Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Защо да учим Астрология?


Recommended Posts

Здравейте,

Според вас защо е ценно изучаването на астрологията?

Каква полза ни носи?

Какъв е смисълът и?

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

Според мен, астрологията е един от пътищата за приближаване към Истината.

Астрологията (доколкото съм запознат с нея) изучава връзката между небесните тела и човешката душа, както и други обекти и явления. Въобще - връзката м/у Небето и Земята.

Влиянието на Небето се отчита като функция от положението на небесните тела спрямо Земята, а въздействието на Небето в/у човека - като качества на психиката и проявите му.

Атрологията помага на човека да познае себе си и ближните си.

До същите резултати може да се достигне и посредством други методи, напр. чрез задълбочено изучаване на психология.

Link to comment
Share on other sites

Няколко извадени мисли по темата:

"Сега, вие можете да кажете: не ми трябва астрология, аз няма да се занимавам с нея. Ти можеш да не се занимаваш, но небето се занимава с теб. Това е все едно някоя детска топка да каже на детето: аз нищо не искам да зная за теб. Детето, обаче казва: аз искам да се занимавам с теб. Следователно, вие трябва да разбирате влиянието на планетите, защото, като ви вземат в своя кръг, вие ще бъдете за тях като една топка и ще скачате, но после ще се научите, че трябва да разбирате астрологията. Астрологията се занимава с физиологическия процес на човешкото развитие. Все трябва да знае тези процеси. Това е едно основно знание в окултната наука. И всеки, който иска да има един норамелен ум, едно нормално сърце, трябва да разбира влиянието на планетите."

"Често онези, които следват окултната наука, но не са запознати с разните клонове на тази наука, като астрология, хиромантия, френология и др., не могат да си помогнат, когато ги нападне меланхолия или обезсърчение или една рязка промяна от едно състояние в друго. Например, ако някой минава от едно религиозно състояние в едно негативно състояние на Сатурна, той веднага ще се обезвери и за да се отклони ума му от тези отрицателни мисли, върху него трябва да действат магнетичните влияния на слънцето, и той ще се хармонира. Някой казва: не вярвам в нищо. Но щом го извадите от това течение, ще каже, че се е заблуждавал. Защото в света има едно перспективно отклонение: можем да видим неща, които никак не съществуват и да ги считаме за реални. Там е опасността. А когато виждаме и самите реалностти, няма никаква опасност." (Беинса Дуно, МОК4 (старо издания), лекция 5, стр. 93/96)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
:thumbsup: Здравейте! Защо астрономите и учените искат и дават милиарди долари за изграждане на гигантски телескопи? Защо ни е Хабъл,Чандра,Аресибо? Защо търсим галактики,проучваме мъглявини и изучаваме планети?Отговорът е ,че се опитваме да разберем по- добре Вселената и света,в който живеем...Оказа се ,че Вселената е такава ,каквато е -за да се появи Разумът в нея.Оказа се ,че желязото в недрата на далечните звезди е идентично с това, което циркулира в кръвта ни. :D Лейла
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Има нещо вярно в това което казва Лейла,

но никога хората няма да достигнат своя апогей в знанията,

защото не можем да предадем това което сме взели като знания през

целия си поминак, и всеки новороден започва от нула...........

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Да изучаваш астрологията е безкрайно сложно, поне за мен ,имам направен основен хороскоп и ми казаха че трябвало да си го тълкувам сам - това било един от пътищата за себепознание.

Да ама оказва се че аз не мога да се концентрирам за дълго и да ги помня всичките имена и аспекти...чудя се колко ли съм тъп , но си ми е интересно да чета и слушам.Защо мислите че става така?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest любител

Много ми е интересна астрологията, но смятам, че ни е мужна помощ. Какво ще кажете за тези курсове, които се провеждат - има двумесечни, дистанционни, двугодишни..? :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Не е задължително да се учи Астрология според мен. Само ако човек има душа за такова нещо. Първоначалното любопитство е разбираемо, но ако размислиш и попиташ сърцето си най-вече, скоро ще разбереш дали всъщност този път на познание те интересува или се самозаблуждаваш.

Аз преподавам Астрология от доста години вече и мога да кажа Защо го правя:

Човек не живее само, за да оцелее на Земята в краткото време на своя живот. Има потребност от Обич, истинност, свобода, вяра, смелост, състрадание и всеотдайност - от чисти и свободни отношения. Всъщност от Себепознание и откриване на конкретния Смисъл на живота, за да се излезе от хаоса на повърхностното и нереално възприятие на света и себе си.

Как ще разбереш какво да правиш с живота си като не се познаваш добре - липсва ти директното себеосъзнаване /това е изключително силно преживяване, а не просто "измисляне"/. Как ще знаеш с кой човек да се свържеш ?! Как ще обичаш след не познаваш дълбоко нито себе си, нито другия. Повечето хора тънат в догадки по тези и много други основополагащи въпроси на житието.

Астрологията е път на Себепознание и дава обективни отговори на въпросите. :yinyang: Но това има смисъл само ако служи като първа фаза на осъзнаване от нуждата за пречистване на душата от обиди, болки, травми, завист, потиснат гняв и т.н. на първо място и след това /може и успоредно/ мотивиране за реални усилия в посока на промяна на себесъзнанието. Елементарно казано: да се развие постепенно потребност от духовно развитие - Астрологията създава мотив за активен и много по-богат вътрешен живот. Тя е необходимо условие.

В този смисъл Астрологията не е просто Психология и не се занимава само с Душата на човека. Тя знае песента на сърцето ти.......Укрепва духа ти да упорства в отстояването на морално-етични ценности.......Създава упование...чрез нея може да звучи Словото и да си върнеш Вярата

Пътят е доста дълъг, но си струва.....накрая се достига до любовта. Не се страхуваш, егоизма намалява драстично, научаваш се да приемаш другите такива, каквито са и много още неща. Не си същия, какъвто беше преди да си се слял с Астрологията.

Калоян

Link to comment
Share on other sites

Когато чуя или прочета за "научна астрология" ми се струва странно. Не разбирам дали, който го е писал има комплекс за малоценност спрямо Науката или се опитва да се разграничи от изплашените хора, които лъжат чрез Астрология, за да припечелват и "добруват". Във всеки случай препоръчвам един ключов /наричат го "революционен"/ труд на К.Г.Юнг - "За синхроничността/. Около половината се отнася за Астрологията и накрая се прави сравнение с Науката. Последната няма как да обхване Мъдростта за Човека със своите засега чисто рационални, емпирични и статистически методи. Според Юнг обаче Астрологията е Мъдрост за Човека. :yinyang:

Чисто умствен, рационален подход към човека не е много подходящ - Астрологията не подхожда по този начин. Тя е в Триединство с Духа, Душата и Тялото - Холистична ; Психологическа; Медицинска Астрология /кореновите подходи към човека/.

Всичко това има смисъл само, когато човек не е сам в него.

Не можеш да водиш другите някъде, където никога не си бил. Да търсиш нещо, което дори не знаеш как изглежда ?!?

Калоян

Link to comment
Share on other sites

Обучение по Астрология, както и по всичко друго се предлага в изобилие в нашата епоха на най-различни нива. Всеки избира според способността си да избира и после преживява своя избор.

Всеки, който предлага обучение и изобщо астрологически "услуги" се стреми да се представи в най-добра светлина - това е разбираемо, и затова хората страдат от лековерност и често попадат не където всъщност желаят. Нормално е за грешките да се плаща. Затова по този въпрос никакви съвети не мога да давам.

Единствено рационално се обхващат само чисто външни параметри: Курс от 2 месеца е абсолютно недостатъчен за обучение по каквато и да било Астрология, колкото и да е интензивен. Ако това се прави трябва да има други някакви цели, които изрично да се оповестят.

2. Водещият да е преминал сериозно обучение, което да се забелязва по време на курса. В противен случай е възможно да ви заблуждава.

3. Да има ясно поставени цели на обучението. Иначе ще се увеличава хаоса.

Нужното време е минимум 1 година, и то при голяма интензивност. Ако водещия не е в състояние да преподава по-дълго със сигурност няма добра подготовка и ще ви води там, където не е бил.

Нормалната практика по света /съвсем сериозно/ е 3 до 6 годишно обучение. С добре развита методология и ясни цели.

Колкото и добре да се просвещаваш сам с книгите и и-нета идва време, когато чувстваш невероятна нужда от учител. Иначе не можеш да се измъкнеш от хаоса, а това много угнетява. Но и мотивира. Тук бариерата е собствения егоцентризъм и неумение да общуваш свободно. Има доста хора, които се страхуват да се доверят на някого или пък просто винаги трябва "да общуват" отвисоко с другия. А с учител не се получава. :hmmmmm:

Калоян :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Защо ли?

Аз започнах воден от подтик за знание! Ей така - просто си казах - е, и аз да знам нещичко за тази астрология, за която толкова приказват всички...

Уча я вече няколко месеца. С течение на времето все повече се разгаря интересът ми към нея! Дава поразително точни отговори преди всичко на въпроси относно самия теб, а като познаеш себе си по-дълбоко, можеш да виждаш и другите по-дълбоко!

Астрологичната карта е подобна на психологическото скалиране. Съзвездията, отразени в знаците, домовете и планетите, аспектите - са психологическа схема! Всеки елемент от тази схема е представител на определен компонент от човешката психика - компонент действащ от положението на различни по дължината си вибрации и свойства на проява! Действието на космическит етела върху нас е реално и осезаемо - за това се говори например в Агни Йога като за психохимизъм. Тоест енергията, излъчвана от небесните тела е също така и субстрат, материя от тънък вид, която има еквивалент в различните системи от различно ниво в сложния психичен организъм на човека! Планетите кореспондират с чакрите! Мислех си за мандалата на дървото на живота, която така пълно изобразява битието на микро и макрокосмоса - мислех си как наталната карта е един вид динамична репрезентация на дървото на живота! Дълбочината на разбиране е изумителна и безгранична! не съм чел за синхроничността на Юн, но смятам да се запозная с този автор обстойно за в бъдеще, тъй като импонира на разбиранията ми повече от коя и да е друга психологическа школа!

Бъдете здрави!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...