Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Класическата музика в имена и дати


Надеждна

Recommended Posts

Всеки,който знае интересни подробности от живота на известните класически композитори и изпълнители,представяни за деня,или може да предложи записи,както и видео-клипове,да се чувства добре дошъл в тази тема. :)

Изказвам специална благодарност на Ася за прекрасната идея и помощта и за откриването на такава тема във форум Музика!!!

:3d_015:

На днешния ден 28.09. преди точно 100г.(1908г.)е роден големият български композитор Марин Петров Големинов - диригент,музикален педагог,музикален публицист,академик от 1989г.,професор от 1943г.

tn_news_photo_118877_1.jpg

Марин Големинов е представител на т.нар. второ поколение български творци, възпитал поколения български музиканти. С творчеството си формира характерни за българската музика стилистични насоки, свързани с фолклора и неговото авторско претворяване. Завършва Държавна музикална академия [дн. Държавна музикална академия "Проф. Панчо Владигеров"] (1931). Учи цигулка при проф. Тодор Торчанов и теоретични дисциплини при проф. Добри Христов и проф. Никола Атанасов. През 1931–34 следва в Scola Сantorum в Париж, където учи композиция при проф. Венсан Д`Енди, Пол льо Флем и Алберт Бертлен. Посещава лекции по композиция при Пол Дюка в “Eсole Normale de musique”, както и лекции по музикална теория, естетика и литература в Сорбоната. През 1934 се завръща в България и става член на Дружеството на българските компонисти “Съвременна музика”. Свири втора цигулка в известния квартет "Аврамов" (1935–38). Един от инициаторите за създаване на Камерен оркестър при Радио София и негов диригент (1936–38). През 1938 заминава за Мюнхен, където една година специализира композиция при проф. Йозеф Хаас, проф. Х. Кнапе и дирижиране при проф. Карл Еренберг в Академията за музика. От 1943 в продължение на четири десетилетия е професор в ДМА/БДК по инструментознание, оркестрация, дирижиране и композиция. Две години е неин ректор (1954–56). Директор на Софийската опера (1965–67).

Носител на наградата “Готфрид фон Хердер” на Виенския университет(1976).

Член на БАН, академик (1989).

Автор е на: 4 опери, 2 танцови драми, сред които класическата “Нестинарка”; произведения за хор и оркестър, за глас и оркестър; 4 симфонии и др. произведения за симфоничен и струнен оркестър; 8 струнни квартета и др. камерни творби за различни инструменти; хорови и солови песни. Голяма част от произведенията му са постоянен репертоар за българските изпълнители.

Измеренията на неговото дълго присъствие в българската култура са впечатляващи.

Един от големите български композитори, за които да бъдат български музиканти е призвание, висока отговорност и съдбовен личен избор. Този избор определя единството на стила и обединява в едно смислово цяло богатото му творчество.

От чувство за стил и творческа убеденост съм се старал произведенията ми да бъдат близо до душевността на българина. За мен фолклорът винаги е бил обект на творческо съзерцание, а оттам и на художествено претворяване" (М.Големинов)
.

Произведенията - жалони на неговото богато творчество са много: танцовата драма Нестинарка, оперите: Ивайло, Зографът Захарий, Тракийски идоли; Симфоничните вариации по тема на Добри Христов; Първа симфония Детска, втора и четвърта симфония Шопофония; Концертът за струнен квартет и струнен оркестър, Стунният квартет №3 Старобългарски, Струнният квартет №4 Микроквартет, концертите за виолончело, за контрабас; Симфоничните импресии по картини на Майстора за сопран и симфоничен оркестър (текст Г.Струмски); Тубафония за духов квинтет и соло туба; Хвалите имя Господне за смесен хор; Ламенто за оркестър (в памет на Добрин Петков); кантатите за мъжки хор и оркестър Кресту Твоему и Алелуя.

Освен като талантлив композитор,Марин Големинов се изявява и като увлекателен писател.Книгите му "Към извора на българското звукотворчество - историко-естетически принос" (1937), "Зад кулисите на творческия процес" (1971), "Есеистика" (1999) и "Дневници" доказват това по един блестящ начин. Пише още над 200 статии, очерци, рецензии и др. в периодичния печат у нас и в чужбина.

Академик Марин Големинов е удостоен през 1998 година с почетното звание "доктор хонорис кауза" на АМТИ по случай неговия 90-годишен юбилей и във връзка с приноса му към българската музика (1998). Принос, който той разбира като дълг:

Какво правя ли? Копая дълбоко в земята, за да чуя тон от моя далечен пра-пра-дядо… пък макар и само стон. Събирам градивен материал - искам да издигна паметник на моите предшественици, които напластиха в душата ми красота и посяха в нея зърното на изкуството.

Марин Големинов умира на 19 февруари 2000 г. в Еспино, Португалия.

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 41
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

На 30.09.

Починал:

През 1969 г. - Никола Атанасов - български композитор.

Никола Атанасов е автор на първата българска симфония. Роден през 1886 г. в Кюстендил, той завършва Консерваторията в Загреб през 1912 г. Симфонията е дипломната му работа, но звучи като произведение на зрял творец – една увлекателна и вълнуваща творба, издържана в стила на късния романтизъм. След завръщането си, Никола Атанасов преподава в различни български градове, а по-късно става професор по теоретични дисциплини и един от първите ректори на Музикалната академия в София. Този композитор написва още две симфонии, три увертюри и редица камерни творби.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

На 9.10.:

Родени:

През 1585 г. - Хайнрих Шюц - немски органист и композитор.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...60px-Schutz.jpg

(на немски Heinrich Schütz) е немски композитор и органист, считан за най-важният германски композитор преди Йохан Себастиан Бах и разглеждан, като един от най-важните композитори на 17-ти век, наред с Клаудио Монтеверди.

През 1835 г. - Камий Сен-Санс - френски композитор,роден в Париж и починал на 16.12.1921г. в Algiers.Описван като френския Менделсон,композира от петгодишен, 10-годишен вече изнася концерти. Стотици са изявите му като пианист, органист, диригент. Композиторският му талант ни завещава огромно творчество: много опери /според някои са 11, а според други са 13/, три симфонии, 5 концерта за пиано и оркестър, 3 концерта за цигулка и оркестър, клавирни триа, квартет, квинтет, сонати, около 100 романса, Реквием, оратории, Тържествена меса, кантати, рапсодии, балет, музика към многобройни театрални постановки и много други.(Необикновеният Сен-Санс)

23311.jpg

Интродукция и Рондо-капричиозо

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

На 10.10.1813г. е роден Джузепе Верди,италиански оперен композитор.

Картинка:Verdi.jpg

26_l.jpg

Уикипедия

Аида

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Риголето

Травиата

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Риголето

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

На днешната дата 27.10.през 1782г. е роден италианският композитор и цигулар Николо Паганини.

13914.jpg

Niccolo Paganini (27октомври 1782г. – 27май 1840г.) е цигулар и композитор, роден в Генуа, Италия. Той е един от най-големите виртуози, смятан за един от най-големите цигулари на всички времена. С характерно равномерно звучене и перфектна модулация на тона, експресивни техники с лъка и нови употреби на техниките стакато и пицикато. Paganini се учи да свири на цигулка от много малък, като е разпознат като бъдещ виртуоз още при първото си концертно изпълнение, когато е на 11г.

Повече ТУК

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

На същата дата 27.10.,само че през 1978г. е родена и "фурията на класическата музика" Ванеса Мей.

a861e45c0e.jpg

Интервю

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Днес 6.11.:

1814г. - роден е Адолф Сакс, белгийски изобретател на музикални инструменти,известен най-вече със създаването на саксофона,но освен него прави подобрения на бас кларинета,измайсторява саксхорни,сакстромби,кларинет-бурдон.Хектор Берлиоз в писмо до Сакс изразява възхищението си от новия инструмент(саксофон). Сакс продължава да твори през целия си живот и води клас по саксофон в парижката консерватория. Почива през 1894г. и е погребан в Париж.Повече ТУК

Картинка:Adolphe_Sax.jpg

1860г. - роден Игнаци Падеревски - полски пианист,композитор,дипломат и политик.Повече ТУК

Чуйте негово изпълнение:

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

И нещо от него:

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Починали на днешната дата:

1672г. - Хайнрих Шюц-немски органист и композитор.Към информацията в мнение #3 по повод рождената му дата искам да допълня още,че Шюц пише "Дафне"- произведение,смятано за първата немска опера.След премиерата на тази опера през 1627г.,партитурата и е загубена.В календара на светците на Лютеранската църква Шюц е почитан като светец на 28 юли заедно с имена като Йохан Себастиян Бах и Джорд Фридрих Хендел.

Чуйте фрагменти от неговата музика:

1893г. - Пьотр Чайковски, руски композитор.Ето какво пише на първите редове за него в Уикипедия:

Въпреки че не е член на групата от националистични композитори, позната като „Могучая кучка“ (преведено на български "Мощната група"), музиката му е позната и се харесва с нейния отчетливо руски характер и с богатите си хармонии и вълнуващи мелодии. Творбите му обаче са много по-„западни“ от тези на неговите руски съвременници, тък като той използва както национални фолклорни мелодии, така и интернационални елементи.
Уикипедия

Личният живот на композитора е обсъждан много и от неговото съвремие,както и до днес - носят се слухове за съмнителните обстоятелствата,при които той е починал.(Повече ТУК)Не можем да бъдем сигурни до колко те отговарят на истината и до колко са плод на човешкото въображение.В Уикипедия се споменава,че Кен Ръсел посвещава филма си "The Music Lovers" на него.Колкото и объркана,и хаотична да ни се струва личността на Чайковски ,според нормите на общественото поведение и тогава,и сега,нищо не може да хвърли сянка върху безсмъртните му произведения,които бележат своя активен живот и до днес:

Балети - Лебедово езеро,Спящата красавица,Лешникотрошачката.

Опери - Евгений Онегин,Дама Пика,Йоланта и мн.др.

Симфонии - най-известни от които са:Патетична,Зимни мечти и мн.др.

Да послушаме малко Чайковски и да се полюбуваме на "феерията" в музиката му:

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Днес - 13.11. е роден:

През 1891 г. Георги Спасов - български композитор, певец, диригент и педагог.

Роден в Лом. Георги Спасов е създателят на песента "Високи сини планини" по текст на Младен Исаев. Написва близо 150 солови, хорови и детски песни, изпълнявани от певци като Николай Гяуров, Люба Велич, Елена Николай, Т. Мазаров и др. Умира през 1953 г.

Високи сини планини

Линк към коментар
Share on other sites

На днешната дата 14.11. са родени:

1719г. - Леополд Моцарт,австрийски композитор,баща на гениалния Волфганг Амадеус Моцарт.Информацията за Леополд Моцарт в нета е само във връзка със знаменития му син.Образа,който лично аз имам за него е резултат от режисьорското виждане на Милош Форман в изключителния филм Амадеус(1984г.),където е представен като един деспотичен и взискателен до педантизъм баща!?Дали това е истина или е плод на художествен процес можем само да гадаем!?Тук-там за него се споменава,че е "отличен музикант, композитор и педагог".Изминалите стотици години и липсата на друга информация ни ограничава да узнаем повече за неговата личност.Ще си позволя да направя само един извод - той е първият човек,искрата,от която е лумнал огъня на музикалния гений в неговия син.

1934г. - Георги Робев, български диригент.

Георги Робев е български хоров диригент, направил известен Националния филхармоничен хор (НФХ) „Светослав Обретенов“. Благодарение на него, този хор успя да се прочуе в цял свят: Русия, Япония, Канада, Дания, страните от Европейския съюз и много други. Наричан „маестро“, Робев е много уважаван по света. Работил е в Турция, Израел и САЩ. Завършва Българската държавна консерватория в класа на Георги Димитров. Главен диригент на НФК от 1966 г.
Уикипедия

За онези от вас,които се интересуват от хоровото пеене,могат да разгледат и сайта на неговия хор.

robev.jpg

Проф. Георги Робев е една от най-ярките личности в историята на българското хорово изкуство.
Пишат за него ТУК. Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Днес 16.11.:

През 1895г. е роден Паул Хиндемит - германски композитор,виолист,цигулар,музикален теоритик,диригент и педагог.

p03.jpg

Хиндемит е сред най-значимите германски композитори на своето време. Неговите ранни творби принадлежат на късния романтизъм, като по-късно прави експресионистични произведения в стила на ранния Арнолд Шьонберг, преди да развие контрапунктичен стил през 20-те години на 20 век.

Музиката му е била описвана като неокласистична, но твърде различна от творбите на Игор Стравински, които са обозначавани с този термин, като притежава повече от контрапункичния език на Бах, отколкото яснотата на Моцарт.

Уикипедия

Още биографични данни за Хиндемит на немски,английски и френски можете да намерите на неговата страница.

Едни от най-известните му произведения са „Матис - художникът“,„Изкушението на свети Антоний“,"Животът на Мари".Той е един от най- ярките модернисти на 20 век.Любимец на много млади български музиканти,между които и известния на всички ни Маестро(Ку-Ку бенд),както и на самия Слави Трифонов. :P:feel happy:

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Днес 20.11.:

През 1948г. е родена американската оперна певица Барбара Хендрикс,понастоящем гражданин на Швеция.Тя е посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците и освен като реномирана оперна и концертна изпълнителка,е известна и със своята социална ангажираност.

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

За по-любознателните ето страница,където могат да прочетат повече подробности от нейната биография на руски. :)

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Днес 21.11.:

През 1920 г. е роден Ян Френкел - украински композитор, певец и пианист. Завършва Киевската консерватория - специалност цигулка (1938-1941 г.), свири в различни оркестри. Първата си песен - “Години”, композира едва през 1960 г. Песните му са едни от най-популярните в съветската естрада: “Калина алена” (1963 г.), “Руско поле” (1967 г.), “Жерави” (1969 г., първи изпълнител М. Бернес), “Студентска попътна”, “Уча се да свиря на китара” (1978 г.), “Мои български приятели” (1979 г.). За първи път Френкел посещава България през 1966 г. Особено близки са творческите му контакти с България след 1976 г. (между 1979 и 1987 г. “Балкантон” издава 6 авторски албума на композитора). Гостува на фестивала “Ален мак”. Пише музиката към 60 филма,сред тях са любимите от детството на много от нас "Чибурашка" и "Крокодилът Гена",а също и българо-съветските филми “Бягаща по вълните” и “Войникът от обоза”.

Ето тук можете да получите още информация за Ян Френкел на руски език.

Линк към коментар
Share on other sites

На днешната дата 25.11.:

е роден Светослав Обретенов - композитор,диригент,общественик.Завършва Държавна музикална академия през 1934г.Централно място в творчеството му заемат масовите(работнически и революционни) и детските песни.Композира хорови, вокално-инструментални и инструментални творби. Сред най-значителните му произведения са неговите кантати и оратории. През 1940-те години въвежда нови тенденции в българското хорово изпълнително изкуство. Основател и първи диригент е на Държавния радиохор, който след смъртта на Обретенов е преименуван на Българска хорова капела „Светослав Обретенов“.Под негово ръководство хорът се превръща във водещ изпълнителски колектив и очертава нови съвременни критерии в професионалното българско хорово изпълнителско изкуство. Репертоарът му включва стотици заглавия, като особено пропагандира българската, съветска и руска музика. Изнася много студийни и публични концерти, осъществява грамофонни записи.

Автор е на:25 песни за смесен и 12 за детски хор; 99 революционно-работнически и масови песни (част от които са отпечатани в сборника "20 трудови песни"; 14 солови песни, 32 солови детски песни, театрална музика и др. От инструменталните му пиеси особено популярни са "Шестте прелюдии" за пиано и "Детски албум", които разкриват богата мелодическа инвенция на автора и принадлежат към най-хубавото, създадено от българските композитори за пиано.

На името на композитора е учреден национален конкурс за инструменталисти и певци.

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

На днешната дата 28.11. са родени:

Жан-Батист Люли (Джовани Батиста Люли - 1632-1687) - френски композитор от италиански произход,създател на френската опера, учител по музика на "краля Слънце" Луи XIV и автор на "Психея", "Армида и Рено", "Кадъм и Хермиона" и др. Заминава на 12 години за Франция, където постъпва на служба при херцог Гиз. Започва да свири в неговия оркестър на цигулка и китари, а през 1652-а влиза в знаменития придворен състав "24-те цигулки на краля". Става известен като солист, танцьор и автор на музика за кралските тържества. Получава кралското разположение и длъжноста "придворен композитор на танцова музика". През 1661-а става френски поданик, а през 1662-а и "кралски капелмайстор". След 11 години получава монопол върху постановките на опери в парижката кралска академия по музика (създадена през 1668-а, по-късно става парижката "Опера"). По това време създателят на комедийния балет, въвел и испанския танц сарабанда в репертоара на класическия балет, вече е автор на около 20 балета и на музика към десетина комедии с танци, създадени заедно с Молиер. Създава 14 трагически опери - "Алцеста", "Тезей", "Ацис и Галатея" и др., френската увертюра, църковна и инструментална музика.

Антон Рубинщайн (1829-1894) - руски композитор, пианист, педагог и диригент.Той е основател на първата консерватория в Русия в Санкт Петербург (1862). Учи при известния пианист А. Вилуан, на 10 години дава първия си концерт в Москва. Следват турнета в големите европейски градове, учи композиция при германския теоритик Е. Ден в Берлин. Връща се на подиума през 1854-а, като в следващите 40 години изнася многобройни концерти в Русия, Европа и САЩ, получавайки славата на един от най-големите пианисти на епохата си. Дава много и за развитието на музикалното образование в Русия, оставя и голямо музикално наследство в симфоничния, романсовия, камерно-оркестровия и оперения жанр - цикъла романси "Персийски ресни" и операта "Демон" по поемата на Лермонтов.

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

На днешната дата 29.11. е роден:

Гаетано Доницети (1797-1848) - италиански композитор,автор на 65 опери и оперети, сред които "Любовен еликсир", "Лучия ди Ламермур", "Дъщерята на полка", "Дон Паскуале", "Ана Болейн", "Фаворитката", "Лукреция Борджия" и др. За да се противопостави на родителския диктат за избор на професия, се записва в австрийската армия. Там пък се оказва, че има достатъчно време да напише първата си опера (1818), а след успеха на четвъртата и да остави службата и да се прехранва с писането на произведения за италианските оперни театри. През 1835-а започва да преподава полифония в Кралския музикален колеж в Милано, а през 1837-а става негов директор. Живее и в Париж, но се връща в родината си, след като заболява от паралич. Умира на 8.IV.1848 г. в родния си град. Автор и на две меси и редица други черковни произведения, на 12 опуса, няколко кантати, песни, оркестрови и произведения за пиано.

Gaetano Donizetti

29.11. се свързва и със смъртта на:

Клаудио Монтеверди, италиански композитор - 1643 г.

Джакомо Пучини, италиански композитор - 1924 г.

.

Линк към коментар
Share on other sites

На днешната дата 2.12. са родени:

Питър Голдмарк (1906-1977) - унгарско-американски инженер, виолончелист и пианист, благодарение на чиято работа в изследователската лаборатория на компанията Си Би Ес е създадена първата търговска система за цветна телевизия (постига и огромен напредък в създаването на видеото, но не получава подкрепата на компанията, и американците се лишават за години от цветната телевизия), както и дългосвирещата винилова грамофонна плоча на 33 и 1/3 оборота (1948), представена от "Колумбия рекърдс". Освен всичко друго, провокиран от въпрос на сина си дали може да си слуша аудиокнигите си в колата вместо "глупостите по радиото" (по-късно допринася за равитието на мобилните аудиосистеми и става шеф на издателството "Интернешънъл хералд трибюн"), създава и първите аудиосистеми за кола - грамофона Highway HiFi, поставен премиерно в модели на "Крайслер" през 1956 г. Загива в автокатастрофа близо до Ню Йорк на 7.XII.1977 г.

Мария Калас (Мария Чечилия София Ана Калогеропулос - 1923-1977) - Оперната прима учи в Атинската консерватория и дебютира в Националния лиричен театър на Гърция в “Бокачо” на Супе през 1940-а. Започва да жъне успехи в Италия (омъжва се за 30 години по-възрастния от нея Джовани Менегини, 1949), а световната слава идва, след като през 1949-а в рамките на седмица изпълнява диаметрално противоположните роли на Брунхилда във “Валкирии” на Вагнер и на Елвира в “Пуритани” на Белини. От 1951-а е в миланската “Ла Скала”, а светът запомня ролите й в “Травиата”, “Норма”, “Севилският бръснар”, “Лучия ди Ламермур”, “Тоска” и др. Има и 9-годишна афера с Аристотел Онасис, чийто провал мнозина от нейните биографи сочат като причина за смъртта й. След раздялата си с Онасис примата често посяга към сънотворните. На 16.IX.1977 г. е открита мъртва в апартамента си в Париж.Прочутият оперен, театрален и филмов режисьор Франко Дзефирели и посвещава филма Калас завинаги, защото според него "Мария не беше само глас, който можем да си купим днес за десет долара. Искам да се знае, че зад този невероятен глас съществуваше личност."

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Линк към коментар
Share on other sites

На днешната дата 3.12. е роден:

Николо Амати - 1596г.,италиански майстор на цигулки,създал много струнни инструменти,в това число и виолончелото,учител на едни от най-известните майстори-създатели на струнни инструменти,като Антонио Страдивари и Джузепе Гварнери.

Линк към коментар
Share on other sites

На днешната дата 10.12. е роден:

Цезар Франк(1822г.) - френски композитор от белгийски произход. Прочетете повече за него тук.

160px-Cesar_Franck_At_Organ.jpg

Колкото и да е необичайно за композитор от величината на Франк, неговата слава се дължи преди всичко на малкото композиции, които той написва в последните си години: Симфоня в ре-минор (1886-88), Симфонични вариации за пиано и оркестър (1885), Прелюдия, хорал и фуга за пиано (1884), Соната за виола и пиано в ла-мажор (1886) и Пиано квинтет във фа-минор. Една от най-известните му къси композиции е мотетът Panis angelicus, първоначално изпълняван от тенор, а днес най-често от сопран.
Уикипедия

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Починал е:

Джулио Качини(1618) - италиански композитор, преподавател, певец, инструменталист и писател от периода на късния Ренесанс и ранния Барок. Считан е за един от основоположниците на оперния жанр и един от композиторите, които прокарват течението Барок. Баща е на Франческа Качини, също композитор.Най-известното му и изпълнявано произведение днес е:

Аве Мария

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Линк към коментар
Share on other sites

На днешната дата 11.12. е роден:

През 1803 - в Ла-Кот-Сент-Андре, близо до Гренобъл - френският композитор-романтик, блестящ диригент и музикален критик Хектор Берлиоз (1803-1969) -

220px-151_Franck_Hector_Berlioz.JPG

Той е авторът на "Фантастична симфония", "Тайните съдии", "Буря", на оперите "Троянци", "Осъждането на Фауст", "Ромео и Жулиета" и др. От малък свири на флейта и китара, 12-годишен съчинява музика за местния оркестър. Учи за малко медицина в Париж, а успоредна посещава консерваторията и се занимава под ръководството на Керубини и Райх, като печели Римска награда за млад композитор (1830). Учи и в РИм, където се сближава с Менделсон. Вагнер казва за него, че му е съдено да стане "спасител на високото музикално изкуство на своето време". Пише "Трактат за съвременната инструментализация и оркестрация" и сборника с новели "Вечери с оркестър", преввърнала се в бестселър (1853).

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

На днешната дата 16.12. са родени:

1770 - в Бон - големият германски композитор Лудвиг ван Бетовен (1770-1827) - датата е предполагаема, тъй като има свидетелства, че е кръстен на 17 декември. Израства в нищета, започва да свири от малък, предпочитайки да импровизира на пианото, вместо да усъвършенства изпълнителската си техника. Започва да се занимава систематично с музика под ръководството на придворния органист К. Неф (1782), става и придворен музикант. През 1787-а посещава Виена, където Моцарт, чувайки негови интерпретации му предрича голямо бъдеще. Богати негови съграждани му осигуряват ученето в австрийската столица (1792-1802). Взима уроци при Хайдн и Салиери, влиза в кръга на титулувани любители и професионални музиканти, приема възторжено революционните събития в Европа и възпява свободата в музиката си, нарушавайки общоприетите композиционни форми. Следва бурен и противоречив живот и шестте струнни квартета (1801), Първата симфония (1801), прогресиращата глухота, Втората симфония, сонати за пиано оп. 31, три цигулкови сонати оп. 30, Трета (героическа) симфония (1804 - смята се, че първоначално е посветена на Наполеон, но след обявяването му за император, Бетовен къса титулната страница с посвещението), сонатата "Апасионата", концерт за пиано щ 4 в сол мажор, единствената му опера "Фиделио", трите "руски" квартета, Четвърта симфония в си-бемол мажор, Меса в до мажор, Пета (с онзи кратък начален мотив, за който Бетовен казва: "Така съдбата чука на вратата"), Шестата (Пасторална), Седмата и Осмата симфония, "Лунната соната", Петия концерт за пиано, Тържествената меса, влошаване на финансите, пълно оглушаване (1819), Деветата симфония, последните пет сонати за пиано и смъртта от възпаление на дробовете на 26 март 1827-а.

220px-Beethoven_wiki.jpg

Бетовен е идол на много музиканти - и класици,и не само.Него му отдадем заслужена почит,като послушаме фрагменти от неговите гениални произведения:

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

През 1882 г. - Золтан Кодай, един от водещите унгарски композитори,музиковед-фолклорист, дълбоко свързал своята творческа и музикално-обществена дейност с историческата съдба на унгарския народ, с борбата за развитие на национална култура. Кодай създава свой собствен композиторски стил на основата на творческо претворяване на най-характерните и жизнеспособни традиции на унгарския християнски фолклор в съчетание със съвременните средства на музикалната изразителност.

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">
kodaly_27602_s.jpg

1932 - в Москва - руският композитор Родион Шчедрин. Завършва Московската консерватория, където по-късно преподава (1965Ц1969), концертира и като пианист. Става известен с балетите "Конек-Горбунок" (1960), "Кармен - сюита" (1967), операта "Не само любов" (1961), последвани от балетите "Анна Каренина", "Чайка", "Дамата с кучето" и операта "Мъртви души", много концерти и прелюдии за пиано. През 1993-а пише операта "Лолита" по едноименното произведение на Набоков.

shedrin_182181723_tonnel_s.jpeg

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Умира през 1921 г. Камий Сен-Санс, френски композитор,органист,учител и диригент.Един от организаторите на „Националното музикално общество“ (1871). Концертира в много страни като пианист и диригент, изпълнявайки предимно собствени творби). Член на „Френския музикален институт“,почетен доктор на „Университета в Кеймбридж“, почетен член на „Петербургското отделение“ на „Руското музикално общество“ (1909).

160px-Saintsaens.jpg

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

На днешната дата 18.12. е роден:

През 1861 г. е роден Едуард Макдауъл - американски композитор и пианист, един от основоположниците на американската композиторска школа.

На същата дата 18.12. през 1737 г. умира Антонио Страдивари - италиански майстор на цигулки (лютиер), ученик на Н. Амати.

Линк към коментар
Share on other sites

На 22.12.1858 - в Лука се ражда големият италиански оперен композитор Джакомо Пучини (1858-1924) - авторът на "Тоска", "Чочосан", "Мадам Бътерфлай", "Турандот" и др. Обръща внимание върху себе си с ранните си опери "Вилиси", "Едгар" и "Манон Леско", но известността идва с премиерата в Торино на "Бохеми" (1896), написана по повестта на А. Мюрже "Сцени от живота на бохемите". Автор и на "Момичето от златния запад", "Таборът", трите едноактни опери "Плащ", "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Последната му опера "Турандот" остава незавършена, а след смъртта на композитора е дописана от Ф. Алфано и е поставена в Милано през 1926 г. Сред твърде малкото му произведения в други жанрове впечатление правят две оркестрови пиеси - "Симфонично капричио", написано като дипломна работа при завършването на Миланската консерватория, и "Химн на Рим", създаден през 1919-а за римските училища. Умира в Брюксел на 29.XI.1924 г.

160px-GiacomoPuccini.jpg

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

На днешната дата 16.01. през 1976 г. е родена Андреана Николова, българска оперна певица. понастоящем солистка на Оперно-филхармонично дружество – Русе. Започва да се занимава с пеене докато учи в училището за европейски езици „Св Константин-Кирил Философ“ в Русе. Продължава образованието си в Държавната музикална академия „П. Владигеров“ в София, и още докато е студентка започва участия в конкурси и в постановки на български и чуждестранни оперни сцени. Първата ѝ роля е на Улрика от „Бал с маски“ на Верди, която прави на сцената на Русенската опера. Участва в майсторските класове на Норман Шетлер, Александрина Милчева, Оливера Милякович и работи известно време с Гена Димитрова, както и в концерти и спектакли в страната и чужбина – Залцбург, Цюрих, Страсбург, Солотурн, Букурещ, Атина и др. Има участие в запис на Национална Опера - София под диригентството на Найден Тодоров. Андреана Николова е стипендиант на австрийската фондация Музиктеатър - Виена в Софийска Национална Опера. Лауреат е на националните конкурси:

Bdo/hqdefault.jpg">

Bdo/hqdefault.jpg" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Андреана Николова като принцеса Еболи. Дон Карлос, Русе, 28 март 2008.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

На днешната дата 3 февруари през 1736 г. е роден:

Йохан Гьорг Албрехтсбергер - австрийски композитор, органист и музикален теоретик, учител на Лудвиг ван Бетховен.

Починал е:

1809 г.

Якоб Лудвиг Феликс Менделсон - Бартолди - германски композитор, диригент, пианист и органист. Основател и пръв директор на консерваторията в Лайпциг през 1843 г. Автор на много музикални произведения, сред които 5 симфонии (“Шотландска”, “Италианска” и др.), 10 квартета, 2 трио, сонати, хорови композиции, няколко оратории, химни, църковни кантати и др.

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

На днешния ден 21 февруари е роден:

1893 - Андрес Сеговия - испански китарист. Дебютира през 1910 г. в Мадрид. Композитор е на песни за класическа китара. Той е първият китарист, който свири със симфоничен оркестър. След Гражданската война в Испания (1936 г.) живее в Италия, Ню Йорк, Монтевидео, Швейцария. Ръководи курс по китара в Сантиаго де Компостела (Испания) и в чужбина.

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Линк към коментар
Share on other sites

Днес 24 Февруари през 1842 г. Ариго Бойто е роден:- италиански поет и композитор, автор на операта “Мефистофел” и либрета на оперите "Отело" и "Фалстаф" от Дж. Верди, както и "Джоконда" от Р. Понкиели.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...