Jump to content
Порталът към съзнателен живот

12.02.2008 г. - Трябва да изменим начините на приложение на знанието


Recommended Posts

Мисъл на деня - 12 Февруари 2008 г.

"За да се постигне всичко онова, което човешката душа желае, трябва да се изменят начините за приложение на знанието."

Из Да направим човека по образу и подобию Нашему, 15та НБ, 14.III.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

"Нас ни интересува самата реалност на нещата, а не тяхното проявление. Нас ни интересува самият човек, а не това дали той е скръбен или радостен. Мене ме интересува как е устроен човек, а не какви са неговите състояния.

Когато се говори за знанието, мнозина казват: „Нас знание не ни трябва.“ ...вследствие на което не можете да четете. Това говори за вашето невежество. Щом искате да придобиете знание, това показва, че за вас знанието е достъпно

Трябва да се упражнява човек, но да знае как да се упражнява. Човек трябва да се учи, но да знае как да се учи. Като влезете в една гимназия или в една колегия, вие веднага можете да познаете кой ученик, кой студент ще стане учен човек. Онзи ученик, или онова дете, от което може да стане учен човек, има особена стойка, и в хода си има нещо особено

когато се говори за вярата на хората, и това не е нищо друго, освен създаване, поставяне основа на нещата. След като се построи една къща, за да се уреди добре или да влезе някой да живее в нея, това значи създаване на човешкия характер. Все трябва да влезе в тялото на човека, т.е. в неговата къща, някой, за да създаде неговия характер. Човек не е механическо същество, но той е живо същество, направено от безброй живи души.

Като казвам безброй души, това не значи, че нямат чет. Те могат да се изчислят, но са многобройни. Един математик е направил едно изчисление, според което в човешкия мозък се намират 3 билиона и 600 милиона малки души.

Приятелството се поддържа само чрез знание. Ако ти нямаш никакво знание, не можеш да поддържаш приятелството си. Приятелството не е само една привързаност, но то е едно чувство, което служи като основа в живота на човека.

В геометрията е казано, че сборът на вътрешните ъгли в един триъгълник е равен на два прави. Но и това трябва да се докаже.

За да се създаде една благородна човешка мисъл и едно благородно човешко чувство, се изисква голямо налягане.

При това, колкото налягането е по-голямо, толкова и разумността е по-голяма. Камъните нямат никакви страдания, понеже наляганията върху тях са много малко. Върху човека обаче налягането е много голямо, вследствие на което и страданията му са големи.

Човешкият мозък е подложен на наблюдение. Който знае как да го наблюдава, той може да научи много работи. При изучаване на човешкия череп, аз съм правил много повече наблюдения върху черепи на умрели хора, отколкото на живи. На умрелите се забелязват центровете по-лесно, отколкото у живите. Като внеса една запалена свещ в черепа на човека, лесно мога да забележа как е живял. Ако този човек е мислил и разсъждавал добре, костта на това място е тънка. Ако е бил музикален, на мястото, дето е музикалното чувство, е доста тънка костта. Ако е бил религиозен, горната част на главата, дето е религиозното чувство, костта е доста тънка.

Когато някой иска да бъде красив, той трябва да знае, че красотата зависи от човешката мисъл. Трябва да участвуват ред способности и чувства, за да стане човек красив. Човек, който има красиво лице и отличен гениален ум, веждите му имат особен строеж. Носът на гениалните хора не е такъв, какъвто е носът на обикновените хора. Гениалният човек няма никакво пристрастие към нещата.

Природата е строго разпределила нещата. Тя е определила какви трябва да бъдат чертите на лицето на обикновения човек, на животинския човек, на талантливия, на гениалния и на светията. Под думата „животински“ човек аз не разбирам нещо лошо, но човек, който се намира в съвсем низко положение на развитие

Когато създаде човека, Бог тури в него две мощни, две силни неща.Той тури в човека един спящ дух и една спяща душа; второто нещо: един буден ум и едно будно сърце. Първите две неща, които постави в спящо състояние, аз казвам за тях, че се намират не в спящо състояние, но в почивателно. Те са в положение на хора, които почиват и очакват да дойде техният ред. Умът и сърцето трябва да бъдат будни за онзи момент, когато духът и душата се пробудят."

Линк към коментар
Share on other sites

Защо по друг начин трябва да прилагаме занията? Защото в повечето случаи, ако не се получи това, което искаме, търсим причините вън от себе си. А обикновено те са в нас. Не сме съхранили и насочили правилно енергията си. Старали сме се да бъде както ние искаме, а не както са природните закони. В друга беседа Учителя кава, че законите в Природата няма да се изменят заради нашите разбирания или желания. И животът непрекъснато ни доказва това. Има само един начин – ако искаме да променим нещата трябва да променим отношението си към ближните и отношението си към Бог.

„Ти трябва да впрегнеш разумната енергия в себе си на работа. Тя е като Слънцето, постоянно се увеличава.”

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 12 Февруари 2008 г.

"За да се постигне всичко онова, което човешката душа желае, трябва да се изменят начините за приложение на знанието."

Из Да направим човека по образу и подобию Нашему, 15та НБ, 14.III.1937 г.

Много се объркват нещата, ако счетем, че човешкото същество, такова, каквото го познаваме днес, именно то е създаденото по Божий образ и подобие. И всичко си отива на място, ако намерим смелост да проумеем, че Божият образ и подобие ще да е нещо съвсем друго. Това, разбира се, се отнася и до света, в който това създание живее.

Всички хора казват: „Защо светът не се оправи?“ Кой ще го оправи? Светът, който Бог е създал, е оправен. Има нещо, което не е оправено – то е човешкият свят. Човек сам е развалил условията, при които може да бъде щастлив.

А това, което днешното човешко същество има като знание, е едно външно знание. И е частично. И се прилага от самото човешко същество по един егоцентричен начин. Дори и да изглежда много неегоистично, поради това, че самото естество на човека си е егоцентрично. А какво желае човешката душа? Живот според един свой извечен копнеж. Но това е възможно само при осигуряване на точните условия. Нужно ни е знание за тези условия. Но това не е знанието, което получаваме от книжки, учения, прилежание и др. А различното знание е нужно да бъде прилагано по съвсем различен начин.

Ето една пречка:

Ние имаме съзнание, но засега нашето съзнание определя само отношенията ни към физическия свят.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...