Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Храненето и кръвните групи


Recommended Posts

Здравейте, :)

От време на време попадам на материали, свързани с това какво трябва, не трябва и би могло да консумират представителите на дадена кръвна група. До колкото знам има излязла книга по дадената тема, но не съм я чела.

Смущава ме това, че за 0-лева кръвна група, примерно, казват че е много важна употребата на месо. Докато зърнените храни (хляб и пр.) не се препоръчват.

На какво мнение сте?

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • Replies 40
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Да такава книга има излязла, всъщност може би няколко. Но аз не съм си я купил, защото и аз като теб имам нулева кръвна група, а съм вегетарианец.

Все пак в тези експерименти, които са правени за кои кръвни групи- каква храна да се консумира, има някаква доза истина, предполагам. Но, че за хора които са с нулева група трябва непременно да се хранят с месо ми се вижда прекалено обобщено и едностранчиво казано. Месото може да се замени с млечни произвдения и соя (соеви продукти, с доказано качество), понеже са богати на белтачини подобно на месото. :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Моя близка има книгата и не бих казала, че съм възхитена от нея. Именно поради причината, че 0-те трябва задължително да употребяват месо - даже уточняват и видовете. Мога само да кажа, че съм вегетарианка и не смятам въобще да се храня с мъртви същества. Най-малкото заради тази книга.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте ангелчета ...!!! :hypocrite::hypocrite::hypocrite:

:1eye:

Според мене няма никакво значение каква ти е кръвната група за храненето. Според мене авторите на такива книги си търсят оправдания за повече продажба с търговска цел.

Все съм чувал небивалици, ама чак пък толкова ....

:hypocrite:

Link to comment
Share on other sites

Привет,

от Учителя съм срещал, че всеки човек следва да се храни със специална за неговия организъм храна:

"Аз се радвам сега, че започнаха да се явяват разни течения по-близки до природата, напр. вегетарианството, макар че и това не е правилно схващане за диетата, защото природата е създала всевъзможни храни и всеки трябва да се храни със специална за своя организъм храна..." - из книга "Любов 1", стр. 363-364.

Предполагам - се има предвид тук под вегетарианство - чистото вегетарианство.

Срещал съм в разни медицински статии, че теорията не е научно обоснована (напр. лектините не преминават чревната стена, както и няма описани случаи в литературата за проблеми при избор на "неподходяща храна"). Освен това от авторите на въпросната теорийка знам, че се слага аспект върху храните, които да се избягват, а не които да се ядат (като напр. месото).

Това е малкото което знам.

:)

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Здравейте всички и особено 0 -те ! Понеже и аз съм от групата 0 +, и съм от " естествените"вегетарианци , преди време четейки за това че е мнооого важно да ядем месо първо усетих интуитивно съвсем убедено/спокойно несъгласие с това твърдение и 2. включи се професионалния ми маркетингов опит - абсолютно не е възможно да се проведат достоверни изследвания по този въпрос в тази област без да са с преобладаващо комерсиален елемент /мотив, не съм проверявала , но предполагам че няма смъртни случаи ...хе хе между нашите редици... по света и у нас ,така че живото спасяващия мотив отпада.., пък и изводите и препоръките им са разбира се свръх субективни! Но се залага не на това да накарат настоящите вегетарианците да проядат месо, а тези които са латентни/непроявени вегетарианци/даже неродените още... да станат бетонирани месоядци/ еди кой си авторитет казва че така трябва... и т.н.!

То и ние можем да направим представително паралелно проучване по въпроса, колко му е да го заформим някога във времето и пространството!даже ще е интересно, да преповерим , при желание можем да помислим заедно. Но фактът че обменяме точно тези мнения е много важен от всякаква гледна точка ! Благодаря ви, че сме заедно! Любов + Светлина+ Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
Guest Guest
:thumbsup: Аз категорично спазвам диетата за моята кръвна група,но още много преди това аз започнах да се храня здравословно ие преди да прочета какво не трябва да ям аз вече се бях отказала от тези храни ,които бяха вредни за моята кръвна група.Просто в процеса на очистване на организма ,той сам отхвърля тези храни,като се чувства дискомфорт след консумацията им.Трудно е само определянето на секреторен статус за да се определи с точност какво е полезно да се яде и какво не.Храненето по кръвна група наистина дава много добри резултати.ПРОБВАЙТЕ И НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ. :thumbsup:
Link to comment
Share on other sites

Здравейте,Светле и всички!

Много съм съгласна с Благост по въпроса,това са си субективни мнения. Относно принципа на тези кръвногрупови диети, най-общо казано, някои храни имат белтъци, които са несъвместими с антигените на определени кръвни групи и притежават способността да аглутинират, т.е.слепват еритроцитите им, което води до увреждане на органи и системи в организма и предизвиква ред заболявания. Теорията е на двама лекари - Д-р Диадамо - баща и син. Те изхождат от различното появяване в исторически план на различните кръвни групи: най-напред е възникнала 0-вата кр. група, след това - А кр. гр., по-късно кр.гр. В и най-млада, нововъзникнала е кр. гр. АВ. Според това те разделят хората на типове: 0-ловци, А-земеделци, В-номади и АВ-загадка.

За 0-вата кръвна група се препоръчва повече месо, но те спокойно могат да се хранят и с други продукти, като:ориз, ечемик, елда, покълнали семена, пшеничен хляб, ръжен хляб, оризов и хляб от соево брашно. От плодовете-всички, без цитруси, ягоди и къпини, от зеленчуците - всички, без гъби, патладжани, царевица, различните видове зеле, картофи и черни маслини. От ядките, мисля, че трябваше да се избягват фъстъците, но не съм сигурна, провери пак. Е, както виждаш, няма да се умре от глад, ако не се ползува месо. Аз съм много скептична към всички видове диети, например има една на Аткинсън, която препоръчва само белтъчни продукти, като акцентира на месото, ами за мен си е живо самоубийство това да се тъпчеш само с месо. По-приемливо е според мен разделното хранене. И,мисля, че е най-добре, ако се научи човек да се вслушва в тялото си, то само си подсказва коя храна за момента му е необходима. Не трябва да се робува на авторитети, както казва Благост - не сме решили, не сме доказали, че 0-вите вегетарианци са по-здрави от месоядните, аз съм от кр. гр. А, да не ме разберете погрешно, но мога да помагам в доказването, щом е за идеята. Вегетарианството винаги е за препоръчване от която и да било месна диета. Така, че моят съвет е да не се отказваш от него, но ти сама ще си решиш.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Здравейте! Аз също съм нулева група и бях потресена от идеята, че трябва да ям повече месо. Не съм вегетарианка, но рядко изпитвам глад за месо. Преди три години реших да отслабвам с диетата на Аткинсън и мисля, че това е безумие. Още в края на първия ден се чувствах затлачена от мърсотия, а в края на втория ми беше толкова зле, че замалко да припадна в автобуса. Не бих издевателствала над себе си по този начин отново.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
Guest Guest

Привет на всички в този форум!

Аз съм съвсем за пръв път тук, но темата ми е много инатересна и затова ще си позволя да се включа, пък после и ще се регистрирам. Та аз от 1 година вече не ям месо (само риба от време на време), но за сметка на това ям много ядки, соя, млечни продуки и други заместители на месото. И изведнъж ми пращат въпросната таблица, в която според моята нулева кръвна група ми е забранено да ям някои от любимите ми храни, а именно: овесени ядки, фъстъци, леща, мляко, кашкавал и др., но пък трябвало да ям месо и то най-вече онея тежки меса от типа на дивеч, червено месо и т.н.

Направо бях потресен, а мисля да продължа да не ям месо... Но какво да правя, ако изоставя ядките и млечните продукти, какво ми остава за белтъчини? Дори за соята я дават неутрален продук, добре, че и нея не ми я забраняват...

И още нещо да попитам-аз понеже се занимавам активно със спортове от типа на катерене и много ходя по планините, та от известно време започнах да имам проблеми със ставите и сухожилията и най-вече с колената. Дали това не е резултат от факта, че не ям месо от повече от година вече или просто е съвпадение? Чувал съм най-различни мнения, ама искам и вашето да чуя...

Link to comment
Share on other sites

Изобщо не се връзвай на тези обобщително-статистически проучвания-предположения, а яж това, което обичаш и което смяташ за полезно за теб, без да се насилваш към една или друга храна.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Така... е, още не сме над генетиката, а връзка определено има. Но и самите автори подчертават, че още много има да се изследва. Кръвните групи са над 100, а те частично са отчели ефекта само на 4-5... По мои наблюдения има дадени доста точни предразположения към болести, докато препоръките са относителни, особено за вегетарианството на нулевата група, също и по отношение на "забранените" плодве и зеленчуци (белтъчните храни като че ли повече са уцелени, тъй като виждам, че често човек има влошаване точно от тези, които са дадени съответно да се избягват). Познавам обаче както вегетарианци с безпроблемно здраве и нулева група, така и хора от тази група, които напразно се опитват да откажат месото или им е трудно да се приспособят после. И даже съм с впечатление, че наистина вдълбочените духовни вегетарианци, със силна и спокойна вяра, нямат проблеми с това приспособявне, докато другите имат. Възможно ли е духовната настройка и практика да променят биохимичните особености на организма... това е доста смело предположение, но има значи някакви данни, които сочат към него.

Link to comment
Share on other sites

здравей те,прочела съм абсолютно всички книги от пълно гладуване,през Лидия Ковачева,разделно хранене на Сидни Шелдън,кръвни групи на Адамо и най - новото звездни знаци на Линда Гудман ако някой не знае за последното то е отслабване чрез промяна в цветовете на аурата.От моята практика смятам че всеки се ражда точно програмиран какво обича и какво не,а родителите натрапват на децата си техните вкусове.Имам две деца страшно различни по вкусови предпочитания и никога не съм се опитвала аз да ги променям,обществото ,училището и фактори не зависещи от мен успяха да им променят навиците.Синът ми се роди абсолютен вегетерианец,докато дъщеря ми точно обратното без месо не можеше а не вкусваше хляб.Бяха и двамата доста слабички,но здрави.След време разбрах че той е кръвна група А ,а тя 0,но в учелище както знаете има само и изключително "здравословни храни" от рода на мазни банички,кифли,вафли и сандвичи и тяхното тегло също се промени.Споделям този факт защото явно универсална диета няма и за едни едно е хубаво за други не.Ако ми позволите ще ви дам още един пример:моя приятелка ми казва хайде да отслабваме с пуканки е резултата тя отслабна аз напълнях.След това прочетох ,че не трябва да ям царевица.Явно е че учените още си блъскат главата,а пък всеки сам може да избере това кое на него най-точно ще му пасне.Видяла съм от всички по горе избрени методи както отлични така и плачевни резултати.Никога няма да забравя думите на Л.Ковачева ;'"Всеки може да гладува,но не всеки може да се захранва".И това е точно така когато спазваш някаква диета ти просто я следваш знаеш колко и какво точно да изядеш и като минат дните ти не знаеш по нататък как да продължиш и килограмите отново се връщат.За да бъдеш слаб и здрав трябва да промениш целия си начин на живот,а не само няколко дена те не са достатъчни.Благодаря че бяхте с мен дано не съм ви отекчила и успех.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Мисля, че човек трябва да се храни така както повелява вътрешния му глас. Ако си готов да изключиш месото от менюто си ти ще можеш да го направиш по всяко време. Не трябва да се влияем от всяка книга или прочетена мисъл. Когато ученикът е готов, учителят ще дойде.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Познавам обаче както вегетарианци с безпроблемно здраве и нулева група, така и хора от тази група, които напразно се опитват да откажат месото или им е трудно да се приспособят после. И даже съм с впечатление, че наистина вдълбочените духовни вегетарианци, със силна и спокойна вяра, нямат проблеми с това приспособявне, докато другите имат. Възможно ли е духовната настройка и практика да променят биохимичните особености на организма... това е доста смело предположение, но има значи някакви данни, които сочат към него.

Аз също мисля, че е възможно духовната настройка да промени биохимичните особености на организма.

И също съм О кръвна група (-).

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Аз съм 0 (+), жена ми също, детето е 0 (-), като аз изключитено рядко употребявам месо, и в повечето случаи е на места, на които ми е предложено от домакините-хапвам си го без разни откази и обяснения...Не живея с убеждението че съм вегетарианец- тъкмо напротив, убеден съм, че в моментите, в които ми се прияде нещо месно, ще си го хапна. Жена ми си хапва месо, малкия отбягва месото, а когато все пак му се дояде, предпочита само определени неща, при това- или от точно определено място, където познава хората (в квартала ни има общо взето едно рибно ресторантче, и едно обикновено- и на двете места малкия е с "връзки"- познава "котките на готвача"...и естествено- самия готвач...), и ако му допадат тези хора, предпочита от там да си получи сготвеното месо В къщи не готвя месо, а и напоследък почти не готвя- замисмих се над това, което наблюдавам при хлапето, и честно казано, купувам си храната от хора, които познавам, и които я приготвят с желание за мен- а откакто се храним така, в много отношения има положителни ефекти, а освен това ми излиза многократно по-ефтино, което поставям на последно място.

Като хирург имам пряко наблюдение върху хората, кръвните им групи, и храненето- задължително се провеждат разговори за храненето, и в тях имам възможност да установя доста връзки между кр. група на човека, храненето и болестите, от които боледува, и повечето писани неща за кръвните групи и храненето са пълни с неверни неща, за да може да се пробута определена диета, или да се обвърже човек с някой, който да му съставя дневното меню...а това е толкова болестотворно, колкото храненето без никакво знание знание за храненето...

Link to comment
Share on other sites

Японското мнение за психохарактеристиките на кръвните групи:

http://www.brains.hit.bg/13.htm :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

А + : обичам - плодове /изстуден уханен пъпеш :thumbsup1: /

- сурови бадеми

- кокосово мляко

- фурми и смокини.

"вкусът" на месото съм забравила /не ме привлича/.

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...
 • 4 months later...

Здравейте,реших ,че е крайно време да променя нещо в начина си на хранене и се порових тук там да споделя опит.Прочетох това онова и ме заинтригува храненето според кръвната група.Аз съм А+ и обичам месо,а по правило трябва да съм вегетарианец.Дотук лошо няма, но като вегетарианец се оказа ,че неможе да ям:пшенични продукти,домати,картофи,чушки,шушулкови зеленчуци и плодове от друг географски район.Като погледнеш то освен маруля и ръжен хляб друго май не остана което да е разрешено.Само се чудя от октомври, когато свърши гроздето до май като излязат черешите какви плодове да ям?Може би изгнили хлебни ябълки.Тук съм чела компетентни мнения затова се обръщам към вас за изчерпателен отговор.Благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

Извинявай, откъде черпиш тези теории за кръвните групи?

Знаеш ли м/у другото че не са особено научни ? :)

Ами от Нет-а ги черпя,а дали са научни незнам затова питам.Не ,че ми пука особено.

Link to comment
Share on other sites

Аз също съм чела доста интересни неща за връзката между кръвната група и храните, които употребява или би трябвало да употребява човек. Не само в нета. :)

Моята кръвна група е Б (чергарската, номадската :rolleyes:).

Ето няколко интересни линка:

Правилният начин на хранене за Вашата кръвна група

Диета според кръвната група

Кръвни групи и съвместими продукти

:)

Link to comment
Share on other sites

Привет отново.

Ето нещо за тази теория, от Доц. д-р Д. Байкова, известен български деитолог.

http://dieti.gbg.bg/tema.asp?razdel=10&temaN=79

Аз лично мисля че храненето според гените има повече логика но е още рано за него... може би след 5-10г.. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...