Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Щедростта като човешко качество


Донка

Recommended Posts

Имаме тема за щедростта във форума за богатството.

Но днес, когато прочетох темата за алчността, се замислих за противоположното човешко качество - щедростта.

Какво разбираме под щедрост като качество на личността? Как се проявява тя в живота?

Включва ли тя безконтролно раздаване до пилеене или се различава качествено, почти до противоположност от него?

Щедрост ли проявяваме, когато даваме нещо от себе си, оставайки с усещането, че сме се ощетили или сме ощетили свои близки, проявявайки я?

Има ли граници на щедростта, които я хармонизират с безусловната любов, свободата, мира и мъдростта?

Според моите опитности щедростта е качество едновременно на ума и сърцето - тя знае какви плодове ще поникнат от вложените семена, труд и време, но получава "наградата" си като радост по време на даването и засяването, т.е. емоцията, свързана с проявяването на щедростта не е обвързана с резултатите, а с проявяването и.

Щедростта - това не са само пари. Дори парите са най-малката щедрост.

Сега си спомням един момент от живота ми, който ми дава право да твърдя - щедростта е вродено Божествено качество на човека.

Носех в 7мия месец дъщеря си, а синът ми беше на 3 годинки и я чакаше с радост и любопитство. Винаги, когато сядахме да се храним, той отделяше от своята чинийка това, което най-много му харесваше, и ме заставяше да го хапна, но изрично адресираше хапката към бебето братче или сестриче. Беше ми странно и малко съвестно, че му изяждам хапчиците. Опитах се да му обясня с какво се "храни" бебето в мен, но той с кристално ясна логика ми обясни, че неговата хапка ще се превърне в същото, ако аз направя така,че да стане това. Наблюдавах изражението на личицето на малкото ми човече докато дъвчех хапките му - сияеше! Това му доставяше много повече радост, отколкото ако той ги изяждаше...

Вие имате ли подобни примери от своя или живота на хората около вас?

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Щедростта означава не просто да давате на другите нещо, от което ще имат полза, а главно проява на състрадание и добронамереност, при която освен полза, енергията на вашата щедрост дава сила на получаващите. Чувстват се добре, когато приемат вашия дар. Това привлича късмета към тях и увеличава щедростта в света.
- цитат от книгата "Тибетското изкуство на живота" от Кр. Хансард.

От друга страна обаче, колкото повече се замислям, ми се струва ненужно това вечно противопоставяне - в случая: алчност - щедрост. Вярно е, че живеем в свят на полярностите, но какво представляват полярностите сами по себе си? Това в същност е едно и също нещо, което варира в своето проявление. Точно като магнитите - всеки в единия край си има +, който постепенно отслабва, минава през неутрална точка, след която постепенно се засилва проявлението на -, но ако го разрежем на две половини, ще получим два по-малки магнита, всеки от които пак ще съдържа пълната гама проявления от + до -. Т.е не можем да разделим двете проявления, следователно това е една и съща същност - извинявам се за тавталогията - която съдържа пълната гама проявления от + през 0 до - .

В случая по темата: Какво представлява алчността? - щедрост, но ориентирана само към себе си. Ако обаче човекът изобщо не притежава такава черта, ако не е щедър към себе си, т.е склонен е да бъде например аскетичен (може чак до мазохизъм), ами той не би могъл да прояви щедрост и към другите.

П.П. Сега ми идва на ум, че може би това объркване и противопоставяне идва поради това, че сме нарекли различните проявления на едно и също нещо с различни имена: алчност - щедрост, радост - тъга и т.н. Ако имахме само едно понятие и разбирахме, че в същност това е едно нещо с две (че и повече) проявления, нямаше да ги противопоставяме. Ето например нарекли сме нещо с общата дума цвят и на никой не му идва на ум да противопоставя жълтия на червения цвят (макар че в интерес на истината и там художниците са подредили спектъра и делят цветовете на противоположни/контрастни :rolleyes: ).

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...