Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисъл за деня - 20 - 26 Октомври 2008 г.


Recommended Posts

Мисъл на деня - 20 Октомври 2008 г.

„Съвършеният познава нещата отвън и отвътре, а несъвършеният ги опитва с всичките си сетива.”

Из Източник на знанието, УС, 27 октомври 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 21 Октомври 2008 г.

„Какъвто е методът за изучаване свойствата на захарта, такъв е методът и за изучаване на Любовта. Съвършеният, мъдрецът познава Любовта и по външните й прояви, без да я опитва. Несъвършеният я опитва. Най-напред той започва с любовните писма и постепенно навлиза навътре. Първоначално той пише любовни писма на майка си и на баща си, на братята и на сестрите си, на приятелите си и най-после на своя възлюбен или на възлюбената си. Ако ученикът пише любовни писма, изключват го от училището.”

Из Източник на знанието, УС, 27 октомври 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 22 Октомври 2008 г.

„Каква е разликата между светския и духовния човек? Светският човек е подобен на дете – каквото види, иска да го пипне. Духовният е като възрастния – той изследва нещата с мисълта си, а не с пипане. Той ходи с виждане, а не с пипане. Който пипа предметите, все ще ги опетни. Защо светският човек пипа нещата? – За да разбере реални ли са или не. Духовният не пипа, защото е намерил Бога, познава Го и гледа на всичко като на отражение на реалността. За светския човек, който не е намерил Бога, всичко, което може да се пипне, е реално. За духовния реален е само Бог.”

Из Де е човекът? Първият образ на човека. Степени на разбиране, 5-о УС, 20.X.1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 23 Октомври 2008 г.

„Праведните, добрите хора на Земята са малко. Ако погледнете с окото на ясновидеца, ще видите каква малка част от хората светят, т.е. изпускат светлина. По-голямата част от хората на Земята са грешници. За да ги задоволи, Бог им е дал безброй блага – ядене, пиене, къщи, ниви, богатства – само да не вършат престъпления.”

Из Спасителни положения, Лекция, 16.III.1927 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 23 Октомври 2008 г.

..По-голямата част от хората на Земята са грешници. За да ги задоволи, Бог им е дал безброй блага – ядене, пиене, къщи, ниви, богатства – само да не вършат престъпления.”

Из Спасителни положения, Лекция, 16.III.1927 г.

Прочитайки горната мисъл, първото което ми дойде на ум беше, че наличието на блага не предпазва от престъпления, а точно обратното - увеличава желанията за още и още блага, а от там до престъпния начин за придобиването им. Получава се омагьосаният кръг на самсарата - раждане - желания - блага - още по-големи желания - ... - престъпления (не са винаги задължителни) - ... смърт.

Но нещата ми се изясниха, когато прочетох продължението на тази мисъл в посочената беседа:

Наистина, и това е култура, но култура на грешни хора, която е временна, а не вечна. Без тези блага, без тези удоволствия животът на земята щеше да бъде още по-лош, с повече нещастия. При това положение тия хора не могат да се обърнат към Бога. Те трябва да минат през големи страдания, да се пробуди съзнанието им и тогава доброволно да потърсят Бога. Нека всеки се определи към кои спада – към светлите, или не.

Спасителни положения

:)

Редактирано от Ани
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 24 Октомври 2008 г.

„Ако жената е планински връх, мъжът трябва да бъде долина. Ако мъжът е планински връх, жената трябва да бъде долина. Ако жената представя океан, мъжът трябва да представя суша. Ако мъжът представя океан, жената трябва да представя суша. Трябва да има възможности на нещата. Ако жената е суша като мъжа, нищо няма да излезе.”

Из Явих ви го!, 19-та НБ, 6.II.1938 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 25 Октомври 2008 г.

„В пътя на възпитанието и самовъзпитанието на човека различаваме два метода – метод за съвършените и метод за несъвършените. Според първия метод нито ще хвалиш човека, нито ще го укоряваш. Защо ще хвалиш съвършения? Обаче, приложиш ли втория метод, и ще хвалиш, и ще укоряваш. Несъвършеният човек има нужда от похвала, да повдигнеш духа му. Когато се възгордее, трябва да го укориш, да се смири.”

Из Източник на знанието, УС, 27.X.1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 26 Октомври 2008 г.

„Новото учение е учение за Любовта – Божествената Любов, която иде не от корема на човека, но от главата, от центъра. Туй, новото, иде от съзнанието на възвишените същества, които изпращат тия течения не в нашия стомах, но в нашата глава. Срещнеш един, нищо не ти дал човек – ще го обичаш, защото Бог е една Божествена Любов. Любовта трябва да произтича от главата. Че като те заболи и сърцето, то къде е? Там, дето е главата, там е и сърцето.”

Из Да Му служим без страх, 39-та НБ, 18 септември 1938 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Срещнеш един, нищо не ти дал човек – ще го обичаш, защото Бог е една Божествена Любов.

Съвсем обикновен между хората е въпросът: защо обичам този човек?

Странно, че нито си задаваме нито можем да отговорим на същия въпрос за някаква храна, аромат, цвете, форма, животно... Просто го обичаме, защото го усещаме близо, хармонично с нашето усещане за красиво, добро... или в момента нещо вътре в нас има силна нужда от тази храна или изживяване...

Кога започваме да си задаваме този въпрос? Може би когато усетим, че хората, на близостта на които държим и имаме нужда имат предпочитания към определени наши качества и не харесват други... Така започваме да се (само)манипулираме.

Има само един изход от омагьосания кръг на взаимното манипулиране:

Срещнеш един, нищо не ти дал човек – ще го обичаш, защото Бог е една Божествена Любов.

Това може да се постигне само след като започнем да обичаме себе си по съшия начин....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...