Jump to content
Порталът към съзнателен живот

11. Мистично разбиране


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Вехади (песен)

Добрата молитва

Псалом 61

Беседа:

Мистично разбиране

Мистично разбиране

Утриннo Словo, 21.06.1931 Неделя, София

Молитвен наряд за край:

Господнята молитва

Животът има, освен външна, още и вътрешна страна, която само мистикът разбира. Под „мистик“ разбирам човек на Любовта. Вътрешната страна на живота не може да се разбере без Любов. Чрез Любовта се дохожда до вътрешно разбиране същината на живота. Под „същина на живота“ разбираме вечното в света, т.е. идеалът, към който се стреми душата.

За да се дойде до вътрешната страна на живота, трябва да се разбере неговата същина. – Защо човек не може да хармонира външния живот със своите вътрешни разбирания? Или защо не може да хармонира своите разбирания с разбиранията на хората? – Защото той се натъква на един вътрешен страх, на едно вътрешно съмнение. Днес хората не се разбират, понеже сами са вдигнали естествените прегради, които Бог е поставил между тях. – Какво трябва да се направи? – Да се поставят тези прегради на местата им. Хората са развалили пътищата, които Бог някога им е посочил. Те не се разбират, а въпреки това всеки иска да бъде почитан и уважаван от другите.

Търсете Любовта с новото разбиране: с любовта на своята душа; с любовта на своя ум; с любовта на своето сърце и с любовта на своята сила, за да разберете и ближния си, и себе си. Това ви желая сега, да разберете Божията Любов, да разберете любовта на своите ближни и най-после – любовта на своята душа.
Link to comment
Share on other sites

Ще страдаш и ще благодариш за страданията. Те са мерило на Любовта. – „Страдам, защото децата ми не ме обичат.“ – Това е мерило за твоята любов, което показва, че любовта ти към Бога е малка. Ако обичаш Бога по всички правила, децата ти ще те обичат. Така мисли мистикът. Който не разбира този закон, той мисли, че страданията му идат по причина, че Бог не го обича. Не е така. Помни: когато любовта на хората към тебе се увеличава, тогава любовта ти към Бога се намалява. Значи разположението на хората към тебе е в състояние да отвлече вниманието ти към Бога.

Познавам хора които наистина страдат от мисълта,че децата им не ги обичат. Покъртително е да ги гледам как се измъчват! А истината е,че просто "мярката" им за любовта на децата им е неправилна - "аз толкова направих за него/нея, а той/тя така да ми се отплаща!" Или с други думи, липсва безусловността на любовта, която Бог изисква, а от там идва и неразбирането, и страданието.

"...когато любовта на хората към тебе се увеличава, тогава любовта ти към Бога се намалява.Значи разположението на хората към тебе е в състояние да отвлече вниманието ти към Бога." - изпитвала съм го. И все пак нали Бог проявява любовта си чрез хората!?

Който повече страда, има повече любов. Някои хора страдат повече, защото носят любовта и на другите.

Това е нещо, за което имам нужда да чуя вашите мнения!? :hmmmmm:

Търсете Любовта с новото разбиране: с любовта на своята душа; с любовта на своя ум; с любовта на своето сърце и с любовта на своята сила, за да разберете и ближния си, и себе си. Това ви желая сега, да разберете Божията Любов, да разберете любовта на своите ближни и най-после – любовта на своята душа.

Мистично разбиране

Edited by Моника13
Link to comment
Share on other sites

Който повече страда, има повече любов. Някои хора страдат повече, защото носят любовта и на другите.

Това е нещо, за което имам нужда да чуя вашите мнения!? :hmmmmm:

Има страдания, които сами си създаваме, които можем да си спестим, които идват в следствие на нашите грешки, на липсата на любов, доброта и разбиране на Божествените закони. Според мене, тука не става въпрос за тези страдания. Мисля си, че цитираните думи се отнасят за случаите когато от любов жертваме собственото си щастие, поставяме чуждото щастие над своето, даваме без да получаваме нищо в замяна от тези, които обичаме.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Има нещо съществено в живота и то е познаването на Бога. Да познаеш Бога, това значи да си намерил великия смисъл на живота. От този момент ти придобиваш вечна радост, вечно блаженство. И колкото по-големи стават страданията ти, толкова повече се увеличава радостта ти. Така е за мистика. Колкото по-големи са страданията му, толкова повече се радва той. По 20 пъти на ден да го бият, той повече се радва. Всичко да му отнемат, той остава тих и спокоен, не губи своя вътрешен мир. Ако това стане с човек, който има обикновено разбиране за живота, той ще се почувства най-нещастен в света. Според мене нещастен е онзи, който е лишен от любовта на Бога. Щом я придобие, той понася и най-големите страдания с радост. Той има опитността на мистика. Когато Любовта посети човека, тя го свързва с Бога. Тогава, именно, идат и страданията, но човек е силен, лесно се справя с тях.

В друга тема се коментираше щастието - тогава не можех да открия този откъс, за да обясня какво точно имам предвид под щастие и нещастие.

"Според мене нещастен е онзи, който е лишен от любовта на Бога. Щом я придобие, той понася и най-големите страдания с радост. "

Какво значи човек да е лишен от любовта на Бога? Нали Бог обича всички?

Значи ако човек е лишен от нея, той сам е затворил прозорците на ума и сърцето и на живота си, за любовта на Бога.Т.е. нещастен не е този човек, който има проблеми или някакви страдания, а този, който няма светлина и вечно е недоволен...

Щастлив е човекът, който "Всичко да му отнемат, той остава тих и спокоен, не губи своя вътрешен мир."

На въпроса на Моника за страданията:

И аз дълго време не разбирах това, докато не промених понятието си за страдание. Ние сме свикнали да го разбираме като дискомфорт - вътрешен.

Всъщност това е непрекъсната промяна на условията на живота на човека, обикновено по нестандартен начин - това създава външен дискомфорт, и изисква от човека да се приспособява бързо като запазва позитивното си отношение към променените ситуации. Ако човек не умее това, външният дискомфорт лесно се превръща във вътрешни страдания, ако обаче Любовта е посетила човека, "човек е силен, лесно се справя с тях." Как? Приема ги като нови възможности за развитие и учене, като проверка и прилагане на наученото дотук...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...