Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Законодателство - майчинство


Recommended Posts

ЩЕ ВИ КОПИРАМ ПОСТИНГ ОТ all.bg....

'Какво ще кажете по новите изменения в Кодекса на труда, относно майчинството и по-точно: платен отпуск за гредане на малко дете 6 месеца и 1година и половина неплатен, който може да се взема в рамките до навършване на 9 години на детето. Накъде сме трънали според Вас. Има надежда единствено президента да наложи вето и да го върне за ново преразлеждане. Ако искате може да се обърнете къв него на адрес: press@president.bg '

'http://www.paragraf22.com/pravo/kodeksi/parts/kt4.html#Раздел%20I

това е кодекса....сега последното изменение от кога е..прието ли е или?

последното аз което знаех е 45 дена болни4ен за раждане...3 месеца платен след раждане и до 1.5 год май4енски....като ако има медицински показания след установяване на бременност до 45 ден преди термина се изпла6тат болничните в 100%

дайте малко повече информация '

'Този кодекс, който сочите и од 1992г. и последно изменение от 2001г., който е действащ в момента. Аз говоря за новото изменение, което е минало на 1 четене в парламента и предстои да мине на второ четене, което означава, че ще го приемат и евентуално ще влезе в сила от 1 юни 2004г.Според новото изменение се предвижда 135 дни платен отпуск за бременност и раждане, 45 дни преди раждането и 90 дни след раждането, което е 100%. След този отпуск ще има 6 месеца платен по 120лв. на месец и 1година и половина неплатен, който може да се използва в рамките до навършване на 9година на детето. За това изменение говоря. Информацията ми е сигурна, тъй като работя в М-во на правосъдието и всички проекто закони, които влизат в парламента минават през мене.'

'лошо....и какво предлага6 да се направи'

'Единствената надежда е президента да наложи вето и да върне промените за ново разглеждане, което евентуално може да стане до 1 година планета и една година неплатена.

Предишният проект беше 1 година платена, като взимаш цаплатата си 100% и една година неплатена, но не го одобриха. Според мене, парламента няма нужда да се раждат българчета.Защото при малцинствата това не е проблем.'

Аз предлагам да се направи вот на несъгласие и да се напишат имена отдолу...ще се пусне в различни форуми ...колкото повече имена се съберат по добре......

Те я хора вече нямат капка мозък май

Link to comment
Share on other sites

Здравейте на всички,

Незнам защо това толкова ви шокира! Никъде по света, държавите не издържат по 2 години майките с деца. Ако жената иска да си гледа децата има правото на свободен избор да си остане вкъщи и да си ги гледа. А ако не може да си го позволи, има правото да даде детето си на ясли, градини или да си наеме бавачка и да работи. Ще ви дам един пример в САЩ майчинство изобщо няма. Там ти разрешават да си вземеш платената отпуска наведнъж. Платеният отпуск в САЩ за една година е 7 работни дни. Имаш право да си останеш в неплатен отпуск 3 месеца без да те уволнят от работа. В Белгия и в Холандия е по подобен начин. За какви 2 години, 6 месеца или 3 месеца платен отпуск по майчинство говорим. И не забравяйте, че докато сте в отпуск по майчинство, ви тече възможност да си ползвате и задължителната 20 работни дни отпуска. Значи 2 години + 40 работни дни. Никъде го няма това! И аз съм жена и аз искам да имам деца. Но не смятам, това за правилно. Ами без да обиждам никого има хора, които си раждат деца, за да им вървят осигуровки и да имат някакъв доход. Да, има такива хора и това е ужасно! Да не говорим, че една майка 2 години само с детето си започва не да му помага, а да му вреди. Огледайте се и вижте майките с деца над 1 годинка. 90% от тях крещят и удрят децата си. Те са изнервени и уморени. Смятат, че щом всички си гледат децата до 2 години и те така трябва да постъпят. Аз не мисля така.

Link to comment
Share on other sites

ок...но на 6 месеца ти все още кърмиш...а и смяташ ли че за 6 месеца можеш да се възтановиш от раждането......не мисля че само 6 мес..са достаъчни да отдадеш на детето си след появата му на бял свят

Link to comment
Share on other sites

Погледнато реално, днес много малко жени кърмят до 6-тия месец. Да не говорим за повече. А за възстановяването казват, че са необходими 3 години да се възстановиш напълно, но това няма нищо общо със стоенето вкъщи. Пък и вкъщи извършваш не по-малко тежка работа, отколкото би била на работното място.

Link to comment
Share on other sites

еми именно че не кърмят толкова време защото няма как да стане просто...а и това да гледащ детето си спокойно а не да му отделиш няколко часа след работа като си до горе изнервен не е едно и също

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Не знам защо все трябва да гледаме как е в другите държави. Не мисля, че САЩ са държава, която трябва да се дава за пример. Освен това, се забравя за правата на децата - а те определено желаят да имат майка си близо до себе си за повече от 6 месеца. Всяка жена, която иска да работи може да направи това и да прекрати майчинството си, но жена, която иска да гледа детето си по-дълго време и смята това за важно, с майчинство от 6 месеца няма да може да го направи, освен ако не е добре осигурена финансово, а такива хора не са много. На 6 месеца да дадеш едно дете на ясли, според мен, е жестоко и това може да му се отрази за цял живот върху психиката и възпитанието.

Аз имам дете на 8 месеца и мога да кажа, че от 6 месеца започва един период, който е много важен за бъдещото израстване на детето като човек.

А това, че много майки са изнервени и бият децата си, според мен, не се дължи на стоенето вкъщи. Всичко си е до човека. И да ходят на работа - ако си бият децата, пак ще продължават да ги бият.

Детето има нужда от внимание и много грижи и нека не мислим за майките, които и да работят, и да не работят, пак няма да отделят много внимание на децата си, а да помислим за тези майки, които са отдадени на децата си и желаят да бъдат до тях, когато най-много имат нужда.

Добре е държавата да полага грижи за майките като създава добри закони, които да гарантират спокойно и безпроблемно от финансова гл.т. отглеждане на детето поне до година и половина. Раждаемостта в България трябва да се стимулира и да се поощряват кърмещите майки.

Беинса Дуно например казва, че жената майка трябва да кърми детето си до 3 годишната му възраст.

Струва си да се даде възможност на тези жени, които искат да кърмят децата си по-дълго време, вместо да се съсредоточаваме върху тези, които злоупотребяват с майчинството. Такива винаги ще има, както има и много други хора, които злоупотребяват.

Аз съм ЗА по-дълъг период платено майчинство, все пак 120 лв. не са кой знае колко пари. Въпреки, че не живея в България и гледам детето си в друга държава, смятам, че е редно българските майки да имат право на по-дълго майчинство.

Link to comment
Share on other sites

Дори и да не гледаме другите държви... Една страна с нашата икономика, с грубо казано 1/3 пенсионери, 1/3 деца и още 1/3 за безработни, работещи и майки в майчинство кого по напред да изхранва? 120 не са много наистина, но като ги умножите по съответното число не са и никак малко. Да не говорим, че работодателите започнаха да избягват взимането на омъжени млади жени и на жени с малки деца. В интервютата питат планирате ли скоро да имате деца? Ако на тях им се гарантира, че тази жена няма да я има няколко месеца, вместо няколко години, отношението им би се променило значително. Примера за САЩ беше, защото съм била там. Съпоставката с различните страни е, защото всяка страна намира различно разрешение за себе си, съобразено с културата и с всичко останало. В Холандия примерно също започват работа много скоро след раждането, но на половин ден, през половината дни от седмицата. Там не съм била, разказва ми го позната, която сега е там. Всеки има право на мнение, това е моето.

Link to comment
Share on other sites

Разбирам, че икономиката е затруднена, но защо за толкова други неща държавата намира средства, за поощряване на раждаемостта и майчинството - не. Не е нормално да се отделят все повече пари за военните, за провеждането на избори и за куп други неща, а за майчинството, за здравеопазването, за образованието непрекъснато да намаляват.

6 месеца майчинство е прекалено малък период - от опит го казвам. Не е ли по-важно да погледнем и от гледна точна на детето. Къде едно малко дете ще се чувства по-добре, с майка си или в ясли, с детегледачка или някоя баба???? Нямам нищо против тези, които искат да работят. Мачинството не мисля, че им пречи.

А що се отнася до работодателите - по-скоро трябва да се помисли за закон в тази насока. Утре може да не пожелаят да взимат на работа въобще жени, които някога смятат да имат дете, дори и да отсъстват само 6 месеца, ами ако и това отсъствие им се види много....... какво, ще направим закон за забрана на раждането на деца или ще премахнем изцяло майчинството.

Ами в Италия където, живея, например, бащата също има право да взима бащинство и да стои вкъщи, ако майката трябва да се върне бързо на работа. Освен това, тук майчинството също е малко, мисля, че платеното е 4 месеца, но това не пречи на работодателите да питат за планиране на деца, и да принуждават младите жени да подписват молбата си за напускане, още при постъпването на работа, та в случай, че родят, да могат да ги заменят с друг работник. Това е незаконно, но се прави.

Значи излиза, че за работодателя и 1 месец отсъствие от работа вече ще е проблем. Но раликата е, че в Италия работодателят плаща майчинството, не държавата и затова предпочита да вземе нов работник, вместо да плаща, а и после детето често боледува, особено, ако ходи на ясли, и трябва и болнични да се плащат.

И нещо друго, което си мисля: В Италия все пак заплатите са много, много по-големи в сравнение с тези в България, а цените все пак не са чак толкова високи. При този стандарт една майка може да си позволи да не тръгне веднага на работа, а да гледа още известно време детето си, докато в България, не знам дали много хора биха си позволили да си стоят при детето, ако са на 1 заплата.

Освен това в Европа и в частност Италия програмите по заетостта са много по- гъвкави, можеш да работиш на половин ден , от време на време, за по няколко часа на ден или на седмица, намира се всякаква работа. А официалният работен ден в Италия е 7 часа и половина, на много места обедната почивка е от 12 до 3 часа, т.е майката има достатъчно време да се прибере вкъщи.

Мисля, че за България просто е още много рано да се приема такъв закон, имаме нужда от още време и още промени в положителна насока.

Това е моето мнение

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

От опит мога да кажа, че едно дете се нуждае най-много от една осъзната и любяща майка до себе си - не баба, не гледачка, не госпожа в градината, а майка, с която е най-много физически и психически свързано. Мислите ли, че тази връзка се прекъсва с отрязването на пъпната връв? Казвам осъзната майка, защото много майки, за които е даден пример, не осъзнават отговорността да отглеждаш дете и следват примера на свои познати без да мислят какво поколение създават по този начин.

Ако не поощряваме раждаемостта ще съществува ли България след 500 години. Нали точно тук има отрицателен естествен прираст - смъртността е по-висока от раждаемостта. Другите държави за които е даден пример нямат такъв проблем, затова и имат такава политика.

Точно в този форум беше повдигнат въпроса за значението на фразата на Беинса Дуно "Повдигнете жената и тя ще спаси света." - дайте възможност на всички млади жени, които искат да бъдат добри и осъзнати майки да бъдат по-дълго с децата си без да се притесняват за финансовото им оцеляване. Дайте им възможност да се повдигнат - да осъзнаят как трябва да се държат с децата си и на какво да ги възпитават, за да пробудят в тях всички скрити способности и дарби.

Беинса Дуно казва, че децата трябва да се кърмят до 3 години. Една работеща майка не би могла пълноценно да кърми детето си, защото стреса и негативните емоции от работното място се предават на детето й посредством кърмата. Докато кърми тя трябва да се разхожда сред природата, да е винаги във добро физическо и психическо състояние, да гледа красиви картини и да влага всички свои положителни емоции в пълноценната кърма на детето си. Иначе кърмата става токсична - защото тя отразява душевното състояние на майката.

Link to comment
Share on other sites

Ето ще цитирам от книгата "Кои сме ние" на Владимир Мегре - V том от поредицата АНАСТАСИЯ Звънтящите кедри на издателство АЛИВГО:

избрано от стр. 64 - 79

"-Виж, Дашенка, гледай. Това е голямата ракета, а на корпуса й има петдесет и шест малки ракети. Голямата ракета излита по команда на човека и се отправя в посочената от него точка, за да унищожи там всичко живо. Освен това тази ракета много трудно може да се свали. При приближаване към нея на какъвто и да е обект бордовият й компютър реагира, от корпуса й се отделя една от малките ракети и го унищожава. Скоростта на малката ракета е по-голяма от тази на голямата, тъй като тя използва при излитането си инерционната скорост на голямата. За да се свали само едно такова чудовище, насреща му трябва да се изпратят петдесет и седем ракети. Държавата, която е произвела тази касетъчна ракета, има засега само три бройки. Те са много добре скрити на различни места /в шахти, дълбоко под земята/, но по команда, изпратена с помощта на радиовълни, могат да излетят.

........

Иван Никифорович вече забравил за малката си дъщеричка. ....

Изведнъж съседният компютър издал тревожен звук, сякаш изисквайки незабавно внимание. Иван Никифорович се обърнал към монитора му и замръзнал. На монитора мигало повтарящо съобщение със следното съдържание: " Тревога Х", "Тревога Х". Иван Никифорович бързо щракнал по клавиатурата и на екрана се появило изображение на човек във военна униформа:

- Какво се е случило? - попитал го Иван Никифорович.

- Зафиксирани са три необичайни експлозии - отговорил човекът. - Издадена е заповед да се приведе в бойна готовност номер едно целият отбранителен комплекс. Продължават експлозии с по-малка мощност. ... Нападащата страна не е идентифицирана. Експлозиите продължават, ние се опитваме да изясним ситуацията.......

Изображението на човека във военна униформа изгаснало, а Иван Никифорович продължил да гледа изгасналия екран и напрегнато мислел. ...

Иван Никифорович стоял като парализиран, без да може да помръдне от мястото си и само в мислите си трескаво повтарял един и същ въпрос: "Нима тя ги взривява? Взривява ги с мисълта си, защото те не й харесват. Тя ли ги взривява? Нима? Как така? Той искал да спре дъщеря си и я повикал, но не могъл и думичка да произнесе на глас, само шепнел: "Даша, Дашенка, детето ми, спри се!" ....

Руското правителство направило международно изявление. То се сторило странно на мнозина. В него се съобщавало, че в Русия има сили, способни да взривяват всякакви видове боеприпаси, където и да се намират те. ....

След шест часа, изнасяйки реч на разширено заседание на Съвета за сигурност на Русия, беловласият председател казал:

"- Всичко в света е относително. Нашето ново поколение е подобно на боговете. Не то трябва да се сравнява с нас, а ние с него. Цялата военна мощ на планетата с уникалните си технически достижения се оказа безсилна пред едно единствено малко момиченце от новото поколение."

Link to comment
Share on other sites

Здравейте

аз ще споделя мислите си относно майчинството на база 2 годишния си опит със сина ми

6 месеца майчинство е просто нищо - пък и 120 лв. не покриват повече от памперсите и някой съвсем дребни нещица

трябва да се изследва въпроса двупосочно - за детето със сигурност съм чела, а и на практика се убеждавам - връзката с майката е жизнено необходима особено до 3 годишна възраст, от нея то черпи своята енергия - от друга страна за майката този период е физически доста тежък - тя трябва да се презарежда някъде с енергия за да може после да му я отдаде

- според мен за майките пълната изолация от света и общуването само с детето в продължение на 3 години не е добра стратегия - мисля, че е нужна гъвкавост - за майките възможност да работят по 3-4 часа на ден и то на ненормиран график след първата година, така че да са на разположение на детето, в същото време да не прекъсват напълно връзките си със света, а и да си помагат финансово

- за децата мисля, че освен майка им е нужна игра с деца и общуване от време на време извън семейството за по лесна адаптация към околната среда, защото иначе остават болезнено привързани към майката и после много тежко изживяват прекъсването на този период - примерно ясли, но не с по 30 деца в група, а с по 5-10 дечица за по няколко часа

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Здравейте, обични майки! Направо сте чудесни !

Може да се направят доста неща по въпросите които ви вълнуват...така че ако имате конкретни идеи/предложения....пишете.....да пробваме...всъщност.....моята малка дъщеричка... вече е гоооляма 22 годишна госпожица.... и не ми е боледувала изобщо....и спеше спокойно....хе хе ...е имаше разбира се нервни моментни ситуации..."но животът е красив и изобилен....че Бог над нази е всемилостив"така се пее в Паневритмията и се живее .....стискам ви палци + нокти + зъби.....не ви е никак лесно, но можете ...нали знаем че никога не ни се дават изпитания и задачки които да не можем да издържим....

Любов + Светлина + Мир + Радост!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте!

От съвсем скоро съм тук,но живо ме итригува темата!Имам две деца на 14г. и на две, много съм щастлива с тях!Ще споделя опита си за детските ясли и работата ми.След навършване на една годинка на дъщеря ми,изпитах силното желание да се върна на работа,да подновя социалните си контакти,да се върна в забързания ритам на живота,а и няма да крия,да подпомогна семейния бюджет :hmmmmm: Намерих подходяща ясла и се втурнах на работа надценявайки възможностите си.Тичах като луда,разкъсвана от сълзите на дъщеря ми и сърдитото лице на шефа гледайки часовника си!Започнаха проблемите,яслите работят до 5,30-6,00ч. работното ми време свършваше в18,30ч.Запъхтяна стигах до яслата за да срещна сърдитото лице на госпожата,от която отново бях откраднала ценно време!В къщи, времето не ми стигаше,нито за голямото дете,нито за домакинство,нито за съпруга ми....за нищо.Опитвах се да свърша всичко но нищо не успявах да направя качествено :( Започнаха болестите и положението се влоши още повече!На работното си място изпитвах вина,за това,че закъснявам и бързам първа да си тръгна,в къщи отново вина....не можех да се справя с домакинството,но най-голямата вина изпитвах към невръсното си дете,което не можеше да разбере защо мама е изнервена и изморена,защо не си играя вече с нея,защо я водя на оново място,което тя не харесва!!!Та това е мили настоящи и бъдещи майки....не се справих!!!Сега съм си отново в къщи сред усмивките на децата ми,вярно притисната от сметките за ток и парно,но съм спокойна и щастлива,че давам на най-свидните същества,това от което имат нужда....моето внимание и обич!

Моето заключение,но съдейки само по себе си......тези две неща,работа и майчинство не могат да се комбинират и да се постигне желаното качество!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...