Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Някои божи заповеди


Guest Христо

Recommended Posts

Много пъти съм се чудил, наистина ли божите заповеди са дадени на Мойсей директно от Бог, струва ми се че те са претърпяли трансформация, а пък ми е чудно как за толкова време едни вселенски божествени закони ще се променят. Това ме кара да мисля, че не са баш божи, ами са си човешки, по - конкретно еврейски. Не че са лоши, НЕ, особено в днешния си вариант.

Чел съм целия вариант на заповедите, и по - съкратен и като че ли днес приет вариант.

За първата заповед си спомням, че се казва когато се говори за Бог нещо от рода на " онзи който ви изведе от египетската земя", което навежда на мисълта че тези заповеди тогава са били само и единствено за евреите, тоест че Бог ако въобще ги е "давал" на някого, то той ги е дал на тях и после с християнството са били разпространени. :hmmmmm: Заповедта за кражбата също се е отнасяла само до отношенията Вътре в еврейската общност, нима Бог е искал те да крадат от другите ?? " Не лъжи" всъщност в оригинал е " не Лъжесвидетелствай против Ближния си", тоест не се казва да не лъжат по принцип, а в съда да не лъжат и то Само срещу ближния. Не ми се струва божествено. " не пожелавай ..." - в тази заповед наред с материалните придобивки е посочена и жената, сякаш тя е някакъв предмет . Типично в стила на онова време. Заповедта е насочена към мъжете относно жените, тоест сякаш въобще и НЕ се допуска, че жената може да пожелае. И се прави уточнението "ближния", което по всяка вероятност се е разбирало роднината, този от Твоя род. Ако пък заповедта се тълкува като " не пожелавай чуждата жена", как ще може да разбереш че тя е нечия, обвързана ( ако Не я познаваш) и дали човек е в състояние винаги да се контролира и да я изпълнява. Да не говорим, че и жените сами понякога вкарват мъжете в грях, провокирайки с дрехи, визия, поведение тяхното пожелаване.

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

Хубави въпроси си задаваш :)

Според мен никой човек няма нужда от посредници в общуването си с Бог, защото всеки е част от Бог. И всеки човек има силно вътрешно усещане какво може и какво не може да прави, какво трябва и не трябва. Всеки има вътрешни стремежи и съвест, която ако слуша, едва ли ще допусне грешка в действията си.

Възпитани сме, че християнството е най-прекрасната религия, но тази религия не се е разпространила по силата на своята прекрасност, а е била наложена и то съвсем не по "християнски" начин. Християнският Бог си служи със забрани и наказания - не прави това, не прави онова... човек, четейки Библията, започва да се пита - как съм още жив :) Как съм оцелал след като съм направил толкова грехове? Малко странно усещане на фона на тезата, че Бог е любов. И въобще, където са намесени хора и човешки интереси, не трябва нищо да се приема с пълно доверие, особено такива древни източници като Библията, за която наистина не се знае от кого е писана, от кого и как е преписвана и коригирана. За интерпретациите няма да говорим - всеки, притежаващ малко повече информация, може да пробута на останалите каквото си реши, за да постигне интереса си.

Факт е обаче, че християните по света живеят в страх да не направят този или онзи грях - и са като животните в зоопарка. Живи физически. Птици без криле. И че светът днес си спомня именно онези, които да били гонени, палени на клада, изпращани в изгнание и какво ли не - непослушните, хората със свободен дух. Напоследък се зачетох в биографиите на успели хора, съвременници и предшественици - почти всички те са знаели, че ще направят това, което впоследствие са успели да направят. Как е могъл например на 20 години Бил гейтс да знае, че "ще влезе във всеки дом"? А го е знаел и не го е подлагал на съмнение. Какъв ли щеше да е пътят му, ако при всеки удар, вместо да си вземе поука, беше предлагал и другата си буза, ако преди да предприеме стъпка, се бе ше замислял за всички онези хора, чийто труд е отавил в прахоляка зад гърба си... Нямаше да направи и крачка.

Най-лошото е именно това, че всички тези "Не прави това" и "Не прави онова" са осакатили естествения инстинкт на хората да се борят за живота си и да защитават собствения си интерес. Защото всяко живо същество се бори със зъби и нокти за живота си - никоя антилопа няма да се предложи на лъва и да даде и ближната си, защото лъвът бил гладен. Но християните и мюсюлманите дават живота си за "божествени" каузи без да се замислят - първите, убивайки духа си, вторите пък и буквално. Та и аз съм стигнала до извода, че просто някои хора използват религията е псевдодуховността, за да контролират всички, които се оставят да бъдат контролирани. За съжаление минава доста време преди човек да осъзнае, че зад човешките представи за Бог и ценности стоят съвсем други неща, а истинските ценности са различни - любовта, свободата и съзиданието. И тях човек ги носи в сърцето си - ако успее да го чуе, разбира се, сред силните заплахи "Не прави така" и "Не прави иначе".

Линк към коментар
Share on other sites

отдавна размишлявам от цитат в Библията на тоз що има ще му се ДАДЕ на тоз що няма ще му се ВЗЕМЕ и туй що има и стигнах до заключението че този който има има и положително мислене а този който няма е потънал в самосъжаление и и дали ние с нашите мисли не сме градинарите на собственното си благополучие или горе при НЕГО има една книга и всичко е предначертано от люлката до гроба за всеки един от НАС но аз оставам с убеждението че днешните мисли творят утрешният ден хм пак се забатачих 125948_fr.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

отдавна размишлявам от цитат в Библията на тоз що има ще му се ДАДЕ на тоз що няма ще му се ВЗЕМЕ и туй що има и стигнах до заключението че този който има има и положително мислене а този който няма е потънал в самосъжаление и и дали ние с нашите мисли не сме градинарите на собственното си благополучие или горе при НЕГО има една книга и всичко е предначертано от люлката до гроба за всеки един от НАС но аз оставам с убеждението че днешните мисли творят утрешният ден хм пак се забатачих

:3d_131:

Здрасти!

Колкото хора - толкова и мнения... И най-интересното е, че всеки е прав...

Обаче човек трябва да се стреми към доброто и само то да е в ума му - пък - да става каквото ще! :)

Линк към коментар
Share on other sites

отдавна размишлявам от цитат в Библията на тоз що има ще му се ДАДЕ на тоз що няма ще му се ВЗЕМЕ и туй що има и стигнах до заключението че този който има има и положително мислене а този който няма е потънал в самосъжаление и и дали ние с нашите мисли не сме градинарите на собственното си благополучие или горе при НЕГО има една книга и всичко е предначертано от люлката до гроба за всеки един от НАС но аз оставам с убеждението че днешните мисли творят утрешният ден хм пак се забатачих 125948_fr.jpg

Човек притежава само това, което може да задържи при всякакви обстоятелства и завинаги. Какво има човек всъщност? При всички случаи – нищо материално.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...