоки- нагоре и надолу. За поука на забравилите човеци. В случай, че мислят, че могат да се позадържат на равно... Само че всяка планина е магическа. И по- хубава от нея може да бъде само планината, на която още не си бил. Или на която никой не е бил ... ( според Висоцки) Редактирано Юли 27, 2008 от Багира Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Февруари 18, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 18, 2010 Родопите са планина с изключително спокойно излъчване.Щом стъпя там,всичките ми тревоги и притеснения изчезват.Забравям всичко от ежедневието и се оставям енергията да превземе духа и тялото ми. Много обичам тази планина,но за съжаление отдавна не съм била там. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
sunproject Добавено Юли 28, 2010 Доклад Share Добавено Юли 28, 2010 Мистика и доброта,това е мнението ми за Родопа планинаМисля си дали археолозите са ракрили и 5% от нейното древно наследство,оставам с впечатлението ,че всяка барчина(баирче-възвишение) е била древно светилище от предтракийски епохи още.Помислете само толкова популярен стана Перперикон в последните години,а той се намира почти в края на веригата,какво ли свещенно тайнство крие сърцето на РодопаДори и самият Перперикон е изучен само външно ,но Николай Овчаров може би ще открие в бъдеще и вътрешния смисъл на свещенния древен град,та дори и истината която се крие под повърхноста му.Не мога да намеря в момента точните думи и цитати дадени от Учителя ,но той е говорил ,за възвишените същества ,които са работили и създавали земята и за това как са си устроили място за почивка,а родопите са част от тази тяхна пра древна "почивна" база(ТЕ НЕ ПОЧИВАТ ,МОЖЕ БИ ПОЧИВКА В ПРЕНОСЕН СМИСЪЛ). Не забравяйте също ,че в Родопа има все още ,ще ги има и за напред ,деистващи светилища където човешки крак не стъпва,само някой посветени пазители и' ключари'. Аз лично имам в съзнанието си разказ за един такъв пазител ,разказан ми от моята баба. С много любов към съфоромниците. Лъчезарна 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Роси Б. Добавено Септември 21, 2010 Доклад Share Добавено Септември 21, 2010 Всяка есен ходя там, в "моята планина". А утре е денят на есенното равноденствие, дано да е подходящ за разходка. http://vbox7.com/play:fb5566e0 Пламъче и val68z 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Роси Б. Добавено Ноември 14, 2010 Доклад Share Добавено Ноември 14, 2010 Днес бях тук- на Кърджалийските пирамиди. Природата е прекрасна и неповторима в своите форми. Vespertine, Пламъче и Диляна Колева 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Август 21, 2015 Доклад Share Добавено Август 21, 2015 Маджарово - преди десетилетия името се появяваше в новините за миньори-ударници, рекордни добиви и т.н. А Планината плачеше под калта и отровите, които мините изливаха в Арда. Сега е тихо и много красиво! По всяко време на годината!Източник Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts