Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кой е М. К. ("Светлина върху пътя")?


Recommended Posts

В курса на Йоги Рамачарака "14 урока по философия на йога и източен окултизъм" неведнъж е спомената и цитирана една конкретна книга.

От многобройните книги, написани, за да осветлят пътя на ученика по окултизъм, не познаваме такава, която да се справя по-добре с тази цел от чудесната малка книжка, наречена "Светлина върху пътя", написана от М.К., подбуден от някои разумни същества, далеч по-висши от обикновените. Обвита е в поетичния стил, характерен за Изтока, и на пръв поглед може да ви се стори парадоксална. Но е пълна с подбрани късчета окултна мъдрост за тези, които могат да я разберат.

Курсът на Рамачарака датира от 1904 година, следователно въпросната книга е от преди това. Прилагам два цитата, поместени съответно в началото и края на книгата на Рамачарака.

Знай, о, ученико, че тези, които са преминали през мълчанието и са почувствали неговия покой, и са запазили неговата сила, копнеят и ти да минеш през него. Затова, когато ученикът е готов да влезе в Залата на обучението, винаги ще открие своя учител.
Когато ученикът е готов да учи, тогава той бива приет, признат, познат. Трябва да бъде така, защото той е запалил своята лампа и тя не може да остане незабелязана.

Ще съм много благодарен, ако някой може да ми даде информация за тази книга - името на автора, дали книгата има българско издание и, ако да, как точно е озаглавено (съответно издателство и година на издаване също биха ми били полезни, но това вече не е толкова съществено). Въобще ще оценя всякаква помощ в намирането на тази книга.

Този раздел на форума ми се стори най-малко неподходящ за темата. Ако считате друго, моля, преместете я!

Всичко добро!

Линк към коментар
Share on other sites

Автор е Мабел Колинз.

Намерих ти книгата, само че на руски, на български я няма нито в онлайн книжарниците, нито в онлайн библиотеките. Мернах я на бг с горното заглавие само в списъка на библиотека "Виделина", обаче от 2005г., след няколко дни ще проверя дали е в наличност и ще ти пиша. Изключително четиво!

Книгата "Светлина върху Пътя" съдържа откъси от древната индуска етическа "Книга на златните правила".

Докато търсих, попаднах на нещо от Елена Блаватска, което мисля, че е истинският превод и е озаглавен "Гласът на Безмълвието". Заглавията ме дръпнаха и ги изчетох. Да, това на Блаватска е неповторим, великолепен превод! Изумително красиво! Всичко ми се стори страшно познато. Дадени са много, много дълбоки и ценни знания.

Можеш да прочетеш на руски "Свет на Пути" от тук, от тук или от тук.

За поръчка намерих само едно антикварно джобно издание, но има условия - трябва да си от Русия и цената е солидна - тук.

А ето на бг "Гласът на Безмълвието"(този вариант е завладяващ!):

отломък I,

отломък II и

отломък III".

"Преди да може душата да разбира и да си спомня, тя трябва да се слее с Гласа на Безмълвието...

Защото тогава душата ще чуе и ще си спомни..."

Редактирано от Силвия СД
Линк към коментар
Share on other sites

Гласът на Безмълвието - Хелиопол 1994 г., ISBN 954-578-030-4

В това издание са включени "Гласът на безмълвието", "Два Пътя", "Седемте Врати" от Е. Блаватска и "Светлина върху Пътя" на Мейбъл Колинз.

Light on the Path (на англ.)

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Гласът на Безмълвието - Хелиопол 1994 г., ISBN 954-578-030-4

В това издание са включени "Гласът на безмълвието", "Два Пътя", "Седемте Врати" от Е. Блаватска и "Светлина върху Пътя" на Мейбъл Колинз.

Light on the Path (на англ.)

Браво! :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Много благодаря! Намерих изданието на Хелиопол. Има го в езотеричната книжарница на ул. Стефан Караджа в София. Интересно, че по целия Славейков само на едно място бяха чували за книжката и имаха някоя скътана бройка втора ръка. А в тази книжарница след мен останаха още поне 5-6 бройки (че даже и новички).

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...