Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Някои божи заповеди

Guest Христо
 Share

Recommended Posts

Guest hrisko_89

Много пъти съм се чудил, наистина ли божите заповеди са дадени на Мойсей директно от Бог, струва ми се че те са претърпяли трансформация, а пък ми е чудно как за толкова време едни вселенски божествени закони ще се променят. Това ме кара да мисля, че не са баш божи, ами са си човешки, по - конкретно еврейски. Не че са лоши, НЕ, особено в днешния си вариант.

Чел съм целия вариант на заповедите, и по - съкратен и като че ли днес приет вариант.

За първата заповед си спомням, че се казва когато се говори за Бог нещо от рода на " онзи който ви изведе от египетската земя", което навежда на мисълта че тези заповеди тогава са били само и единствено за евреите, тоест че Бог ако въобще ги е "давал" на някого, то той ги е дал на тях и после с християнството са били разпространени. :hmmmmm: Заповедта за кражбата също се е отнасяла само до отношенията Вътре в еврейската общност, нима Бог е искал те да крадат от другите ?? " Не лъжи" всъщност в оригинал е " не Лъжесвидетелствай против Ближния си", тоест не се казва да не лъжат по принцип, а в съда да не лъжат и то Само срещу ближния. Не ми се струва божествено. " не пожелавай ..." - в тази заповед наред с материалните придобивки е посочена и жената, сякаш тя е някакъв предмет . Типично в стила на онова време. Заповедта е насочена към мъжете относно жените, тоест сякаш въобще и НЕ се допуска, че жената може да пожелае. И се прави уточнението "ближния", което по всяка вероятност се е разбирало роднината, този от Твоя род. Ако пък заповедта се тълкува като " не пожелавай чуждата жена", как ще може да разбереш че тя е нечия, обвързана ( ако Не я познаваш) и дали човек е в състояние винаги да се контролира и да я изпълнява. Да не говорим, че и жените сами понякога вкарват мъжете в грях, провокирайки с дрехи, визия, поведение тяхното пожелаване.

Edited by hrisko_89

Хубави въпроси си задаваш :)

Според мен никой човек няма нужда от посредници в общуването си с Бог, защото всеки е част от Бог. И всеки човек има силно вътрешно усещане какво може и какво не може да прави, какво трябва и не трябва. Всеки има вътрешни стремежи и съвест, която ако слуша, едва ли ще допусне грешка в действията си.

Възпитани сме, че християнството е най-прекрасната религия, но тази религия не се е разпространила по силата на своята прекрасност, а е била наложена и то съвсем не по "християнски" начин. Християнският Бог си служи със забрани и наказания - не прави това, не прави онова... човек, четейки Библията, започва да се пита - как съм още жив :) Как съм оцелал след като съм направил толкова грехове? Малко странно усещане на фона на тезата, че Бог е любов. И въобще, където са намесени хора и човешки интереси, не трябва нищо да се приема с пълно доверие, особено такива древни източници като Библията, за която наистина не се знае от кого е писана, от кого и как е преписвана и коригирана. За интерпретациите няма да говорим - всеки, притежаващ малко повече информация, може да пробута на останалите каквото си реши, за да постигне интереса си.

Факт е обаче, че християните по света живеят в страх да не направят този или онзи грях - и са като животните в зоопарка. Живи физически. Птици без криле. И че светът днес си спомня именно онези, които да били гонени, палени на клада, изпращани в изгнание и какво ли не - непослушните, хората със свободен дух. Напоследък се зачетох в биографиите на успели хора, съвременници и предшественици - почти всички те са знаели, че ще направят това, което впоследствие са успели да направят. Как е могъл например на 20 години Бил гейтс да знае, че "ще влезе във всеки дом"? А го е знаел и не го е подлагал на съмнение. Какъв ли щеше да е пътят му, ако при всеки удар, вместо да си вземе поука, беше предлагал и другата си буза, ако преди да предприеме стъпка, се бе ше замислял за всички онези хора, чийто труд е отавил в прахоляка зад гърба си... Нямаше да направи и крачка.

Най-лошото е именно това, че всички тези "Не прави това" и "Не прави онова" са осакатили естествения инстинкт на хората да се борят за живота си и да защитават собствения си интерес. Защото всяко живо същество се бори със зъби и нокти за живота си - никоя антилопа няма да се предложи на лъва и да даде и ближната си, защото лъвът бил гладен. Но християните и мюсюлманите дават живота си за "божествени" каузи без да се замислят - първите, убивайки духа си, вторите пък и буквално. Та и аз съм стигнала до извода, че просто някои хора използват религията е псевдодуховността, за да контролират всички, които се оставят да бъдат контролирани. За съжаление минава доста време преди човек да осъзнае, че зад човешките представи за Бог и ценности стоят съвсем други неща, а истинските ценности са различни - любовта, свободата и съзиданието. И тях човек ги носи в сърцето си - ако успее да го чуе, разбира се, сред силните заплахи "Не прави така" и "Не прави иначе".

отдавна размишлявам от цитат в Библията на тоз що има ще му се ДАДЕ на тоз що няма ще му се ВЗЕМЕ и туй що има и стигнах до заключението че този който има има и положително мислене а този който няма е потънал в самосъжаление и и дали ние с нашите мисли не сме градинарите на собственното си благополучие или горе при НЕГО има една книга и всичко е предначертано от люлката до гроба за всеки един от НАС но аз оставам с убеждението че днешните мисли творят утрешният ден хм пак се забатачих 125948_fr.jpg

отдавна размишлявам от цитат в Библията на тоз що има ще му се ДАДЕ на тоз що няма ще му се ВЗЕМЕ и туй що има и стигнах до заключението че този който има има и положително мислене а този който няма е потънал в самосъжаление и и дали ние с нашите мисли не сме градинарите на собственното си благополучие или горе при НЕГО има една книга и всичко е предначертано от люлката до гроба за всеки един от НАС но аз оставам с убеждението че днешните мисли творят утрешният ден хм пак се забатачих

:3d_131:

Здрасти!

Колкото хора - толкова и мнения... И най-интересното е, че всеки е прав...

Обаче човек трябва да се стреми към доброто и само то да е в ума му - пък - да става каквото ще! :)

отдавна размишлявам от цитат в Библията на тоз що има ще му се ДАДЕ на тоз що няма ще му се ВЗЕМЕ и туй що има и стигнах до заключението че този който има има и положително мислене а този който няма е потънал в самосъжаление и и дали ние с нашите мисли не сме градинарите на собственното си благополучие или горе при НЕГО има една книга и всичко е предначертано от люлката до гроба за всеки един от НАС но аз оставам с убеждението че днешните мисли творят утрешният ден хм пак се забатачих 125948_fr.jpg

Човек притежава само това, което може да задържи при всякакви обстоятелства и завинаги. Какво има човек всъщност? При всички случаи – нищо материално.

• 2 years later...