Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Три правила за хранене


Recommended Posts

Изключително интересно ми беше да прочета това което си написал, то по някакъв начин отговаря и на идеята да не живеем по инерция или ако вече живеем така да намерим сили да я спрем ............. да се опитваме да вършим всичко в живота си осъзнато ........... и може би ако започнем да осъзнаваме първо физиологичните процеси постепенно ще можем да осъзнаем и по-висшите нива от нас самите ........... защото колкото и да не ни се вярва Човекът е най-висшето творение ........... в него присъства и частица от самия Бог ........... целта е да постигнем осъзнаването ..........

Исках да попитам смяташ ли че подобна формула има смисъл ако се казва преди и след храненето на дете например?

Link to comment
Share on other sites

Здравей Силви,

Мисля, че за детето е важно да отрасне с идеята за присъствието на Божественото във всичко около нас и във нас. Тази идея може да му бъде подхвърлена в най-разнообразни и дотъпни за него форми, но по много деликатен начин без никакво натрапване - във форма на игра или във форма на приказки и легенди. Например детето трябва да бъде научено да уважава всичко живо (да се научи да вижда и уважава Божественото, красивото във всичко) - всяка тревичка и буболечка. Може да му се обясни, че растенията и животните са живи и усещат болка както нас, затова не трябва да бъдат наранявани и към тях трябва да се отнасяме с любов. Друга интересна възможност е да се даде на дететето да отглежда цвете. Може да му се каже, или ако е много малко да му се покаже, че ако говориш всеки ден на цветето и се грижиш за него с много старение, цветето ще расте по-добре. Цветето е един символ. Ако човек може да се грижи за едно цвете, по същата аналогия той може да се грижи и да полива мислите и чувствата. Мислите и чувствата на човек трябва да бъдат красиви и възвишени като цветята. Такъв подход към вътрешния свят е условие за здравословен и щастлив живот. Аналогия може да се направи и към външния свят. Ако дететео се научи да се грижи за живо същество (в случая цвете) с любов, като порасне то по същя начин ще се грижи за своите съученици или за своя партньор. Ако се научи да уважава Божественото в цветето, ще уважава и вижда красивото и във всичко друго.

Относно храненото, най-добре е, ако детето е много малко, майката сама, по вътрешно усещане и интуиция да прецени какво утвърждение да казва. Всичко, което е казано от сърце и с любов е добро дошло. Формулата може да бъде казана 3 пъти наум или на глас според ситуацията. Добре би било, ако докато още детето не може да говори, майката да казва формулата на глас пред детето. Може да се използва не само формула, но и кратка молитва. Друг възпитателен метод е детето да наблюдава как семейството (най вече майката и бащата) казват молитвата преди ядене (или пък преди заспиване) заедно. Тук е важно да се оцени и ситуацията в нашето общество и да се намери най-правилният начин за обяснение на детето кога и каде да казва такава молитва/формула. Детето по никакъв начин не трябва да изглежда странно в очите на другите деца или на обществото. Това е деликатен момент и трябва добре да бъде обмислен преди да се вземе решение как да се възпитава детето.

Формули и молитви могат да се използват и по всяко друго време и за всяка работа, която майката и детето правят заедно. Естествено това трябва да се прави умерено, за да не става натрапване в съзнанието на детето. Мярката е да не дотяга, а да става с желание и любов.

Ето една примерна молитва за деца дадена от Учителя:

Молитва на детето

Подкрепяй ме, о Боже, Татко наш, във вси неволи да търпя и над съблазните всечасни да се въззема с чистота.

И хлебеца ми благославяй, и въздуха, и чистата вода; и съня ми дай детски - чист и сладък, да бъде силен и крепък в труда. И сърце ми младо, Творче Благи, изливай щедро Своята Любов, на вси страдующи да помагам и да възпявам пътя Ти нов. Ти Боже, Който можеш всичко и грижиш се безспир за мъничките птички и за целия земен мир. О, Боже, бди над мен от Своя слънчев свод. Прати, Боже, благословение над моя млад живот. Да расна, Боже, под Твоята благодат, под Твоята светал шир, да се събуждам с радост и да заспивам в мир.

Амин.

(Дуно Беинса, "Молитви и песни на Бялото Братство", ИК Виделина 2001, ISDN 954-8925-15-X, стр. 94)

Много красива молитва. Ако майката я казва пред детето добре е да се концетрира и да си представя всяка дума/изричение в красиви образи и картини. Това ще усили въздействието на молитвата. Като порасне детето може да нарисува картини по тези думички и така да оживи молитвата в себе си или може да бъде научено да я казва всяка вечер преди да заспи.

Надявам се, че ще намериш нещо ценно в изказаните мисли и идеи.

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравей Иво,

твоето есе извира от Истината. Храненето е от изключително значение в нашия живот. Когато се храним правилно - с добра храна и съзнателно - ние усещаме в себе си прилив на енергия и радост. Това ни изпълва с благодарност - защото Душата ни усеща, че храната е израз на Любов към нея. Затова ние трябва да се стремим да приемаме всяка хапка с любов и благодарност, тогава се появява едно чувство, че общуваме с живите елементи в храната, които ни изпълват.

Плодовете са дар от Природата и са физически израз на нейното отношение към нас - като нейни деца.

Всеки един плод носи специфичен живот в себе си, свои специфични енергии. Астрологията отговаря добре на този въпрос. Така храната се превръща в мощен метод за работа над себе си, за трансформиране на енергиите и психичните състояния, за да се чувстваме добре и в кондиция.

Така осъзнаваме още по-дълбоко колко жизнено необходима е храната, и че отношението към нея трябва да е много сериозно. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Да. Съгласен съм с тебе Ради. Още едно правило за хранене, които бив препоръчал на всички е: хранене преди залез слънце (или поне няколко часа преди сън). Изпробвал съм го и дава страхотни резултати.

Опитайте и вие приятели. Ако имате резултати, пишете ми. Ще ми е интересно да обменим идеи и мнения.

Поздрави,

Иво.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Guest Гост_Орлин_*

Здравй, Иво - не си писал отдаван - сигурно си зает! МНого хубава статия - сега я прочетох! Настройка, Съсредоточане, молитва и тишина - вътрешна и външна! В едно магическо място в Скалистите Планини има общество - последователи на духовните идеи на Учителя Беинса Дуно - където се практикува точно такова хранене, и това се счита за много важно - един процес на връзка с висшият свят, подобен на медитацията и молитвата! Те казват че при хранене тази връзка се усилва и става много мощна! Затова гледат на него катои на магически акт! В България е издадена книгата на Михаил Иванов "Храни Йога", където детайлно се описва процеса! Обичам ви! :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 6 years later...

Правилата за хранене са прости - колкото по-малко, толкова по-добре.

Виждам, че някои школи прекаляват, религията на храната и то елементарната е страшна по нашите земи.

Въпреки някои уж нови неща, като гречка и подобни не е направила никого по-здрав. Това са глупости, всеки организъм е различен. 

 

Аз лично от бобови ще умра директно, това е непоносимо за моята идея за хранене, която реално съвпада с идеята на Аюр веда също. Там са изключени лукове, чесъни и подобни дивотии, освен ако не се ползват само за овкусяване и аранжимент.

Понеже съм естет и държа на онова, което ям, знам следните правила:

 

Яжте малко, сътворявайте красиви манджи, влагайте въображение: дали са парче джинджифил, дали са китка босилек или розмарин, малко настъргано индийско орехче или халди (куркума), ще си го направите красиво. 

 

Всеки ориз трябва да ври на умерена температура, по-добре е да е покрит с фолио алуминиево, задължително със зехтин + малко сол. 

Мит е, че лукът се слага пръв, лукът се слага пръв заедно със зеленчуци (най-вече с морков, морковите отделят сладостта под формата на скорбяла), ако готвите азиатска кухня, слагат се и сухите подправки, ако правите ризото, винаги слагайте накрая парче масло. Без глутен. Затова е добре морковите и тиквичките леко да се сотират. 

За свежи зеленчуци, винаги ги киснете в лимонов сок и ако има - сос Уорчестър. Това - преди обработка, винаги със зехтин екстра върджин. 

 

При италианската кухня има много подробности, макар че горе споменах за ризото, ако има въпроси, ще се радвам да отговоря, там съм спец и ми е любима :)

Мисля, че всичко може да е красиво и вкусно!

Да ви е сладко!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...