Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Създаваме ли живи сили?


Ради

Recommended Posts

Здравейте приятели,

какво ви е мнението по този въпрос - дали с нашите мисли ние създаваме или усилваме живот? Дали нашите молитви раждат светли сили, които помагат?

Ще ви покажа и този разказ от Николай Райнов, който макар и да има друго главно внушение, пряко или косвено третира и този въпрос :

ТИГЪР

Николай Райнов

На седмата година, откак бе се наченало великото самоотричане, Готама Буда се отдалечи от дървото Боди, па тръгна в джунглите - да проповядва истината на отшелниците.

- Малко знам - казваше си той, но това малко е всичко.

Когато се отдели от дървото, Просветленият изгледа прохладната сянка, що бе населил с ангели, родени от неговата чиста помисъл, и беше оживил с небесни сладкозвучия, паднали, като пера, от крилата на тая мъдра душа, що бе съзерцавала седем години образите на Вечното.

И той каза на тия лъчезарни призраци:

- Вървете, ангели! Вървете, рожби мои! Вървете, светли мои синове, при людете, които мислят зло, та срещнете бесовете, що ражда тяхната помисъл, и ги поразете! Хвръкнете, небесни сладкозвучия, алмазни пеперуди на моето съзерцание, бодри благовестници! Отлетете при мъжете и жените, които скърбят, потънали в неволя и грях, та разбийте чемерните писъци на тяхното отчаяние! Идете, чеда на душата ми, при моите братя - и свършете онова, което Готама няма време да свърши.

А после пое пътеката, що водеше към джунглите.

------------------------------------------------

Едва отшелникът се бе вдълбил в гората, иззад вековните дървеса изскочи тигър и се хвърли върху него. Животното бе много гладно и миризмата на човешка плът го накара да повилнее.

Просветленият усети острите нокти на звяра върху гърдите си и топлият дъх на кръвожадна паст го прикова към земята.

Ала изведнъж се опомни и си каза:

- Защо се уплаших от звяра? Нима той може да ми отнеме нещо повече от тялото? Та мигар аз съм само тяло? Не. Но животното, което обитава у мене, се уплаши от животното. Сепни се, Готама: у тебе още живее животното!

Тигърът впи още по-дълбоко нокти в гърдите на постника и - види се - диреше сърцето, което бе усетил, че тупти под впитата лапа.

Тогава Гутама Буда дойде съвсем на себе си и ужасът го напусна.

И той каза спокойно:

- Защо се уплаших, наистина? Не е ли било време, когато аз и тигърът сме били едно - в лоното на Върховния? И не ще ли дойде ден, когато онова, що обитава в тигъра, ще стане това, което е сега Готама?... Нима самин аз не бях тигър, когато ме зовяха “княз Сидарта”? О, колко пъти съм искал и тогава, па и след това, да впия нокти в това сърце - в своето сърце - но тия нокти никога не са били колкото трябва остри!...

Тъкмо тогава минаха над поляната, дето звярът бе натиснал човека, ангелите, които бе пратил сам Готама да отидат при людете и да убиват бесовете на злите помисли.

Те заобиколиха своя баща (защото бяха родени от съзерцанието на Просветления) и се хвърлиха да го защитят, както родни синове защищават баща си в беда.

Тигърът ги видя - сияйни, заслепителни.

В очите му се сбраха, като в големи изпъкнали огледала, руйните лъчи на крилата и на одеждите им. Той ослепя - сякаш огнени копия му пронизаха очите, и безсилен, сви опашка, па отстъпи накъм гъсталака. Чак когато навлезе в усоите, извърна страхливо глава, па изгледа отшелника, както се гледа изщукнала плячка.

Готама Буда видя блясъка в очите на звяра: закана съскаше в погледа му.

И, като пое отново пътеката, рече си:

- И у мене има още много плячка, още много за разкъсване. Тигърът разбра това. Де да можех и аз да се погледна самин с тоя поглед - поне веднъж!...

Николай Райнов. Отдавна, много отдавна. Разкази и легенди. София: Изд. Стоян Атанасов, 1939.

Линк към коментар
Share on other sites

Ради, всъщност писах нещо по въпроса, но в друга тема, "Силата на мисълта". Пооплетох ги нещата, извинявам се! :sleeping:

Мислите може би не винаги са продукт на човешки мозък, собствения или чужд. За духовни същества, елементали, ако не се лъжа, съм чела някъде. Степента на тяхната организираност, разумност и добронамереност зависи от техния създател, от природата му, от силата му, от намеренията му. Тук може да си спомним явлението "полтъргайст". Подобни създания може да служат примерно за защита на дома или /тук се сещам за разни приказки и легенди/ за защита на свещени места или съкровища.

Чак на мене ми стана интересно, като се замислих по тази тема, по която отначало бях сигурна, че нищо не зная и нищо не мога да кажа. Хе-хе-хе! :P

Линк към коментар
Share on other sites

Даа... и аз писах нещо по темата "Силата на мисълта" ...:)))))))))

Мисля , че написаното от Ради само демонстрира алтернативната ми трактовка за Мисълта и Мозъка . Просто показва нагледно един просветлен мозък как пропуска Духовната светлина укротена от Менталното тяло и въплатена като светлинен лъч през окото, до степен ... силата на проявление да стане възможно да свърши работа . В случая непросветления мозък и ум на животното не могат да издържат мощният поток на укротена Духовна светлина .

Чувал съм , че в Египет изпита в посвещение на жреците е бил .... да влезеш в клетка с леопард и да го убиеш само с ..... поглед ) и после леопарда се одира и кожата се носи през рамото , като символ на проявената сила от жреца ...... Малииииии бърррр ..... !!!! :unsure:

Да беее ... истина ви казвам . в книгите за Египет съм го чел .

Линк към коментар
Share on other sites

Такъв човек сигурно може да види сметката и на друг човек, ако се ядоса. Това е една от причините да предпочитам да съм слаба, докато не се пречисти душата ми до степен да не може да допусне дори мисъл за удар или убийство. Притежаването на сили, които не могат да се владеят в достатъчна степен за правене на добро, може да доведе до много поразии.

Все пак, ако се върнем на темата, добре е да използваме всяка възможност за правене на добро, включително като създаваме живи сили с мислите си /а може би и не само с тях; още кой и как участва, не съм наясно/. Трудната част е в преценката дали това, което ни се струва, че е добро, е наистина добро.

Линк към коментар
Share on other sites

:))))))))))

Латина ,

Мисля , че си много права. Вече опира въпроса в това кое добро и наистина Добро . Или казано по друг начин .... за да създаваш живи сили - каквато е темата, първо и неотменно право и задължение е, човек да е "ял" плодовете на Дървото на Познанието зо Добро и Зло , нали ???? Защото струва ми се , че в редица случай ние хората си въобразяваме , че общественния ни сан ( длъжност,властови позиции) ни дава право да определяме самоволно кое е добро и кое зло. Мисля , че човек омотан в "първородния грях" няма право на такава констатация за добро и зло , а само предположение. От тази позиция вече мога да повдигна редица въпроси .... но ... по други теми . Иначе модераторите пак ще се сърдят и модерират ...:)))) Нека не забравяме , че при възскресеиието си Христос първо "изважда Адам" от Първородния грях . С други думи - яде от плодовете на познанието за Добро и Зло . И така може.... има право по чина мелхиседиков да създава вече Живи сили или .... да ги прави не толкова живи ...за доброто на човечеството по собственно усмотрение :))))) .

Само разсъждавам .....мога и още , ама да видя опонентите ...

Линк към коментар
Share on other sites

Да, затова от Посветените се изисква пълна власт и контрол над себе си. Иначе с тези могъщи сили големи пакости може да станат.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

ма естествено такава възможност- мисълта представлява форма на енергия. Зададените параметри на тази енергия извършват определена работа и резултатите са на яве....

Човек може да произведе сам ментална енергия, на изток това се определя като работа с вътрешния поток- праната/ки/ци/чи и т.н. се произвеждат и използват съзнателно от човека; кахуна-шаманите също работят с този поток. Има и Външен поток на прана/ки/ци/чи, който може да приемаме при определени условия и да го провеждаме през нас и да го насочваме накъдето волята ни пожелае. Работата с външния поток най-често се обозначава като рейки, и изисква инициация от човек, който владее тази практика, или самоинициация- но тук е момента с продължителната работа върху себе си до постигането на тази самоинициация (въвеждане)

Иначе, Намерението е това, което води до определени резултати.

Слабият човек, има нужда от от огромно количество сила, за да може да я впрегне във своята воля, която да удържа чистотата на намерението във всяко действие...

Останалото е просто извинение- който може силно да се ядоса, той може и силно да се зарадва, това са два аспекта на енергия с еднаква вибрация.

То е като колесница с два буйни коня, Намерението ни е да стигнем живи и здрави по пътя до определено място, а Волятя служи за това, да удържаме юздите и да осъществим намерението си.

Иначе, в Египет учението и посвещението се състои в 2 части- започва се с 12 годишно обучение (дясното око на Хор), след което се провежда 12-годишно обучение (лявото око на Хор), с което учението е приключило и следва посвещението в голямата пирамида, което е също от две части, но за това не е необходимо да пиша, този метод вече не е актуален...сега тези резултати могат да се постигнат с други методи и за по-кратко време, но само наличието на изключително много сила е в състояние да осигури необходимите ресурси...

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, приятели!

Имаме ли прави/светли мисли и благородни/възвишени чувства-ние/всеки можем и създаваме(служим) едни излъчвания.

Хармонични ... за нас и пространството.

Иначе замърсяваме.Съзнателно или неосъзнато...замърсяваме/натоварваме.

Потоците...да много интересна тема - вътрешен - външен, възходящ - низходящ.Има какво да усещаме и какво да правим.

Намерението+Силата му/мотивацията и резултатът се случва.

Чистота+Справедливост+Интелигентност+Добр

Линк към коментар
Share on other sites

Привет,

навсякъде говорим за Сила,Сили. Сила на волята, сила на ума. Емоционална сила - радост, гняв. Духовна сила. Енергия, прана, кундалини.Сила на молитвата. Сила на Вярата. Сила на Любовта.

Силата на благодарността, прошката. Сила на мускулите, сила на погледа.

Силата на природата.

Излиза, че всичко е Сила (уф, пак джедаи :) ). Жива и Разумна Сила.

Както казваше Николай Дойнов - "Необятния Миров Силов Океан".

Вие как разбирате Силата? Катови кажат Сила за какво си мислите - воля, силна мисъл, силни чувства?

Поотклоних се малко от темата май, ама нищо...

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Силата е пасив, който бива приведен в действие от волята, мисълта....

Представи си един бент с вода, тиха и спокойна....но когато отворят шлюзовете.....мощтта и произвежда ток например.

Този пасив не е константа. Той има определени параметри, над които достига до критична точка. Знаем, че са устойчиви само онези системи, които са бедни откъм енергетика. Е, когато стане пресищане, системата бива разклатена, и естественото състояние е да отдаде енергия за да се стабилизира, но това не винаги става контролируемо.

Ето защо, инструментите като воля, мисъл и прочие, трябва да бъдат ползвани разумно, с подходящо намерение.

Никъде няма спокойствие в Пътя, чак до неговия край (ако има такъв)- непрекъснато намерението ни ще трябва да балансира като акробат между две възможности....и да избира правилно третата...

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! Голямо вдъхновение сте...благодаря!

Кристиан, всъщност Желанието предшества Намерението.

Разумното желание като част от пътя, после нашето желание се трансформира в Божията Воля.

Знаеме, че Принципът, по който може да се прояви Животът е един, обаче Законите и Силите, които действат в Живота са много.

Има обаче един Принцип, едно начало - Бог! Бог е създал Живота.

Даден Божествен Закон може да се употреби и за добро и за зло( относителни понятия), но Принципът по никой начин не може да се употреби за зло.Законът и Силата също могат да се употребят и за добро и за зло, но Принципът - може да се употреби само за добро.Никога за зло! Принципът проверява и Законите и Силите и според това, за какво и как сме употребявали Законите и Силите - си носим последствията. Каквито живи сили сме създавали - приемаме техните последствия.

Примерът с водата и бента е класика за причинно следственото мислене.Благодаря.Причината може да е моментална, а следствието - продължително. Ефектът на Причината се вижда едва след целокупния резултат.Следствието - Степента - Действието!!! Действието е израз на СИЛИТЕ.Силите са израз на Причината.Зад Причината стои Причинителят, зад Причинителя стои Мислителят.

Зад Мислителя стои...кой ли стои зад Мислителя...сериозна е загадката.

Иначе за Законите и Силите - как да ги употребяваме по действително разумния начин...Наука от Вечността и за Вечността.

Любов+Светлина+Мир+Радост

Линк към коментар
Share on other sites

Да, ние също творим и то е толкова повече, колкото по-близо до Твореца сме. Всъщтност нищо особено не казах, но това е което исках да кажа. Тук минаваме и към темата за чистотата и към елементарно познаване на природата - собствена и не, ако въобще съществува такова нещо като собственост...

Линк към коментар
Share on other sites

:))))

Е... в Природата няма Комунизъм според мене- един да пие , пък друг да плаща . Собственност има . И собственноста в Природата са идеите и опита на Индивидуалния Дух да оперира с Материята и я оживява по собственна Воля чрез Живите Си Сили .

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Здравейте Благост,

Право е това, че Желанието предшества намерението..но след като не може да се сътвори зло, защо ще има Воля? Защо ще има Чистота на Намерението.

Според Тората, Бог е Ейн Соф- безкрайно нищо.....от него произлиза всичко обаче, и това, което наричаме добро, и това, което наричаме зло. Той е създал тези двете, за да може изобщо да има някакво взаимодействие, и да има някакъв процес, който няаричаме Битие.

Така че, отношенията Желание-Намерение-Воля са специфични, и образуват една човешка троица, която е неговия инструмент да следва пътя, който ще го отведе към целта, която си е поставил....дори да не става въпрос за нищо духовно.

А от друга гледна точка, всъщност Бог е създал само едно единствено нещо, и то е Желанието, и се изявява чрез Любовта си, за да го удовлетвори. И най-проклетата болест е това и само това- изпълнение на нашите желания, които Бог винаги удовлетворява....но от тук вече, трябва да помислим и за тези неща, които определих като Намерение и Воля.....

Дано да се опитате да ме разберете правилно. Пред форумната публика това бих могъл да напиша, за да остане чистотата на намерението ми, и макар и да имам голямо желание да напиша още много неща, то Волята ми е Бодигард на разумността, която казва, че до тук, това е достатъчно; който разбира и в малбкото ще открие ключовете за това, което търси....

Благодаря Ви за проявения интерес. Приятен ден Ви желая! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, приятели! Здравей, Кристиян!

Тройцата Желание - Намерение - Воля ме интересува задълбочено, както и Нужда - Потребност - Желание ; Изкуство - Наука - Занаят ;

Мъчение - Труд - Работа и някои други тройци още.

Много ми допадат вибраците на думите Стремеж и Подтик.

Аз се опитвам да съм от разбраните.Даже се и получава.

Будност и+Разумност+Постоянство за всички търсещи и служещи на Светлината.

Четейки отново темата само ще добавя вариант на двете 12.

12 велики добродетели: Просвещение+Любов+Мъдрост+Истина+Справедли

вост+Мир+Равновесие+Смирение+Вяра+Сила+Побе

Линк към коментар
Share on other sites

Силата си е сила! Не знам дали посоката на разсъждаване за живи - мъртви СИЛИ ...Силата не може да бъде жива или мъртва. Причинителят или причинителите могат да бъдат и живи и не. "Действието е израз на Силата , Силата е израз на Причината"....Проумях.

Благодаря на Благост и Кристиян и Иван за мъдростта и опита които споделят тук и по другите теми. И на всички форумци също.

Верни+Истинни+Чисти+Благи

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...