Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Монадата


Елина
 Share

Recommended Posts

Какво знаете за Монадата? Твърде малко източници я споменават и на мен все още не ми е съвсем ясно - когато тя се разделя това същото ли е като душите близнаци? И може ли да се дели на повече от две? Някъде прочетох за роенето на духа...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Монадата сама по себе си не е индивидуализиран термин, върви с поясняващ! Монадите са различни, за коя точно говорим?

Въпреки всичко обаче монадата си е първопричина на нещо зараждащо се и ако е правилно да употребим в случая " делене ", то тя може да се дели до неизброимо множество...

Link to comment
Share on other sites

Какво наистина е монада :unsure:

Това понятие се среща при Юнг,свързано е съзнателното и колективното несъзнавано,има отношение към религиозното мислене и отвежда към нещо изначално.Но към какво? :hmmmmm:

Може би някой тук знае? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Венциславе, за колко вида монади знаеш? Аз имам предвид човешката... И какво имаш предвид, че може да се дели на множество други...? Ще съм ти много благодарна, ако обясниш по-подробно.. ;)

Поздрави! Елина

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Значи съм се объркал с изразните средства! Монадата определено не се дели, но се диференцира, което е близко. Човешката монада е първоизточника на зараждащия се живот - човешки разбира се. Абстрактно в древната мъдрост се представя като атом, но като познатия нам физически такъв, а като божествената искра, която същевременно е все още непроявен живот, но и съдържа потенциала на цялата еволюция, който в последствие проявява...

Иначе самата монада си е абстрактно понятие и ако може да се каже, че е единствена, то това би трябвало да е определение за хаоса, който чрез кристализация и диференциация проявява всички протоплазмата, като материална и духовна предпоставка за потенциален живот. Те от своя страна продължават еволюцията и диференциацията до достигане на познатата нам реалност и непознатата разбира се. По принцип обаче може да се каже, че всяко съществуващо проявление - материално или не, се обвързва с монада, която е довела до неговото съществуване...

Link to comment
Share on other sites

Здравейте! :)

Елена Блаватска казва:"В природата има един троен еволюционен план за създаването на трите периодични носители, или по добре казано три отделни схеми на еволюцията,които в нашата система са така неразривно свързани и така преплетени. че е невъзможно да бъдат разделени:

1)Монадна еволюция,която засяга растежът и разкриването на Монадата,която по този начин достига висши фази на дейност.

Паралелно с нея върви

2)Интелектуалната еволюция,представена от тези които дават на човека интелекта и съзнанието

и

3)Физическата еволюция.

Именно вследствие сливането на тези три течения в човека,той става това сложно същество което е в момента"

Има една малка книжка на Ани Безант,която дава представа за родословието и еволюцията на човека :smarty:

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Венциславе! Думите ти ме наведоха на мисълта, че и аз не съм се изразила много точно, когато задавах въпроса си... ;) Да, знам че Монадата не се дели... Но може ли да се "одушевява" така да се каже две или три личности превъплътени на земята по едно и също време? Или само две?

Поздрави! Елина

Link to comment
Share on other sites

Из МОК4, лекция 1 от Беинса Дуно:

"...животните и растенията, които съществуват на земята, представляват човека, разложен на неговите съставни части. Всички тези части се събират да живеят в едно тяло, заедно с една монада, която ги ръководи. Тази идея прокарва и Лайбниц. Значи, в човека има една централна монада и още много монади, които обаче не са на еднаква степен на развитие. Те са същества с голямо разнообразие в развитието си..."

А относно дали една личност/душа може да се проявява в няколко физически форми, виж например филма "Малкия Буда". Там един тибетски учител се превъплати в три малки деца едновременно.

Други изследователи също поддържат подобно твърдение. Робърт Монро, в "Пътуване извън тялото" (в 3 тома), пише за това как по време на ОИТ (опитност извън тялото) се е запознал с друго свое аз, което живее паралелен живот.

За нещо подобно говори и Ричард Бах в "Мост през вечността" ако не се лъжа.

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Не бих казал, че е подобно.

Но що се отнася до монадата - тя е една, а други паралелни наши тела са диференциации на тази монада, но не и други такива. При животните, растенията и минералите е по-различно, тъй като там духа е колективен - точно това е еволюционното различие от човека.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Здравейте, приятели ! Малко инфо по темата за да ч раздвижим :

Монада - monas - единица/гр.-структуран, субстанциална единица на битието.Интерпретира се по различен начин в едни или др.философски системи.Напр. при питагорейците М. (математическата единица) е основа на света.Бруно - "За монадата, числото и фигурата"1591г. е единно начало на битието, което е одухотворена материя(Пантеизъм), според него в това начало съвпадат противоположностите крайно-безкрайно/четно -нечетно ит.н.Монадата е едно от основните понятия при лайбниц"Монадология" 1714г - той смята,М. за проста,затворена,изменяща се субстанция.Монадите, които имат способност за ясно възприемане се наричат - души.А разумната душа на човека е Монада - дух.У Ломоносов се стеща терминът"физическа монада" -за частица материя.За Монадата, наричайки я "Ентелехия" пише и Гьоте.

Чела съм за т.н.Христови и нехристови Монади , а във форума знам, че имаме един приятел , който знае доста по въпроса и ако реши, може и да сподели.

Любов + Светлина + Мир +Радост!

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Според Теософията, както и всички езотерични системи, е напълно възможно един дух, една Монада да се прояви в някоко носителя. Колкото по-висш и силен е духът, толкова в повече тела, носителя може да се прояви! Казват че всички ние, плюс цялата Космическа Йерархия сме проявления на Бога - ето един пример за силен дух, за който се предполага че работим и проявяваме частично всеки един от нас! В Индия често са наблюсавани случаи на Йоги едновременно на две или повече места - на едното чете лекция, на другото се разхожда с ученик, на третото медитира... Същото се описва и в книгите на Кастанеда, и макар че са само езотерична фантастика, примерите са прекрасни! Както един много слаб компютър, каквито сме повечето от нас,може да работисамо с една програма по едно време, така друг по-силен може да работи едновременно с повече приложения наведнъж! Джей Шри Рам!

Link to comment
Share on other sites

:v: Знам, че е добре да държим БАЛАНСА...да го държим и ууудържим и ХАРМОНИЯТА ...етооо я :v: ура!

Нито да се ПОДЦЕНЯВАМЕ ( причисляваме прибързано към определени компютри), нито да се НАДЦЕНЯВАМЕ!

Добър ти е постинга , значи и компютъра ти е добър :P без да си чел сигурно изобщо за монадите на Лайбниц и чувственото пространство - време които съществуват вътре в монадите , а баш монадите са извън времето и пространството , защото Бог си е най - най най монадата и там няма индивидуалности , време и пространство...всичко си е Абсолютно Единство :1eye: и ХАРМОНИЯ

:thumbsup2: Любов + Светлина + Мир + Радост :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Ми нали думата ."монада " в превод на български означава нещо единствено

"монос " - от гръцки "сам"

Духът може да заема ЗАКОННО само собственните си тела които сам си е създал в процеса на Инкарнацията и Еволюцията.

Духът заема своето ... Причинно, Ментално(Умствено), Астрално , Етерно и Физическо Тела . Защото тези тела са Му производни в различните съответни светове. В противен случай според мене и Черна магия и НЕзаконно ВМЕШАТЕЛСТВО ...

Според скромното ми мнение това е Божественния закон .

Link to comment
Share on other sites

:v: Ми, може и да е така.Гръцкия обаче не знам дали е точния критерий.Щъ помисля!

А относно бройката на телата - също, щот ми съ струва , че не са точно толкоз!

И скромно да та попитам, кой е този Божествен закон, ни схващам...много неща по Богоявление се насъбраха! ( добри и светли )

Иване :thumbsup2: Живо +здраво+ щастливо да ти е името и ти заедно с него!Амин

:v: Любов + Светлина + Мир + Радост :v:

Link to comment
Share on other sites

Здравей !

Благодаря за пожеланията !

И аз не знам дали гръцкия е точния критерий, но така са се наложили термините след първото превеждани на Библията и после придобили гражданственост. Но бройката е ВЯРНА. Това са телата на Духа в поднебесието. Петте тела, петохлебието, пентаграма, петте пръста на ръката на човек с които оперира в поднебесието. Грешка няма. А какво е "горе" , еее... там Бог (Духът, Монадата)си знае аз- не. Може и "там" да поназнаивам след някои прочетини книги, но то нв е за публична консумация щото не може да се докаже по никакъв начин "тук", а само за този който се е потрудил да изнамери къде какво пише и повярвал с Вярата си .

По лично мнение на Божествения закон хич не му пука аз и ти и трети какво си мислим "тук"и как щЪ го наричем с изключително неточните триизмерни думи. "Там" където няма Време и Пространство ти трябват сетива които нямат аналог "тук" и информацията от тях не можеш трансформира освен чрез притча и се схваща само трансцедентално. Пък който има сетива щЪ я "прочете" ако е речено.

Лично виждане- не му вярвай, а правери ..опитно ..:)))

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Какво знаете за Монадата? Твърде малко източници я споменават и на мен все още не ми е съвсем ясно - когато тя се разделя това същото ли е като душите близнаци? И може ли да се дели на повече от две? Някъде прочетох за роенето на духа...

Думата монада идва от гр. μονάδα (η)единица и има общо с думата μόνος - сам, дотолкова доколкото не се дели на две!

Ми нали думата ."монада " в превод на български означава нещо единствено

"монос " - от гръцки "сам"

Edited by S_P
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

:) От разговори ми е останало в паметта следното , че мъжете и особено жените без монада или със замъждяла монада позволяват на същесва и същности от по-ниска еволюция да влизат в аурата им, защото страдат от самота, нисък идеал, принизен вкус, или са в материална зависимост.

Вие какво мислите за това.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Монадата- това не е ли божията искра в нас,истинското ни Аз/Его? Основното което остава след смъртта не само на физическото тяло, но и на другите-Причинно, Ментално(Умствено), Астрално...? Това не е ли именно Духът ни?

Тогава какво става ако някой няма монада - зомби? :unsure:

Чела съм в Тайната доктрина-3т. на Блаватска подобна теория,която доста ме уплаши:

НЕКОТОРЫЕ СТАТЬИ ОБ ОТНОШЕНИИ ОККУЛЬТНОЙ ФИЛОСОФИИ К ЖИЗНИ 373

Смерть Души

...Итак, главным и наиболее важном секретом в отношении “второй смерти” в Эзотерическом учении была и есть до сегодняшнего дня ужасная возможность смерти Души, то есть ее отрыв от Эго на земле в течение земной жизни человека. Это – действительная смерть (хотя с шансами на воскресение), которая не оставляет никаких следов в человеке и все же оставляет последнего живым трупом морально. Трудно понять, почему учение об этом до сих пор держалось в таком секрете, когда распространение его среди людей, по крайней мере тех, кто верит в перевоплощение, могло принести много добра. Но так оно было, и я не имела права ставить под сомнение мудрость этого запрета, и до сих пор я выдавала это учение так, как оно было дано мне – под обетом не выдавать его всем...

Мисля,че това е ло-страшно от физическата смърт. Как мислите? :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

:) различни варианти има... Монада = Еднина...римува се с Божия искра :1eye:

всъщност 50 % от земляните :sleeping: са без монади...затуй май нараства и смъртността :sleeping: иначе Монадата е също и групата от сродните души...

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Благост,предполагам,че под монада разбираме различни неща. Според мен-това е Духът ни,нашето Его. Ако то липсва в 50% от от земляните, както казваш, то положението е ужасно. :o

Според мен - в по-голяма част от хората Духът/Монадата/Божията искра просто спи,но ще се събуди. :thumbsup1:

Тези за които пише Блаватска са много малък процент. Но по-този проблем май има доста табута и неясноти :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

:) не съм сигурна дали са различни , ами то ...положението е действително както казваш...сериозничко :1eye: никак не е за подценяване :king:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

тук Учителят Беинса Дъно говори за монадата

Затова всички трябва да бъдете смели и решителни, да знаете, че няма сила в света, която може да ви спъне и отклони от пътя, освен вие самите.

Сега, във връзка с този въпрос ще ви запитам друг един въпрос: можете ли да познаете един човек, който сам себе си не познава? – Може да се познава само разумното. Ако един човек е неразумен, как ще го познаеш? Онези от вас, които учат философия, нека кажат могат ли да познаят неразумния човек. Ако кажат, че могат да го познаят, това е крива философия. Защо? Допуснете, че аз имам една кесия и вие казвате, че я познавате. Питам ви в какво седи познаването на кесията? Познаването на една кесия седи в парите, които тя съдържа. Ако е празна, какво ще й познавате? Но ако отворите тази кесия и прочетете колко монети съдържа и кажете, че съдържа сто монети, казвам: да, вие сте прави, познавате тази кесия. Тази кесия съществува за парите. Но ако отворя една празна кесия, мога ли да я познавам? Следователно глупавите хора са празни кесии, а умните хора са пълни кесии. Пълната кесия можеш да я познаеш, а празната кесия можеш само да я подритнеш. Според вашата философия вие казвате: “Аз имам нужда от една празна кесия, за да си турям в нея пари, когато имам.” Тогава се заражда онзи средновековен въпрос: кое е съществувало по-напред – кокошката или яйцето? Кое е съществувало по-напред – кесията или парите? Това е един дълбок въпрос, който засега ще оставим. За следния път ще ви задам тема № 1: “Произход на яйцето и кокошката”. Тази тема ще я развиете философски, научно обосновано и доказано.

РАЗУМНИЯТ ЖИВОТ

1-а лекция от Учителя, държана пред Младежкия окултен клас

на 21 октомври 1923 г., София

Link to comment
Share on other sites

:):D за другите не знам, ама на мойта монада май вече и се доспа :sleeping: има ли такъв момент при монадите :dancing yes: а онзи надпис за Надежда всяка оставете май е и по тая тема :1eye: Вальо, ще поразмишлявам по въпроса - за кесията +монадата + етерното сърце.

Ний живем в Бога и Бог живее в нас. Ний и Отец Ни - Едно сме! Амин

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...