Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисъл на деня – 09.02.2009 г. – 15.02.2009 г.


Recommended Posts

Мисъл на деня - 9 Февруари 2009 г.

„Всяка добре изпълнена задача може да събуди в ученика някаква малка дарба или способност, от която цял живот да остане благодарен... Един ден ще разберете, че това, което сте придобили в Школата, е истинска придобивка. Тогава ще имате възможност да сравните резултатите на работата си извън Школата и тия в Школата.”

Из Възможни постижения, ООК, 2 март 1927 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 10 Февруари 2009 г.

„Всеки ден, всеки момент човек трябва да се чисти, да се обновява. Иначе той е осъден на преждевременна смърт. Колко престъпления, колко погрешки стоят пред вас, с които непременно трябва да се справите! Всеки ден трябва да пречиствате храната, водата и въздуха, които приемате. Не е лесно да се нахрани човек! От храната, която възприема, зависи неговият бъдещ живот.”

Из Двата порядъка, УС, 6 октомври 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 11 Февруари 2009 г.

„На физическия свят същественото е хлябът, а в духовния – Словото. Да живееш и да се храниш със Словото, това подразбира да изработиш своето духовно тяло. Като живее добре и се храни със Словото, човек прави мост между физическия и духовния свят. Няма ли мост за минаване, той пада в пропастта.”

Из Коприненият конец, УС, 15 декември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 12 Февруари 2009 г.

„Един ми разправя: „Моята другарка минаваше за най-грозната в селото. Момците минаваха края нея и не я виждаха, пък аз не минаваше ден да не я видя. Аз видях нещо светло в душата й, скрито под грозотията. Аз не се спирах на лицето й. Откак се оженихме, всичко ни върви напред. Тя е грозничка, на хората не обръща внимание, но аз много обичам душата й.” Този е единственият пример, който аз срещнах в България – мъж и жена да се обичат и той да намира нещо светло, красиво зад нейната грозотия. Това е новото – зад грозотията да видиш красивото, което се крие.”

Из Няма нищо ново под слънцето, 17-та НБ, 23 януари 1938 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 13 Февруари 2009 г.

„Сега всички проповядват, че трябва да се вярва в Бога. Не, другояче трябва да проповядвате. Докато вие не любите Бога, докато не виждате Бога в красивата и в грозната мома еднакво, ако не виждате красивото, Бога – в греха и във всички пертурбации, които стават на Земята, и ако във всичко, което става в света, не виждате Бога – скрит някъде, вие не сте дошли още до хармонията на живота.”

Из Няма нищо ново под слънцето, 17-та НБ, 23 януари 1938 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 14 Февруари 2009 г.

„Хората имат крива представа за светийството. Те мислят, че за да станеш светия, трябва да се откажеш от живота, от яденето, от обличането с хубави дрехи. Значи светията трябва да ходи бос и окъсан, да не си дояжда, да живее като аскет, да гледа постоянно към земята – да не се изкуси от някоя жена. Това не е светия. Светията има право да се храни и облича добре, да има жена и деца. Не е забранено и на светията да се жени.”

Из Причини за страданията, УС, 29 декември 1935 г.

Редактирано от Ани
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 15 Февруари 2009 г.

„Чрез притчата за блудния син Христос дава един пример какво трябва да се прави с онези, които не вървят в правия път. Те трябва да се оставят свободни да научат урока си. Когато научат урока си, тогава те ще се върнат сами при Бога и ще бъдат добри Негови служители. Онзи син, който бил постоянно при Баща си, имал голямо мнение за себе си, мислел, че е праведен. Всъщност блудният син имал по-високо съзнание. Той имал по-голяма любов от първия и когато се върнал при баща си, дошъл с голямо смирение и готовност да работи като един от неговите слуги.”

Из Мъртав бе и оживя, загинал бе и намери се, 5-та НБ, 31 октомври 1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...