Jump to content
Порталът към съзнателен живот

11-о упражнение - Евера


Recommended Posts

стр. 70, Паневритмия 1938 г. "За да се улеснят двата процеса - вземане и даване - които се извършват при паневритмичните упражнения, при тях трябва да участвува съзнанието. Това е условие за целесъобразна обмяна между човека и околната природа. Защото характерът на енергиите, които човек изпраща и приема, зависи от будността на съзнанието, от идеята, която занимава човека при движението."

стр. 71, "Ето защо паневритмичните упражнения не са механични гимнастики, но една дейност, в която вземат участие всички сили на човешкото естество: физически, духовни, умствени и божествени. Всички тия сили при Паневритмията са в будност, творчество, активност и в състояние на възприемчивост. Ето защо, при тия упражнения трябва да се мисли. Всяко движение без мисъл няма смисъл. При тях е нужно едно вътрешно концентриране. При движенията силата на човека седи в концентрирането!…."

11.ЕВЕРА

Тялото се обръща наляво и надясно и всяко обръщане се последва с дви­жение напред. Тук имаме действието на два принципа: на Любовта и на Мъдростта, на женския и мъжкия принцип, които работят за повдигането на света. Обръщането наляво – това е женският принцип, възприемане на Любовта. Обръщане към дясно – това е мъжкият принцип, възприемане на Мъдростта. А движението напред, което последва всяко обръщане вляво и вдясно – това е дви­жение към Истината. Значи приложението на Любовта и Мъдростта в живота ни води към Истината, т.е. към Великата Реалност, която лежи в основата на цялото Битие. Движението напред – то е подтикване на нашия растеж, на умствения и целия прогрес изобщо.

Паневритмия 1938

Евера - видео

Евера - описание

Евера - текст и музика

Приятели на Паневритмията, каня ви в тази тема да съберем мисли на Учителя Беинса Дуно за приложението на женския принцип - възприемане на Любовта, и на мъжкия принцип - възприемане на Мъдростта, които ни водят към Истината и подтикват нашия растеж.

Трябва да дойдем до тази хармония, която в действителност по същество се среща у мъжа и у жената, и да приложим този Божествен принцип. Жената е емблема на Любовта. Любовта не може да се появи в мъжа. Аз не говоря за мустакатия мъж, защото и жената може да има мустаци, както имат и някои животни, но имам предвид известни качества, които отличават жената от мъжа, и тия качества вечно ще пребъдват в нея. В мъжа се крие друга Божествена сила, която се казва Мъдрост. Когато Любовта и Мъдростта се оженят, ражда се Истината. Искате ли да придобиете Истината, трябва да намерите баща си – Мъдростта, и майка си – Любовта, и те, като ви родят, ще ви кажат що е Истината и как може да се прояви тя. Истината върви по бащина линия, тя е пак от мъжки пол – тя е синът на Любовта и Мъдростта.
Многоценният бисер
Линк към коментар
Share on other sites

Вътрешната страна на живота зависи от Любовта. Без Любов не можем да разберем отношението, което съществува между нашия ум, нашето сърце и нашето тяло. Любовта е единствената, която образува тази връзка, съединителната брънка е тя на нещата. Докато не намерим Любовта, не можем да намерим Мъдростта. Докато не намерим Любовта, не можем да намерим Истината. Който не е намерил Любовта, не може да намери Мъдростта и Истината. Знанието без Любов е неприложимо.

Единствената врата

Линк към коментар
Share on other sites

Вие всички встъпвате в областта на външното изпълнение, която обхваща видимия свят. Но днешният наряд се отнася до пробуждане на съзнанието. Във всичко, което ще произнесете, трябва да се обърне внимание на три неща:

влияние на Божествената Любов в сърцето ни,

влияние на Божествената Мъдрост в умовете ни и

влияние на Божествената Истина в душите ни.

Сега ще запитате как се усеща това влияние.

Ако почувствате Чистота в сърцето си, Божията Любов се е проявила.

Ако умът ви добие Светлина, Божествената Мъдрост е упражнила влияние.

И ако усетите духа си свободен, Божията Истина се е вселила в душата ви.

В противен случай, само външното изпълнение на наряда няма да бъде нищо друго освен един обичай или религиозна форма.

Вашето съзнание трябва да схване, да се отвори за Божествената Светлина, след което ще се яви това хубаво ухание, както се явява у цветята. Всички възвишени души ще дойдат да вземат от този нектар, който се крие у човека.

В Любовта няма какво да се съмнявате! Няма да повдигате въпрос дали еди-кой си ви обича или не. Ако аз имам Божествената Любов в себе си, как могат да ме смущават работите на хората?

Ако аз имам Божествената Мъдрост в себе си, какво ще ме смущава това, че някой бил глупав?

Ако аз имам в себе си пълната Божествена Истина, какво ще ме смущава човешката лъжа? Сега ние се спираме върху качествата на хората и питаме защо по такъв начин разсъждават те. Нещата са вътре в нас. Разглеждате ли по този вътрешен начин въпроса, вие ще го разрешите кардинално.

Вътрешното разбиране на духовния живот на Ученика

Линк към коментар
Share on other sites

Както движенията, тоналността, и формите от упражнението \"Евера\", така и текстът му, носещ идеята за събуждащата се природа, съответстват на свободния полет на духа, на промяната в мисленето и на волността на чувствата. Всичко това трепти в полето на зеления цвят, чиито енергийни вибрации укрепват сърцето, подтискат гнева и властното отношение. Тези вибрации могат да влияят поотделно и заедно по един и същ начини взаимно да си откликват. В Паневритмията влиянието им върху тело-съзнанието е комплексно и синхронно, като един мощен акорд.

Основни принципи в Паневритмията - Т. Тилев, Т. Ванчева

Паневритмията като система за хармонично развитие на човека и обществото

Първа научна конференция - 2001

НСА \"Васил Левски\", Сдружение \"Паневритмия\"

princip_saotvetsvie_oktavi.jpg

princip_saotvetsvie_krag.jpg

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

гледайки тази схема си спомних как съм пяла на болни (нито имам хубав глас, нито пея особено вярно), винаги скришом. според "съвременните схващания" за терапевтична среда, на болните трябва да се осигури покой и тишина. донякъде съм съгласна - обаче питам своите колеги, които понякога ми првят забележка,че си тананикам под носа (може и да са прави, не споря) - за кои болни по-конкретно?

и пак тази хубава цветна схемичка ми напомни за копнежа на душата ми - да сме заедно в песента всички и да си пеем на болните, когато от каквото имат нужда, а и на нас да ни попеят, когато сме загубили сили.

представям си някаква лечебница на песента - на хубаво, тихо място сред хора , които пеят и свирят и сутрин рано стават,за да са заедно в Паневритмията.

а може би вече някои братя и сестри са се заели с подобно начинание?

Редактирано от Злинчо
Линк към коментар
Share on other sites

Музиката и цветовете като лечебно средство предстои да заемат своето място. Кога? Не знаем. Във всеки случай това време ще се приближи ако има повече като теб.

Редактирано от Светла_Б
Линк към коментар
Share on other sites

Върнах се към началото на темата и приложението на женския, мекия принцип. И към началото на "Евера" Започваме отляво, от страната на мекия принцип и вдигаме ръцете нагоре. Знаем, че при Евера вървим с Любовта към Истината (ръцете отляво нагоре) и с Мъдростта (ръцете отдясно нагоре) към Истината. Подобно на "Евера" е "Побеждаване" - по отношение движенията на ръцете, с които отново очератваме същия триъгълник.

Ако изиграете двете упражнения едно след друго, без много думи ще усетите разликата в двата принципа - мъжки и женски (при "Побеждаване" започваме от изходна позиция с ръце отдясно покрай тялото - и после нагоре - активираме мъжкия, ян принцип). Музиката и на двете упражения е валс - но е доста различен, нали. Толова,че аз доста време смятах, че при Побеждаване е 4/4 такт. Ами - такава е разликата между двата принципа!

Редактирано от Светла_Б
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

В този източник

упражнението е показано така: " Ръцете са вдигнати наляво, като лявата е опъната, а дясната леко свита пред гърдите, дланите обърнати надолу."

Можем да приемем, че долу-горе това е областта на сърдечната чакра.

Винаги съм го играла така.

Но, преди няколко дни прочетох в книгата на Георги Стойчев "Паневритмията - Мъдрост, философия, откровение", стр. 92, следното:

1. В началото тялото е обърнато с лице към центъра на кръга. Ръцете сключват ъгъл от 45 градуса под хоризонта, долу вляво спрямо вертикалната ос

И реших да пробвам този вариант.

Вие как играете това упражнение?

Ако сте го играли по двата начина - забелязали ли сте нещо различно?

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...