Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За каквото си роден – това ще работиш


Светлето
 Share

Recommended Posts

"Ако искате да вървят работите ви добре, не се увличайте в материални работи, не се поддавайте на неверни слухове. Всяка работа, която започвате, трябва да е благоугодна на Бога или в съгласие със законите на разумния свят. Работете само онова, което ви е определено от Бога, т.е. за което сте родени. Ако си роден за художник, рисувай; ако си роден за музикант, свири; ако си роден за лекар, лекувай хората. За каквото си роден, това ще работиш. Като знаете това, не спъвайте нито себе си, нито близките си. Кой за каквото е роден, в тая посока да работи"

Как да разберем за какво сме родени?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 196
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ето две мисли от същя автор, които могат да ни помогнат в разговорите по темата:

"С нас остават само онези мисли, чувства и постъпки, които ние обичаме. Това ще остане за бъдеще. Също и в науката: ако ти четеш с Любов, то ще остане с тебе. Иначе нищо няма да те ползва. Съвременните хора страдат от едно голямо безлюбие. Дали човек трябва да бъде майка, то е отредено от Бога. Дали да бъде баща, то е отредено от Бога. Или брат да бъде — също. Ти не може да бъдеш брат, сестра или лекар без Любов."

утринна беседа "Божественият и човешкият порядък", 1941г, Беинса Дуно

"Питам ви: де ще спре човек, който обича да яде? - В някоя гостилница. Де ще спре човек, който обича знанието? - В някое училище. Де ще спре човек, който обича да се моли? - В някоя църква... Всеки човек ще спре там, дето неговото вътрешно желание го води."

стр. 76, МОК4 (старо издание), лекция "Условия лежащи в триъгълника", Беинса Дуно

Как ги разбирате?

Link to comment
Share on other sites

И все пак изборът е труден ... В момента например имам чудесна работа, но въпреки това имам съмнения,че не това е работата, която ми е призвание.

Често желанията на сърцето отстъпват пред развитието на събитията.

Затова се питам: дали това е оставяне на течението или е това, което е било писано да се случи?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

"Всеки трябва да разбира защо е дошъл. Изпълнете програмата, която е дадена за вас и не се бойте! Сами не си правете никаква програма. Изпълнете вашата програма, която е определена от природата, и животът ви ще тече по мед и масло."

Беинса Дуно

Как да разберем коя е нашата програма? Къде е разликата между определената ни от приподата и от самите нас?

И ако имаме избор, не значи ли това, че сами си правим програма, след като имаме точно определена такава, дадена ни от природата?

Link to comment
Share on other sites

Тези мисли трябва да достигат до обикновения човек, основно за да разпалят искрата ако я има. Това е смисъла, не чак толкова възвишен, но той ще те води евентуално по-нататък. И малките деца почват от 2+2, за да им е основа... А иначе ще ви кажа - както всичко ти е предписано, така е и въпрос на личен избор. Ако го разбирате - идеално. Сам можеш да си сложиш бариери, както и да ги махаш и ще вяржаш, че ти е вече определено. Да ама закона за Карма е много по-еластичен отколкото смятате и вие сте неговия двигател. Освен това целта може и да се определя като еднаква за всички паднали души - да се завърнат като блудния син при първоизточника...

Мир и Любов!!!

Link to comment
Share on other sites

"Да бъдеш осъзнат означава да бъдеш отговорен за живота си. Вие не сте отговорни за това, което става по света. Вие сте отговорни за себе си. Вие не сте направили света такъв, какъвто е. Светът вече е бил такъв още преди да се родите. Вие не сте дошли тук с великата мисия да спасявате света, да променяте обществото, но със сигурност сте дошли с голяма и важна мисия. Истинската мисия, която имате в живота е да направите себе си щастливи. А за да бъдете щастливи, трябва да разберете в какво вярвате, да проумеете начина, по който съдите себе си, начина, по който сами се измъчвате."

Link to comment
Share on other sites

От коя книга са тези думи?

Струва ми се, че всеки по някакъв начин е отговорен за състоянието на света. (Най-малкото, защото не знаем какво сме надробили в предишни животи) :D

И също ми се струва, че някои неща не бива да се казват... "Не сте дошли тук, за да спасявате света, за да променяте обществото."; "Никога няма да можеш да направиш това, да промениш онова..."

Кой може да каже, кое ще е препъни камъчето на човечеството? :)

Link to comment
Share on other sites

зна4и ти вярваш 4е нямя съдба и можеш да променяш естесвения развои на нещата?зана4и ти смяташ 4е можеш да взимаш решения и да отсъждаш кое е добре и кое е зле?нима ти си по голяма от СЪЗДАТЕЛЯ,от РАЗУМА?

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Моята концяпция по въпроса е, че човек трябва да работи най-вече това, което му харесва, което го удовлетворява, което го кара да се чувства по-зрял, което го обогатява по всякакви възможни начини, всеки изминъл ден. Най-голямата грешка според мен е да се работи за пари. Човек трябва да работи това което обича (тоест той трябва да чувства работота по-скоро като удоволствие от колкото като нещо, което трябва просто за изпълни) и в случай, че е достатачно добър, парите сами ще дойдат.

Поздрави,

Данаил Станев

:yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Дай боже всекиму такава работа.

Имам един познат, чиято мечта е била да стане лекар. Кандитатствал няколко години поред и не го приели. След време отишъл на астролог и той му казал, че му е предопределено в този живот да не може да го постигне, тъй като в предишен е злоупотребил с подобни знания и възможностти.

Link to comment
Share on other sites

зна4и ти вярваш 4е нямя съдба и можеш да променяш естесвения развои на нещата?зана4и ти смяташ 4е можеш да взимаш решения и да отсъждаш кое е добре и кое е зле?нима ти си по голяма от СЪЗДАТЕЛЯ,от РАЗУМА?

Скъпа Липида,

Ни най-малко не мисля подобни работи.

Исках да кажа само, че няма невъзможни неща. Ако човек е чист, добър и върви с вяра през живота може да сътвори чудеса. Малки чудеса от божествена гледна точка разбира се, но все пак чудеса.

За вярата ми беше мисълта.

Ако някой ти предскаже, че ще умреш на конкретна дата (дори и да си го е измислил), а ти повярваш - нищо чудно да си го причиниш.

Затова мисля, че някои неща не бива да се казват. Затова...

Link to comment
Share on other sites

Guest Душко Подробников !!&#33

:dancing yes: Здравей Светлето !!!

Струва ми се, че всеки по някакъв начин е отговорен за състоянието на света. (Най-малкото, защото не знаем какво сме надробили в предишни животи) 

Светлето , браво !!!

Харесва ми начина по който разсъждаваш - чисто и логично, без предрасъдаци.

За това имам въпросчета към тебе, да ми помогнеш малко... :

1. Ако Бог е отредил да помня предишното си прераждане( а то е вярно) и още 5-6 възлови прераждания, как да постъпя ? Какво да работя, след като периметърът от интереси е достатъчно голям , че не може да се помести в една професия ?

2. Като "помня" няколко предишни прераждания и виждам , че сега определена група в обществото изопачават историята по един изключително опасен начин , какво да правя ?

3. Как да постъпя с психиятрите? Ако кажа в прав текст , че съм бил тази и тази личност, вярвайте ми ?- дали ще ме преберат в лудницата ? ...!!!!!

Разбира се след дълги главоблъсканици почти съм наясно какво да правя и как да постъпя, но въпроса ми е към тебе . Любопитно ми е да чуя един страничен човек с буден и търсещ ум .

Само не ми пробудвай онзи номер..." Това тук го пише така. В тази книга го пише така. " Искам личното ти мнение . Не искам да разсъждаваш с клишетата на Иво . Искам личното ти мнение , защото живота си го живеем сега и тук , в този обществено-исторически момент. За мене и такива като мене е важно и трябва да се пригодим към съвремените условия веднага и на място . И то не как да е , а като извлечем поука от неудачите от предишното прераждане. Разбира се имам още какво да добавя , но нека те видя първо как ще ми отговориш .

Link to comment
Share on other sites

Хм...

Доста противоречиви мисли ми минаха през главата, докато четях думите ти. :)

Според мен Господ с точно определена цел не ни е дал правото да помним предишните си животи. Точно, за да не разправяме наляво надясно "Аз съм бил този/тази", "Направил съм това и онова".

Няма полза от това.

В крайна сметка сме умрели.

И щом отново сме се родили, значи не сме били толкова умни, прекрасни, добри. Напротив бъркали сме, направили сме куп грешки и ето ни сега тук - да ги поправяме.

Ако помниш - вземи си поука. :)

Моят периметър от интереси също е доволно голям, въпреки че не помня минали животи. :)

Може би е въпрос на търпение... И въпрос на избор.

Какво можеш да правиш ли? Противоречиво... Не мога да ти отговоря.

Мога само да те посъветвам да бъдеш толерантен. Спокоен и търпелив.

Ако искаш повече - кажи ми повече. :)

А относно психиатрите... Кел файда като си бил тази и тази личност?

Може би тези личности са бали такива, точно, защото не са си давали сметка, не са се спирали да помислят колко са... (тук сам ще си допишеш ;)).

Каква личност си сега? Остави миналите животи.

Какво ще ти помогне, ако хората знаят и ти вярват? Приеми, че ти вярват.

Вярвай им и ти - и те някога са били.

Всеки има една божествена частичка в себе си, която пренася през вековете. На нея заложи. :angel:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :)

Отдавна следя темата и чакам да се появи понятието "божествената частичка" - благодаря на Светлето. От позицията на моя личен и професионален опит мога почти с пълна сигурност да твърдя, че тази божествена частичка е видима за човешкото око в най-ранната човешка възраст. Вие вероятно се досещате защо. :) Наблюдавайте реакциите на децата си, като им осигурявате максимално разнообразна материална среда, за да открият в нея своята "частичка". Попитайте родителите си на какво сте обичали да играете като малки. Истината за вашата частичка е скрита някъде там. А сега - когато вече сме малко поотраснали? Тук не съм много сигурна, но според мен това е нещото, което можем да правим по-добре от другите с лекота, по интуиция и без особено много труд постигаме отлични резултати... Но! За да забележим какво е то, трябва да сме честни към себе си и да отхвърлим всякакви претенции, желания, ценности, наложени от обществото, което ни е възпитало :)))

Благодаря :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Душко Подробников :))

Светлето ..:)))

Здрасти ,

Явно не съм сбъркал като те провокирах ..:))) !? И госта след тебе и той много ми хареса ..:)) .

Светлето, просто си личи от пръв поглед , че си разсъждавала и според мене доста успешно . Благодаря ти за откровенията ! Така е , както казваш несъмнено . Не съм искал съвет какво да правя , струва ми се че споделих - знам отговорите за себе си . Оказа се , че не съм сам в разсъжденията си .Като , че ли станахме за кратко време повече от двама , а ? ...:)))

Дилемата е на друго място . Какво да правим с хората които се опитват да ни налагат стереотипи на поведение и мислене сходни с тези на култа към дадена личност .( успявам ли да се изкажа дипломатично ?)

Защото на един човек докоснал се до безграничното му трябват само основни принципи ( ти каза няколко от тях) , а не клишета закотвящи го здраво към една отминало време ...:))) .

Хе хе , вече отдавна съм заложил на Божествената частичка вътре в мене . Точно тя ме спасява от психически и душевни погроми при взимане на тежки решения . А те ми се налагат да ги взимам твърде често . Искрено се надявам да съм я увеличил тази божествена частица , искра пламък , желая го и на тебе най-искрено .

Безкрайно съм доволен от вмъкването на Госта . Просто се допълнихте перфектно .

Сега имам едно такова въпросче. ...

Раждали и умирали сме се много пъти , безспорно . Имали сме много имена, безспорно . Трупали сме и трупаме опит в тази Божествена частичка и я увеличаваме безспирно всяко прераждане . Как да я назовем тази Божествена частичка (паднала при грехопадението ), когато се обръщаме към нея в молитвите си тук и сега , да речем като ....Светлето ? Много явно това е Причинното тяло (тялото на различните прераждания). Има ли учение което й дава име на тази Божествена частичка ? И ако има как се казва ?

Някои въпроси можеш да ги заобиколиш, не им отговаряй ако искаш . Просто ги задавам , защото не само ти и аз и Госта четем форума ...:))))

Що се отнася до другите хора . Вярвам им по принцип , но им нямам доверие . С други думи ... " Бива ли кошара без ограда и овчарско куче - по възможност каракачанец .? Че то .... вълци дал Бог ."

И аз много Благодаря !!! Ако искаш питай и ти .

:angel:

Link to comment
Share on other sites

Божествена искра; духовен праатом; розата на сърцето;

Абе, Душко, няма никакво значение, как ще го наречеш, ако наикстина го познаваш... Значи, имаш спомени от предишни животи :hmmmmm: Нямаш много голям избор и предполагам го приемаш като привилегия. Обаче ако е така, а то трябва да е, някои от въпросите които задаваш ( надявам се само на нас, а не на себе си ) според мен са малко посредствени. <_< Ти си знаеш най-добре, ама ако имам нещо само аз, него най ще обичам да дарявам... Мир и Любов!!!

Link to comment
Share on other sites

Душко, вече много абстрактно ми стана. Трябва насила да ги мисля тия въпроси, които поставяш. А нямам нужда.

Ако някой друг е на твоята вълна - нека сподели вдъхновението! :)

Link to comment
Share on other sites

Божествена искра; духовен праатом; розата на сърцето;

Абе, Душко, няма никакво значение, как ще го наречеш, ако наикстина го познаваш... Значи, имаш спомени от предишни животи :hmmmmm: Нямаш много голям избор и предполагам го приемаш като привилегия. Обаче ако е така, а то трябва да е, някои от въпросите които задаваш ( надявам се само на нас, а не на себе си ) според мен са малко посредствени. <_< Ти си знаеш най-добре, ама ако имам нещо само аз, него най ще обичам да дарявам... Мир и Любов!!!

ми аз много не разбрах от всичките тия лекции ама...може ли някой по-просто да каже щото е интересно пък не мога да схвана? :(

Тони :smarty:

Link to comment
Share on other sites

Guest Душко Подробников :))

Здравейте форумци ! :D

Най-напред благодаря на всички които се замислиха! Това беше целта ми. След това ще кажа, че не е никаква превилегия - точно обратното. Да помниш миналото е превилегия само ако си бил навсякъде от светец по-светец. Но това е невъзможно нито теоретически , нито практически . Целта ми беше само едно умствено упражниние за тези които искат да влезнат в подробностите .

Хей ...Тони - Халинор , :D

Абстракцията е средство да говориш пред всички и да разбира който трябва. Поне така ме учеха по едно време в училището.

Много усмивки и добри пожелания към всички форумци ... :D:smarty::thumbsup:

Душко Подробников

Link to comment
Share on other sites

Да, но при добро желание, може да се каже, че малко или много си по близо до потенциала за непорочност, понеже имаш преките спомени от пъти повече грешки. Нали човекът се бил учил от грешките си. Който може го може. Повече грешки - повече уроци. Според мен наистина би трябвало да считаш тази даденост за привилегия - понеже всяко друго възприемане товари. Добре е не да се обременяваш от предишни грехове, а да се ентусиазираш, че като ги познаваш, лесно ще ги и изкупиш... Образно... И примерно... Аз така си мисля, надявам се никой да не помисли пак, че се опитвам да осъждам... Трудно ми идват такива неща на ум, понеже ежедневно се боря с тях...

Мир и Любов!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

"Всеки духовен или учен човек е оставен сам на себе си да разреши важния въпрос за своята съдба.

В разрешението си да каже:

Само един Път има - Той е Пътят на Любовта.

Само едно Постижение има - То е Постижението на Мъдростта.

Само една Мисъл има и Тя е Мисълта на Великата Истина, в която Силите са групирани и обединяват всичко в Бога, в тази Вечна Любов, която осмисля човешкия живот." Беинса Дуно

Link to comment
Share on other sites

Нали човекът се бил учил от грешките си. Който може го може. Повече грешки - повече уроци. Според мен наистина би трябвало да считаш тази даденост за привилегия - понеже всяко друго възприемане товари. Добре е не да се обременяваш от предишни грехове, а да се ентусиазираш, че като ги познаваш, лесно ще ги и изкупиш... Образно... И примерно... Аз така си мисля, надявам се никой да не помисли пак, че се опитвам да осъждам... Трудно ми идват такива неща на ум, понеже ежедневно се боря с тях...

Здравей, Венци!

Ще продължа темата по следния начин:

Чували сме фразата: " Глупаците повтарят стари грешки" + продължението е '''Защото не им достига ум да си измислят нови!!!! - това е , нали трябва да има разнообразие и развитие. така много бързо разбираме в коя категория се изявяваме/живеем... правя само бърза примерна класификация :

1.глупаците - повтарят старите си грешки, щото не им достига акъла или времето...да си измислят нови....

2,обикновените - защото обикновените хора се учат "преобладаващо" от собствените си грешки - проба - опит - грешка - на принципа "Парен каша духа!"....Само че времето ни притиска неумолимо и не си струва да сме към тази категория, нали?

3.умните ( степен от мъдрите) - обикновен овек, но поумнял след опитността..

продължава да се учи от собствените си "пропуски" и когато се "сети" се учи от опита на другите ( грешките им ..., но може и да е положителен опита...), ако се сети или го притиснат обстоятелствата...коригира "грешките/нередностите"...но не му достигат някои други добродетели..., могат да имитират"грешки" но само за да ни "изпитат"/проверят...рядко е безскористно...

4.мъдрите - почти не допускат грешки, изправят ги почти своевременно, учат се от абсолютно всичко.....или " имитират" грешка, за да ни дадат възможност да израстнем, да ни светне...

5.Светиите - ами те трябва да "светят" !!!

Само светлия път на Мъдростта води към Истината!

Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Да речем някой се ражда за цигулар, но работи като счетоводител, защото в момента хората уважават повече тази професия и се заплаща повече... но човек така губи мисията, за която е пратен на земята - аспекта върху който трябва да работи през този си живот ! О;к, да речем че човек е решил да слуша гласът отвътре и да работи по неговите повели - но не е толова лесно да го чуеш, да усетиш какво иска от малкият тежък физически мозък - понякога човек трябва години да се стреми за да засили тази връзка - понякога когато я изчисти донякъде, вече е навлязъл във възраст, която трудно позволява сменяне на професия, учене наново на специалност, близка до стремежа, който му се диктува отвътре - ето такива противоречия понякога - щастливи тези които отрано знаят какво искат - велико нещо е да знае човек какво иска и да има смелостта да работи за него - понякога в противоречие с потока на общественото мнение и норми - защото тези норми са твърде тесни за изискванията на душата... Бъдете здрави!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...