Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Златен Розенкройц


Recommended Posts

Искам просто да повдигна въпрос към всички запознати. Какво ви е мнението за Розенкройцерите, или по-скоро за техните виждония и идеи?

:unsure: Иво, ти си се занимавал с това! Кажи ми приемаш ли всичките им идеи? Според мен има доста крайности и противоречия и освен това някои обяснения предполагат произход, невъзможен за достигане от нормалния човек. За това питам - понеже ми е трудно сам да определя мнението си.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • Replies 144
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Всички философски системи, учения и т.н. са с по нещо добри/допринасят...

"грешката" е в ония, които ги проповядват....всеки дава специфично тълкуване на идеите/приложението им и т.н. Няма "грешка" даже - това ни е възможност за бързо запознаване( Учителя казва - опитвайте, от всичко се учете!) + преживяване + осмисляне /различаване...+....

Направи вечерното или сутрешното упражнение/практики на Розенкройцерите(том 3 на Космогонията на Розенкройцерите, 1993,Алфиола)- опитай когато имаш време.

Доколкото разбирам тебе те интересува и внасаянето по алхимически начин на злато в организма !Какви са свойствата на златото? - не се окислява.

Какви теории има за произхода на златото ....- за видимото злато/за което са се избиват човеците - то всъщност е кондензирана слънчева светлина...

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

Розенкройцерите представлява учения на Западната Мъдрост и заедно с Антропософията нейните краегълни камъни.

Розенкройцерите са основано от Християн Розенкройц, който е Посветен и е наследник на Богомилството. Може да се каже, че Розенкройцерите са едни от креациите на Богомилското движение.

Капиталния труд на Макс Хайндл "Космогонията на Розенкройцерите" е издадена и у нас. (от "Алфиола).

Там наистина има 1-2 неотчности (главно за Христос), но другите неща...

Наистина, за произхода - Макс Хайндл е бил много силен ясновидец, както и Рудолф Щайнер.

Link to comment
Share on other sites

:) Не е основано от Християн Розенкройц...

Като наименование, розенкройцери съществуват от много време, а настоящата форма на школата е основана от Ян Ван Райкенборг и Катароза де Петри ( това са псевдоними ). Орденът на Розата и Кръста се опитва да не обвързва с практики и упражнения, а да предаде възможност за свързване на човека с Универсалния Гносис посредством Праатомът на Божествената искра, който се намира на върха на дясната сърдечна камера. Поради спекулиране с името и самозвание, духовната школа но Златният Розенкройц е приела официално названието Lectorium Rosicrucianum.

Link to comment
Share on other sites

Искам просто да повдигна въпрос към всички запознати.

Какво ви е мнението за Розенкройцерите, или по-скоро за техните виждония и идеи?

За търсещите, любознателните и имащи време приятели :

http://www.rosicrucian.com

http://www.amorc.org.ru

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

Всъщност има няколко ордени/школи, коити се наричат розенкройцери. Доколкото знам най-известнтие в САЩ са споменатите от Благост.

Книги в България има издадени доколкото знам само по две линии. Едната е спомената от Ради линия на Макс Хайндел, а книгата се казва "Космогония на розенкройцерите". Легендата разказва, че Християн Розенкройц е символичното име на много напреднал учител, който през 13 век е основал ордена. Според някои изследователи Християн Розенкройц, останал от малък сирак, е отгледан и възпитан от напреднали албигойци (богомили). От там идва и връзката с богомилите, а по-късно и с учението, което завещава Беинса Дуно. Интересно е да се отбележи, че Рудолф Щайнер също е говорил за Християн Розенкройц.

Другата линия по-която има издадени книги в България е споменатата от Венци.

Според някои от другите линии/теории ордена съществува под една или друга форма от времето на Атлантида и древен Египет.

Още два линка по темата от една он-лайн енциклопедия:

Rosicrucian (тук става ясно че има повече от 9 организации, които използват сходни имена)

Rosicrucian Fellowship

Link to comment
Share on other sites

Може и така да е.

По-важното е какви ние можем да разберем от това Учение и доколко е приложимо за нас, в момента.

Как може да ни помогне и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Седалището на Lectorium Rosicrucianum, или Интернационалната школа на Златния Розенкройц, е в град Хаарлем, Холандия. Началото й може да се отнесе към 1924 г., когато братята З. Леене (1892-1938) и Я. Леене (1896-1968) се присъединяват към Холандския клон на Братството на розенкройцерите (Rosicrucian Fellowship) - общество, основано през 1909 г. от Макс Хайндл в Оушънсайд (Калифорния, САЩ).

Братята Леене стават едни от най-активните членове на обществото и през 1929 г. им е предложено да оглавят Холандския клон. През 1930 г. към тях се присъединява Х. Сток-Хуайзер (1902-1990). В резултат на съвместно духовно търсене през 1935 г. те намират за необходимо да създадат независимо розенкройцерско движение. З. Леене умира през 1938 г., но Я. Леене и Х.Сток-Хуайзер продължават започнатата работа. Под литературните псевдоними Ян ван Райкенборг и Катароза де Петри те написват и публикуват много книги, преиздавани и до днес.

http://bulgarian.rozenkruis.nl/

Link to comment
Share on other sites

Те представят едно трансфигуристично учение, имащо за цел да изведе готовите за това в новото жизнено поле извън диалектиката. Тази дейност се извършва чрез вече преминалите там освободени, трансфигурирали хора като се създава връзка под формата на две обърнати една към друга с върховете си пирамиди - едната тук, другата - там...

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Някой да знае къде в България има клонове на Розенкройцерите? Повече ме интересуват по-старите и утвърдени школи. Благодаря предварително!

Link to comment
Share on other sites

Абе май тея, старите и утвърдените ги няма... Няма и как, щото едновремешните Розенкройцери се криеха много... Бяха Абсолютно затворено общество... А по настоящем най-различни течения се предтавят за тяхни наследници, но реално ако има, те пак са тайни... А иначе наричащите се така се бият в гърдите и плюят по другите, някои дори не развиват определена дейност, а просто се самоназовават така... Тъй де, има в България няколко различни общности нарекли се розенкройцери, но не са от старите и утвърдени школи, въпреки че някой може да противоречи. Но пък нужни ли са Новите хора те?! ... ?!

Link to comment
Share on other sites

A това"Rotary Club" какво е? Чух нещо бегло за тях - някаква бизнес аристокрация май...

Link to comment
Share on other sites

Ако наистина те интересува учението на розенкройцерите- можеш да се върнеш към постинг № 10 и №11. Със сигурност розенкройцерите нямат нищо общо с ротарианците. Бедата е там, че наистина названието е много привлекателно. Обвито с легенди и таинственост. Веднаж с една руска търсачка открих повече от 100 различни информации за общества, които се прикачват към това име. А диапазона на нещата, с които обявяват, че се занимават беше от минус безкрайност до плюс безкрайност. Е, не открих човекоядци, но имаше доста чудати неща, за които нито богомили, нито катари, нито розенкройцери подозират. Обаче за всеки влак си има пътници. А в приказката за Златка- Златното момиче се оказва и че за всяка мома си има река. Сигурно така е не само за момите. Само гледай и внимавай в кой влак (река?) ще се чувстваш най- добре. Запознавай се, не отхвърляй нещата с предубеждение и... се остави сърцето да те води.

Кураж! Нали се знае, че ще ти се отвори, ако почукаш?

Link to comment
Share on other sites

Чукаш - отваря се. Гостоприемни са. Нали трябва да съществуват! Първо те нахранват, после се нахранват с тебе. Често така става. Изпитване на нещата и предпазливост са нужни, освен кураж. Понеже грешките /и привързаността към тях/ си имат цена, и то висока понякога.

Сърцето има нужда от ума и обратно, а Божествената интуиция ... там нещата трудно се доказват. Харесва ми принципът човек да не се привързва прекалено към никоя идея, винаги да остава отворен към различното, да изпитва нещата и да не дава свободата си. Бог, Любовта като принцип са над всичко, което би влязло в противоречие с тях. Любовта някак не се връзва с едностранчивост и тесногръдие, дори не се чувствам принудена да правя определен избор по отношение на конкретно учение или изповедание. Любовта изпълнява закона на свободата, моята и на другите, дори тогава, когато осъзнаваме обвързаността си един с друг. Пак се отплеснах...

Имам една книжка за циклите на розенкройцерите, която е интересна, но виждам разминаване с личния ми опит в някои отношения. Видях нещо наистина много ценно за себе си в нея - едно писание за духовното лечение, с което съм съгласна. Понякога стремежът към слава и печалба карат хора да изфабрикуват нещо, на което слагат примамлив етикет, а понякога и плагиатстват /по принцип лошо/ освен това. Не казвам, че конкретната книга е такава, но знам ли? Имена на ценни духовни учения се ползват да се продаде какво ли не.

Да не бъдем слепи ентусиасти.

Link to comment
Share on other sites

Някой случайно да е член на Златен Розенкройц? Бих се радвал да споделите мнението си. Разгледах сайта им - изглеждат много положителни и отворени. Не че3 се каня да членувам някъде, но ми е любопитно да узная повече от първа ръка! Мерси! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Това за омайването със сладки думи е съвсем верно. Обаче как ще разбереш с какво се занимават розенкройцерите? Изобщо- какъв пробен камък да използваме?

Link to comment
Share on other sites

Не знам. В Пловдив ще имат информационна лекция на 6 март. Но пак може да е написано увлекателно, а да не предлага нищо съществено в действителност. Предполагам ,че личният опит има значение тук.Ако някой има личен опит с розенкройцерството би ли споделил?

Link to comment
Share on other sites

Бяха ми казали за една лекция на розенкройцерите през декември и смятах да ида, но така натрупа сняг и продължаваше да вали, че си останах вкъщи....Сега да видим за следващата лекция какво ще се случи, та да ме възпре :D Ха, оказа се, че едно от любимите ми бижута е един сребърен розенкройцерски кръст....

Link to comment
Share on other sites

Приятели, знаете че с думи се омайва лесно, затуй идете на информационния курс и вижте какво ще почувствате в сърцето! Самите те ще ви кажат, че освобождаващият импулс ще въздейства на Духовния ви Праатом - ако усетите такъв импулс ще е прекрасно, а ако не - или те спекулират с възможностите си, или вие не сте готови още... Звучи правдоподобно като съвет, но определете и усещането си към него!

Link to comment
Share on other sites

Разбира се! Съветът ти е отличен, Венциславе.

Единствено леко се притеснявам, че именно това "сладкодумие", което често е използвано дори и в ежедневието ни, може да ми въздейства. Просто съм доста впечатлителна и се увличам може би прекалено лесно... Ще идем, ще видим :)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share


×
×
  • Create New...