Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Dr. Jeffrey Young - Schema Therapy


Recommended Posts

В момента чета "Reinventing your life" и сташно се заинтригувах от този хов вид терапия. От описаните 18 схеми, аз открих, че имам 11. Както каза една приятелка - "Поне имаш мегдан за още пет", така че търпя развитие :).

Бих искала да нуча повече за този вид терапия и да ли се специализира в тази насока у нас?

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

Схема терапията е една от модалностите в семейството на когнитивните терапии ! В България когнитивно поведенческата психотерапия се преподава именно по тези пет домейна и 18 схеми на схема фокусираната психотерапия на Джефри Йънг. Представлява извличане на най-доброто от иначе мудната и нерезултатна психозанализа и апгрейдването и до фокусираната в решения методика на когнитивната терапия! Българските когнитивни терапевти, поне тези, които се учат в "институт за екология на мисленето", се обучават основно в схема терапия, без разбира се да се ограничават до нея, тъй като богатството в голямото семейство на когнитивните терапии е изобилно!

В един много систематизиран вид в схема терапията се включва най-ценното от психоанализата - изследването на родителския стил, ранните години, но разбира се, се продължава с активно реструктуриране/ рефрейминг на маладаптивните схеми, без да се чака да се случи някакъв магичен инсайт, както в психоанализата! радвам се, че ви е харесала терапията - наистина си е за харесване :) !

Edited by Орлин Баев
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...