Jump to content
Порталът към съзнателен живот

01.03.2008 г. - Целият човек не е нито в жената, нито в мъжа


Recommended Posts

Мисъл на деня - 1 Март 2008 г.

"Жената не е нищо друго, освен човекът, изразен в своите чувства. Целият човек не е нито в жената, нито в мъжа. Половината човек е в жената и половината – в мъжа. Като съберете тези две половини, ще имате целия човек. Така ще разрешите въпроса. Във физическия свят има едно събиране, в духовния свят – друго събиране, в умствения свят – трето и в Причинния свят има четвърто събиране. Тези събирания се различават едно от друго."

Из Свърши се виното, 2-ра НБ, 4.X.1936 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Когато двама души се съединяват в мисловния свят чрез правата мисъл, когато единият мисли и другият мисли, тогава те са като мъж и жена.

Когато в духовния свят двама души чувствуват еднакво, те се съединяват в едно, като мъж и жена.

Когато двама души работят заедно на физическото поле, те се съединяват пак в едно.

И най-после, когато двама души мислят, чувствуват и действуват еднакво, те са в най-високото поле, в причинния свят. Те едновременно желаят да помогнат на човечеството и да се жертвуват за него. Това е вътрешно.

Усещането за единство с друг човек наистина е велико. Не мислим еднакво съвсем, но се разбираме някак с малко думи или дори без, мислите ни не че са еднакви, по-скоро се допълват. Мислите на другия събуждат в мен нови мои мисли, а моите събуждат в него...

За чувствата - получава се приблизително същото. Като че ли от разстояние се усеща какво му е на другия. Ако чувствата ни се допълват и сме на една честота на вибрации, чувствата ни като че ли се допълват и хармонизират...

Случвало ли ви се е да сте заедно с някого в причинното поле - да мислите, чувствате и действате еднакво или заедно?

Линк към коментар
Share on other sites

Та, сега вие трябва да се пазите от старите навици. Всички имате попски навици, които проявявате във вашето сегашно верую. Не е лошо да има човек попски навици, но какво ще ви ползува един остарял навик? Ти искаш да си поставиш една граница на нещата, която няма да те ползува. Ще започнеш да си казваш: „Това не прави, онова не прави, поклони прави.“ Поклоните са резултат на нещо последно. Първо ти трябва да се научиш да мислиш, да чувствуваш и да постъпваш както трябва в най-малките си работи. А другите работи отпосле ще дойдат, както първоначално е започнало човечеството.

Вие трябва да се интересувате от много неща. Не трябва да изпадате в еднообразие. Някои от вас не се интересувате от много неща, интересувате се само от обличането. Хубаво нещо е и модата, но само с мода не трябва да се занимава човек. Вие си мислите какъв цвят костюм или шапка ви трябват, според вкуса ви или според това дали сте черноок, рус, дали сте тънък или дебел. Важна роля играят тия неща при обличането.

Хубаво е да имаме и знанието, бързата мисъл, защото освен чувствата и мисълта спомага да съберем двете половини. Всички рамки и ограничения на съзнанието, които човекът си налага са само спънка по пътя ни. Хубаво е да ги разберем и осмисляме. Да можем да видим реално нещата. Когато познаваме себе си, ще знаем и от къде идва определена наша мисъл, каква енергия носи...Когато подредим своя собствен вътрешен свят, външният ще ни се струва приказен.

„Свърши се виното.“ Като се свърши виното на хората, тогава ще се яви този, който може да направи новото вино. Под думата „ново“ вино се разбират условията на новия живот, който може да дойде в света.

Когато се отърсим от старите си разбирания, ще можем и новите енергии на Любовта да усетим, да започнем да изчистваме все повече място за тях.

Линк към коментар
Share on other sites

„Свърши се виното.“ Като се свърши виното на хората, тогава ще се яви този, който може да направи новото вино. Под думата „ново“ вино се разбират условията на новия живот, който може да дойде в света.

Казвам: Ако вие посетите света без пари, ще имате едно понятие. Ако посетите света с пари, ще имате друго понятие.

При сегашното положение на нещата и [ако] не знаеш език, опасна е работата ти. Същото нещо е и в природата. Ако ти разбираш езика на природата, ще живееш в нейните апартаменти. Ако не разбираш езика ѝ, тя ще те тури на съвсем друго място. Това още не е разбиране на природата. Природата трябва да я обичате. Като я обичаш, ти ще бъдеш в положението и на богатия, и на сиромаха. Обичта, любовта примирява крайните противоречия в живота.

Сега това, което ви казвам, няма да го разгласявате навън, но трябва да направите опит, да видите, че е така. Онези от вас, които ме слушате, направете един опит, да видите дали е вярно това, което ви говоря. Не ходете да питате другите хора дали е вярно това. Дали е вярно или не, и те сами не знаят. Те са невежи, не знаят тази работа. Аз съм я проверявал много пъти и ви казвам сега какво трябва да правите. Щом я проверите, тогава ще знаете дали е вярно това или не. Проверявайте нещата. Казвам: Обичайте всички противоречия!
Линк към коментар
Share on other sites

писмен размисъл върху мисълта /опит/

Когато вече не са нужни външни стимули, удоволствия, /няма зависимости, от нищо и никого/, има вътрешно щастие. Ако просто на човек му се иска да тича и се радва от песента на птичките, от Слънцето, разбира, че всички около него имат своя път и дава свобода. Значи вече надниква в новия свят. Приема го в себе си. Радва се на чуждата радост. Вижда и разбира, че глупаво е страдал заради вуншните, чужди правила.

"Свърши се виното", свършили са и зависимостите. Богатството на вътрешният свят, на Любовта в сърцето и на хармонията, която влиза постепенно стават достатъчни...

Мъжът и жената-нито един сам не би могъл да е Човекът. Мъжът-правата мисъл, логиката, пробудена от сърцето, чувствата /жената/, обединяват и раждат Човека, който живее в причинния свят.

Не мислете, че само с физическа храна може да се живее. Христос казва: „Не само с хляб може да се живее, но и с всяко Слово, което излиза от устата на Бога.“ Като дойде тази храна, тя ще се отрази на целия ви живот. Като почнеш да ядеш тази храна, всичко ще се отрази така, че животът ще се измени и отвън.

Да, всичко и вън се изменя, защото чистото и разумно сърце се свързва с чистото, разумно сърце на хората около нас...

Многообразието на света, различните интереси могата само да помогнат за разширение на съзнанието. Душата на Човека не търпи ограничения, тя има простор-във четирете свята.

Освен влюбването между мъжа и жената е нужна и наука-знание, което да им обясни нещата, да ги свърже. Вярата е другата необходимост да се приложи и провери знанието.

"Свърши се виното"-отминава времето на проповедите. Влиза ново разбиране в света.Всеки да го почувства, да го приложи. Да разбере и опознае законите в Природата и да се осъзнае като част от нея. Щом се радва, обича и разбира Природата в него има вътрешна хармония, утихват противоречията.

"Обичайте всички противоречия!"-Дали нещо е вярно или не, човек да проверява сам. И докато още не се е докоснал до новия свят, в който свършва виното, по-добре да пие от "старото вино", за да трупа опитност.

Линк към коментар
Share on other sites

Случвало ли ви се е да сте заедно с някого в причинното поле - да мислите, чувствате и действате еднакво или заедно?

Да.

И не винаги е приятно.

Но ако си в Съзнание винаги е полезно, защото тогава знаеш истинските помисли на другия човек.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...