Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Що е успех?


Иво
 Share

Recommended Posts

Що е успех?

Наскоро разсъждавах върху това. Мисля си, че ако човек може да дефинира какво е да има успех в живота, то това би помогнало в изясняване на стремежите и целите, в това какво да искаме, какво да очакваме и към какво да се стремим по нашия житейски път.

Всички искат да има успех, да са успели в живота. Кой иска живота му да е провал, разочорования и нещастия? За някой успехът е да имаш много пари и материални блага. Но тези блага носят след себе си много проблеми. Това са време за поддръжка, управление и разширение, страх да не ги загубиш и т.н. И даже е възможно в един момент човек да не знае дали той е който има повече свобода благодарение на това което има или се е превърнал в роб, в слуга на свое стремеж и ламтеж за "имане", за повече богатство, повече знания, повече здраве от всичко повече и повече. Естествено това е един краен случай.

От друга страна, за да е наистина успял в живота, човек трябва да има голяма вътрешна дисциплина, развити качества, способности и добродетели, развит усет за взаимодействие с другите хора и природата.

На български думата успявам може да се разгледа като ус-пявам. Свързвам думата с пеенето, с музиката, с хармонията. Дали това да успееш е да си щастлив, да си намерил хармонията и музиката вътре в себе си? Да намериш мястото си в големия оркестър на живота? Или може би е силата да постигаш набелязаните цели?

За вас какво е да успеете в живота?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 101
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Някъде е казано:"Всеки от вас трябва да въздейства на другите, като живее по принцип, а не поизвестни лични съображения или лични схващания!

АКО РАБОТИТЕ ПО ПРИНЦИП - ВИНАГИ ЩЕ УСПЯВАТЕ!!! Душата на човека винаги безпогрешно знае...дали е успех - или все още не съвсем...

Така, че всяко едно постижение, всяка една придобивка, всяко едно удовлетворение на всяка една разумна потребност/нужда/цел/задача... е успех! Лично съм привърженик и на думите "постижение", "сполука".

ДОБРО ЗДРАВЕ + ДОБРИ ПОСТИЖЕНИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ДОБРИ НАПРАВЛЕНИЯ !!!

Link to comment
Share on other sites

Здравейте! B) Според мен успехът е смисъла на живота. В стремежа си да успее, човек се учи, развива се, променя се, независимо към какво точно се стреми. Желанието за успех е двигателя в живота на всеки един. Мечтите, целите, успехът и щастието са свързани - едното не може без другото. Първо човек започва да мечтае, след това прави мечтите свои цели и естествено резултатът е успехът. А кой не би бил щастлив да види крайния резултат на това към което се е стремил, за което се е борил и е успял. Да погледне някой ден назад, защото все някога идва момент когато поглеждаме назад и правим равносметка, и с гордост да каже: "Ето това аз го съградих, това е което ще оставя след себе си."

Не мисля, че за да успее човек трябва да има всички тези качества, който е изброил Иво. Не казвам, че не трябва да имаш нужната подготовка или умения, не ме разбирайте погрешно, но точно поради тези причини много хора се страхуват дори да опитат. За да успееш трябва нещо много по-важно и за да се изразя най-точно ще цитирам Рей Крок, които с няколко думи казва това което аз бих ви обяснила с много повече. "Нищо в света не може да замести упоритостта! Дори талантът. Няма нищо по-често срещано от неуспели талантливи хора. Гениалността също; непризнатят гении е почти пословица. Образованието също; светът е пълен с пропаднали образовани хора. Упоритостта и решимостта са всемогъщи!"

Знам го от личен опит, понякога животът ти предоставя възможности, които не можеш да изпуснеш и за които нямаш необходимото време да се подготвиш. Затова се подготвяш в движение и действаш с въодушевление. Когато вярваш в успеха, очите ти светият и ти самия излъчваш някаква необикновена светлина. И...тогава всички ти правят път, и тогава стават чудеса. Може би и това е отговорът ми на предишната тема, която Иво беше пуснал за светлината. "Запалва онзи, който сам гори" Поздрави :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Ева, благодаря за Рей Крок - не знаех, че изказа , който е много точен - е негов! УСПЕХЪТ е състояние! Някой път" да не успееш - е Успех!"

имам си аз едно любимо крилато изречение, подарявам ви го с Любов и Благост: Всичко в живота е постижимо.....

БЪРЗО + ЛЕСНО+ ЧЕСТНО+ УСПЕШНО!!!

Link to comment
Share on other sites

Някой път" да не успееш - е Успех!"

Здравей, Благост! Не съм съгласна с това изказване. Такива изрази съм чувала от хора на които им липсва смелост. Нали знаеш, че когато човек не иска достатъчно си търси причини.

Ние говорим за успеха, като краен резултат. Не мисля, че подобно нещо може да бъде формула за успех. :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Здравей,Ева! Аз реагирам със съгласен - несъгласен , много рядко, може би не съм достатъчно ясна в изказа, но при мен се е случвало на няколко пъти да не успея в определено постижение/цел и всъщност това беше по- добрия вариант...така нареченото уж зло - било за добро....а не като в баснята за лисицата и киселото грозде....Просто още една гледна точка, защото наистина Успехът според мен е състояние на съзнанието и битието, хе хе и е относително променлива величина, зависеща от най - различни фактори, но знам, че не можеш да помагаш пълноценно на хората ако самият ти си беден, болен,объркан и недоволен...А ако можеш да помагаш по добър начин и да бъдеш относително външно независм...това е постижение/успех...важното е обаче да съумяваме да го оценим и задържим! и после към следващия успех/постижение...ЛСМР

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :) За мен понятието успех е по-близо до формулировката на Иво :

" да успееш е да си щастлив, да си намерил хармонията и музиката вътре в себе си... Да намериш мястото си в големия оркестър на живота..."

Не е толкова елементарно колкото изглежда, защото първо трябва да се разграничиш от човешките си желания, ценности, цели. Колко лесно е понякога да станем жертви на престижността, принципите, чуждите представи за успех...

Може би преди всичко е необходимо да намерим себе си, защо сме дошли на този свят и каква е предопределената ни роля в оркестъра. Едва след това да бъдем и упорити, и трудолюбиви...

Link to comment
Share on other sites

За мен успех е да развиеш съзнание, с което да работиш над себе си. Свършената работа е успех. Доброто усещане след труден период/мисъл/усещане е успех. Успех е да се пречистиш. Да се пречистваш ежеминутно.

Успех е да се научиш на търпение. На любов.

Ако си удовлетворен - успял си значи. Или успяваш. :)

Link to comment
Share on other sites

Ако си удовлетворен - успял си значи. Или успяваш.  :)

Това звучи много добре, но означава ли, че всеки път щом имаш чувство на удоволетворение, тов е успех. Ами ако постоянно се чувстваш удоволетворен от живота, от това, което се случва около теб, това значи ли, че си постигнал пълен житейски успех? Дали така няма да изчезне желанието за развитие, учене на нещо ново, нови стремежи и т.н.?

Link to comment
Share on other sites

"УСПЕХЪТ в живота на човека се дължи на това, че други са гласували за него.ДАЛИ ЩЕ СТАНЕ БОГАТ, УЧЕН, СИЛЕН, ДАЛИ ЩЕ ЗАЕМЕ ДОБРА СЛУЖБА, ВСИЧКО ТОВА ПОКАЗВА, ЧЕ ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА НЕГО. Всяко постижение на човека се дължи на гласуването на неговите приятели.Ако никой не е гласувал за него, той няма никакви постижения" Учителя "Доброто оръжие"

"Ако искате да УСПЯВАТЕ, пазете следното правило: Всякога в ума си дръжте една мисъл, но тя да бъде главна, основна мисъл; в съзнанието си дръжте само един образ, а не много; в сърцето си - само една добродетел, и то най - силната, за да може тя да се храни, да расте и да се развива; във волята си - само един недъг или порок, за да може да се освободите от него.Не търси своя порок в другите хора, за да не го засилваш.Мисли за добрите хора, без да разчиташ на тях. Ако разчиташ на тях, ще забравиш, че сам можеш да си помогнеш.Ангелът може да ти помогне дотолкова, доколкото ти си способен да възприемаш знанието, което той преподава."Възможни постижения"

Любов+Светлина+Мир+Радост

Link to comment
Share on other sites

Красиво и просто го е определил Учителят..., приятелите могат да гласуват за твоя успех с любовта и доверието в очите; с това, че те смятат за важна и полезна частица от своя свят. Ти също гласуваш за техния успех, като ги включваш в мозайката на своя свят.

А какво ли означава да не успееш в живота? Кои са критериите за успял - неуспял. Скоро мой приятел тъжно констатира, че до 55-тата година от живота си не е постигнал нищо съществено. Малко по-късно се оказа, че като треньор и учител е научил много хора да плуват добре, на други е дал радостта от спорта и играта....но хората го смятаха за неуспял - няма собственост, семейство...

Link to comment
Share on other sites

Привет на всички!

Аз съвсем наскоро се регистрирах в Портала и затова бих искала първо да ви благодаря за тази чудесно "място", за всичката полезна информация и за интересните и подтикващи към размисъл дискусии. Благодаря!

За успеха - според мен, важна част от успеха (независимо какво означава той за всеки от нас) е нашето отношение към него, след като сме го постигнали в някаква степен. Как мислите - дали един човек е успял, ако сам няма ясното съзнание за това? Ако успехът му е само в очите на другите, а той самият подценява своите постижения/способности, или целта му е такава, че той не отдава значение на постигнатото до момента? Бих се радвала да чуя мислите ви по въпроса. Не съм сигурна какъв е отговорът за мен самата, но мисля, че е важно да гледаме на всичко, което правим, като на процес. И когато доведем нещо до по-висок етап или до завършек, трябва да можем да се обърнем назад и да видим извървения път - да имаме съзнанието за това какво сме научили, къде сме сбъркали, как сме се променили - да продължим напред по-мъдри и по-добри... Мисля, че това също е част от успеха.

Link to comment
Share on other sites

Това звучи много добре, но означава ли, че всеки път щом имаш чувство на удоволетворение, тов е успех. Ами ако постоянно се чувстваш удоволетворен от живота, от това, което се случва около теб, това значи ли, че си постигнал пълен житейски успех? Дали така няма да изчезне желанието за развитие, учене на нещо ново, нови стремежи и т.н.?

Прав си Иво. Но когато разглеждаме изречението самостоятелно, а не във връзка с останалите.

Нямам кои знае колко голям жизнен опит, но не познавам нито един напълно удовлетворен човек. Познавам примирени, потиснати и страшно жизнерадостни люде. Но ни един вечно удовлетворен. :)

Макар че... представям си (макар и да не познавам) дотолкова благи хора, че способни да се радват и да приемат всичко - "Бог така е отредил". Но ги виждам по-скоро в отминали времена... там, из планинските селца. Може би под въздействието на книгите, които чета. :)

Но това надали значи, че не се развиват. Каквото трябва - ще си го научиш. Дали ще се опъваш или ще е доброволно... сам избираш. :)

Link to comment
Share on other sites

Лично на мен, успехът ми изглежда леко несъвместим с духовното развитие. За да съществува определение за успех, значи съществува и равносметка, но всички равносметки по пътя са междинни. На една такава " спирка ", човек от една страна е доволен от постигнатото, но от друга е ясно, че всяко стъпало води към следващото...

Не съм съвсем сигурен, че успявам да пресъздам с думи полуоформената си идея. Но изглежда, определянето на успеха се извършва от другите за теб и от теб за другите. И пак е субективно... И това някъде по стълбата се размива, понеже е земно, а ние се изкачваме...

Link to comment
Share on other sites

Лично на мен, успехът ми изглежда леко несъвместим с духовното развитие.

Не просто допускам - убедена съм, че точно успехът като "гласуването на другите и на нашата интуиция" е двигателят и корективът на нашето духовно развитие. Ние не се развиваме, защото сме недоволни от това, което сме постигнали, а защото усещането за щастие и любов, което ни носи успеха, ни отваря нови хоризонти на развитие, дава ни увереността, че сме на Пътеката си...

За мен проблемът с успеха е неумението да различим "валидните гласове" - критериите, по които преценяме дали сме успели... Като че ли все пак водеща трябва да е собствената интуиция - удоволствието, радостта от направеното от нас - колкото и незначително да е то за някаква натрапена ни обществена или групова система от ценности

Link to comment
Share on other sites

Мисля, че би било по-уместно ако заменим тази дума с друга...

Аз съм сигурен обаче, че не така или иначе е съвсем неадекватно по средата на пътя ( общо взето където и да се намираш си в средата - относително разбира се ) да правиш крайна самооценка. Не можеш да мислиш за успех в минало свършено време, а същевременно критериите за успех са свързани с вече постигнатото... Продължавам да си поддържам тезата за несъвместимост и пак допускам, че смислено сме прави всички, но субективните асоциаци от самите думи ни пречат да се разберем...

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Венци!

Мисля, че би било по-уместно ако заменим тази дума с друга
дай предложения - сполука, постижение....

Не можеш да мислиш за успех в минало свършено време, а същевременно критериите за успех са свързани с вече постигнатото...
Сигурен ли си , че не можеш да мислиш за успех в минало свършено време.....???! Давам ти бърз пример : Седя си аз и си мисля: След като веднъж успях - значи мога да успея отново... или След като веднъж не успях - това изобщо не значи че няма да успея в бъдеще.....И тук се сещам за една крилата смешка...: - Какво правиш ? Отговаря : Ами седя и мисля, седя и мисля, ...и изведнъж...установявам че... само седя...И продължението: Какво правиш? - Седя и медитирам, седя и медитирам....и изведнъж ...установявам....че само седя!

Казваш ,че

Продължавам да си поддържам тезата за несъвместимост ...успех - духовност
добре ами поддържай си я тезата, това си е само един вариант от пъзела, и да ти кажа че това за стълбата и размиването и за земните работи - много ми хареса, мисля по предположението ти - размива ли се или не се размива, земно ли е или друго.

Но изглежда, определянето на успеха се извършва от другите за теб и от теб за другите. И пак е субективно...
Представи си , че субект. обект и действие се слеят - какво мислиш че става?

Мислиш ли че не става израстване - постижение, сполука,успех в духовно отношение? Любов+Светлина+Мир+Радост

Link to comment
Share on other sites

Продължавам да си поддържам тезата за несъвместимост и пак допускам, че смислено сме прави всички, но субективните асоциаци от самите думи ни пречат да се разберем...

:):):)

Много ми харесва тази ти мисъл. :)

Link to comment
Share on other sites

:D

Здравейте,

Темата ми хареса и аз се включвам.

Не сте ли се сблъсквали с дребни душици ,

които се радват на успеха си ,че са измамили или надхитрили някой?

Друг се радва , че е успял да помогне или просто на успеха постигнат от друг.

За мен нивото на успеха и удовлетворението от него зависят от интелектуалното и духовно / стъпало/ развитие на човека .

Татяна

Link to comment
Share on other sites

Като говорим за успех в живота, аз разбирам живот - успех, а не живот с успехи...

Ние градим храм, който обаче се нуждае от постоянно доизграждане и може да бъде завършен само на едно ниво, което представлявя основата на следващото. Въпреки, значението на всяко едно ниво, то е по-скоро стъпка отколкото самостоятелен успех. Успех за мен би било завършването на храма, но той е непрекъснато изграждан, поне на този етап, на който спирането на градежа, е обратното на успех...

Link to comment
Share on other sites

Добре го казваш : живот - успех..., което като че ли включва и живот с успехи .. поне така го чувствам.А за Спирането...може да е за само за кратка почивка/оглеждане/осмисляне...и после отново...градеж!Животът...без начало и без край...Животът , който е красив и изобилен, че Бог над нази е всемилостив! Любов+Светлина+Мир+Радост !

Link to comment
Share on other sites

Благодаря ти, Благост, за точния отговор.... Съмнявам се, че може да се обясни по-кратко, ясно и точно :)

Започва да ми става ясно терминологичното ни разминаване с Венци :) . За него успех е синоним на успешен край .... За мен, а очевидно и за Благост, това е синоним на успешна стъпка, ниво, етап и т.п. Като се мисли в понятията на Вселената - край не съществува.... следователно е по-адекватно да приемаме успеха като сполучливо минаване на определен етап от развитието ни и излизането на следващото ниво :)

Link to comment
Share on other sites

Трябва обаче да е налице известна завършеност, за да има и критерий за успеваемост... Стъпките - водят към следващите ги такива. Те носят удовлетвореност, но трябва да дойде моментът в който да се приемат като независещ от вас факт, а не като стремеж и цел. Тук мисля, че пак ще остана неразбран... Не знам дали мога обаче да се изразя по-добре?! Пътят става неразделна част от живота ни, без да отнема основната ни мотивация и внимание. Или така трябва да е... След време... Така си мисля.

Link to comment
Share on other sites

Здравей, Венци! Точно така е всъщност, когато пътят стане неразделна част от живота ни и едновременно не ни отнема мотивацията и вниманието...мисля че те проумях, така е ! И се сетих за следното, че цялостното същество знае - без да отива, вижда - без да гледа, постига - без да прави.... признавам си, че изпитвам дълбоко спокойствие и особена светла "удовлетвореност"/слаба дума! , именно когато постигам нещата без усилие ...бързо+ лесно+ честно+успешно...Любов + Светлина + Мир + Радост

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Много ме впечатли мисълта за деня, затова реших да я споделя с вас:

"Истинският успех подразбира такава придобивка, която никога да не се губи. Човек я занася със себе си и на онзи свят. Същото се отнася и до доброто. Истинско добро е това, което никой не може да го отнеме. Изобщо това, което Бог е вложил в човека, никой не може да го отнеме. Като знаете това, мислете добре за всички хора. Ако проповядвате на хората, не им казвайте, че трябва да бъдат добри, но казвайте им да проявят доброто, което е вложено в тях. В някои окултни школи се преподава на ученика да усилва волята си. Те мислят, че волята прави човека силен. Това е механическо разбиране на нещата. Силната воля не прави човека силен. Не е силен онзи, който разполага с машини и с различни инструменти. Сила, която иде отвън, не е трайна. Ако силата на човека не иде отвътре, от Божественото в него, тя лесно се губи. Колкото и да е голяма силата на човека, той трябва да знае, че тя е колективна, т.е. резултат на много същества. Доброто, интелигентността, силата на човека са колективни. Хиляди и милиони същества са работили преди него в това направление. Дойде ли денят на разплата, тогава ще видите каква част от силата, интелигентността, добротата са ваши собствени. Всичко, което е чуждо, ще ви се вземе. За вас ще остане само онази малка придобивка, която вие сами сте изработили" (Беинса Дуно)

Мисля, че е точно по темата. :harhar:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...