Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво би направил с 1 000 000 $ за България


Антикал
 Share

Recommended Posts

На 25.06.2003 завърши един национален конкурс за есе на тема "Как бих инвестирал/а 1 милион с най-голяма полза за развитието на страната". Резултатите са вече на лице и всеки може да ги прочете на адрес: http://www.bulgaria-gateway.org/bg/134/glasuvane.php

Наистина е интересно да се докоснеш до съкровените мечти на хората, да видиш през техните очи пътя за една нова и по-добра България. Всъщност това може да ни накара да се замислим - с кой от аворите на есета сме съгласни и с кой не. Имаме ли по-добра идея и необходимо ли е да я споделим?

Смятам, че една от темите за размисъл в живота, съпътстващи всеки търсещ човек е имено това - благоденствието на ближния. Никой не се чувства щастлив, когато знае че съседът му гладува или едва оцелява въпреки ежедневния труд. И точно затова конкурса провокира всеки, който някога си е задавал този въпрос.

Аз така и не се наканих да седна и да напиша моето виждане по въпроса, но с удоволствие бих разговарял с всеки от вас. Мисля, че чата в този портал на 03.07.2003 от 21.00 е удобно време, но ако някой иска може да ми пише и e-mail. :-)

П.П. Благодаря за отделеното време, защото то единствено не спира и не може да се върне!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравей,

това е наистина хубава тема, защото провокира мисленето в положителна посока.

Напълно си прав - не сме истински щастливи, като знаем че хората около нас страдат.

Добре е че започва да се мисли в посока как да се използват, управляват и инвестират парите и ресурсите за общо благоденствие, а не да се задържат и трупат на едно място - в огромни количества сред малко хора :), и служещи само за лукс.

На земята има премного блага за да живеем добре, съвременната икономика и производство за много продуктивни и с ниски разходи вследствие на пазарните механизми и изисквания.

Остава само да помислим повече за всички нас, а не само за собственото си его...но това вече излиза от темата :).

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Здравейте форумци !!! :D

М....даааа , хубава тема за мечти ! Ама тъй нато форума е за съзнателен живот , не е за политика и търговия ще считам темата за мечти - инносказателно . Щото и без това тази ... " страна "... се отнася към нас гражданите като мащеха , какво мога да направя с толкова ... " конвертируема валута " ... . - малиии !

Ми ще си хвана първото .." самолетче ".. за ... " Хаваите "... за да погледам чистото синьо небе , дето колкото по се заглеждаш толкова по- синьо става , та чак до " царско синьо " достига . И единствено мекото кехлибареното слънце се показва из дълбените небесни . А пък лъчите му като падат в синия , безкраен тих лазур на безкрайното спокойно море ( негово огледало ) приличат на паднали звездици на повърхноста на водата , като , че ли някой е излял .." разтопено сребро "....

Първата ми работа е да си хвърля дрехите с които съм пътувал и да се цамбурна в топлата прохлада на кристалната вода , действаща като сладка омая след дйлгото пътуване .

Пък после ...... след разхладата , ще се овъргалям в .. " белия и мек пясък " на .. " Хаваите "... подобен на уханен памук застилащ тихия и изпълнен с мир хаваиски плаж .

А ....сред тази екзотика , няма да е лошо под .." гъстите палмови листа " самодиви в бели премени да са опънали един хамак и докато подремвам ...... - люшшш , люшшш , люшшш ......

Ееееех мечтииии .

P. S. Драги форумци , моля четете иносказателно . Нали форума е за духовни , не за политици . Аз не ще оправя света , той си е такъв от сйздаването му и такъв ще си остане и след нащо .. " заминаване " .

Link to comment
Share on other sites

Според мен върпоса за разликата между духовното и светското (това влиза като част от идеята за фрагментация на съзнанието и ефекта на сянката разгледан тук: http://www.beinsadouno.com/index.php?s=&ac...st=0entry137) е много тънка и човек трябва да е внимателен с него. Човек може да води съзнателен и буден живот независимо дали се занимава с търговия или политика.... или друга на вид "светска дейност". Духовността/будността според мен е качество на съзнанието на ученика или търсещият ... Пример: в Школата на Беинса Дуно е имало ученици от почти всякакви професии, включително търговци и занимаваши се активно с политика. Били са лично наставлявани от Учителя. Има будистки Наставници - бизнесмени, Монро (основателят на институра Монро) е голям бизнесмен - притежаващ няколко телевизии и радио програми, Лулчев (ученик на Учителя Беинса Дуно) се е занимвал активно с политика, Николай Дойнов (ученик на същата школа) е бил един от най-богатите хора за времето си, и т.н. и т.н. предполагам няма нужда от други примери ... Богатство и бедност, здраве и болест, политика и власт това са само сюжети (преходни състояния) в голямта сцена на живота ... подредена от великия Режисьор.... ;) Как ще се отнасяме към тях? Със страх, недоверие или пък с любов и приемане? Всеки минава през тези изпити....

А относно темата какво би направил човек ако има такава голяма сума.... мисля че е интересно да се помисли... По някой път човек е по-добре да мине мислено през едно изпитание от колкото наяве... А може да се размишлява и в посока.... благото за един е благо за всички.... какво бих аз направил за благото на другите.... и т.н.

Поне така мисля аз.

Иво.

Link to comment
Share on other sites

Привет на всики :D

Много се радвам че по въпроса има различни мнения, защото това е предпоставка за дискусия. Искам обаче да приведа един малък пример за гледната точка: нека вземем за основа един българин и пространсвено-географското му положение. Ако живее в Сф, то той е софианец и на пръв поглед няма нищо общо с някой, който живее в Бургас например.Но ако погледнем от малко по високо ниво то той е българин, както и бургазлията. По същия начин можем да обединим българина и германеца, защото са европейци, а европееца и азиатеца с това че са жители на Земята и т.н.

Смятам, че този начин на разглеждане на проблемите ни дава възможност да се обединяваме и да намираме общи решения. Именно за това поставената тема на пръв поглед изглежда различна и не на място - 1 000 000 $ във форум за съзнателен живот. Но нима водиш съзнателен живот ако не осъзнаваш силата както на материалните така и на духовните ценности? Нима не си същия като вкопчените в материята индивиди, но просто от другата страна на медала? И като стана въпрос за това, първо трябва да се замислим какво е съзнателен живот. Според мен казано най-кратко е да станеш част от всемирната хармония. От тук можем да говорим за любов, прошка, състрадание, омраза, отмъщение и пр., но това са само отделни прояви. И заедно с предимството, че се задълбочаваме имаме и недостатъка че се откъсваме от цялото. С току що казаното обаче нямам предвид че трябва цял живот да плуваме по повърхността. ...

Та нека се опитаме да свържем "голямата сума пари" с посоката на мислене която спонтанно поехме. Защо да не ги инвестираме в помощ на ближните ни - да им помогнем те също да се замислят за съзнателен живот , пък били те двама, двеста или 2 000. Бройката всъщност няма значение. Това обаче си е много отговорна задача и триабва да измислиш правилния начин. Именно тук е провокацията за всеки. Всеки от нас може да освети пътя на околните само със светлината до която е достигнал. И това че на всеки фенерчето му свети с различна светлина определено е предимство а не недостатък. Важното е да не светиш само на себе си. И както плодното дърво, след дълга борба за оцеляване не запазва плодовете за себе си а ги раздава така и ние трябва да раздаваме плодовете на нашата собствена борба. За нас остават уменията и опита, а плодовете дават стимул за борба на околните.

Благодаря на Ради, Иван и Иво за споделените мисли. Отговорът ни по дадена тема обикновено означава че мислим и се развиваме. А знаем, че бездействието по отнощение на доброто е всъщност съдействие на злото. :yinyang:

Антон

Link to comment
Share on other sites

Здрасти Антон и всички форумци,

А знаем, че бездействието по отнощение на доброто е всъщност съдействие на злото.

Съгласен съм. :)

Имам конкретно предлолжение! :P

Хайде да направим един малък опит да видим как работят парите по законите на доброто.

Явно е че ние няамаме 1 000 000 $/лева, но всеки от нас има например по 10 лева (една стохилядна от 1 000 000 лева). Ако една сто хилядна от това за което приказваме и това към което се стремим не можем да приложим в живота си .... как ще приложим повече?

Идеята ми е следната:

Нека всеки от нас (или тези които желаят ... даже и само 2-3 човека да са) да пратят на Антон една сто хилядна от 1 000 000 лева - 10 лева (може и по-малко който не може да участва с толкова). И понеже той поде инициативата, с тази сума той да направи една инвестиция за България по негова преценка. После той може да ни опише резултатите.... Друг пътм можем да нарпавим друг опит с друг човек или група от хора...

Как ви звучи? Антон ти съгласен ли си? :hypocrite:

Поздрави,

Иво. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :),

Иво предложението е прекрасно и аз съм съгласен :).

Остава и Антон да каже какво мисли по въпроса ;).

Ради

Link to comment
Share on other sites

Здравейте

Идеята на Иво е много оригинална и аз бих я приел с удоволствие. Нека да споделя обаче едно мое виждане по въпроса и ако не сте съгласни с него аз нямам нищо против неговото предложение. :)

Иво е напълно прав, че ако не можеш да приложиш една малка сума пари или една "малка" добра мисъл на практика - в името на доброто, то как ще се справиш с бремето на една голяма. Но основния смисъл на поставената от мен тема беше следния: всеки един от нас да погледне дълбоко в душата си, да разбере как може да помага на ближните си и има ли смисъл да го прави Упоменатата сума от 1 000 000 всъщност няма голямо значение, както и това, че трябва да се вложат за развитието на България. Същата цел би била постигната и с помощ за др. страна, за определена прослойка в обществото, за един конкретен човек и т.н. Темата е конкретизирана за да не звучи толкова отвлечено, но намирането на конкретно решение изисква по широк поглед върху проблема. И имено това е ценното - вътрешно търсене.

Всяко мисъл те приближава малко или много до действие по поставения проблем. В този смисъл поставянето на една по реална сума може би изглежда по-правилно, но аз използвах идеята на един вече състоял се конкурс и получените от него резултати. Това са 31 есета по темата и струва ми се че има какво да се види в тях. / адреса го има в началото на форума /

Поне за мен важно е осъзнаването, че всеки от нас е частица от общата хармония, частица от Бог. И в този смисъл бих предпочел всеки който е съгласен с Иво и е склонен да помогне с някаква парична сума сам да направи инвестицията за България. Така ще имаме макар и малко начало, но в по-широк мащаб и по-голяма вероятност да "заразим" повече хора с добрина. А по отношение на "заразяването " ще споделя личен опит:

На 06.07.03 около 23.00 пред вход на жил. блок срещнах един възрастен господин. Може би беше пийнал /макар, че не лъхаше на алкохол/, може би имаше склероза, но определено имаше болки в кръста и не можеше да се прибере. Беше загубил и ориентация. Пзвъних на Бърза помощ - казаха обадете се в полицията, обадих се и там - полицаите нямали право да качват граждани /ако не са криминално проявени/. Реших да го заведа аз, потресен че алтернативата му е да спи отвън.Качих го на такси и след доста лутане намерихме адреса. Всичко завърши благополучно. Примера със "заразяването" се отнася до шофьора на таксито. Като се разбра, че не ми е роднина, а случаен човек - не пожела да вземе пари.

Ако сте се замислили или вече имате опит в такива начинания ще бъде инересно за всички да го споделите. А може да направим и гласуване за да разберем колко хора са склоннои да помагат макар и с малко но редовно. /тук нямам предвид да изпращат пари, а да помагат самите те/

Антон

Link to comment
Share on other sites

Здравейте всички:),

Тони, твоя разказ за болния човек и таксито много ме впечатли. Силата на реалното Добро е тотална и универсална и "заразяваща" :).

Просто трябва да опитаме и ще го проверим.

Борис Николов - един от Учениците на Учителя има описани много такива случки - за силата на Доброто, на Мира, на Любовта...

На страниците на сп. Аура (има линк от сайта www.astrohoroscope.info) e публикувана следната случка от Борис Николов :

Мирът

Борис Николов

Стоях над бездната на Езерото на Съзерцанието и наблюдавах как в глъбините гаснат последните светлини. Езерото заспиваше. Слънцето клонеше на запад. Вечерният покой се спускаше над планината.

Зад формите на природата има скрит живот. Човек може да общува с него и да придобие неговия мир. Тогава мирът е сила, която се излъчва от човека. Чрез нея той може да има всичко, каквото пожелае. Няма същество, което да не чувства Мира и да не е послушно на неговите повеления.

Наметнат със сивата гуна, аз не се различавах мноог от камъните наоколо. По тях прибягваха светлини и багри. И те имаха свой живот - разговаряха на свой език.

Странно нещо - животът има вкус и човек може да го опита като чистата изворна вода. Човек може да го изследва и анализира с незнайните сетива на душата, да придобие от него знание и сила.

От скалата на бездната излезе зверче. То приличаше на лисица, но беше по-дребно, може би кръстоска с куче. Зверчето се приближаваше към мене, като че не ме виждаше. Скоро се уверих, че ме вижда и че знае за моето присъствие. От време на време то се спираше и издаваше стенание, като че въздишаше. Като дойде до мене животното замря неподвижно, свело глава до земята.

Поисках да узная от какво има нужда, тъй като беше ясно, че то молеше за нещо. Тогава на онзи всемирен език без думи, чрез който ние мигновено и непосредствено узнаваме каквото поискаме, узнах молбата на майката. Станах и тръгнах след нея. Тя ме поведе по самия ръб на бездната и спря до малка полянка сред скалите. Чух слабо скимтене, като се наведох видях малко лисиче. То беше заклещило крачето си в цепнатината на скалата. Наведох се внимателно, освободих крачето и турих малкото при майка му.

Всяко живо същество чувства Мира и му се доверява. Проверил съм това много пъти и на малки и на големи животни.

Майката издаде слаби, едва доловими звуци. Иззад скалите излязоха още три лисичета. Тя ми представяше своето семейство, оказваше ми най-голямото доверие. А не е лесно да се преодолее родовия страх.

Сега майката беше щастлива - беше легнала на тревата, а малките бозаеха като се побутваха едно друго. Големият живот присъстваше тук. Отдалечих се внимателно, за да не смутя семейната идилия.

Разделихме се и едва ли ще се видим вече. Но остана една малка радост от тази среща - една невидима нишка остана между нас. По нея тече любовта, която свързва всички същества.

Публикувано в сп. Житно зърно

бр. 3-4/2002

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Привет на всички,

Благодаря на Ради за хубавата случката, която разказа. Наистина е много въздействена и всяка дума от нея рисуваше образи в съзнанието ми. Иначе казано начина по който е написана я превръща почти във "филм".

Душевния мир е наистина велика сила

Нека и други да споделят с нас Мира и Доброто. Но моля ви нека да е по зададената тема. Единствен Иван се осмели да помечтае на глас и то пред всички нас - за което съм му много благодарен. Когато Мира и Доброто са в мислите и мечтите ви, то със сигурност те присъстват и в делата ви. Така че отпуснете се и помечтайте!!! Всеки има собствена гледна точка, но тя допълва останалите. Така че всяко виждане по въпроса е ценно и уникално.

Никой от вас ли не се сеща как може да ги изхарчи по полезен начин? :o

Или сте прекалено пораснали и сте забравили детските си мечти? :harhar:

Очаквам конкретни мечти за конкретни суми - 1 000 000$ :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Здрасти Антон,

Щом искаш нещо по-конкретно ... Ето аз какво бих направил. Бих създал условия за изграждане на Езотеричен Университет. Да се закупи място, да се построят сградите и да се поканят най-добрите преподватели от цял свят, с най-много опит. Университета би разполагал с най-добрата техника, върха на всички технологии и новости във всички области и би бил образец във всяко отношение. Между другото, по непотвърдена информация, знам че в началото на миналия век по предложения на един Човек е имало такъв проект за университет в Русе ... но за жалост не е станало. Не знам дали 1 000 000$ биха стигнали, но мисля че ако се поканят повече инвеститори би могло и да стане. :rolleyes:

Всъщност ако не можем да си направим реален, защо да не си направен виртуален. Мисля че сме започнали вече. :thumbsup2:

Иво. :sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

Привет отново,

Ето че не е никак трудно да си помечтаем малко.

Идеята на Иво е страхотна. Не отдавна аз също имах подобна мечта, а познавам и други хора които са имали горе долу същата идея. На адреса изписан в началото на форума са публикувани още ниаколко есета с тази насоченост. Това показва как все повече хора стигат до извода че за да се развива човек е необходимо познание.

Днес мисля, че един подобен Университет би трябвало да се предхожда от редица учебни заведения с такава насоченост. От детската градина до университета да се получава образование стимулиращо развитието не само на ума, но на тялото и духа. Тогава в университета ще има учебна атмосфера, която едва ли съществува в днешно време. Ще бъде удоволствие да се учи, както и да се преподава...

Сигурен съм че всяка една ваша мечта си заслужава. Споделете я тук и чуйте какво мислят другите за нея. Дайте ваши предложения по "чужди" мечти, но не бързайте да критикувате. Първо вижте хубавото в тях, защото зад всяка мечта стои човешка душа - една частица от Бог.

Бъдете по-смели!!! :v::P

Link to comment
Share on other sites

Здравейте:),

това за Университета е и моя мечта:). Ще добавя и средства за развитие на инфраструктурата и културните паметници, за да може да се развие т.нар алтернативен (селски) туризъм. Аз го наричам културен - да отидеш и да се насладиш, да вкусиш от природата и културата на една страна.

А ние освен прекрасна природа имаме и много богата духовна култура, нали? Кой народ може да се похвали с толкова възвишени Учения?

Друг е въпроса доколко го оценяваме.

Бих направил е едно богато издателство и бих издал много прекрасни книги - издавани малко или никога невидяли бял свят.

И както се казваше в една реклама на Ариана - ех, мечтии...

Но те ще се реализират :).

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Ако трябва да обединя двете мечти - Езотеричен Университет с печатница и издателство към него. :D:thumbsup:

Още за Университета... Представям си го заобиколен от величествена и красива природа на специално избрано силно енергийно място. От него се виждат върховете на близка планина. Наблизо има красиво езеро. Виждат се изгревите и залезите. Красиво е, особено да се наблюдава изгрева от близката планина или пък залеза от лодка в езерото. В Университета има виоско технолгични зали с компютри и най-съвременна техника за връзка с хора от цял свят - видео конферентни връзки, видеофон, холофон. Има и просто наглед оборудвани зали за медитация и релаксация. Най-добрите хора във всички области на познанието: наука, изкуство, икономика и т.н. са тук. Всички с чист стремеж за работа. Постоянно се правят езот. упражнения, всичко се подлага на опит и проверка, за да стане живо знание. Работи се върху характера на човека, работи върху връзката му с Природата и другите студети. Отношенията студент-преподавател са непринудени. Всеки знае че има какво да научи от другия, че е частица от цялото. Има йерархия, но тя е символична доколото всеки да знае основното направление на своята работа. Всеки работи с любов и желание за общото благо. Едно хармонично общуване на групи по интереси и по класове. За интересуващите се от природата - класове по методи за нейното култивиране и най-висше общуване с нея; за интересуващите се от психични сили - класове по енергийно и над енергийно взаимодействие, ОИТ (опитности извън тялото), методи за лекуване от разтояние, телекинеза и телепатия; за интересуващете се от усамотение и вътрешна работа - класове организирани в тих кът на брега на езерто - точно до гората по различни видове медитация, релаксация и просветелние; за тези които имат занаетчийски способности - класове по различните видове занаяти осветлени от гледна точка на езот. наука, за тези с интерес към международните онтошения - учене на езици с медитативни техники за ускорено заучаване; класове по динамична медитация и поддържане будност на съзнанието с методи като Паневритмия; за студентите с интереси към езот. науки - класове по астрология, нумерология, френология, физиогномика, цветоработа...; за бъдещите преподаватели - класове по обща езотерична култура и методи на преподаване и непосредствено общуване на финно ниво. Десетки праткически упражнения сред природата - за развиване на вяра, сила, кураж и самодисциплина. Архитектурата - модернестичен стил смесен с природни елементи (дърветата които се преплитат в сградата като част от Университета, басейните които се преливат в близкото езерото....) и символични архетектурни памтеници. Сгради във форма на осмоъгалник, пирамида и т.н. Сграда за работа върху тялото - фитнес, тенис корт, басейни преливащи към езерото през подводни стъклени тунели целите в светлина. Жилищата на студенти и преподаватели - малки къщички наредени в кръг около университета с различна форма и цвят. Чистота и хармония лъха от цялото място. Не се допуска всеки тук. Изпитите са влизане в Университета са тежки... но всеки който го изкара излиза като строител на новото време ... и експерт в своята област. Самото име на Университета вдъхва респект и уважение във всеки, който го чуе.

Още да описвам ли? :D

Иво.

Link to comment
Share on other sites

Ехооооооо, здравейте :dancing yes:

Мисля, че наистина мечтите ще обединят света. Красиво е когато двама души мечтаят и мечтите им се допълват. А ако са повече ? Може би е невероятно усещане за учстващите! ... не един , а неколцина още да мислят като теб. Това е синхрон поне с една част от заобикалящия те свят и носи удовлетворение. Сигурен съм, че когато няколко души пожелаят нещо силно, то се сбъдва. А е казано и в Библията "Поискай и ще ти бъде дадено" Нима това "искане" не е вашата мечта?

Направете първата крачка! Защото ако нямаш смелостта да поискаш, значи нямаш и силата да го постигнеш. :thumbsup:

Поздрави !!!

Link to comment
Share on other sites

Ехооо :rolleyes::D ,

Мисля че сме направили вече първата крачка... :)

Антоне, ти какво би направил за 1 000 000 $ за България? Така и не каза досега... , а ти си инициатор за тази интересна тема :thumbsup:

Иво. :sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

Привет на всички,

Нека да поясня, че "първата крачка" се отнасяше за форумците които не са взели участие. :smarty: Ще бъде наистина интересно да прочетем за техните мечти. А сега аз ще споделя моята :rolleyes:

Както загатнах, моята мечта е свързана също с образованието и възпитанието само че е насочена към децата.

Разсъждавал съм доста има ли начин света да се обърне към по добро и смятам, че единствената възможност е всеки сам да го пожелае. Определено това е доста трудно, защото всички хора са различни, както и техните цели и стремежи. Да, но дали е невъзможно? По този път се върнах назад във времето, до корена на проблема /поне аз така мися/ и стигнах до децата. Тогава като че ли различията са по-малко, или поне не се забелязват. Ниски - високи, бедни - богати, ... всички те могат да играят заедно и да се чувстват щастливи. Та се замислих - дали всъщност съвременното възпитание и образование не ни изкривяват до някъде?

Тук ще повторя едни въпроси които зададох в друга тема: Кой ни е учил да възпитаваме децата си? Кой ни е учил да се храним? Да имаме правилен начин на мислене? Как да потърсим партньора си в живота и какво да бъде отношението ни към него? А в същото време учим неща които може никога да не използваме - като физика, матаматика, биология и още куп други. Не ме разбирайте погрешно! Аз съм привърженик на широката обща култура, но именно в търсене на широки познания за света сме пренебрегнали елементарните култура и разбиране за нас самите. Мисля, че е време това да се промени. Познанията за света в нас и този който ни заобикаля трябва да вървят ръка за ръка от ранна детска възраст!

Ето как се размечтах за нов тип детски градини - които да обясняват на децата връзката между човека и природата. Да изграждат социално мислене и да възпитават в Любов. След детската градина да продължат в подобно училище и така докато стигнат до "Университета на Иво" :thumbsup2:

А сга малко по практически: В нашето общество основна роля за възпитанието оказва семейството. Но "нормалните " семейства днес са все по-малко. Караници, материални проблеми и много хора които се предават, несъзнавайки че имат силата да победят всичко това. Но начало трябва да се постави и според мен е по лесно да не се изкривят детските разбирания, от колкото да се разчупи света на възрастните. Знам, че хубавите работи стават бавно и не бързам. :feel happy: По важно е да се започне от някъде.

В този нов подход на образование нямам за цел да се променят хората по нечия идея, а по-скоро да им се помогне да открият сами себе си. Да станат търсещи личности и да превъзмогват недостатъците си всеки според възможностите си.

Въртят ми се и доста конкретни идеи но още не са "доошлайфани". Ако някой от вас има какво да ми каже по този въпрос бих го изслушал с удоволствие. Много искам да чуя мнението Иван – харесва ми начина му на разсъждение. Ще се радвам ако ми отговорят Иви, Севдалина, Силви и Васил – все търсещи хора.

Всъщност надявам се да получа одобрение /допълнения и конкретни идеи/ от едни и критика /разглеждане на слабите места в идеята/ от други, защото първото ще разшири кръгозора ми и ще ми даде стимул, а второто импулс за развитие и преодоляване на заблудите, които може да съм допуснал. И двете гледни точки са еднакво важни !! :yinyang:

Очаквам да отключите себе си :harhar: и да ме провокирате :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Здравей Антикал

В София вече има такава детска градина, където децата се възпитават според идеите на Учителя, така че ако си от този град може да се заитересуваш как стоят нещата.

Поздрави

Кирил

Link to comment
Share on other sites

Здравейте на всички,

Прочетох внимателно всичко, което сте писали. Мога да кажа, че не дочетох всичко от Иван. Харесват ми идеите ви, които до голяма степен се припокриват с моите. Докато бях извън България се интересувах как се грижат за децата, как ги отглеждат, какво правят в детските градини и в училищата. Там всичко е много непринудено, за разлика от тези тук. Отдавна мисля по идеята за ясли, градини и училища. На Иво оставяме университета, явно на повечето им е харесал. Незнаех, че в София има вече градина, но само като чуя

децата се възпитават според идеите на Учителя
и ми призлява :) Методите на Учителя са невероятни, но прекалено много хора ги приемат буквално, даже бих казала малко сектантски :). Незнам нищо за градината и се надявам хората там да знаят какво правят и как възпитават децата. Разказваха ми за едно подобно училище, мисля че беше до 3-4 клас не помня точно, в което децата са били възпитавани по един различен и нов начин, но не са ги подготвили за реалния живот. Живот, в който не всичко се гледа през розови очила. Освен, че децата трябва да бъдат възпитавани към добро, може би трябва да им се обясни донякъде и какво е извън градината и училището. Виждала съм как "различните" деца страдат от това, че са различни. Не говоря само за различното възпитание, говоря и за децата с проблеми. Всичко трябва да се промени, но много постепенно и внимателно. Възпитанието е нещо много отговорно.

Отплеснах се от темата....

Какво бих направила с тези пари ли? Със сигурност бих помогнала на децата. Как точно незнам.... Искам да се напрявят не една а много градини, ясли, училища и университети. Бих направила всичко, което зависи от мен децата да бъдат възпитавани към нещо по-добро и погледнато под един нов ъгъл. Да бъдат щастливи, когато бъдат приети в университета на Иво (който ще стане верига университети в света :)) и да могат да оценят това, което им е било дадено, за да достигнат до тук. За съжаление тези пари са нищо :) Някой ще си каже как е възможно толкова много пари да са нищо. За да се постигне това, за което мислим са нужни много повече средства. Нужно е да се измисли не кой да инвестира в тези проекти, а как самите проекти да работят за себе си. Ще кажете - ще има такси. Таксите няма да стигат до никъде (това го видях с очите си). Но дейностите, които могат да се извършват даже и от градините, могат да спомагат финансово. Градините ще са сред природата. Децата ще се грижат за дръвчетата и цветята, за отглеждането на зеленчуците. Издателската дейност също е добър вариант. А може до тогава да не са нужни пари :) Знае ли човек?

Поздрави,

Иви

Edited by Иви
Link to comment
Share on other sites

Здравейте :D ,

Благодаря на Кирил за информацията, но не съм от Сф. Въпреки това, ако някой ми разкаже по-подробно за методите на обучение ще ми е много интересно.

А ти Кирил - каква е твоята мечта? :)

С Иви постигнахме единомислие по някои въпроси за доуниверситетското образование :P , а Иво и Ради за самия университет. Иван също предложи добро приложение на средствата. Показа ни един различен поглед в който има много истина. Може да се замислите за това. :)

А останалите форумци явно нямат мечти, или са много заети за да ги споделят. Вярно, че не е хубаво да се прекалява с мечти, но и с работа също :harhar:

Позддрави

Link to comment
Share on other sites

Здравей Антикал

Що се отнася до моите мечти - това за което си ме4таех на 20г. на 30 вече го бях постигнал :feel happy: така че пожелавам на всички форумци да им се реализират ме4тите.

А за самата идея за 1 000 000 $ - също смятам 4е е най-добре да се инвестират дългосрочно - в образованието (идеята на Иво за езотеричния университет). Но ве4е работя в посока за реализирането на подобен проект, нищо че нямам 1 000 000.

Според мен е погрешно да се смята 4е първо трябва да имаш 1 000 000 $, за да направиш нещо.

Според мен ако имаш някаква идея - тръгваш да я осъществяваш и така привличаш необходимите средства.

Поздрави

Кирил

Link to comment
Share on other sites

Здрасти Кирил, :rolleyes:

И аз като теб изпълних голяма част от мечтите си до 24 год. възраст... даже се случиха събития, които не съм си представял и в най-смелите си мечти. Хубаво човек да има дългосрочни планове за по-големи проекти обаче. Правят живота по-смислен, особено когато тези проекти са с идейна цел. Това може да се ползва според мен и като метод. Ако човек е обезсърчен нека да се захване с някои голям проект за идейна работа... Идват много нови сили и мисли. Пробвал съм го :)

Мисля си, че може да отворим една тема за проекти. Участниците биха могли да публикуват обща информация за проекта/начинанието, по който работят и желаещите да ги подкрепят да се включат както могат.

Киро, все пак ти не отговори на конкретното запитване на Антон... Какво би направил за България ако имаш 1 000 000$?

Поздрави,

Иво. :smarty:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...