Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Един Учител има ли религиозна принадлежност?


Иво
 Share

Recommended Posts

Здравейте,

Според вас може ли един велик Учител да има религиозна принадлежност?

Буда будист ли?

Христос християнин ли е?

Мохамед мюсюлманин ли е?

Как мислите?

Link to comment
Share on other sites

:P ... !!!

Добри въпроси ! Най-после някой да зададе този въпрос от гледна точка на чистата философия ! Радвам се , че Иво се сети ! :D

Ако ми позволите малко ще се опитам да разсъждавам !?

Според мене пред Бога всички сме равни . Всички сме деца на Бога . Но.... от гледна точка на Бога - т.е Той - Бога гледа на нас образно отгоре . ...

Тук доло ... на Земята , обаче не е така - според мене . Бог праща на Земята Учители достигнали определено съвършенство , за определен период от Еволюцията на хората да им помагат .

Тук на Земята хората сме много различни в развитието си . За това се налага според мене , поне така го виждам ... различните хора със сходни еволюционни нива да се групират в една религия за да вървят заедно в развитието си . Както при децата има начално , основно , средно образование. Учителите им са профилирани съответно за начално , основно, средно образование .

Според мене няма абсолютно нищо лошо в Будизма например . Но той е за хората (Духовете) в друго еволюционно развитие - от гледна точка на нашето християнско общество. Понастоящем Духовете изповядващи християнството(в голямата си част ) са преминали вече, образно казано средното си образование . И сега са в друга еволюционна спирала . Та те вече са преминали през Будизма в по-ранен период , научили са уроците си , защо да се връщат отново и отново през средното си образование ? Ако в християнското общество има Духове скоро напуснали Будизма и сега ги мъчи носталгията още - това е друг въпрос . Лично аз като влезнах в Университета , много често тъгувах по старите си приятели . Дано примера да е удачен ...!???? Да не бъркаме земното образование с духовното - двете имат според мене различни критерии.

Поставените въпроси бяха :

Буда -будист ли е ? Христос - християнин ли е ? ..........

Когато е живял , Буда е изпреварил хората от неговото общество в духовното си развитие и е станал ориентир за тях . Но той самият е преминал вече ...:))) еволюционното ниво към което неговото общество се е стремяло , той самият вече ни е "будист ". Неговият Дух се е преродил при .. евреите :))) .Достигнал съвършенството на юдаизма и... станал християнин като "влезнал" в тялото на ап. Павел . Същият Дух продължава еволюцията си във .."Висшето си образование " и "влиза " последователно в различни "курсове " в Духовния Университет за предобиване на различни специалности ( Духовни класове ) , като по пътя си обучава идващите по-малки братя на това което е научил от по-големите си братя ( по Дух говоря ).-

Точно както ние хората като деца-ученици сме се учили от по-големите батковци и сме си ги взимали за кумири . Като преминем/научим съответните уроци - ние пак ставаме кумири на по-малките и така колелото се върти докато .... престанем да се прераждаме в ниските светове на еволюцията . За Горните(Духовни ) светове на еволюцията ще ни кажат "по- големите батковци" , когато заслужим и ни приемат в по- висшето училище .

Така виждам нещата- така съм разсъждавал вътре в себе си , не без помоща на моят Ангел- Пазител ( Моят Учител ) пратен от Бога да ми помага . На който му харесат разсъжденията ми - да ги приеме критично . На който не му допадат пак да ги приеме критично . Само се опитвам да разсъждавам - нищо повече . Все пак всички сме различни . Но принципите са еднакви за всички .

С уважение към всички с по- различно мислене :

....... без име ( вече не знам кой съм :((( )

Link to comment
Share on other sites

Буда, Исус, Мохамед са пьтищата кьм Бог. Те са различните изразни средства на Бог.

Вярвам че всеки избира не само родителите си, но и географското място на раждане. От там и религията която е приета да се изповядва на това място. По този начин ние се учим и следваме уроците на месията, учителя, пророка. Не трябва да забравяме и другите хора вървяли след тях оставили своята следа. Те сащо допринасят за светостта на определени места от кьдето ние можеме да се заредим с духовна енергия да се докоснем до Богa.

Link to comment
Share on other sites

Лично за мен и тримата са чисти и има какво да научим от всеки един...

За мое съжаление знам прекалено малко и немога да коментирам задълбочено,

но това което знам е че и тримата са Учители, а всички други разказвачи...

Сещам се за мислъл която чух наскоро и тя гласеше, че човек трябва да изживее живота си като такъв какъвто се е родил

( християнин,мюсюлманин,будист и т.н.) за да разбере какво е да си такъв!

Аз лично съм христянин и се опитвам да живея като такъв,

и въпреки че свързвам мюсулманите с турците и историята се опитвам да бъда толерантен и да вникна в смисъла на тази, както и на другите вероучения...

Предполагам че много от вас, по-компетентни от мен, също го правят ,

затова с интерес ще проследя развитието и на тази тема ;))

Link to comment
Share on other sites

Защо отдавате значение въобще на религиозната принадлежност. Пътят по същество е един, но от милиони очи се вижда по милиони начини...

Както и да е, но ми е инересно защо личностите с известен достъп до Гносиса се изявяват в сайта анонимно?

Link to comment
Share on other sites

:)))

Религиозната принадлежност е важна при "форматиране" на... "детето " , също както майката тук на Земята е важна за гените на детето . Които (гените имам в предвид ) определят не малко от бъдещите способности на развиващият се индивид в конкретната околна среда ( географско -климатично и др. ) .

:))) зададе честно въпроса за анонимноста , честно ще ти отговоря .... Съвсем определено не е от страх или несигурност в познанието, както казва един наш политик "Като му дойде времето ", защото и най-големия идиот не излиза в открито море при ураганен вътър . Естественно ако имаш сетива да "видиш и чуеш". :)))))

Link to comment
Share on other sites

:о))))

Това разбирара се е вярно, в един ограничен мащаб... няма никакво значение кой как се нарича. Също няма значение как точно с думи ще изразяваме стремежите си, които така или иначе не могат да се изразят пълноценно словесно. Истината е една и е по-близо от най-близкото, не за мен, не и за теб, а за всички... Аз се стремя да не подценявам и препоръчвам същото, ненасочено...

Също само си разсъждавам и излагам лично мнение. Мир и Любов желая!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Всеки един човек, раждан в страни с "религиозни" институции е имал автоматично формално някаква принадлежност - родителите кръщават малкото дете без да вземат съгласието му ...Великите Учители затова са Велики , защото са съдействали и променяли чувствата, мислите и действията на хората, които пък после са се идентифицирали с Буда, Мохамед, Христос....и са Ги превърнали в ритуали ...канони...символи....религия. В будизма например думата Вяра както в християнското понятие - не съществува. Буда е бил Човек/няма изобщо нищо божествено/ и е работил 40 години след собственото си просветление...само за да освободи и просветли съществата и е нямал никаква друга цел!

Религия: re - означава"отново" , а ligare - "обединявам", значи ли това че религията се опитва да възвърне/обедини отново нещо , което е било ...

Link to comment
Share on other sites

Всеки Учител принадлежи по необходимост към религията на своя народ, но това, което толичава Великите Учители, е търпимостта и уважението към всички останали религиозни и други учения. Буда не е бил будист, а индуист; Христос не е бил християнин, а юдей; а Мохамед, както личи от естеството на Корана, базира учението си изцяло върху Стария завет и не е имал майчина религиозна принадлежност. Не напразно един от главните мюсюлмански празници, т.нар.Коч- или Курбан-байрам, се основава на историята за жертвоприношението на Авраам. Мохамед, респективно Коранът, никъде не отрича, а се позовава както на Стария, така и на Новия завет. Противоречието между Ислям и Християнство не е идеологично, тъй като Коранът не притежава никаква философия, а терминологично и се отнася до това Христос божи син ли е, или не е. Това би могло да бъде един следващ въпрос към посетителите на "Портала".

Link to comment
Share on other sites

Безспорно Христос е божи син, друг е въпросът какво значи това и дали той е единственият... Поне аз така смятам.

Безспорно религията се опитва да възвърне нещо изгубено, да ни върне в нещо изгубено... Поне аз така смятам.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, приятели! Син Божий може да бъде всеки , който признава и живее в закона за Единството - една воля - Божията, една мисъл...Божията и едно чувство...Божието! Когато Всичко е за Божията слава и от Любов!Тогава всеки един от нас може да стане Христос на своя свят! Следвайки светлия път на Христос! Любов+Светлина+Мир+Радост !

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Една случка с Парамаханса Йогананда, която е по темата:

- Вашето учение ми харесва. А вие християнин ли сте? – попита един мъж, който говореше за първи път с Йогананда.

- Не заявяваше ли Христос: “Не всички, които ми казват: Господи, Господи ще влязат в царството Господне, но тези, които действат по волята на моя Отец на небето.” – отговори учителят. Библейският израз “езичник” означава идолопоклонник – служител на идол, т.е. човек, чийто внимание не е насочено към Бога, а към съблазните на света. Един материалист може да ходи в неделя на църква и въпреки това да е езичник, идолопоклонник. Но който поддържа винаги будна своята памет към Небесния Отец и следва заповедите на Христос, той е християнин.

Йогананда продължи по-нататък:

- Предоставям на вас да решите, дали да ме смятате за християнин или не.

(из "Казано от Йогананда")

Link to comment
Share on other sites

Здравей Иво !

Разгледах темата и открих, че пак същите въпроси задаваш. Някои форумци като, че ли са отговорили вече на въпросите ти. Но ако не харесваш отговорите им уточни въпросите си по вертикалата или хоризонталата на познанието....

Добри въпроси ! Най-после някой да зададе този въпрос от гледна точка на чистата философия ! Радвам се , че Иво се сети ! 

Ако ми позволите малко ще се опитам да разсъждавам !?

Според мене пред Бога всички сме равни . Всички сме деца на Бога . Но.... от гледна точка на Бога - т.е Той - Бога гледа на нас образно отгоре . ...

Тук доло ... на Земята , обаче не е така - според мене . Бог праща на Земята Учители достигнали определено съвършенство , за определен период от Еволюцията на хората да им помагат .

Тук на Земята хората сме много различни в развитието си . За това се налага според мене , поне така го виждам ... различните хора със сходни еволюционни нива да се групират в една религия за да вървят заедно в развитието си . Както при децата има начално , основно , средно образование. Учителите им са профилирани съответно за начално , основно, средно образование .

Според мене няма абсолютно нищо лошо в Будизма например . Но той е за хората (Духовете) в друго еволюционно развитие - от гледна точка на нашето християнско общество. Понастоящем Духовете изповядващи християнството(в голямата си част ) са преминали вече, образно казано средното си образование . И сега са в друга еволюционна спирала . Та те вече са преминали през Будизма в по-ранен период , научили са уроците си , защо да се връщат отново и отново през средното си образование ? Ако в християнското общество има Духове скоро напуснали Будизма и сега ги мъчи носталгията още - това е друг въпрос . Лично аз като влезнах в Университета , много често тъгувах по старите си приятели . Дано примера да е удачен ...!???? Да не бъркаме земното образование с духовното - двете имат според мене различни критерии.

Поставените въпроси бяха :

Буда -будист ли е ? Христос - християнин ли е ? ..........

Когато е живял , Буда е изпреварил хората от неговото общество в духовното си развитие и е станал ориентир за тях . Но той самият е преминал вече ...)) еволюционното ниво към което неговото общество се е стремяло , той самият вече ни е "будист ". Неговият Дух се е преродил при .. евреите )) .Достигнал съвършенството на юдаизма и... станал християнин като "влезнал" в тялото на ап. Павел . Същият Дух продължава еволюцията си във .."Висшето си образование " и "влиза " последователно в различни "курсове " в Духовния Университет за предобиване на различни специалности ( Духовни класове ) , като по пътя си обучава идващите по-малки братя на това което е научил от по-големите си братя ( по Дух говоря ).-

Точно както ние хората като деца-ученици сме се учили от по-големите батковци и сме си ги взимали за кумири . Като преминем/научим съответните уроци - ние пак ставаме кумири на по-малките и така колелото се върти докато .... престанем да се прераждаме в ниските светове на еволюцията . За Горните(Духовни ) светове на еволюцията ще ни кажат "по- големите батковци" , когато заслужим и ни приемат в по- висшето училище .

Така виждам нещата- така съм разсъждавал вътре в себе си , не без помоща на моят Ангел- Пазител ( Моят Учител ) пратен от Бога да ми помага . На който му харесат разсъжденията ми - да ги приеме критично . На който не му допадат пак да ги приеме критично . Само се опитвам да разсъждавам - нищо повече . Все пак всички сме различни . Но принципите са еднакви за всички .

С уважение към всички с по- различно мислене :

Link to comment
Share on other sites

Как може един Учител, същество от космически порядък да има религиозна принадлежност? Той принадлежи на Живот много по-истински и силен и безкрайно по-висш от нашето малко триизмерно дребнопланетарно получовешко полуживотинско разбиране(защото сме в животински тела с пълният им набор от чувства, реакции и функции...) ! Учителят идва, по-някакви причини иска да изтегли дадена група от хора и според разбиранията и и дава съответните методи и разбирания... в съвремието на глобалното село човечеството вече не е разпокъсано, а едно цяло преливащо се единство и вече няма място за отделни религии, но за единение, цялостност, истина... и ние(човечеството) помъдряваме, не искаме да ни се говори повече в притчи!!!

Link to comment
Share on other sites

Здравей Орлине !

:dancing yes:

Много мразя да съм "буквояд" . Мразя да робувам на "буквата на закона" защото това ограничава свободата ми, но сега ще ти отговоря точно по "буквата " за да "видиш" с ума си точно какво си казал по-горе .

Учителят идва, по-някакви причини иска да изтегли дадена група от хора и според разбиранията и и дава съответните методи и разбирания... в съвремието на глобалното село човечеството вече не е разпокъсано, а едно цяло преливащо се единство и вече няма място за отделни религии, но за единение, цялостност, истина... и ние(човечеството) помъдряваме, не искаме да ни се говори повече в притчи!!!

Най-напред "Учителю" не би било хубаво да говориш от името на Човечеството и да си му адвокат. Защото и ти като мене не си по-горен от всички във Форума. А всички тук във Форума имаме различни разбирания и то различни от твоите.

Другото- по-важното , .... след като си толкова мъдър ( цитирах твое изказване) не би трябвало притчите да са ти проблем ако си мъдрец. Защото един мъдрец даже и притчи не му трябват - той като мъдрец владее така наречената от науката "психометрия" и чрез нея всичко му става ясно някакси изведнъж. Щом не тие ясно какво става всъщност , значи не си никакъв мъдрец и на общо основание "влизаш в училището на религиите" и се учиш като другите ученици като мене докато овладееш психометрията . Като я овладееш тогава чак няма да имаш нужда от религия ...даже и от наука. Тогава ще знаеш всичкото познание по всичките земни кълбета ей така от раз . За сего виждам , че притчите са ти голям проблем , според думите ти. Естественно състояние когато има разлика между мисли, думи и дела. Не разбирането на притчите е точно симптома на разминаването на мисли, думи и дела. Това е само лично мнение.....

А за някой Учител може да се съди като се стигне нивото Му и се усвоят ефектите от Учинието Му. Не по-рано. И само Учителите могат да кажат кое в Учението е Добро и кое не е Добро за да се премахне. Ти Орлине, Учител ли си ??? Ако не си Учител моля, извини се публично за тюрли-гювеча си ." Ние да не пасем трева " - цитирах пак твое изказване за мене . Сега и аз да ти го кажа... - аз да не паса трева , какво като съм вегетарианец !?

И това е само лично виждане.....

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, приятели, здравей, Иване. Ами, да, повече от прав си - човек на два крака съм, с всичките си минуси и пл'сове, и никога не съм си и мислил че съм повече! Благодаря за вниманието все пак. Чудно ми е защо мислиш че всички във форума имат различно мнение - а и да имат, още по-добре - нали затова споделяме, не за да се дразним един друг, а за да разширим кръгозора си! Това че мисля че Учителите са много над малките прогризани късчета знание което имаме и които наричаме религии, си е само мое лично мнение и не го натрапвам никому, нито го казвам от нечия друга, освен от собствената си гледна точка. Това че Християните са болни от един особен вид болест , наречена "моята религия е най-добрата и най-висшата"не е тайна за никого. Интересно защо в тибетският будизъм библията се чете редом с техните сутри и рождество христово се празнува редом с Весак. Аз съм колкото християнин, толкова и будист, и даоист, и всичко останало - защото съм просто човек - а за учител - не знам да се смея ли, или да плача - или да се смея със сълзи...

Link to comment
Share on other sites

Учителите не създават религии, те са последващо човешко творение.

Те ни дават различните късчета Истина, за които сме готови и които са ни необходими, съобрзено с различните епохи и раси. Истинските Учители ни говорят Божественото Слово, ние го правим религия и църква.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте !

Орлине, колкото хора във форума - толкова и мнения. И това е хубавото. Не се дразня с никого.

Ще те помоля най- учтиво да прочеш пак тази лекция от линка който Иво сам пусна в ефира - Христос Това не съм го писал аз - Иван , а го е писал Беинса Дуно. Хубаво е да имаш разширен кръгозор - по-хубаво от това няма. И аз по никакъв начин не ти го стеснявам.

Виж за това,че християните били болни от някакъв вид болест е спорно нещо. Просто си попаднал в Цитаделата на християните и проповядваш нещото което ти приляга , ама не е в сходство с тяхното виждане и от там спора. Сиреч като че ли се опитваш да ни убедиш всинца в Мировия Будизъм в общество с преобладаване на християни и ние християните колко сме тъпи едва ли не. Такова нещо не съм казвал никога в форума , че Будизма е лош. Ти защо говориш срещу християните...?

Другото - по въпроса за науката .

Не си ми отговорил за психометрията ... смей се или плачи , твой проблем . Нали търсеше наука , защо избягваш отговорите по тъч линията?

Но доколкото знам Ванга не прочете много книги, ама професорите я обикаляха и цъкаха като часовници. То и Иван Рилски не е прочел много будиски трактати и не знае много мантри ама ... на и будисти му се кланят. Ако искаш наука - готово. По кое учение на Професорите и Академиците ще я караме ? Кои термини ще използваме , защото науката се гради с термини, но ти ги саботираш като ги смесваш. Така и не отговори на предишната тема - пак избяга с разумно мълчание по въпроса за термините. Ама професорите и академиците нямат термини за езотеричната наука ... само догатки и предположения щото това не се пипа с ръка.

Виж, ето така разсъждава християнина и изцяло поддържам това мнение...

Учителите не създават религии, те са последващо човешко творение.

Те ни дават различните късчета Истина, за които сме готови и които са ни необходими, съобрзено с различните епохи и раси. Истинските Учители ни говорят Божественото Слово, ние го правим религия и църква.

По въпроса за притчите:

Според Учителят Христос е мъдро да се говори с притчи пред много хора, пък който се досети - добре...

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Иван,

Не критикувам и не принизявам Християните , нито въздигам източните религии на пиедестал - Християнството, а още повече Учението на Учителят Беинса Дуно носят най-висшата давана досега масово на човечеството вибрация!!! Безспорно! А източните подходи са много по-детайлни и работещи практически! По въпроса дали са инволюционни - вероятно - но съчетани с вътрешното разбиране на новото време, учение, с новата вибрация - тази инволюционност се въздига прекрасно до еволюционност! Само мое лично усещане... и пак да ти кажа - на нищо и никой не се правя - просто ми е приятно да срещна в електронното пространство духовна среда ... затова и пиша нещо. Обичам да гледам на живота отвисоко, нищо повече. И имам безкрайна огромна работа да върша върху себе си, защото съм пълен с недостатъци и падания - както и да е, съжалявам ако съм те обидил с нещо - не е нарочно - пиша каквото мисля...

Link to comment
Share on other sites

Казвал съм и ще повторя: Учителят ни е Един-Единствен и бе приел името Иисус от Назарет, Йосифовия син. Ние сме негови деца и братя! Деца, реално сътворени от неговите "ръце" и братя, понеже носим част от Неговия и наш Велик Отец! Той научи света, че Бог е единна, неделима, съвършенна, абсолютна същност и че ние сме наистина негови деца! Кой друг ваш познайник, наричан от някои учител се доближава до Неговите заслуги? Той ни научи, други припомнят... Не е добре за нас, че още имаме нужда...

Link to comment
Share on other sites

Учителят е Един и това е Бог.

Всички истински и велики Учители са Негова проява.

Незнам какво си казвал и повтаряш, но не мисля , че думата "познайник" е адекватна за който и да е Учител.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Кристиян

Здравейте,

Всъщност, нека да не изхождаме за понятието "религия" от последиците, които хората са си докарали, като са се занимавали с "религия". Нека да разгледаме същността на това понятие, и тогава да разсъждаваме...

Няма да изваждам точния генезис на думата, но произходът й е латински, от две отделни думи- свързвам отново...Както и да е, думата религия следва да се разбира като съзнателно и целенасочено действие, което има за цел да възстанови връзката ни с Божественото. Думата религия наистина не отразява цялостно това, което се съдържа в "религиите"...Учителят е казвал, че думата религия не е точната дума...Божествена наука- макар и по-академично, и не толкова фанатизирано, това определение е по-точно, макар и то да не е цялостно...

Религия- свързване отново....Различни хора живеят по света, и по раси, и по народности, и по националности...различно съзнание имат, и начините за възстановяване на връзката с Божественото е различен...

Всички ние сме се питали, добре де, като е Един Единствен, Бог защо не е направил нещата прости и удобни- една религия и толкоз...защо сега сме в положение на религиодзни войни, религиозен фанатизъм и прочие неща от подобен калибър....не само към ден днешен, ако обърнем глава зад рамо...ще видим историята на човечеството, разиграна като кървава драма по религиозен сценарий...всички сме участвали в нея, и продължаваме да участваме, повече или по-малко... Макар че, ако се замислим, по-рационален подход от този, който виждаме днес, и който ни се струва сложен и конфликтен, всъщност да няма...

Учителите какво място заемат в тази драма? Мястото, отредено на Учителите е твърде специфично- затова има относително малко на брой Учители, на фона от океан от учители...Учителите са на сцената естествено, но нека да се опитаме да проследим именно тях, кога, къде, как и с какво се проявяват те на тази сцена...

Сигурно повечето от нас са чували израза, че всеки човек мечтаел за своите 15 минути слава в живота си....Е, Учителите също мечтаят са свои 15 минути...

Но, на сцената, на която тече животът ни, всеки играе роля...всеки според таланта си, всеки според дарбата си, всеки според възможностите си...за да има роля, трябва да има и сценарий- и това безспорно е така, наличната карма за отработване е сценарий, който ние сами сме написали...и в този случай ми е трудно да разбера понякога, защо хората не харесват живота си...

Учителите обаче, не играят роля...Ако проучим живота на някой Учител, като биография, ще разберем доста неща. Преди да стане Учител, преди да се осъзнае като такъв, живота на този, който сме решили да проучим, или да проверим тезата, е протичал също по сценарий- т.е. и там е имало карма за да напише сценарий...къде с повече пряка реч, къде с повече описателност...

Да бъде някой Учител- това е болезнено състояние, породено от острата нужда на хората, да направят успешна връзка с Божественото....Тя възниква обикновено в смутни времена, в които нивото на съзнание с променя, времена, в които методите за връзка с Бог са изчерпали възможностите си, и има нужда от нови...

Това означава, че когато съзнанието на хората достигне до някаква критична маса, която е много по-страшна от всички атомни оръжия на света, трябва да се появи някой, който да научи хората как да ползват това ново съзнателно състояние правилно...Ето тогава се появяват Учителите...

От гледна точка на историята, наистина има факти, които да разкрият тези процеси в съзнанието, които водят до неговото разширяване и опитите му да функционира успешно в ново енергийно състояние. Тези процеси протичат практически невидимо за историята, но тя успешно регистрира всички следствия от проявите на това съзнание...

Кога се е появил Христос, кога се е появил Буда..или Учителя П. Дънов....Все в смутни времена....

Най-лесно би било да вземем пример с Учителя П. Дънов. В какви времена е роден, в какво семейство, с какви ценности и идеи, как е отраснъл, и не само Той, но мнозинството българи по това време, или поне онези, които са имали нещо като "среден" статус, но и тези с по-малък или по-голям статус също не са маловажни, защото принципно отразяват едно противоречие...което бъдещия Учител трябва да разреши първом вътре в себе си...защото тежък е предмета, който Учителят ще преподава....

Освен това, учителството също се степенува, то не е състояние, в което дефинитивно и константно Учителя си е Учител...Съвсем не е така.

В началото, учителя получава досдтъп до цялото, и бива ръководен от Цялото, като при това, може да обясни в детайли различни части от учението, макар и да не ги съзнава....Цялото го ръководи, но Учителя също се развива, развива и съзнанието си. ако началото му като Учител може да се сравни много повече с мистиката като явление, то развитието и дейността на Учителя във времето, все повече придобива подход, който по-скоро може да се сравни с научност, или както е по-редно да се каже- с мъдрост. Знания чрез откровение, и знания чрез Мъдрост...

Може би затова ап. Павел казва на едно място в посланията си, като препоръка по-скоро, отколкото като заповед или строга повеля, да не бъдат мнозина учители, тъй щото да не вкарат в грях и себе си и тези,у които ще учат....

Но, независимо от религията или не, Учители не съществуват самоцелно. Съществуването на Учители е възможно единствено и само тогава, когато има ученици. Статусът на ученика е също толкщова важен, колкото и на Учителя, защото средата, в която Учителят се усъвършенства, е класната стая...сред учениците...Дори пътят на който и да е професор от всичките световни професори, е започнал от учителстването и преподаването- първом на неколцина, като асистент и сътрудник на своя професор...и после, по стълбицата нагоре, до професорското звание.....И тъй както не всеки асистент може да стане професор, а малцина стават такива, то и с Учителите е същото...

Еквивалента на асистент в духовно направление, може би трябва да наричаме Апостол- такъв, който сътрудничи на Учителя, разпространява знанието, води упражненията, занимава се с определен брой хора...които обаче, така или иначе се срещат с Учителя, защото Учителя изпитва всички, дори и асистентите си- апостолите, понякога индиректно, по резултатите, които учениците показват на своите изпити...асистента често е именно за това, да следи за реда и дисциплината, или да помага на ученика в зададената практическа задача...

Е, като цяло, това е моето разбиране за Учител, ученик и религия, можге да се каже още много, и много може да се търси в това направление, защото все повече хора спонтанно или закономерно, започват да преминават на друго ниво на съзнанието, и трябва да се научат да ползват правилно ресурсите си...

Разликата от миналите времена е минимална, но все пак е разлика- човечеството разполага с всички налични актуални методи за "религия"- т.е. за възстановяване на връзката с Божественото, разполага и с методи, които му дават знание и как да укрепи връзката така, че тя да стане постоянна, и с все по-голяма сила, и освен това, знания трябват и затова, как да разпознава Божественото....защото връзката е връзка...както и в нета- чрез връзката можем да ползваме ресурсите на мрежата...но чрез тази връзка може и да ни се напълни рс-то с вируси и други буби....Затова, за разпознаването трябва знание...

Пожелавам успех и красив ден на всички!

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

И още нещо, Гносисът (Чистото Познание, Христовото Съзнание) никога не е бил записван. Той се е предавал от Учител на ученик, а такова непосредствено предаване никога не може да бъде пълно. Посредством докосването с Гносиса се е осъществил контакт или с цяла група от хора, или направо със самия кандидат на Мистериите ( Учителят е говорил много за това, за седемте лъча, за посвещенията и прочие- това всъщност е понятие, използвано в алхимията). И в двата случая строго се е съблюдавала степента на духовно развитие на ученика, като се е разисквало само онова от Гностичното учение, което е било полезно и необходима в даден момент.

Така че, може да се каже със сигурност, че в нашата диалектична (дуалистична) сфера (същото е ако се каже двуполюсно съзнание) няма човек, на когото Гносисът се е открил или би се открил в своята пълнота. Който твърди, че го познава, той не го притежава, а който познава Гносиса, той мълчи. Това е един от законите на Универсалните мистерии, който много строго се спазва от самото начало на природно-диалектичния ред.

Учител-ученик, това е взаимосвързаност, която е равнопоставена, а по отношение на религията- идеална трапеза, на която може да се проявят двете единствени заповеди, които Христос остави на всички ученици, във всички времена- Да възлюбиш Бог, с цялото си сърце, с целия си ум, с целия си дух и с цялата си воля; и да любиш ближния си, тъй както любиш себе си...Това е предмет в дисциплината "християнство", която набляга на Любовта, като метод за възстановяване на връзката с Божественото...

:)

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Здравей Венцислав,

Може би не съм се изразил много добре, за което моля да ме извинят всички.

Чистото познание, или Гносисът, не може да бъде предаден нито чрез писано слово и чрез свещените текстове, нито от уста на усдта от учител на ученик.

Гносисът се познава по пътища, които нямат нищо общо с диалектичната природа на човека. Ако човек намери този път в себе си (а това е основната роля на учителя, и на свещените писания), и стигне до него, то започвайки да върви по пътя и да го следва, Гносисът му се разкрива постепенно, като внася в него две основни неща- новото, материалът, от които да се построи всичко отново, всички компоненти за новораждането; и от друга страна- разрушителната сила, която събаря и срива старата ни същност, принадлежаща на диалектичния свят)

Надявам се, сега нещата да са по-ясни, а за двете заповеди на Христос, дали е една или са две отделни- няма такъв напредък, за да преценя нещата и от тази позиция... :):):)

Приятен ден на всички!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...