Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мъдростта на Майка Тереза


Recommended Posts

НАЙ-ХУБАВИЯТ ДЕН

Най-хубавият ден - днешният.

Най-голямата спънка - страхът.

Най-лесното нещо - да се заблудиш.

Най-голямата грешка - да паднеш духом.

Коренът на всички злини - егоизмът.

Най-хубавото развлечение - работата.

Най-лошото поражение - отчаянието.

Най-добрите учители – децата.

Най-голямото щастие – да си полезен на другите.

Най-неприятният недостатък – лошото настроение.

Най-красивият подарък – прошката .

Най-добрата защита – усмивката.

Най-доброто лекарство – оптимизмът.

Най-мощната сила на света – вярата.

Най-стимулиращият дар – надеждата.

Единствената реалност – любовта.

Майка Тереза

Link to comment
Share on other sites

Здравей,

Стихотворението е страхотно! Благодаря, че си го публикувала! Заслужава си да се препрочита честичко.. толкова истина има в него..

Поздрави още веднъж :)

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Севдалина :) !

Не знам къде си открила тези ценни мисли за живота на Майка Тереза, но аз считам, че са много полезни...Направо са страхотни... :thumbsup:

Не е лошо от време на време човек да се замисля над тези неща...особено когато не му върви и му се струва, че целия свят се е обърнал срещу него...

Link to comment
Share on other sites

Да наистина- целият живот описан с няколко кратки изречения.

Като аксиома , която би могла да ни опази от изгубване.

За съжаление вече не помня къде го открих и беше само на б-ки.

:) Сев

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 months later...
  • 6 months later...

Въпреки това

Майка Тереза

23 декември 2004

Понякога хората са неразумни,

Нелогични и егоцентрични -

Въпреки това им прощавай!

Ако си добър, хората могат

Да те обвинят в егоизъм и скрити помисли -

Въпреки това, бъди добър!

Ако успяваш в живота, ще сполучиш

И лъжливи приятели, и истински врагове -

Въпреки това, успявай!

Ако си честен и открит,

Ще бъдеш лъган от другите -

Въпреки това, бъди честен!

Това, което си градил с години,

Може да рухне за една нощ -

Въпреки това, гради!

Ако намериш покой и щастие,

Ще се страхуваш да не ги загубиш -

Въпреки това, бъди щастлив!

Доброто, което правиш днес,

Ще бъде забравено утре -

Въпреки това, прави добро!

Ако дадеш на света най-доброто, което имаш,

никога няма да е достатъчно -

Въпреки това, давай най-доброто от себе си!

И сам ще видиш,

Че в крайна сметка

Всичко е между теб и Господ Исус

И никога не е било между теб и хората.

...

Реч при получаването на Нобеловата награда за мир (откъси)

[10.12.1979 Осло, Норвегия]

Майка Тереза

Нека всички заедно да благодарим на Бога, за прекрасната възможност, заедно да изразим радостта, че разпространяваме мир, радостта, че обичаме заедно и че Го обичаме, че най-бедните сред бедните са наши братя и сестри.

Събрали сме се тук, за да благодарим на Бога за този подарък. На всички вас аз дадох молитвата за мир, с която преди много години се молеше Franz von Assisi, и си мисля, дали той не е чувствал същата необходимост да се моли за мира, такава, каквато я чувстваме днес.

И така, молете се с мен:

"Направи ни достойни, Господи, да служим на всички ближни по света, които живеят в бедност и глад. Дай им чрез нашите ръце техния днешен хляб, чрез нашата пълна с разбиране любов мир и радост. Господи, направи ме слуга на Твоето Царство, за да мога да дам любов там, където има омраза; където цари несправедливост, да дам духа на прошката; където има неединство, да настъпи единство; където има съмнение - надежда; където има сенки - светлина; където има тъга - радост. Господи, направи така, че да търся, да утешавам, вместо да бъда утешавана; да разбирам, вместо да бъда разбирана; да обичам, вместо да бъда обичана; сащото чрез самозабравата човек ще намери; чрз прошката ще постигнем опрощение; чрез стремежа ще се събудим за вечния живот. Амин."

Бог така е обичал света, че му е подарил сина си; дал му е девица, светата Дева Мария, и тя тръгва - в момента, в който в нея се ражда живот - да го носи на другите. И какво прави тя там? Тя служи. Тя разпространява радостта, да обичаш другите. И Исус Христос те обича, и мен обича, и той даде живота си за нас. И сякаш това не беше достатъчно за него, той продължаваше да казва: "Обичайте, така, както ви обичах, както ви обичам." И как трябва да обичаме? Да обичаме, като даваме, защото той ни даде сина си. Той даде живота си за нас, и той продължава да дава; той дава тук, навсякъде, в нашия собствен живот и в живота на другите.

За него не беше достатъчно, да умре за нас, той искаше, ние да се обичаме взаимно, да го виждаме в другите.

И за да е сигурен, че го разбираме, от какво имаме нужда, той казваше, че в часа на смъртта ще бъдем питани за това, какво сме били за бедните, гладните, голите, бездомните, гладните не само за хляб, а за любов, голите не само заради парчето дреха по телата, а защото нямат дом, а голи заради това, че са без човешко достойнство; бездомни не само, защото нямат дом, а защото са забравени от всички, необичани, неценени от никого. И той каза: "И най-малкото, което сте направили за моите братя, сте го направили за мен."

Така прекрасно е за нас, да усещаме святостта чрез тази любов. Святостта не е лукс за малцина, а е обикновено задължение за всеки от нас. И чрез тази любов, чрез тази любов един към друг, ние ще я постигнем.

Днес, когато получавам тази голяма награда - аз лично съм съвсем недостойна - съм щастлива заради нашите бедни, щастлива, защото мога да разбера бедните, по-точно казано бедността сред хората. Благодарна съм и много щастлива, да я получа от името на гладните, бездомните, слепите, болните от проказа. От името на всички тези, които се чувстват нежелани, необичани, ощетени, които са изключени от обществото ни. Приемам тази награда от тяхно име и съм сигурна, че тази награда ще донесе една нова, пълна с разбиране любов между богати и бедни. Тук виждаме Христос, затова той дойде на земята, за да донесе това послание на бедните.

Преди няколко седмици бедни се бяха събрали заедно. Искахме да оповестим на бедните радостното послание: "Бог ни обича, ние Го обичаме, всички сме създадени от неговата обичаща ръка, за да обичаме и за да бъдем обичани."

Нашите бедни са невероятни хора, те са ценни хора. Те не се нуждаят от нашето съчувствие и нашата симпатия, не се нуждаят от нашата разбираща любов. Те се нуждаят от нашето уважение, те искат, да се отнасяме към тях с любов и зачитане. И аз чувствам, че най-голямата бедност се състои в това, че едва сега се учим да разбираме, каква е смъртта на нашите братя.

Никога няма да забравя, как намерих един мъж на улицата. Той беше покрит с червеи. Лицето му беше единственото място, което беше останало чисто. Заведох мъжа в дома за умиращи и той каза само едно изречение: "Живеех като животно на улицата, а сега ще умра като ангел, обичан и обграден от грижи." И той умря прекрасно. Той отиде в Божия дом. Смъртта не е нищо друго, освен пътят към Божия дом. Усещам, че той се радваше на тази любов, че беше щастлив, че означава нещо за някого.

Живея с едно убеждение, което искам да споделя пред вас: Най-големият разрушител на мира днес е писъка на невинното, нероденото дете. Когато една майка може да убие собственото си дете, какво по-страшно престъпление има от това, да се убиваме? Дори в Светото Писание е казано: "Дори, когато майката е забравила детето си, аз няма да го забравя." Но днес милиони неродени деца биват убивани, и ние не казваме нищо. Във вестниците четем това и онова, но никой не говори за милионите малки, които са посрещнати със същата любов, както Вие и аз, с Божия живот. И ние не казваме нищо, неми сме.

За мен нациите, които са легализирали абортите, са най-бедните страни. Те се страхуват от малките, те се страхуват от неродените деца. И детето трябва да умре, защото те не го искат - не искат нито едно дете повече - и детето трябва да умре.

И аз Ви моля от името на малките: спасете нероденото дете, разпознайте Христос в него!

Когато Мария посещава Елизабета, детето подскача от радост в скута й, когато Мария влиза в къщата. Нероденото носи радост. Затова обещаваме, да спасим всяко неродено дете. Дайте на всяко дете възможността, да обича и да бъде обичано. Ние ще победим абортите. С Божията помощ ще успеем. Боже, благослови работата ни. Спасили сме хиляди деца, те намериха дом, в който да бъдат обичани, където да бъдат желани, където донесоха радост.

Затова Ви призовавам, Ваши Височества, Дами и Господа, всички Вие, които сте дошли от много страни по света: Молете се, да имаме смелост, да защитим неродения живот. Тук, в Норвегия имаме възможността, да се застъпим за това.

Господ Ви благослови, но в много семейства тук може би има някой, който не е гладен за парче хляб, който се чувства забравен или необичан, който се нуждае от любов. Любовтта започва в къщи, първо там.

Никога няма да забравя едно малко дете на четири години. Някак то беше чуло: "Майка Тереза няма захар за своите деца." Когато се прибрало при родителите си в къщи, то казало: "Три дни няма да ям захар, ще я подаря на Майка Тереза." След три дни родителите му го доведоха при мен, и то ми подари малко бурканче със захар. Как обичаше това малко дете! Обичаше така, че болеше. Не забравяйте, че на земята има много деца, много майки, много мъже, които нямат това, което имате Вие, и мислете за това, че те обичат така, че боли.

Преди известно време срещнах дете на улицата, в чието лице можех да видя, че беше гладно. Не знам, в продължение на колко дни не беше яло. Дадох му парче хляб и детето яде троха по троха. Казах на детето: "изяш хляба!" Детето ме погледна с големите си очи и каза: "Страхувам се да изям хляба, защото ще свърши, а когато свърши, отново ще бъда гладен!"

Големината на бедните е реалност. Един ден мъж дойде при мен и ми каза: "Там живее едно индуистко семейство с осем деца, които отдавна гладуват." Взех ориз и той ме заведе при тях. Очите им светеха от глад. Докато бях там, майката раздели ориза на две и излезна с едната половина. Когато тя се върна, я попитах, какво е направила. Тя отговори: "Те също са гладни." Тя знаеше, че нейните съседи, мюсулманско семейство, също са гладни. Това, което най-много ме удиви, не беше факта, че тя дава нещо на съседите си, а това, че в страданието си, в глада си тя знаеше, че още някой е гладен. Тя имаше смелостта да сподели това, което има, да сподели любов.

Това искам от Вас: Обичайте бедните, не им обръщайте гръб, защото ако обърнете гръб на бедните, Вие се отвръщате от Христос. Той превърна себе си също в гладуващ, в гол, бездомен, така, че да имаме възможността, да Го обичаме. Къде е Бог? Как можем да Го обичаме? Не е достатъчно да кажем: "Боже Господи, обичам те!" Ние обичаме Бога в този свят, когато даваме нещо от себе си. Естествено аз мога сама да изям захарта, но аз мога и да я споделя с другите. Мога да я дам на възрастни, мога да я дам на деца. Когато даваме през целия ден, през целия живот, някой хубав ден ще бъдем изненадани, когато хората споделят с нас и се радват на това.

Така аз се моля за Вас, да отнесете молитвата при своите семейства. Плодовете на молитвата ще бъдат вярата, че го правим за Христос. Когато наистина вярваме, ще започнем да обичаме, и тогава ще се обичаме взаимно, първо в нашия собствен дом, после сред нашите съседи, тогава хората от цялата страна, в която живеем. Нека всички да отправим молитвата: "Господи, дай ни смелост, да пазим всяко неродено дете." Защото детето е най-големият дар на Бога за семейството, за народа и за света.

Бог да Ви благослови!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ето какво прочетох днес:

През 1997 г. на 5 Септември умира майка Тереза (светско име Агнес Гонджа Бояджиу) - мисионерка; албанка по произход, доктор по богословие. През 1931 г. дава обет за послушание и приема монашеското име Тереза. През 1959 г. създава Ордена на милосърдието. Дейността му се разпространява от 450 манастира в над 95 страни. Братята и сестрите от ордена поддържат над 126 000 бедни семейства, обучават 14 000 деца в 97 училища, грижат се за повече от 22 000 стари хора и инвалиди, за 180 000 болни от СПИН. През 1969 г. получава от индийското правителство наградата “Джавахарлал Неру” за международно сътрудничество. През 1971 г. е удостоена с наградата за мир на Ватикана “Папа Йоан XXIII”. През 1979 г. й е присъдена Нобелова награда за мир. През 1992 г. ЮНЕСКО й присъжда наградата си за мир за приноса й в образованието. Девизът й е: “Ние не можем да правим големи неща - само малки, но с голяма любов.”

160px-Mother_Teresa.jpg

Толкова кратко... Но за великите хора говорят делата им. Поклон!

"Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш"

„Плодът на тишината е молитвата.

Плодът на молитвата е вярата.

Плодът на вярата е любовта.

Плодът на любовта е служенето.

Плодът на служенето е мирът!”

През 1996 г. общинската управа на Вечния град обявява Майка Тереза за свой почетен гражданин.

На 19 Октомври 2003 г. Папа Йоан Павел II я обявява за "блажена". "Божи дар за най-бедните от бедните." са думите, с които Светият отец канонизира Майка Тереза пред близо 400 000 вярващи на пл. "Св. Петър" във Ватикана. Огромни екрани, инсталирани на централния площад, предават директно месата, превеждана едновременно на шест езика. В края на церемонията за всички вярващи е обявен официалният празник на светицата - 5 Септември - денят на нейната смърт.

Edited by Ася_И
Link to comment
Share on other sites

Още малко за тази велика Жена:

Майка Тереза е родена на 27 август, 1910г. като Agnes Gonxha Bojaxhio в Скопие, днешната столица на Република Македония. Gonxha ("неразцъфнало цвете") израства в заможно албанско-католическо семейство. Тя е възпитавана мого религиозно от родителите си. Когато става на десет години, изненадващо умира баща й; след това тя още повече се посвещава на своята вяра. Още на дванайсет годишна възраст тя решава да стане монахиня. Това желание е преследвано постоянно от нея и така на 18 години тя моли да бъде приета в ордена Loreto.

Този орден се ангажира заедно с членовете си особено много в преподавателското дело в Бенгалия/Индия. Тя не може веднага да започне с работата си в Индия, а заминава първо за централата на ордена в Ирландия. На 28 септември, 1928 тя заминава от Скопие за Ирландия. Само след два месеца тя може да изпълни желанието си и да се присъедини към ордена в Бенгалия. В Калкута тя поставя първата си клетва. След това тя работи 17 години в St. Maryґs School в Калкута. Първо е учителка, по-късно е избрана за директорка.

По време на едно от многобройните пътувания през град Калкута тя усеща божието призвание, да помага на бедните. Едва две години по-късно тя получава разрешение, да напусне ордена, без да изгуби статуса си на монахиня. След това Тереза живее сред най-бедните сред бедните в предградията на Калкута. Станалият известен неин портрет в списание LIFE й носи името "Saint of the Gutters".

През 1949 самата тя става индийка и основава през 1950 орденът "Мисионери на любовта към ближния". Членовете на този орден се задължават в безбрачие, бедност и подчинение. По-късно орденът е признат от папата и устоява на неговия контрол.Тереза се грижи заедно с ордена особено много за умиращи, сираци и болни. Нейният специален ангажимент се състои в грижата за болните от проказа. Днес към ордена принадлежат над 3000 сестри и над 500 братя в повече от сто страни по света. За нейното самоотвержено дело тя получава многобройни награди. Най-значимата е без съмнение Нобеловата награда за мир през 1979 г.

За често недостатъчното медицинско образование на своите братя и сестри Майка Тереза обича да казва: "Важен е не успеха, а това, да си верен на вярата." Заедно със световното признание за нейната работа, тя е критикувана за нейния консервативен светоглед. Така тя вижда в политиката спрямо абортите в много страни "най-голямата заплаха за световния мир". Когато в Ирландия трябва да се гласува за това, дали решението да бъде легализирано, тя призовава ирландците, да гласуват с "Не".

Няколко дни след смъртта на Принцеса Даяна, за която много тъжи, умира и Майка Тереза, на 5 септември, 1997. С голямо участие на световната общественост тя е погребана в Калкута.

Добрите думи може да са кратки и лесни за казване, но ехото им е наистина безкрайно.“

„Прави така, че всеки, който дойде при теб, когато си тръгва да е по-добре и да е по-щастлив.“

„Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.“

„По кръв аз съм албанка. По гражданство — индийка. По вяра — католическа монахиня. Колкото до моето призвание, аз принадлежа на света. Колкото до моето сърце — аз принадлежа изцяло на Сърцето на Исус.“

„Всяко дете е безценно. Всеки е Божие създание.“

„Само жената може да създаде семейството. Но семейството може да бъде разрушено от нея.“

„Самотата и чувството, че си нежелан, това е най-голямата бедност.“

„Едно радостно сърце се ражда обикновено от сърце, което гори от любов.“

Молитви:

О, Господи, ти ни каза, че нашият Баща на небето ще се грижи за нас, така, както той се грижи за лилиите на полето и за птиците под небето. Ти, който нямаше място, където да склониш уморена глава, бъди ни учител. Научи ни, да се доверяваме на божието провидение и ни помогни, да преодолеем човешката си ненаситност. Алчността не е направила никого щастлив. Дай ни сила, да ти се отдадем изцяло, за да сме оръжие, с което да изпълниш волята си. … за да са нахранени гладните, да са облечени голите, да са подслонени бедните и болните да са излекувани. И Боже, дай ни Твоя свят дух, за да можем, чрез вярата, с която ни даряваш, да осъзнаем, че ние сме по-ценни за Теб от всяка красива лилия или всяка пееща лястовица в небето.“

„Благословен си Ти, Господи, който донесе толкова много радост в моя живот. Усмихвам се, когато виждам богатството на Твоите благословения. Очите ми се усмихват, когато виждам, как хората осъзнават, че Ти имаш нужда от тях. Често, Господи, се усмихвам с цялото си сърце заедно със сестрите, когато виждаме, какво си Ти всъщност. И всеки ден се смеем с радостта, която Ти ни даваш, когато пеем нашите молитви. Благодаря Ти за този прекрасен, радостен смях, Господи. Амин.“

„Господи, дай ми виждаща вяра, тогава моята работа няма да се превърне в тежест, и аз ще намеря нови приятели, които да изпълнят всички желания на бедните. Вие, мили болни, колко още повече сте ми скъпи, защото Христос е във вас; и каква радост е за мен, да мога да се грижа за вас. Всемилостиви Боже, остави ме да приема голямото достойнство на моето призвание, с всички задължения. Никога не допускай, да се отнеса недостойно, като се предавам на студа, на неприятелството или нетърпението. И, о, Господи, защото си Исус, моя пациент, бъди моя търпелив и милостив Исус, прости ми грешките ми и гледай към волята ми, която е насочена към любовта към Теб, в личността на всеки болен. Господи, дай сила на вярата ми, благослови делата ми и моята работа, сега и винаги.“

„Мили Господи, Ти ми даде смелост от доверието, че ме приемаш. Остави ме да обичам всички, които са нежелани така, както Ти ме обичаш. Дай ни част от богатството на твоята любов, тогава ще се обичаме взаимно.“

"Най-мили Боже. Аз ще Те виждам днес, в лицата на Твоите болни, и всеки ден, докато се грижа за тях ще понасям Твоята болка. Ако се скриеш под палтото на накърнения, на искащия, на неразумния, ще мога да Те познавам и ще казвам: „Исус, мой пациенте, колко е хубаво да ти служа“.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest Мона

Доброто, което правиш днес,

Ще бъде забравено утре -

Въпреки това, прави добро!

Един достатъчен смисъл, за да живееш и за да си жив.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

"Това, което градите с години, може да се разруши в един миг.

Независимо от това, продължавайте да градите."

"Ако сте постигнали безкрайно щастие, ще ви завиждат.

Независимо от това, бъдете щастливи."

"Поделяйте с хората най-хубавото, което имате, въпреки че и това никога няма да е достатъчно. Независимо от това, поделяйте най-хубавото, което имате. В края на краищата, всичко, което правите, е нужно не на хората. Нужно е само на вас и на Бог. Молете се заедно и бъдете в единство."

"За мен няма различия в националността, в цвета на кожата, във вероизповеданието. Всички хора за мен са деца на Господ. Човечеството е моето семейство. Всички заслужават моята помощ, всички са създадени за това, да обичат и да бъдат обичани."

"Милосърдието е огромна сила. Милосърдието сближава по-силно от кръвното родство и приятелството. Само милосърдието може искрено да се възхищава от всяко живо същество, само защото то е дело на ръката на Господ."

"Не се вълнувайте, че нямате всичко, което искате. Просто идете и служете на хората: дръжте ръцете им в своите и изразявайте любовта си. Ако следвате този съвет, ще излъчвате светлина като фар."

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...