Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Съчетаване на елементите и хармония на/в човека


Recommended Posts

(В радикса - съчетаване~то елементите на знаците на Слънце, Асцендент и Луна и хармонията в човека)

Това, което Е дадена личност в същността си, може ли да бъде описано и чрез 4-те стихии /земя, въздух, вода и огън/ на знаците, в които са Слънцето, Асцендента и Луната?

Възможни са различни съчетания - дали за всеки един неговата комбинация е и съответна на "задачите", които са/и му предстоят...?

Как усещате, как живеете :rolleyes: - стихиите на знаците, в които са Слънце, Асцендент и Луна в наталната ви карта?

/пример: Слънце в знак с елемент Земя и Асцендент в знак с елемент Вода - преодоляване инертността на тези стихии, възможна интровертност, затваряне...; осъзнаване аморфността на Водата и проявленията в търсенето й на дори абстрактен съсъд.../

* Хармонията на елементите и с оглед преживявянията на недифиренцираното Аз в Реалността /преживяванията в този свят/?

~ ако ми позволите една аналогия: детето вижда, че Слънцето се отразява в десет кофи с вода и може да си помисли, че има десет слънца. Отразените слънца може да имат някакви качества, но въобще не могат да се сравняват с истинското, което е много по-ярко и силно. Когато излеем кофите, илюзиите изчезват, но Слънцето остава.

Азът, като Слънцето, се отразява във всичко ~ качеството на отражението зависи ли от чистотата на отразяващата повърхност...

Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм от облагодетелстваните,защото и слънцето и асц.са ми във воден знак,така че вечно се мотая из облаците.Луната ми е в дева и винаги съм стриктна в работата,ама не и в къщи-там съм разпиляяяяна и вятър ме вее на бял кон :P .Интересното е,че повечето хора,да не кажа всички,никога не казват че съм вода,а по-скоро ме оприличават на огнения елемент.Винаги ме свързват с овцата или лъва :rolleyes: .Нямам засилен елемент на огън в картата си,освен един марс ( то няма и два,де),който се плеснал в стрелеца :D . Не съм интроверт...Вечно дърдоря и обичам да общувам.В юношеските си години водата се проявяваше доста-чувство,че си жертва(нали съм риба),ревност,че дори и отмъстителност. Сега съм друга...предполагам,че е свързано с осъзнаването на по-важните неща...Так и планетите започват да работят на друго ниво.

Линк към коментар
Share on other sites

Слънцето е нашата мислеща и логична част. Луната –интуитивната,емоционална “съставка”,подсъзнателното.

Много е показателна следната приказка: В едно малко руско-еврейско село живеели равини, които по цял ден размишлявали върху общи всемирни въпроси.Сред тях се зародил спор дали слънчевата или лунната светлина е по-полезна за хората.И ето отговора, до който достигнали – лунната светлина е по-важна за човечеството, защото Луната свети през нощта, когато е тъмно и се нуждаем повече от светлина. На пръв поглед смешен и дори абсурден отговор.Всички знаем,че Луната отразява слънчевата светлина. Може би приказката съдържа дълбока психологическа истина - в нашия така рационален, разумен и забързан живот трудно успяваме да поддържаме хармонията със себе си.

За мен е изключително интересен този аспект на Астрологията – психологически анализ на “индивида”. Свързан е непосредствено със “стиковане” най-вече наистина на Слънце,Луна и Асц. По знак, стихия,качество.

Линк към коментар
Share on other sites

...по-скоро ме оприличават на огнения елемент :rolleyes: .Нямам засилен елемент на огън в картата си,освен един марс , който се плеснал в стрелеца..Вечно дърдоря и обичам да общувам..Так и планетите започват да работят на друго ниво.

kabala, ако приемем, че Марс олицетворява и начина на действие /т.е. как/, то би било логично да виждат в теб огнения Марс в Стрелец, който проявяваш... :)

А това за нивата на изява на планетите е много вълнуващо... заслужава си да има такава тема, в която да се опишат...

За мен е изключително интересен този аспект на Астрологията – психологически анализ на “индивида”. Свързан е непосредствено със “стиковане” най-вече наистина на Слънце,Луна и Асц. По знак, стихия,качество.

Атлантида, дали на една карта може да се гледа по различни начини... в смисъл по-конкретно и по-глобално..? /т.е. подробен анализ на позициите на светилата, планетите, съответно домовете и аспектите им, различните конфигурации...

... и дали може да се види натала глобално, именно като съчетание на стихии... - в някои карти сякаш наистина има превес на определен елемент /напр. жена със Слънце и Асцендент в Стрелец + Юпитер в І-ви дом/ ~ /може би ще е добре ако могат да се слагат карти, които да се обсъдят практически.../

* опитвала съм се да правя аналогия и именно между акцента върху елемент/и и телата (и къде би могъл дадения човек да постигне баланс по-лесно и къде ще е необходимо усилие... защото май бяха казали, че даден конфликт, никога не може да бъде решен на нивото, на което се заражда...);

...това е само едно хрумване за съотнасянето и бих се радвала ако има корекции към него:

- елемент земя - ефирно тяло /по очертанията на физическото/

- елемент вода - астрално тяло /емоции, най-общо/

- елемент въздух - ментално тяло /идеи, мисли в съзнанието/

- елемент огън - каузално /причинно/ тяло - свързано с висшия Аз

* и "малко хармония": :rolleyes:

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Линк към коментар
Share on other sites

Милена,благодаря ти за ``хармонията`` - прекрасна и зареждаща :feel happy::yinyang:

:feel happy: ...бих по~слушала още подобна музика...

* колкото до елементите... бе ми много интересно да прочета следното:

"Емпедокъл, както и Демокрит вярват, че четирите първични елемента: огъня, водата, земята и въздуха са основополагащи.

Тези елементи, обединявани от любовта и разделяни от омразата влизат в три различни структури.

Първата структура е дуалистична и вертикална: четирите елемента в нейните рамки, макар и равностойни от друга гледна точка, се подреждат по вертикала и се противопоставят един на друг: огънят като водещ се противопоставя на другите три елемента.

Втората структура е също дуалистична, но хоризонтална: въздухът се съпоставя с огъня и се противопоставя на земята и водата, които също се съпоставят.

И накрая, третата структура е триизмерна: състои се от два главни противоположни полюса, огъня и водата, а между тях като междинни елементи са поставени въздухът и земята.

Според Емпедокъл на четирите елемента съответстват четири цвята, а именно: огън - бяло, въздух – жълто, земя – червено, вода – черно... сблъскваме се със съответствие, за което подсказват някои от елементите на Минойското изкуство и текстовете на Омир. В този случай Емпедокъл се позовава точно на четирите първични цвята, позволяващи създаването на всички възможни оттенъци, от които се нуждаят художниците...

Цялостната система на класифициране на Емпедокъл би се разширила, ако се вземат предвид и съответствията на четирите елемента с четирите точки на хоризонта и четирите годишни времена."

източник: "СЕМИОТИКАТА ПО ВРЕМЕ НА ДРЕВНОГРЪЦКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ " - Проф. Александрос Лагопулос

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ти,Милена, за информацията и прекрасното клипче-много красота и хармония!Колкото до стихиите, при мен те действат по втората дуолистична структура.Но бих казала, че се противопоставят, по-скоро се допълват.Например Слънцето в козирог приземява емоционалната и доста изстрадала Луна в риби.Имам само един Меркурий в огнен знак, затова пък АС ми също е в стихия огън.Така че не бих казала, че съм нерешетелна.Останалите планети при мен са по 3 в стихия.Може би затова имам това чувство на баланс.Когато Марс започне да прекалява, Меркурий веднага го "дърпа за ушите".Синът ми има 0 планети в стхия въздух, но има АС близнаци и винаги е "душата на компанията".Същото важи и за негова съученичка-и при нея само АС е във въздух.Но при нея наблюдавам засилено присъствие на водата и определено е много емоционална, а при него на огъня /при това в лъв/.Но слава Богу, че са само съученици!!! :)

Редактирано от Olq3
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

* и "малко хармония": :rolleyes:

">

" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Милена, благодаря за прекрасната песен! Наистина е трансцедентална хармония !

Отделните конфигурации и елементи от звездната карта указват не само за дадени събития, винаги разкриват и част от необятната вселена вътре в нас. Нашите слабости, силни страни, противоречия и тежки вътрешни конфликти. Мисля,че доминантите по качество и елемент в хороскопа обикновено са ясно изразени.Отделно ще напиша специално за тях. Как “преработваме” хороскопа и доколко успяваме да постигнем баланса и хармонията в нас зависи от еволюцията на въплътилата се душа.

Прекрасната мантра, която Милена изпрати сякаш съдържа мисълта, че душата се развива и хармонизира, търсейки връзка с по-висши светове, все по-нагоре и по-нагоре. Чрез самовглъбяване,самопознание и медитация.Колкото по-противоречива е картата, толкова по-трудно осъществим е вътрешния мир, по-голям е стремежа и необходимоста от развиване и извисяване на душата.

По мои наблюдения балансирането е динамичен процес и става не само отвътре, но и отвън. Не сте ли имали периоди от живота си, когато сте заобиколени и “попадате” преимуществено на хора примерно с доминиращ огън, в други моменти - с “повечко вода”? На мен ми се е случвало.Това е само една от посоките, защото тази темата е многопластова.

Много е интересна идеята за цветовете.

Харибол!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Днес имахме практическо занятие по астрология за съвсем начинаещи. Темата беше за елементите. Разпределихме планетите по елементи според знака, в който се намират в рождената карта. За да получим по-ясна представа за съчетаването им на съвсем елементарно ниво, оцветихме секторите на кръгче в четири цвята според разпределението. Получиха се най-разнообразни варианти, но общото впечатление беше колко точно отговаря съчетанието на елементите на енергийните ни характеристики.

В повечето кръгчета бяха представени всички цветове - от равномерно, до явно доминиране на един или два елемента.

Имаше 2 случая на пълно отсъствие на един елемент. Какво според вас означава този случай на неравновесие?

Само проблем ли означава неравновесието и отчетливото доминиране на един елемент?

Какво е позитивното тълкуване на неравновесието - например, ако всички лични планети са в земни знаци?

Тълкуването на елементите и тяхното съчетаване много подробно и на интересен и достъпен за всеки език намерих в книгата на д-р Светла Балтова - Астрология и астропсихология за всеки.Искрено я препоръчвам. Много ми даде и книгата на С. Аройо Наръчник за тълкуване на хороскопи.

Линк към коментар
Share on other sites

Имаше 2 случая на пълно отсъствие на един елемент. Какво според вас означава този случай на неравновесие?

Сериозни уроци. Пътят към "липсващата" стихия бива търсен по нестандартен начин, алтернативен на начините, изразявани от знаците на съответната стихия. В тези си опити човекът често е неразбран от другите.

Брат ми има пълна липса на вода. Чувствата за него са една сфера, с която не е много наясно, особено с формите на изразяването им - както у другите, така и у него. Това е било причина за много лични проблеми. Нещата се подобриха значително под влияние на жена му - която пък е воден знак и има много вода в хороскопа.

Бетовен е имал липса на вода. Бил е смятан за доста сприхав и нечувствителен от хората, а е оставил тази прекрасна музика. Неговият път към водата.

Имам една приятелка, на която липсва земя. Изключително прагматичен човек, ако става дума за управление на материалното, но някак "студено", липсва истинското отношение към елемента и връзката с природата и с материята не е инстинктивна, а "интелектуализирана" (чрез многото въздушни знаци в хороскопа си тя търси път към това, което липсва). Мъжът й е земен знак, но пак от по-"интелектуализиращия" тип - Дева.

Само някои примери.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря! Много полезни примери.

Когато видях моето кръгче, първото нещо, което ми мина през ум, беше областта, в която е родена майка ми (а аз само на 14 км от там) - скалиста, но не много високи "баири", които тук наричат "бърчинки". Гора в съседство с малки полета, на които расте хубаво грозде, и не само... Много слънце през лятото - до горещо и задушно, но все пак простор на североизток. Типично за източните Родопи. Моята вода е от Юпитер и Нептун в Скорпион - там има горещи минерлни извори, от които тръгват поточета в дерета и се събират на неголеми водоеми в някоя падина.

Проветриво е заради разликата в релефа и температурите - Марс ми е във Везни (и това ми е всичкия въздух).

Имах усещането, че човек има склонност да се ражда или да живее в енергийна обстановка, сходна с неговата собствена. но може би не е правило. Може би ако съчетанието на елементите в личната карта са хармонични с еннергийната характеристика на мястото, където живее човек, той се чувства "в собствените си обувки"? Ако драстично се разминава, това би ли породило копнеж по място, което е по-хармонично?

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

:-)

Според мен няма рецепти за това къде се ражда човек - на един му трябва контраст, на друг синхрон, за да се развива.

Има начин да си изчислиш доминантата на хороскопа, за да разбереш както какъв знак се проявяваш. Записваш стихията и качеството на всички планети плюс асцендента и МС и теглиш чертата. Накрая излиза, че едно или повече качество и стихия преобладава и това съответства на точно определен(и) знак (знаци). При мен доминантата е неподвижен огън/въздух, тоест Лъв/Водолей, но в Германия, тъй като знакът на асцендента ми в релокацията е друг, съответно и знака на МС, съм неподвижен кръст (т.е. доминиращото качество си остава неподвижен, но водните и земните знаци се изравняват по количество с въздушните и огнените) - Телец/Лъв/Скорпион/Водолей.

Как да кажа, кръстът може и да е "баланс", но не се носи лесно ;-) Просто води до друг тип разкрития. Неподвижният кръст например е така нареченият евангелистки кръст - на четиримата евангелисти, който е представен и в Откровението на Йоана. Има дълбоко мистично значение.

Едни носят кръст, други копие.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

Ако в елементите се очертава ясна доминанта, но качествата са разпределени почти по равно - кардинални, неподвижни и подвижни?

Линк към коментар
Share on other sites

Ако в елементите се очертава ясна доминанта, но качествата са разпределени почти по равно - кардинални, неподвижни и подвижни?

Значи доминират и трите знака от тази стихия и значението й в хороскопа е приповдигнато. Би било подобно на влиянието на голям тригон в тази стихия - а може и да е съчетано с наличен голям тригон. Дотолкова, доколкото всяко качество и елемент са представени поне от една планета в хороскопа, не може да се говори за "липси", а за особено поставени акценти.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

В хороскопа, с който се занимавам през последната седмица има пълна липса на земя при преобладаваща вода и огън и асцендент въздух. От друга страна при домовете има силно разширен по размер дом 6 (земен) с 5 от планетите в него (и Сатурн в това число) + Меркурий в 10 дом. При това шести дом започва във Везни, обхваща целия Скорпион и част от Стрелец - нито един земен знак. Срещу него 12ти дом (без планети в него) започва в Овен, обхваща Телец и завършва в Близнаци.

В какво според вас може да се открие хармонията и взаимното подхранване?

Може ли това разположение на елементите като знаци и домове да се тълкува като задачата на човека в този живот?

Линк към коментар
Share on other sites

Липсата на земя е трудност за човека да е заземен, реалист и т.н.- качества на стихията земя. Многото вода сочи повишена чувствителност, емоционалност. Огънят носи плам, действие, инициатива. Някои автори твърдят, че при определянето на доминантата по стихия не се вземат външните планети (класическата астрология),но аз лично ги броя. Според мен преобладаващата стихия показва темперамента на човека. Донка, липсата на земя може донякъде да се компенсира със силен Сатурн.. но си е липса на елемент.. Обикновено хората залитат по друг, който има доста от липсващия елемент и така.. :)

Всяко нещо в хороскопа е задача.. Но основното се описва от кръста, управителите и лунните възли..

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...